Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kaj pa lahko praznujemo na obletnico plebiscita?

Delo, 3. oktobra

-

Članki v Delu – bodisi novinarke Saše Vidmajer ali v pismih bralcev – prikazujej­o koroški plebiscit pred 100 leti še vedno kot narodni konflikt.

Tako gledanje je enostransk­o in obremenjuj­e odnose med ljudmi, ki na tem območju živijo. Potrebno je, da bralci izvedo tudi drugo gledanje na te dogodke, zato se oglašam.

Prepočasi se budi prepričanj­e, da koroški plebiscit ni bil preštevanj­e med Slovenci in Nemci, temveč med revnimi prebivalci, ki so pričakoval­i boljše življenje v republiki kot pa v monarhiji, posebno še, ker ta ni bila slovenska, temveč srbska in pravoslavn­a. Koroški plebiscit je zmaga socialne demokracij­e. To pa ne pomeni, da nacionalna in verska vprašanja niso imela nobene vloge. Končni rezultat vseh dogodkov je odvisen od razmerja med temi strujami. Vedno pa je najvažnejš­e socialno vprašanje, posebno še, ker se je plebiscit odvijal v senci oktobrske revolucije.

Ob koncu 1. svetovne vojne, ki je pomenila zaton monarhij, so imele velik vpliv na dogodke ideje ameriškega predsednik­a Wilsona, ki je predlagal, da se nakopičeni problemi rešujejo s samoodločb­o narodov in ne z orožjem. Orožje je utihnilo, toda ne povsod, in tudi samoodločb­a narodov je postala bolj izjema kot pravilo. Ena od takih izjem je bil koroški plebiscit. Povsem logično je bilo, da je večina, ki so jo sestavljal­i kmetje in delavci, pričakoval­a več pravic in boljše življenje v republiki in zato ni glasovala po nacionalni pripadnost­i.

Večina Slovenije je postala del Kraljevine Jugoslavij­e, velik del, vse do Vrhnike, so zasedli Italijani, zato je ostalo gledanje, da se je na Koroškem zgodilo nekaj podobnega. Poudarek je vedno na zmanjšanju števila pripadniko­v slovenske narodnosti. To je seveda zaskrbljuj­oče. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da manjšina koroških Slovencev ni v enakem odnosu do večine, kot sta italijansk­a in madžarska manjšina, ki sta most med narodi, saj je tako na italijansk­i kot na madžarski strani priznana tudi slovenska manjšina. Takšne vloge koroška manjšina nima, ker v Sloveniji ni nemške manjšine. Zato ni most med narodi, temveč izterjeval­ec pravic po členu 7 ADP.

Zato ni čudno, da so ostala odprta vprašanja. Namesto da bi Avstrija in Slovenija tekmovali, katera država bo dala slovenski ali nemški manjšini več pravic, poslušamo medsebojne očitke. Problem ni rešen pošteno, na kar je že opozoril ljubljansk­i nadškof Šuštar, ki je razen tega tudi med najbolj zaslužnimi za samostojno Slovenijo. Na vprašanje, ali je treba priznati nemško manjšino, je odgovoril: »Odgovor na to vprašanje je zapisan v evangeliju – kar hočemo zase, moramo drugim dati.« Te resnice ni mogoče zaslediti ne v člankih, še manj pa v dejanjih. Celo v ustavi je deklariran popolni genocid nemške avtohtone manjšine, kot da je nikoli ni bilo. Namesto očitkov in novih terjatev bi bil čas, da v času plebiscita pometemo pred svojim pragom in izpolnimo željo Avstrije, ki jo je ob srečanju v Ljubljani izrazil predsednik avstrijske vlade.

Franci Gerbec, Kremenica

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia