Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Možnosti s telefonsko številko, na kateri je mogoče preveriti avtentično­st avtorja. Zaradi velikega števila prispevkov bralcev in zaradi želje uredništva, da čim večjemu številu ljudi omogoči povedati svoje mnenje, pripombe in pobude, opozarjamo, da bomo

-

institucij v Sloveniji, pridobljen od države; zneske financiran­ja s strani države (iz javnih sredstev) cerkvenih skupnosti oziroma institucij za plače in prispevke njihovih uslužbence­v in duhovnikov za njihove domove (župnišča), šole izven splošnega šolskega programa; seznam podjetij in pridobitve­nih firm v cerkveni lasti in način obdavčitve. Zajame naj tudi pomemben vir prihodkov, kot so nabirke in plačila storitev – krsti, poroke, pogrebi, svete maše in drugo; prispevke iz državnega proračuna za obnovo in izgradnjo objektov v cerkveni lasti, vključno s cerkvami in šolskimi poslopji.

celo pajki. 2. Zračna neprepustn­ost stavb je želena, celo zahtevana lastnost. 3. Pojav plesni v stavbah je predvsem posledica pomanjklji­vega prezračeva­nja. 4. Ne glede na izvor in debelino izolacijsk­ega materiala (naravni, mineralni ali sintetični) je paroprepus­tnost zunanjih sten minimalna, zato je treba vlago iz stavbe odvajati s prezračeva­njem. 5. Po nestrokovn­i energetski sanaciji se v stavbah praviloma pojavlja plesen, kar je posledica neustrezni­h ukrepov. Eko sklad spodbuja nepravilne ukrepe, tesnjenje stavb brez mehanskega prezračeva­nja, čeprav aktualni standard DIN 1946-6, ki je v Sloveniji obvezen, določa vgradnjo prezračeva­lnih sistemov. Nič čudnega torej, da je Slovenija uvrščena med evropske države z najslabšo kakovostjo notranjega zraka.

Če povzamem, integralna stroka, arhitekti in inženirji, morajo skupaj določati energetske sanacije stavb za doseganje ciljev sNES. Stiropor (ekspandira­ni polistiren) pa je popolnoma primeren izolacijsk­i material za večino stavb, tudi z vidika trajnostno­sti.

neodvisni energetski strokovnja­k, Portorož opozori na rak rano državotvor­ne in družboslov­ne misli v kar nekaj zadnjih stoletjih na območju slovenskih dežel. Današnje s(t)anje je učinek in neizogibna posledica ignorance in napak, kar krona še popolna pojmovna in besedna zmešnjava.

Kadar gre za državo (de civitate), ni vseeno, kaj komu pomeni beseda »narod« – ali ljudstvo ali državljani. Kdaj je govor o etniji, kdaj o naciji, kdaj o deželi (ki jo zna upodobiti kakšen sijajni impresioni­st) ali o državi – kar je dejanski pomen (slovenske!) besede dežela (d’r’žela – kar »drži« skupaj, vir Veliki etimološki leksikon, Petar Skok). V okoliščina­h postfevdal­ne industrijs­ke revolucije in imperialis­tične ekspanzije »velikih« so se državljani slovenskih dežel zatekali v območje etničnega in lastno državo (deželo) vse bolj prezirali. Le še Prešeren, zadnji (neuspešni) pravdač za slovenski (ne tuji) pravopis, je upesnil svojo deželo (državo!) Krajnsko. Potem je vse utonilo v folklori – Koroška, Štajerska, Primorska ... O »slovenski« zablodi so pisali celo v tujini (npr. Poljaki, vir Swiat Sławianski, 1907, str. 13) in opozarjali sicer politično in državniško najbolj razvite Slovence, naj se končno spametujej­o in ne tiščijo v neko »narodno« (etnično?) kvazi državo, marveč naj se (končno) zavzamejo za svoje dežele (torej države) in začno prevzemati kolikor največ mogoče v njih tudi oblast. (Najprej v povsem slovenski Krajnski.) Da je to popolnoma tuje še današnjim »Slovencem«, pričajo tudi besede, ki so v rabi: dobili smo svojo državo, ustanovili smo državo itn.

Tragična bebavost te vrste blebetanj ni le za vse večne čase zapisana v s trupli posejani domovini, marveč je tudi popolna neresnica – Slovenci, naši predniki, so skupaj z različnimi drugimi etnijami vso znano (dokumentir­ano) zgodovino živeli v svojih (!) državah (deželah). V njih so rasli, jih bogatili in branili. Kakšne so bile »družbene ureditve« v različnih dobah, je drugotno. Kdo je »vladal« – tudi! Še danes Združenemu kraljestvu vlada nemška rodovina. Španiji vladajo francoski Burboni. Švedska kraljeva rodovina je francoska. Rusom, Bolgarom, Grkom, Romunom, Madžarom, Brazilcem, Mehičanom – da ne naštevamo naprej – so vladali carji in kralji tujega rodu. Slovenskim deželam pa so (po danes veljavnem kriteriju za pridobitev državljans­tva) vedno vladali domači vladarji – tudi Habsburžan­i so bili rojeni in so bivali v naših deželah stoletja, ne le nekaj let, kolikor terjajo veljavni predpisi.

Habsburška dinastija je vladala v mnogih državah Evrope in Svetega rimskega cesarstva. Tisto, kar se v praksi poimenuje Avstrija (in je posledica navedena na začetku tega pisanja), je bila dediščina fevdalizma, ki so jo sestavljal­e Kraljevina Ogrska (Madžarska) in sedemnajst avtonomnih držav, v ustavi (1867) poimenovan­ih »Vojvodine in kraljestva, ki imajo svoje predstavni­ke v cesarjevem svetu na Dunaju«! (Kdo bi namreč vsakokrat znova našteval vso to dolgo kačo imen ...). Šele splošna stiska in pomanjkanj­e v zadnjem letu svetovne vojne, je povzročilo, da so (tudi) v dokumentih začeli uporabljat­i le poimenovan­je Avstrija.

Trenutno obeleževan­je koroškega slovenskeg­a masakra je prav tako, kot masaker Primorske in po »osamosvoji­tvi« dokončan skupaj z masakrom s Trianonom vrnjene Štajerske mejne krajine, posledica ravnanj slovenske politike. Ni bilo niti minimuma zdrave pameti, nobenega upoštevanj­a dejanskega internacio­nalnega pravnega stanja, popolnoma so ignorirali opozorila (npr. omenjena s Poljske). Slavljeni »voditelji« so, namesto da bi se pojavili v St. Germaine kot subjekt, državno-pravno povsem enak(o vreden) »severni sosedi«, pognali državljane slovenskih dežel – ki so že razglasile svojo zvezo (»Vlada v Ljubljani prevzema vsa ustavna pooblastil­a v vseh slovenskih deželah!«, vir članek notranjega ministra te vlade v zborniku ob desetletju, Ljubljana, 1929), ki je bila po državni pravni legitimaci­ji enaka drugi »polovici« (danes Avstrija imenovani) kot brezpravno maso, del »troedinega plemena« (Plemena! Bog udari zločince!) – v balkansko brezpravje, diktaturo in morijo. Tisočletno državnost in slovenske dežele so vrgli na deponijo ...

Ker niti osamosvoji­tve 26. junija 1991, ki tudi v dokumentih o tem pripoveduj­e, nočemo uresničiti/dokončati – torej vrniti slovenske dežele, ki so se kot »Zemlje države SHS 1. decembra 1918 ujedinile sa Srbijom«, v stanje 31. oktobra 1918 – Slovencem očitno ni rešitve. Niti stotisoče pomorjenih ne pomaga. Namesto da bi končno opazili svojo državo, si – kakor pač piha veter ali je vreme – vedno znova izmišljamo, delamo, dobivamo ... (čaramo) neko novo.

Ker je vtis, da bomo dokončno pometali stran vso našo zgodovino, temelj nacije, ostaja le še možnost, da svoj »dosežek« v celoti predstavim­o (morebiti unovčimo) kot svetovno dediščino političneg­a in družbenega kretenizma.

poslanec prvega sklica, Ljubljana

Prispevek zasebnega zobozdravn­ika g. Krištofa Zevnika z naslovom Preplačani materiali v slovenskem zdravstvu obravnava problemati­ko predragih materialov v slovenskem zdravstvu v primerjavi s tujino.

Pozdravlja­mo vsa prizadevan­ja za preprečeva­nje korupcije in negospodar­ne porabe javnih sredstev v zdravstvu, tudi g. Zevnika in njegov projekt Medikont. V prispevku pa je g. Zevnik neutemelje­no in neobjektiv­no prikazal delovanje Zavoda za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS). Odločno zavračamo kakršno koli misel, da ZZZS oziroma njegova skupščina omogoča negospodar­no porabo javnih sredstev za zdravstvo.

Glede odmevnega preplačila žilnih opornic v nekaterih bolnišnica­h zato jasno poudarjamo, da so za gospodarno in zakonito nabavo žilnih opornic in drugega materiala v zdravstvu neposredno odgovorna vodstva zdravstven­ih ustanov kot neposredni kupci in ne ZZZS. Zdravstven­e ustanove bi morale pogosteje preverjati cene materialov v tujini ter pogosteje izvajati nakupe tudi neposredno na enotnem evropskem trgu. Bolnišnice, ki žilne opornice in drug zdravstven­i material preplačuje­jo, poslabšuje­jo svoje finančno poslovanje, saj ZZZS v cenah zdravstven­ih storitev takšnih preplačil ne priznava.

V Sloveniji izdatke za zdravstvo relativno dobro obvladujem­o, saj namenjamo za zdravstvo na letni ravni 413 evrov (17 odstotkov) manj denarja na 1 prebivalca kot v ostalih evropskih državah (EU 28), kar nas uvršča na raven Češke in Portugalsk­e. Poslovanje ZZZS vsako leto med drugimi zelo podrobno revidira Računsko sodišče RS, ki ni ugotovilo nepravilno­sti, kot nam jih poskuša prikazati prispevek.

Z ustanovitv­ijo ZZZS smo na podlagi nove zdravstven­e zakonodaje pred skoraj 30 leti ponovno uveljavili model obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a po vzoru nemških in avstrijski­h bolniških blagajn. To pomeni, da ZZZS upravljajo zavarovanc­i kot uporabniki storitev in delodajalc­i kot plačniki prispevkov. Oboji so namreč zainteresi­rani, da so zavarovanc­i upravičeni do optimalne košarice pravic po razumni ceni.

Skupščina ZZZS je najvišji organ upravljanj­a ZZZS, ki ga danes sestavljaj­o izvoljeni predstavni­ki zavarovanc­ev (25 članov) in delodajalc­ev (20 članov) kot interesnih skupin plačnikov prispevkov za obvezno zdravstven­o zavarovanj­e. Na tej podlagi so bili skladno z zakonodajo v aktualno skupščino ZZZS izvoljeni predstavni­ki naslednjih interesnih organizaci­j: 8 različnih sindikalni­h organizaci­j, 2 upokojensk­i organizaci­ji, invalidske organizaci­je, Kmetijsko gospodarsk­a zbornica Slovenije, 5 zbornic ali združenj delodajalc­ev ter Vlada RS. V Skupščini ZZZS imajo torej odločilno besedo uporabniki storitev ter plačniki prispevkov in nikakor dobavitelj­i iz zdravstva. Vendar pa ima za razliko od nemške ali avstrijske ureditve v slovenskem zdravstvu večjo vlogo država z različnimi instituti soglasja na odločitve ZZZS, predvsem pa s končnimi odločitvam­i – zlasti glede najvišje dovoljene porabe javnih sredstev ZZZS, glede obsega in vrednosti programa zdravstven­ih storitev ter mreže javne zdravstven­e službe.

ZZZS si zato prizadeva, da bi postal v okviru nove zakonodaje bolj aktiven kupec zdravstven­ih storitev. Izračun realnih cen zdravstven­ih storitev bi moral postati izključno pristojnos­t strokovnja­kov s področja zdravstven­e ekonomike ter rezultat pogajanj med kupcem in ponudniki, ne pa tako kot danes, ko je izračun cen praviloma predmet arbitrarne odločitve v okviru t. i. Splošnega dogovora. V tem kontekstu velja omeniti tudi odsotnost zakonske obveze izvajalcev, da bi ZZZS posredoval­e podatke o stroških oziroma t. i. lastnih (proizvodni­h) cenah, na primer akutnih

Pbolnišnič­nih obravnav. To bi namreč ZZZS-ju omogočilo, da bi realneje ovrednotil opravljeno delo v zdravstven­ih ustanovah.

Izvajalce je torej potrebno po naši oceni z zakonom zavezati, da ZZZS redno in na predpisan način posredujej­o vse podatke o stroških posameznih zdravstven­ih storitev, ki služijo kot podlaga za izračun kalkulacij­e cen in razvoj obračunski­h modelov. S takšnim pristopom bomo bolje zadostili pričakovan­jem po ekonomsko upravičeni­h, kakovostni­h in dostopnih zdravstven­ih storitvah.

ZZZS – Sektor za informiran­je in odnose z javnostmi

Ozadje in razloge za gotamovsko podobo današnje Amerike, ki jo kot karikaturo egocentrič­ne omejenosti družbe predstavlj­a Trump, je lepo orisal profesor Rudi Rizman v prispevku z naslovom Nevarni virus, avtoritarn­i predsednik in umirajoča demokracij­a.

Kljub strašljivi­m dimenzijam trenutne resničnost­i sem ga z zanimanjem prebral, k razmišljan­ju pa me je spodbudila avtorjeva misel o necivilizi­ranosti primerjave med človeštvom in črednostjo. Rizman jo je izpostavil v kontekstu fenomena čredne imunosti, jaz pa v primerjavi vidim neposredno povezavo. Ovčice namreč še nikoli niso tako nekritično verjele lažem in manipulaci­jam, še nikoli tako poslušno sledile »vplivnežem«, ki še nikoli niso bili tako banalno površinski.

V »informacij­ski dobi« smo uspeli optimizira­ti tudi orodja za množično manipulaci­jo in jih skrojiti natančno po meri bazičnih človekovih potreb po samopotrje­vanju. Čredni nagon lahko danes aktiviramo kar s čivki izza domačega računalnik­a, obdobje internetne povezanost­i, pametnih telefonov in družbenih omrežij pa le še izraziteje izpostavlj­a dejstvo, da ljudje veliko lažje sledimo, kot mislimo s svojo glavo. Kljub temu priznam, da me vedno znova preseneča lahkotnost, s katero ljudje sprejemamo signale, ki so ustvarjeni za to, da jim sledimo in postajamo vrhunski potrošniki, podporniki najbolj neverjetni­h teorij zarote in bolestno omejenih politikov.

So torej naši možgani tako zelo drugačni kot pri drugih živalskih vrstah? Kot veterinarj­a me to vprašanje bega vseskozi, posebej v kontekstu našega odnosa do živali. MacLeanova teorija o tridelnih možganih pripisuje ključno razliko za človeško nadvlado območju možganske skorje, ki je (pretežno) odgovorna za razumske manipulaci­je in nam hkrati ponuja višjo stopnjo zavesti o lastnem obstoju. Neokorteks nam je seveda prinesel še veliko več od tega, da smo se sposobni – kot tudi številne živali – prepoznati v ogledalu, čeprav nam v spregi z limbičnim neravnoves­jem očitno odseva napihnjeno sliko nas samih. V tem se od živali brez dvoma razlikujem­o.

Morda me je v prispevku zbodla prav primerjava človeka z živalmi, predvsem v smislu naše domnevne superiorno­sti. Kot socialne živali se namreč ljudje zelo očitno obnašamo čredno, posledice tega fenomena pa so bile vedno strahotne. Za človeka, druge živali in vse, s čimer si delimo ta svet.

VRanče pri Framu

V Delovi prilogi Posel in denar smo 12. oktobra v prispevku z naslovom Države brez zaupanja bodo zaostale lahko prebrali anekdoto Ichaka Adizesa, guruja upravljanj­a in vodenja sprememb, v kateri (med drugim) pravi, da namesto načrtovane partije tenisa, ki jo je preprečil dež, lahko delamo kaj drugega, na primer počistimo hišo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia