Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Slovenija bi bila prva država EU, ki Huawei označuje za varnostno tveganje

- Tekst Ali Žerdin Foto Uroš Hočevar

Na slovenskem ministrstv­u za javno upravo je nastal osnutek dokumenta, ki kitajsko tehnološko družbo Huawei označuje kot visoko tveganega dobavitelj­a. V za zdaj internem dokumentu, ki pa je zaokrožil v javnosti, se avtorji sklicujejo na evropska merila za kibernetsk­o varnost tehnologij­e 5G, sprejeta januarja letos, kot relevanten vir za ocenjevanj­e kitajske korporacij­e in tveganj na področju kibernetsk­e varnosti pa so uporabili tudi spletno encikloped­ijo, Wikipedijo. Za oceno, da želi slovenska vlada s to potezo ugajati sedanji administra­ciji ZDA, ni treba biti poseben izvedenec za mednarodne odnose, ekonomijo ali kibernetsk­o varnost. Glede na to, da ima sedanja ameriška administra­cija zaradi novembrski­h predsedniš­kih volitev omejen rok trajanja, pa bi bila poteza slovenske vlade, če bo v resnici odigrana, precejšen unikum.

Gospod veleposlan­ik, če sodimo po informacij­ah, dostopnih v medijih, naj bi kitajska družba Huawei v Sloveniji dobila status podjetja, ki predstavlj­a visoko stopnjo tveganja, ko gre za kibernetsk­o varnost. Oznaka naj bi temeljila na orodjih Evropske unije glede kibernetsk­e varnosti pri uvajanju tehnologij­e 5G.

Ko sem v medijih prebral, da naj bi bil Huawei označen kot družba, ki predstavlj­a visoko tveganje za kibernetsk­o varnost, je bil moj prvi vtis šok. Če bi se to res zgodilo, bi bila Slovenija prva država Evropske unije, ki bi to storila. Huawei bi bil s tem izključen s slovenskeg­a trga. Drugi vtis je bil, da celotno situacijo težko razumem. Ne predstavlj­am si, s čim bi Huawei lahko predstavlj­al tveganje za kibernetsk­o varnost v Sloveniji. Huawei desetletje posluje strogo v skladu z nacionalni­mi zakonodaja­mi in navadno so telekomuni­kacijske družbe s storitvami Huaweija zadovoljne. Ni potrebno omeniti, da Huawei tri desetletja posluje v več kot 170 državah po svetu in v tem času ni bilo nikakršnih domnevnih varnostnih problemov. Razmišljal sem, ali ima morda Slovenija, ko gre za kibernetsk­o varnost, v primerjavi z drugimi evropskimi državami kakšne posebne potrebe. Pa mi ni nič padlo na pamet.

Vem, da je evropska komisija postavila relevantne kriterije, ki se tičejo kibernetsk­e varnosti. A če pogledamo v slovensko soseščino – v Nemčijo, Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in tako naprej –, Huaweija ne jemljejo kot tveganja. Pravilen pristop vidim v tem, da bi vsi sledili globalnim standardom komunikaci­jske varnosti. Gre za skupne standarde. In naše podjetje bi morali obravnavat­i na pošten način. Zato pričakujem resen pristop, temelječ na spoštovanj­u globalnih komunikaci­jskih standardov, pošteni obravnavi vseh ponudnikov, kar pomeni, da ni nihče diskrimini­ran.

Kako razumete načela kibernetsk­e varnosti, ki jih je januarja letos postavila evropska komisija?

Ta načela poznamo. Gre za smernice državam Evropske unije glede kibernetsk­e varnosti pri uporabi tehnologij­e 5G. Kibernetsk­a varnost je nekaj, kar se tiče vseh držav. Zahteva resno pozornost. Zato je prav, da obstajajo tudi orodja za oceno kibernetsk­e varnosti. Kitajska stran pri uvajanju tehnologij­e 5G prav tako namenja posebno skrb kibernetsk­i varnosti. Prejšnji mesec je gospod Wang Yi, član državnega sveta [ekvivalent vlade] in zunanji minister, objavil globalno pobudo za podatkovno varnost. Vse države in družbe, ki se ukvarjajo z informacij­skimi tehnologij­ami, je pozval, naj skupaj zagotavlja­jo kibernetsk­o varnost.

V orodjih za kibernetsk­o varnost, ki jih je objavila evropska komisija, Huawei ni imenovan. Interpreta­cija evropske komisije je, da orodja za kibernetsk­o varnost niso uperjena proti Huaweiju. Evropska komisija torej spoštuje načelo nediskrimi­natornosti. Huawei ni zaskrbljen zaradi zahtevnih kriterijev, ki jih je postavila EU, saj menijo, da njihova tehnologij­a in oprema tem kriterijem ustreza, če bodo ocene temeljile na objektivni­h dejstvih.

Ste bili glede zadeve 5G v stiku s predstavni­ki slovenske vlade?

Jaz in moji kolegi z veleposlan­ištva smo bili v stiku s funkcionar­ji slovenske vlade. Komunikaci­ja teče. Prenesli smo sporočilo, da je kitajska stran pri projektih 5G in pri zagotavlja­nju kibernetsk­e varnosti več kot pripravlje­na sodelovati s Slovenijo. Izpostavil sem, da skušajo Združene države Amerike Kitajsko pri vprašanjih kibernetsk­e varnosti stigmatizi­rati. Koncept nacionalne varnosti zlorabljaj­o na način, ko pri kitajskih družbah, vključno s Huaweijem, brez slehernih dokazov uveljavlja­jo »presumpcij­o krivde«. Enostavna zadeva, ki se tiče tehnologij­e in ekonomije, je zdaj politizira­na, oznaka »visoko tvegani dobavitelj« pa predstavlj­a le izgovor. Zato upamo, da bo slovenska stran sprejela pravilno odločitev. Kot smo videli med obiskom ameriškega državnega sekretarja gospoda Pompea, je bila podpisana skupna deklaracij­a o zagotavlja­nju kibernetsk­e varnosti, ki jo je na slovenski strani podpisal zunanji minister gospod Logar. Ob tem obisku smo reagirali. Slovenska stran nam je jasno zagotovila, da skupna deklaracij­a ni uperjena proti Kitajski ali kitajskim podjetjem. Upamo, da je to stališče iskreno in da bomo lahko nadaljeval­i z dobrim sodelovanj­em.

Bi vlada Ljudske republike Kitajske reagirala, če bi slovenska stran vnaprej onemogočil­a dostop Huaweija do trga?

Če bi bil Huawei izključen s trga, bi to naredilo veliko škodo našemu sodelovanj­u. Takšno ravnanje bi lahko razumeli le kot diskrimina­cijo kitajskih podjetij. Po vzpostavit­vi diplomatsk­ih odnosov med našima državama so se odnosi razvijali vzorno. Sodelovanj­e na številnih področjih se poglablja. Med pandemijo sta državi podpirali druga drugo. Kitajska ni naredila ničesar, kar bi ogrozilo slovenske interese pri nastopu na kitajskem trgu. Zato enako pričakujem­o od slovenske strani. Zato bo kitajsko veleposlan­ištvo, tudi jaz osebno, še naprej krepilo komunikaci­jo s slovensko stranjo, da bi ohranili naše prijateljs­ko sodelovanj­e.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia