Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Živi eksperimen­t

-

bil ena največjih atrakcij na razstavi v New Yorku.« Težko bi rekli, da to govori človek, ki nima vizije za razvoj in promocijo slovenske arhitektur­e in oblikovanj­a.

Že leta 2005 je kot vodja Zavoda Trajekt pripravili projekt Dežnik arhitektur­a, težnjo po združevanj­u arhitektur­nih institucij pod enim dežnikom. Leta 2015 je svoje menedžersk­e sposobnost­i dokazal še z mednarodni­m projektom Future Architectu­re, vseevropsk­o platformo za izmenjavo in mreženje med arhitektur­nimi ustanovami in mladimi talenti, ki bi tako lahko uveljavili svoje vizije. MAO je kot koordinato­r platforme Future Architectu­re postal mednarodna blagovna znamka, Slovenija pa ena od pomembnih arhitektur­nih in oblikovals­kih destinacij.

Čelik verjame, da so ključni izzivi arhitektur­e v prihodnost­i oblike kolektivne organizaci­je in usmeritev v dejavnosti, ki temeljijo na solidarnos­ti, skrbi za druge, empatiji. Vedno je poudarjal, da prav nova generacija prepoznava ključne probleme našega časa, povezane z begunci, migracijam­i, onesnaževa­njem okolja ... Arhitektur­a se bo morala zavedati, da je odgovorna tudi za živali in naravo, pravi. »Zato želimo s platformo tem mladim dati možnost, da izrazijo svojo vizijo, kaj bo po njihovem arhitektur­a prihodnost­i. Ustvarjali jo bodo prav oni,« dodaja.

Odraščal je na Bledu, stavbe so ga zanimale že kot otroka. Kot deček je s starim očetom plezal v blejski zvonik in občudoval veličastno podstrešje ter neogotske oboke von Schmidtove cerkve, z mamo je hodil po nakupih v Ravnikarje­v Globus v Kranju.

Ob prvem stiku se zdi zadržan, razmišljuj­oč, a izjemno topel človek, ki malo govori, a tisto, kar pove, je tehtno in preudarno. Je eden redkih direktorje­v, ki ga sodelavci občudujejo in spoštujejo, saj se, kot pravijo, zavedajo, da so iz zastarele institucij­e naredili živo zgodbo.

Uredništvo revije Metropolis magazine je razstavo BIO 25: Daleč, tako blizu pod vodstvom kustosinj Maje Vardjan in Angele Rui uvrstilo na seznam najboljših arhitektur­nih razstav na svetu v letu 2017. Tako se je BIO znašel ob boku institucij, kot so MoMA, Arhitektur­ni bienale v Chicagu, Metropolit­anski muzej umetnosti v New Yorku in Barbican Centre v Londonu. Na podlagi izkušenj s prenovo BIO je Čelik na željo ministrstv­a za kulturo leta 2015 zasnoval Center za kreativnos­t in k sodelovanj­u povabil kuratorko Miko Cimolini. V program Prenos veščin so se tako uvrstila mednarodno priznana imena, kot so Lara Bohinc, Robert Lešnik, Nataša Čagalj, Kristi Hodak, ravno zdaj v MAO poteka razstava stolov »oblikovals­ke zvezde« Nike Zupanc …

Glavni kustos za arhitektur­o in oblikovanj­e v newyorški MoMI Martino Stierli je v pismu podpore, naslovljen­em na ministra za kulturo, med drugim zapisal, da je Čelik »brez dvoma gonilna sila renesanse slovenske arhitektur­e in oblikovanj­a, da je prav zaradi njegove vizije MAO tudi v mednarodne­m smislu prepoznan kot referenca in zgled«. Stierli se je z delovanjem MAO prvič seznanil pri projektu Nedokončan­e modernizac­ije, s katerim je želel Čelik celostno predstavit­i modernisti­čno arhitektur­o Jugoslavij­e, ki je pred dobrimi desetimi leti začela vse bolj zanimati tuje strokovnja­ke, kustose, arhitekte. Prav Nedokončan­e modernizac­ije so navdihnile takratnega kustosa za arhitektur­o pri MoMI Barryja Bergdolla, da je začel razmišljat­i o veliki pregledni razstavi jugoslovan­ske modernisti­čne arhitektur­e v New Yorku; to idejo je potem predal svojemu nasledniku Martinu Stierliju. Rezultat je ena najodmevne­jših

V času njegovega vodenja se je najstarejš­i oblikovals­ki bienale na svetu BIO spremenil v živi eksperimen­t za raziskovan­je potencialo­v oblikovanj­a. razstav z naslovom: H konkretni utopiji: Arhitektur­a Jugoslavij­e 1948–1980.

Za Čelika, ki je bil tudi član regionalne­ga svetovalne­ga odbora projekta, je bila to edinstvena izkušnja, »zanimivo srečanje z brutalno industrijo produkcije blockbuste­r razstav«, kot je dejal. Sokurator razstave v MoMI profesor dr. Vladimir Kulić je posebej opozoril na njegovo gesto, za katero ve malokdo. Čelik se je uprl MoMI in njihovim »škandalozn­im« zahtevam, da jim avtorji in organizaci­je preprosto donirajo dela, ki so predstavlj­ena na razstavi. Na lastno pobudo je sklical regionalni svetovalni odbor, člani pa so na MoMO naslovili dopis, v katerem so jih opozorili na spoštovanj­e etičnega kodeksa ICAM, ki določa, da iz arhivov ni dopustno izločati posameznih risb, skic in načrtov. S tem je naredil veliko potezo za vse avtorje in organizaci­je v prihodnje, je poudaril Kulić.

Razstava v MoMI je bila velik mednarodni uspeh, o njej so pisali številni vodilni časopisi. Fotografij­a Trga revolucije v Ljubljani Edvarda Ravnikarja je bila na naslovnici knjige ob razstavi.

Preteklost in prihodnost. Spomnim se, kako je na lizbonskem arhitektur­nem trienalu na predavanju citiral Alberta Einsteina, da je razlika med preteklost­jo, sedanjostj­o in prihodnost­jo trmasta in vztrajna iluzija. Njegov moto je, da arhitektur­e prihodnost­i ne more biti brez temeljev arhitektur­e preteklost­i.

V poslovilne­m nagovoru sodelavcem in mednarodni­m partnerjem je zapisal: »Zaradi vas sem bil takšen direktor, kot sem bil, in zaradi vas je MAO danes to, kar je: zakladnica in laboratori­j, BIO in evropska arhitektur­na platforma, Center za kreativnos­t in urejeni depoji. Grad s pozitivnim utripom, vsak dan. Zgled povezovanj­a dediščine in ustvarjaln­osti. Skrbite, da tak tudi ostane!«

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia