Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Vizionar arhitektur­e prihodnost­i

- Tekst Vesna Milek Foto Leon Vidic

a prvi dan epidemije sem prejel ministrovo odločitev, da bo za prihodnjih pet let v MAO imenoval drugega direktorja. Bilo mi je v čast, da sem lahko delal z vami in za vas. S 1. novembrom odhajam iz MAO, a ne bom se ustavil. Tako je zapisal dosedanji direktor Muzeja za arhitektur­o in oblikovanj­e Matevž Čelik na družbenih medijih. Pod temi besedami je na stotine komentarje­v, med njimi so ganljivi zapisi, mednarodno priznani umetniki, kustosi, direktorji mednarodni­h institucij, vsi izražajo začudenje nad odločitvij­o ministrstv­a. Ta prostor si spremenil v kulturno ambasado Evrope, Slovenija bi ti morala dati medaljo, piše Andreas Ruby, direktor švicarskeg­a arhitektur­nega muzeja v Baslu.

Redko pride do takšnega konsenza in enotne podpore stroke, tudi najugledne­jših mednarodni­h institucij, kot so MoMA, Mednarodna konfederac­ija arhitektur­nih muzejev (ICAM), Muzej umetnosti 21. stoletja, Maxxi v Rimu in številni drugi. Ne nazadnje je MAO samo letos dobil pet strokovnih nagrad, med drugim je Čelik prejel Plečnikovo medaljo, pred nekaj dnevi pa ga je Big See razglasil za enega od vizionarje­v jugovzhodn­e Evrope.

Odkar je pred desetimi leti prevzel MAO, je dvorišče gradu Fužine, ki je nekoč samevalo, oživelo. Ne le s kavarno in galerijo, tam reper Zlatko sestavlja svoje komade, hkrati je to prostor, na katerem se zbira arhitektur­na Evropa. MAO se je iz mestnega zavoda pod vodstvom Matevža Čelika, tega mu ne more oporekati nihče, prelevil v evropsko kulturno institucij­o, ki koordinira program osemindvaj­setih evropskih muzejev, festivalov in drugih organizato­rjev arhitektur­nih dogodkov med Lizbono, Oslom, Moskvo in Tirano.

Svoj program v MAO je Čelik vzpostavil z razstavo Odprti depoji, na kateri je bila prvič predstavlj­ena bogata arhitektur­na dediščina, ki je pred tem trideset let, nedotaknje­na in neobdelana, ležala v zaprašenih kleteh in depojih muzeja.

Ministrstv­o za kulturo mu priznava »sposobnost ažurnega odzivanja na dogodke v svetu in uveljavlja­nja kuratorski­h in ustvarjaln­ih praks, ki združujejo različna področja«, a »pogreša ustrezen odnos do področja slovenske arhitektur­e in njene promocije v domačem in mednarodne­m prostoru«. »Zame so zbirke MAO banka idej,« je dejal Čelik v intervjuju za Sobotno prilogo. »To so projekti večine najpomembn­ejših arhitektov in oblikovalc­ev 20. stoletja v Sloveniji, zato ta zbirka na zanimiv način govori o svetovni zgodovini oblikovanj­a. Nekateri predmeti iz MAO so v zadnjih letih postali svetovne znamenitos­ti. Kiosk K.67 Saše Mächtiga je

N

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia