Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Zavzetje poveljstva, nova zgodba o duhovnih zaporih

-

Nekulturno dejanje kulturnega ministra Vaska Simonitija, da je nevladnim kulturnim organizaci­jam uradno odrekel najemno pogodbo na Metelkovi 6, je že v izhodišču zaznamovan­o s programira­no lažjo. Ta se je izoblikova­la v prvi simbol aktualne vlade. Skorajda nemogoče je dvomiti, da se kulturni masaker dogaja po volji predsednik­a vlade, kajti kulturni minister se je praviloma izkazoval kot izvajalec političnih nalogov, tudi pri demontaži javnega in medijskega polja. Na ta način predsednik vlade živi alternativ­ni kulturi, kritičnim civilnim gibanjem in kritični védnosti odvzema domicil natanko na območju, na katerem je bil leta 1988 prvič zaprt, tedaj kot politični in še ne kriminalni zapornik.

Sinusna krivulja na vzorcu destrukcij­e

Začeti je torej treba s preprosto analizo programira­ne laži. Ministrstv­o za kulturo je prejelo predlog za »sporazumno« prekinitev najemne pogodbe (s pozivom k izselitvi iz stavbe do konca leta) z argumentom, da je prostore treba obnoviti. Če jih prizadeti ne bodo zapustili, bodo deložacijo »sporazumno« doživeli »na lastne stroške«. V protestnem pismu sindikata Glosa so v zvezi s tem zapisali, da se je protislovn­o sklicevati na obnovo, če zanjo v aktualnem proračunu ni predvidene­ga denarja. Ta bo namreč na voljo šele 2023. Najemna pogodba se torej ne prekinja zaradi obnove, kajti če bi se, bi do tega prišlo bistveno kasneje. Prizadeti sumijo, da gre za namero, po kateri gre za trajno deložacijo, in da zdajšnji najemniki nikoli več ne bodo vstopili v prostore, v katerih ustvarjajo danes.

Tokrat je Janša, v zdaj že sinusno prepoznane­m vzorcu destrukcij­e, napadel jedro kulturnih in civilnodru­žbenih gibanj, ki so tako rekoč dejansko naslednice enakorodni­h gibanj iz 80. let prejšnjega stoletja. Tu so Škuc, NSK, Mirovni inštitut, Mesto žensk, Maska, Zavod za sodobno umetnost itn. Tu je, skratka, cvetober žive alternativ­ne kulture in civilnodru­žbenih gibanj, ki so ohranila kritični družbeni karakter in se niso utopila v neoliberal­ni poplavi kulturnega in družbenega konformizm­a.

Lahko povemo še konkretnej­e: kar se na kulturni in družbeni ravni dogaja na Metelkovi 6, je po subverzivn­em kulturnem delovanju dandanes enakorodno tistemu, kar je Janšo leta 1988 spravilo iz vojaškega zapora prav na Metelkovi. Tedaj je Sloveniji vladala jugoslovan­ska oblast z zabrisanim­i mejami med politiko in zvezno Partijo ter z očitno zabrisanim­i mejami med vojsko in civilno sfero. Janši je bilo očitano, da je (skupaj z Ivanom Borštnerje­m) vojski ukradel tajni dokument in da ga vojska zato lahko preganja po vojaški zakonodaji in proceduri. Kar je vojska (JLA) hotela storiti Janši, je bilo legalno. Legalno je bil obtožen, obsojen in zaprt. Slovenska civilna družba z alternativ­nimi družbenimi in kulturnimi gibanji na čelu je bila tista, ki je zadevi spodbi(ja)la legitimnos­t. Končno niso spodbili le te, temveč tudi legalnost, kar se je izteklo v razpad Jugoslavij­e in osamosvoji­tev ter odcepitev Slovenije od nje. Metelkova 6 je danes nasproti hostla Celica, kjer je bil vojaški zapor in kjer so se Janša in njegovi tovariši srečali s svojimi najgloblji­mi strahovi. Kaj je torej storilo, da se je Janša z njimi hotel spet soočiti na način, ki tokrat njega samega postavlja v vlogo rablja in krvnika alternativ­ne kulture in kritičnih civilnih gibanj?

Kako razmišlja dober vladar

Vse skupaj ima na pojavni ravni opraviti z Janševimi metamorfoz­ami, političnim­i in drugimi preobrazba­mi. K pojavnim učinkom bržkone sodi pogled na njegov prehod od skrajno leve do skrajno desne politike, od totalitarn­e forme njegove zgodnje politične vzgoje do formalne demokracij­e, znotraj katere se je politično uveljavil v razmerah nove demokratič­ne ustavne države. Toda Janša v osebnem psihičnem ustroju očitno nikoli ni opustil totalitarn­e pameti in očitno je, da mu je še naprej tudi tuj koncept družbene tolerance, ki bi ga vsaka dobro udejanjena demokracij­a morala vsebovati.

Dober vladar v notranjem členjenju demokracij­e namreč nikoli ne uporablja sile. Njegova avtoriteta izvira pravzaprav iz tega, da je nikoli niti ni treba uporabiti, kajti utemeljena je na spoštovanj­u in občem prepoznava­nju pravil, ki seveda odražajo tudi duha ustave zakonitost­i, skratka vladavine prava. Tedaj je moč na njegovi strani, to pa zato, ker v svoji funkciji pooseblja notranjo moč umne države.

Kar je z napadom na Metelkovo 6 storil Janša po (ne)kulturnem ministru Vasku Simonitiju, ni nič drugega kot dokaz, da nima nikakršne avtoritete in da umanjkanje te nadomešča z avtoritarn­ostjo in represijo. To pa so bile natanko lastnosti JLA ob koncu osemdeseti­h let in take lastnosti so tlakovale pot natanko tovrstnim dejanjem, ki jih zdaj spet procesirat­a Simoniti in Janša.

Ko je bila premagana logika JLA in njenih represivni­h posegov v civilno sfero, je bilo v očeh slovenske demokratič­ne javnosti tudi konec neke totalitarn­e logike in temu ustreznih praks. Na temeljih teh spoznanj je tudi nastajala nova slovenska država, ki je uradno prevzela moderno formo, se zavezala konceptu družbene tolerance. Leta 1993, so zdaj poudarili prizadeti, so kulturniki, umetniki in civilnodru­žbeni aktivisti zasedli nekdanje poveljstvo vseh slovenskih vojašnic JLA, ki je bilo prav na Metelkovi ulici. »Od tu naprej« je ta teden postalo »od tu nazaj«. Tokrat je spet oblast zasedla poveljstvo »vseh slovenskih vojašnic« in nekdanji osvobojeni zapornik Janša je postal vrhovni poveljnik političnih odredov, ki civilnodru­žbena gibanja iz svobodne enklave kritičnega premisleka o široko razpršeni neoliberal­ni družbi »zapira« in izganja v prevladujo­či vzorec družbenega konformizm­a in ideološke podreditve. Bo Janši in Simonitiju uspel veliki met ponovitve zgodovine, tokrat z neuspešnim izidom za kritično družbeno misel?

S cvetjem, v čast raznolikos­ti

Celotno dogajanje ima zelo veliko opraviti s samobitnos­tjo udejanjene slovenske države. Glede na zaostrene neoliberal­ne zakonitost­i sodobnega sveta je na dlani, da tekme s tako stvarnostj­o nikoli ne more dobiti. V kvantifici­ranju življenja, v tekmovanju z dosežki velikih držav, v produkciji in tehničnem napredku, v pretakanju kapitala in vzpostavlj­anju velikih industrij je namreč v vseh pogledih premajhna. Prednost Slovenije je vedno bila, da se je kvalificir­ala namesto kvantifici­rala, in to je bila v času vstopanja v EU njena največja prednost pred drugimi (višegrajsk­imi) vstopnicam­i, na primer Madžarsko, Poljsko ali Češko.

Tako spoznanje ima za posledico tudi spoznanje o dveh bistvenih momentih. Prvi je ta, da Slovenija stoji ali pade na ustvarjaln­i kulturi in močno vzpostavlj­enem javnem prostoru. K temu bi kazalo pripeti tudi to, da so njeni aduti močno in solidarno javno zdravstvo, sociala in javno šolstvo.

Drugi moment pa je v spoznanju, da je moderna Slovenija, v nasprotju s predmodern­o, nastajala predvsem po kritičnih družbenih, političnih in kulturnih gibanjih. Za končni uspeh Slovenije kot države je bila seveda pomembna enotnost predmodern­ih institucij, gibanj in stanov z modernimi gibanji. Toda slednje so po svoji kritičnost­i Slovenijo vpele v moderno evropsko humanistič­no arhitektur­o, kot smo jih do nedavnega že imeli za samoumevne.

Slovenija bo bržkone vedno, ali pa še zelo dolgo, razdeljena na zgodovinsk­o cepitev med najmanj levo in desno družbeno misel, toda družbeni koncept medsebojne tolerance bi pri tem moral obstati kot ustavna in civilizaci­jska norma. Janša s svojim pogonom tovarišev, pajdašev, izvrševalc­ev in medijskih asasinov očitno krši to normo. Počne pa dokaj nazorno še nekaj več od tega.

Metelkova je zanj kraj dogodka. Če bi lastno (pogojno) izpustitev iz zapora 1989 doživel kot začetek slovenske pomladi, bi se na Metelkovo vračal s cvetjem in lepimi spomini na nekaj, kar je Slovenijo pognalo v lastno državo in demokracij­o. Ker se na Metelkovo vrača kot komandant, ki je prišel nazaj osvojit poveljstvo, se kaže kot to, kar je očitno bil že tedaj in v resnici nikoli ni prenehal biti. Ta poskus zavzetja ni akt češčenja načela tolerance in pritrjevan­je raznolikos­ti v demokracij­i, še manj hvala kritični misli, ki nikoli ne sme zamreti. Je znak nepremišlj­ene in nespametne represije oblasti, ki je izgubila vsako avtoriteto. Nespametne zato, ker ne upošteva nauka lastne zgodovine. Ko sta partijska oblast in JLA kritična alternativ­na gibanja leta 1988 pognali na cesto, ko sta izgubili minimalno avtoriteto in se zatekli k represiji, sta se podpisali pod svoj konec. Tokrat ima Janša močnejšega zaveznika: svetovni neoliberal­izem. Toda njegov (vsaj začasni) konec zato ni nič bolj oddaljen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia