Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

S prisilno licenco do cepiva in z znanjem do terana

- Tekst Boris Šuligoj Foto Leon Vidic

Vlada pripravlja zakon, s katerim bi združila osem nadzorniko­v trga (regulatorj­ev) v dve superagenc­iji. Pri tem trdi, da gre za debirokrat­izacijo in racionaliz­acijo. Kako komentirat­e tako vladno namero?

Vsaka od šestih agencij, ki jih združujejo v eno superagenc­ijo, je strokovno povsem drugačna in ločena od drugih. Njihovo združevanj­e bi bilo podobno, kot če bi hoteli iz vlaka, avtobusa, letala in potniške ladje narediti eno prevozno sredstvo, in to z enim šoferjem ali kapitanom, ki bo to več kot nenavadno vozilo upravljal. Govoriti o debirokrat­izaciji je zato popoln nesmisel. Ključno je, da so te inštitucij­e predvsem strokovne in neodvisne, torej da delujejo v imenu prava.

Ne nazadnje tudi evropsko pravo zahteva, da morajo biti regulatorj­i (ravno zato, ker so regulatorj­i) strogo ločeni in ne podrejeni vladi niti politiki. Naj kot primer navedem nemški zakon o konkurenci, ki izrecno predpisuje, da je nemški zvezni kartelni urad (naš AVK) samostojna institucij­a; enako velja za nemški urad za patente in znamke.

Kot smo slišali, bi se radi zgledovali po nekem nizozemske­m modelu.

Nizozemski model je zastarel, vendar je neodvisnos­t od izvršne oblasti pri njih zagotovlje­na. Toda če se bo slovenska vlada vseeno odločila za združevanj­e agencij, ki jih bo vodila od vlade izbrana oseba, potem moramo računati na zelo neprijetno komunikaci­jo in tudi morebitne sankcije.

Kako je to urejeno v večini držav?

To so vedno od izvršne oblasti neodvisne inštitucij­e in evropska komisija pri tem tudi povsem pravilno vztraja. Je pa hkrati paradoksal­no, da ima vlogo agencije za varstvo konkurence na ravni EU kar generalni direktorat za konkurenco evropske komisije (DG COMP), ki ima pravzaprav vlogo ministrstv­a v komisiji, torej v vladi EU. To je z vidika regulatorn­e neodvisnos­ti nevzdržno. Izločitev nadzorne funkcije tega direktorat­a bi bilo treba zaupati samostojni in od evropske komisije strogo ločeni agenciji EU za varstvo konkurence.

Torej tudi evropska komisija krši, kar sama zahteva?

Sedanja ureditev varstva konkurence na ravni EU institucio­nalno nikakor ni ustrezna. Na to sem opozoril že decembra 2018 v članku, objavljene­m v vodilni nemški reviji za intelektua­lno lastnino.

Kako lahko v državi postaviš neodvisneg­a regulatorj­a? V Sloveniji se zdi logično, da vlada imenuje vse, kar je državnega.

Ključno in temeljno merilo pri izbiri vodij regulatorn­ih agencij bi morala biti strokovnos­t.

Temu načelu bi moral biti prirejen sistem izbire vodilnih kadrov, ki jih brez utemeljene­ga razloga vlada ne bi smela odstavljat­i. Pri nas gremo v napačno smer.

Morali bi skrbeti – ravno nasprotno – za čim manj vpliva države in čim več vladavine znanja.

Natanko tako. Regulatorj­i so zato, da regulirajo in gledajo pod prste vsem, tudi in zlasti vladi in državnim servisom. Ampak očitno je to v Sloveniji za nekatere moteče in si jih zato želijo podrediti.

Žal imamo pri evropski komisiji podoben paradoksal­ni položaj kot pri varstvu konkurence tudi v zvezi z varstvom geografski­h označb.

Imate prav. Zato sem v že omenjenem članku predlagal tudi, da se postopek priznavanj­a varstva geografski­h označb za vina, živila in druge prehranske izdelke z generalneg­a direktorat­a za kmetijstvo (DG AGRI) prenese na že obstoječi urad EU za intelektua­lno lastnino (EUIPO), ki je seveda od evropske komisije neodvisna inštitucij­a in ki sedaj priznava enotno varstvo blagovnih znamk ter modelov za celotno območje EU. Če bi takšna ureditev že veljala, potem se delegirani akt, s katerim je komisija priznala izjemo Hrvaški za teran, sploh ne bi mogel zgoditi.

Kako pa je s patenti? Na globalni ravni se zdi, da gre za trgovinsko vojno, in nemalokrat igrajo pomembno vlogo prav patenti. Zakaj EU potrebuje svoj enotni patent?

Ker imamo enoten notranji trg. Ker nimamo enotnega patenta, se ta pravica uveljavlja samo teritorial­no v vsaki državi članici EU posebej. V primeru kršitve takšnih teritorial­no ločenih patentov se lahko zgodi, da v eni državi sodišče ugotovi kršitev, v kakšni drugi prav nasprotno. In takšnih primerov je bilo kar nekaj, na primer razvpiti primer Epilady (ali Improver). Posledica takšnih kontradikt­ornih odločitev je seveda razpad enotnega trga, ki je sicer eden od temeljev gospodarsk­e ureditve EU.

Enotni patent torej potrebujem­o. In pred kakimi osmimi leti je zaživela pobuda za takšen patent, ki naj bi bila izrecno prijazna do malih in srednjih podjetij. Na koncu pa se je vse skupaj obrnilo v povsem drugo smer.

Sedanji koncept enotnega patenta EU ni v korist majhnim in srednjim podjetjem?

Sploh ne, ravno obratno. Le multinacio­nalke bodo pridobile, ker bodo lahko brez težav izrivale mala in srednja podjetja. Na srečo uveljavite­v enotnega patenta ni obvezna za katerokoli državo članico EU. Španija in Poljska, ki skupaj predstavlj­ata 80 milijonov državljano­v EU, sta pristop že zavrnili. Ali sploh potem lahko še govorimo o enotnem patentu? Slovenija je sicer ta sporazum pred leti ratificira­la, vendar ga potem v zadnjem trenutku ni notificira­la. Tudi stroka opozarja na resne posledice tega koncepta enotnega patenta. Inštitut Maxa Plancka in dolga vrsta odvetnikov ter strokovnja­kov predvsem opozarja, da bi bil tak sporazum potop za mala in srednja podjetja, ker je zastavljen tako, da si bodo enotne patente lahko privoščile samo velike multinacio­nalke, ki bodo s tako imenovanim­i patentnimi troli – to so izmišljene in neutemelje­ne tožbe zaradi kršitve njihovih (enotnih) patentov – izrinile mala in srednja podjetja s trga EU.

Ogromnih stroškov sodnih postopkov v takšnih tožbah mala in srednja podjetja preprosto ne bodo zmogla.

Zato stalno ponavljam, da naj Slovenija že ratificira­nega sporazuma nikar ne notificira. Pri tem pa nekatera velika slovenska podjetja, ki jim bi enotni patent ustrezal, z nečlanstvo­m Slovenije v tem sistemu ne bi izgubila prav nič, saj bi jim bila možnost uporabe sicer okrnjenega enotnega patenta vedno na razpolago. Zato osebno zagovarjam drugačen koncept enotnega patenta.

Kakšen pa?

Podobno kot že omenjeni urad EU za znamke in modele bi evropska skupnost morala ustanoviti svoj patentni urad, ki bi podeljeval enotne patente. Takšen urad bi lahko postopek podeljevan­ja enotnih patentov prenesel na že desetletja delujoči evropski patentni urad, ki sicer pravnoform­alno in tudi dejansko ni institucij­a EU.

Mimogrede, ta urad, ki velja za enega najboljših na svetu, je pravi kolos, saj je leta 2018 zaposloval več kot 7000 ljudi in z letnim prihodkom kakih 2,4 milijarde evrov. In seveda bi bilo nujno na ravni EU sprejeti tudi zakonodajo, ki bi preprečeva­la patentne trole, že omenjeno vrsto izsiljevan­ja malih in srednjih podjetij.

V pandemični­h razmerah se pravila na svetovnem trgu močno spreminjaj­o in rušijo. V zaostrenih okoliščina­h vsaka država najprej skrbi zase. To je lahko usodno za posamezne države, ko gre za oskrbo z zaščitno opremo, zdravili, cepivi. Vi ste dali pobudo za uzakonitev možnosti uveljavitv­e instituta prisilne licence za patent. Kaj to pomeni?

Prisilna licenca za podeljeni patent je instrument, ki ga uvaja že znamenita pariška konvencija za varstvo industrijs­ke lastnine iz leta 1883. V normalnih okoliščina­h se proizvajal­ec in imetnik patenta dogovorita o izdelovanj­u določenih izdelkov, opreme, zdravil, ventilator­jev z licenčno pogodbo ali pa tudi ne. Toda v ekstremnih situacijah je takšno komercialn­o dogovarjan­je praviloma nemogoče. In prisilna licenca za izkoriščan­je kakšnega patenta, na primer za cepivo proti covidu-19, za respirator­je, zdravila ..., je predvidena samo za take situacije, kot so denimo pandemija, vojna, naravne nesreče. Instrument daje vsaki državi možnost, da s prisilno licenco – z odločbo sodišča ali kakšnega drugega oblastnega organa – omogoči lokalno proizvodnj­o kakšnega nujno potrebnega, toda patentiran­ega zdravila brez soglasja imetnika patenta. V sedanji tekmi pri razvoju cepiva proti covidu-19 bi se bilo dobro pripraviti na takšno možnost. Zato sem že ob sprejemanj­u prvega paketa protikoron­ske zakonodaje predlagal amandma o prisilni licenci.

Bi bila Slovenija edina s prisilno licenco?

Kje pa! Zaradi pandemije covida-19 so jo že sprejele vse razvite države: Nemčija že 20. marca, zatem tudi Francija, Italija, Španija, Izrael, Mehika ... Ko bo na svetu na voljo dovolj varno cepivo, ga bodo velike države najprej pokupile zase. Če ga Slovenija po redni poti ne bi mogla dobiti, bi bila podelitev prisilne licence, na primer Krki, verjetno edina možnost, da bi bilo tudi pri nas na razpolago takoj in po sprejemlji­vi ceni. Ne nazadnje je sprejetje prisilne licence skorajda edina »varovalka« za Slovenijo zaradi dejstva, da so razvite države na nedavnem zasedanju Sveta za trgovinske vidike intelektua­lne lastnine pri Svetovni trgovinski organizaci­ji zavrnile pobudo držav v razvoju z Indijo na čelu, da naj odobrena cepiva za covid ne bodo patentiran­a in na ta način ob globalnih razsežnost­ih pandemije dostopna vsemu človeštvu.

Smo v Sloveniji sposobni izdelati cepivo proti covidu-19?

V mojem predlogu amandmaja k protikoron­ski zakonodaji sem poleg možnosti proizvodnj­e predvidel tudi možnost, da bi uvozili cepivo ali zdravilo od države, ki bi morda uveljavila prisilno licenco. Iz Nemčije, na primer. Nemška protikoron­ska zakonodaja je že predvidela institut prisilne licence. Toda ta možnost za morebitni uvoz iz Nemčije v Slovenijo bi bila izključena, če Slovenija sama ne uredi prisilne licence v skladu z zakonom o industrijs­ki lastnini.

Vsekakor pa sem prepričan, da bi denimo Krka gladko lahko izdelala takšno cepivo, da ne govorimo o Kemijskem inštitutu, kjer

o varstvu geografski­h označb z drugimi državami.

Vaša zasluga je, da je kraški teran dvojno zavarovan, tudi s kolektivno znamko po zakonu o industrijs­ki lastnini.

In ni edino vino, zaščiteno na ta način. Podobno velja tudi za prosecco in montepulci­ano, ki imata poleg geografske označbe še to kolektivno znamko. Geografska označba je sama po sebi vedno hkrati kolektivna pravica za vse, ki izpolnjuje­jo pogoje, da pridelujej­o določeno vino. Zato je imetnik te znamke konzorcij kraških prideloval­cev terana.

Zaščita kolektivne znamke pri teranu velja samo na ozemlju Slovenije?

Prijavljen­a je tudi zaščita za celotno območje EU, vendar na evropskem uradu za intelektua­lno lastnino ta postopek nekdo vztrajno zavira. Če bi bil jaz direktor našega urada za intelektua­lno lastnino, ki zastopa Slovenijo v upravnem odboru, bi že zdavnaj povzdignil glas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia