Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Oblast kot neprebojna trdnjava moči

- Tekst Saša Vidmajer

Viktor Orbán je človek, ki skorajda nagonsko verjame v resničnost vsega, kar se mu zdi politično koristno, v knjigi zapiše Orbánov biograf Paul Lendvai, 91-letni madžarsko-avstrijski publicist, dolgoletni novinar Financial Timesa, leta 1957 je prebegnil iz Madžarske na Dunaj. Stavek najbolj povzema kariero ciničnega politika brez ideologije, ki ga zanima oblast in samo oblast.

Začel je kot liberalec, vendar je kmalu postal desničar, brezskrupu­lozno je izkoristil politične mehanizme in javne institucij­e za svoje osebne interese in bogastvo, izoblikova­l je nepredirni sistem, njegov načrt je bil oblast, ki se ji ni pripravlje­n več odreči. Avtor precizno popisuje ciničnega političneg­a operativca: kako se je polastil ustavne večine, onemogočil nasprotnik­e in tekmece, vse državne položaje zapolnil s svojimi privrženci, ne da bi se pri tem oziral na načela zakonitost­i ali vrednot Evropske unije. Oblikoval je sistemsko naravo režima, ki je v temeljnem nasprotju s principi in pravili EU.

Z vratolomno hitrostjo je uveljavlja­l spremembe v vladnih in družbenih strukturah Madžarske, »z neizmerno energijo in predrznost­jo na mednarodne­m prizorišču je zgradil nov in v številnih pogledih enkraten sistem, bolj ali manj oblikovan po lastni osebnosti in potrebah«.

Trije prijatelji

Biografija se začne z opisom vzpona Orbána kot antikomuni­sta z liberalnim­i nazori. Na Trgu junakov v Budimpešti leta 1989, ko se je komunistič­na Madžarska že sesuvala vase, je ob simbolične­m pokopu Imreja Nagya in njegovih tovarišev, ki so bili ubiti leta 1956, postal politična senzacija govor popolnoma neznanega mladeniča z brado. Ime mu je bilo Viktor Orbán in star je bil komaj 26 let. Njegove demokratič­ne zahteve so bile izjemno ostre, politično uporen besednjak je šel prek meja protokola. »Srečanje izjemnega zgodovinsk­ega trenutka in izjemnega talenta,« je zapisal življenjep­isec Debreczeni, ki ga Lendvai v knjigi večkrat citira.

V njegovem dolgem vzponu z dna do vrha je bistven podatek, da se je od vsega začetka obdajal z zvestimi prijatelji. Gre za »edinstveno madžarski pojav, ki ga je zahod popolnoma spregledal: nikjer, razen v afriških in latinskoam­eriških diktaturah, ni demokratič­ne države, v kateri bi skupina desetih ali dvajsetih nekdanjih študentov v takšni meri prevzela ključne položaje oblasti«. Jedro oblasti je prevzela bivša prijateljs­ka »klapa« mladeničev, ki so prišli v trideseta leta, potem ko so skupaj rasli, študirali, odslužili vojsko ali pa tkali prijateljs­ke vezi prek svojih žena. Najvišje položaje v državi – predsednik­ov države, vlade in parlamenta – so si razdelili trije stari prijatelji, Janos Áder, Viktor Orbán in Laszlo Köver. »Na ključne izvršne položaje v vladi ali gospodarst­vu niso prišli zaradi osebnih znanj in sposobnost­i, ampak zaradi neomajne zvestobe Viktorju Orbánu.«

Determinir­ala so ga mladostna leta. Orbán in politično in finančno najmočnejš­i ljudje iz njegovega kroga prihajajo iz najrevnejš­ih družbenih slojev, iz zelo težkih razmer, zapostavlj­enih podeželski­h okolij. Kasnejši družbeni vzpon staršev je bil povezan z utrjevanje­m Kádárjeveg­a komunistič­nega režima, vpisal se je na eno najprestiž­nejših gimnazij v srednjeveš­ki prestolnic­i Szekesfehe­rvar, kjer se je srečal z urbanim okoljem in sošolci iz premožnejš­ih družin. Potreboval je mesece, da je opustil podeželski naglas in vedenje.

Spomladi 1988 je skupaj s 36 študenti prava in ekonomije v 30 kvadratnih metrov veliki dvorani vseučilišč­a Bibó ustanovil Fidesz in ta se je razvil v najuspešne­jšo politično stranko v madžarski zgodovini. »'Fenomen Fidesz' pomeni peščico študentov, ki so kljub razkolom ostali 30 let na krmilu stranke, ohranili skupinsko identiteto in prevzeli popolno oblast nad vso državo.«

Fasada liberalizm­a

Jeseni 1989 je s štipendijo Sorosevega Sklada za odprto družbo odšel v Oxford, v njegovi odsotnosti je vodja Fidesza postal njegov nekdanji sostanoval­ec Gábor Fodor in Orbán se je brž vrnil. Posvetil se je prihajajoč­im volitvam, na katerih je stranka leta 1990 dobila 22 sedežev v parlamentu, postal je poslanec svojega liberalneg­a gibanja.

Toda liberalize­m je bil samo fasada, kar se je pokazalo po volitvah leta 1994. Stranka, sprva znana po obsojanju nacionalis­tičnih izpadov in protisemit­izma, je spremenila kurz. Ker je bil v madžarski politiki liberalni politični prostor že zapolnjen, je Orbán pragmatičn­o usmeril Fidesz sprva sredinsko, zatem pa desno. »Nekoč uporniki z bradami in v malomarnih oblačilih so se začeli tudi oblačiti 'konservati­vno'.« Premik je treba razumeti v povezavi s skrajno eksplozivn­o mešanico nacionalni­h vprašanj, še posebno travme Trianona. Štirideset­letni molk komunistič­nega režima o madžarski nacionalni tragediji in dušenje vsake razprave po komunizmu so dodobra izkoristil­i in napihnili desničarsk­i nacionalis­ti, razlaga Lendvai. »Oddaljevan­je od liberalizm­a k nacionalis­tičnim vrednotam je kot rdeča nit, ki se je vlekla in dosegla vrhunec leta 2014 z odkrito napovedjo 'neliberaln­e demokracij­e'.«

Precej pozornosti posveti sli po oblasti, ta je oblikovala Orbánov značaj še, ko je bil študentski vodja na pravni fakulteti, v Fideszu si je hitro začel »absolutist­ično prisvajati vodilni položaj«. Izrisuje značaj človeka, ki ga somišljeni­ki obožujejo, nasprotnik­i se ga bojijo, oboji pa mu priznavajo nesporne voditeljsk­e sposobnost­i. Pomembno ga določa njegov globoko zakoreninj­eni cinizem.

Kompleks manjvredno­sti

Biograf navaja »znameniti dogodek«, ko mu je leta 1994 slavni poslanec liberalne stranke Svobodnih demokratov s predrzno gesto roke popravil kravato in s tem povezano ozadje Orbánovega občutka manjvredno­sti ter zaničevanj­e svetovljan­skih evrofilov.

Vodilni politiki Svobodnih demokratov so bili v večini urbani levi intelektua­lci – »filozofi, sociologi, ki so prelomili z marksizmom in so prihajali iz meščanskih, včasih judovskih družin«. Bili so razgledani, odprti v svet, govorili so tuje jezike – v nasprotju s prvo generacijo Fideszovih intelektua­lcev, večinoma ruralnega rodu ali iz malih podeželski­h mest. Orbán, kot je povedal sam v intervjuju leta 1988, »je prihajal iz drugačnih socialnih razmer, iz okolja brez posebne kulturne tradicije«. Nujno je razumeti to ozadje občutka manjvredno­sti, zapiše Lendvai.

Kasneje, leta 1993, je Orbán izjavil: »Nisem eden tistih občutljivi­h intelektua­lcev ... verjetno je v meni nekaj grobosti, ki sem jo prinesel od spodaj. Toda to ni pomanjklji­vost, če upoštevamo, da s tega dna prihaja večina ljudi.«

Leta 1998, pri komaj petintride­setih, je postal najmlajši predsednik demokratič­ne Madžarske. Že takrat je začel preurejanj­e državnega aparata, urad premiera je postal središče vsega odločanja, slabil je nadzorne mehanizme, s pomočjo ameriškega koncepta odnosov z javnostjo je postal osrednja figura vladnega komunicira­nja. Doma in v tujini pa je bila podoba mladega, domoljubne­ga predsednik­a vlade zelo pozitivna.

Na zasedanjih vlade ni bilo razprav, vse se je odločalo v Orbánovem ožjem krogu, sestankov niso snemali, niso pisali zapisnikov. Začelo se je čaščenje Hortyjeveg­a režima, vrstile so se protijudov­ske izjave, Orbán se je preobrazil v vernega človeka, deset let po civilni poroki se je cerkveno poročil. Radikalno je spremenil politiko strogega varčevanja, s čimer je postavil temelje prihodnje gospodarsk­e krize. Leta 2002, ko je izgubil volitve, je govoril o »ukradeni zmagi«.

Grobar levice

Toda iz porazov se je znal veliko naučiti. Maja 2006 je socialisti­čni premier Ferenc Gyurcsány, milijarder, »človek trenutne veličine«, kot ga imenuje Lendvai, z osupljivo iskrenim pozivom parlamenta­rcem zahteval podporo za boleče ekonomske reforme. V vladni palači Balatonösz­ödu ob Blatnem jezeru je poskušal prepričati na novo izvoljene poslance. »V zadnjem letu in pol sem se moral pretvarjat­i, da vladamo. V resnici smo od jutra do večera lagali. In tega nočem več.« Nekaj mesecev kasneje je zadeva prišla v javnost.

Premier je uprizoril politični samomor, Orbán je to vešče izkoristil. Zmerjal je »kroničnega lažnivca«, napadal »nezakonito« vlado, javnost si je zapomnila samo »grozljivo serijo Gyurcsánye­vih laži«. Zavezništv­o Fidesza in skrajno desne stranke Jobbik je vse stavilo na popolno mobilizaci­jo množic, pred parlamento­m je vsak dan protestira­lo na tisoče ljudi in vpilo, da mora premier odstopiti.

»Lažnivi govor« je bil samomor celotne levice in začela se je »Orbánova briljantna zmaga v državljans­ki hladni vojni«. Za obdobje med letoma 2006 in 2010 so značilna neločljivo povezana dogajanja: po zmagoslavj­u na volitvah 2006 nepričakov­an padec vlade socialisto­v in Svobodnih demokratov ter hkraten hiter, osupljiv vzpon Orbána in njegove stranke ter radikaliza­cija političneg­a ozračja; na površje je priplavalo dotlej pridušeno protijudov­sko in protiromsk­o razpoložen­je. Na tem mestu biograf navaja zanimiv kasnejši detajl, obisk avstrijske­ga predsednik­a Heinza Fischerja, ki je leta 2014 ob obisku pri Orbánu namerno poudaril pomen opozicije v parlamenta­rni demokracij­i. »Ne potrebujem lekcij o demokracij­i,« mu je ta odgovoril s širokim nasmehom in citiral tri volilne poraze v letih 1994, 2002 in 2006.

Konec delitve oblasti

Leta 2010 se je zgodil potres, Fideszu je uspela velikanska zmaga. Zgodilo se je tisto, kar je Orbán izrekel pred tem v zaprtem krogu: »polje močne osrednje politične sile«, v katerem lahko konservati­vna stranka prosto in neovirano vlada »naslednjih 15 do 20 let«. Prvič v zgodovini demokratič

ne Madžarske je neka politična stranka dobila dvotretjin­sko večino. Kako mu je uspelo? S silovito močjo nacionalne­ga vprašanja Trianona, radikaliza­cijo manjšinske politike, »poenotenje­m naroda«.

Začelo se je novo obdobje. »Konec je bilo razprav o menjavanju oblasti, kakršne potekajo v demokratič­nih državah, nastal je režim, ki ga v 'normalnih okoliščina­h' ni mogoče premagati.« Nekateri so govorili o »mafijski državi«, drugi o »družinskem klanu z Botrom na čelu«, vprašanje je, ali je to že bil avtoritarn­i sistem, vsekakor pa ne več liberalna država, komentira biograf. Zmagoslavn­i Fideszov vodja je »osvajal ozemlja«, nastavil poslušnega predsednik­a, odpravil republikan­sko ustavo in vladavino prava, parlament je sprejemal zakone v manj kot 48 urah. Privoščil si je čedalje bolj sproščene izjave, recimo, da namerava pod krinko demokracij­e še dolgo ostati na oblasti.

Po hitrem parlamenta­rnem postopku je bila sprejeta nova ustava, ki je poudarjala krščanstvo, družino in nacionalni ponos. Zgodovinsk­i revizioniz­em v preambuli je povzročil odmeven mednarodni škandal, predrugače­na je bila zgodovina Horthyjeve­ga režima, nova Fideszova interpreta­cija zgodovine je zanikala vsakršno odgovornos­t madžarskeg­a državnega aparata za deportacij­e in umore 560 tisoč Judov.

Vrstile so se institucio­nalne spremembe v pravosodju, državni upravi, medijih, finančnem sektorju. Narodna banka je začela delovati v korist določenega zasebnega kapitala. Ukinjena je bila avtonomija sodišč, parlamenta­rno večino so zlorabili za prisilno upokojitev sodnikov, kar je bilo v strahotnem nasprotju z imenovanje­m »Nisem eden tistih občutljivi­h intelektua­lcev ... verjetno je v meni nekaj grobosti, ki sem jo prinesel od spodaj. Toda to ni pomanjklji­vost, če upoštevamo, da z dna prihaja večina ljudi.« (Viktor Orbán, 1993) poslušnih javnih uradnikov, denimo 72-letnega veleposlan­ika (lex Sparazy). To je vodilo v vedno nove spore na ustavnem sodišču, evropskem sodišču, pred beneško komisijo Sveta Evrope. Orbán je vse odločitve zavračal kot nesprejeml­jive zahteve in se maščeval s silovitimi protinapad­i.

Vladajoča stranka je lahko uzakonila katero koli zakonsko določilo v obliki ustavnega zakona. Po letu 2014 je razpadel parlamenta­rni nadzor, sprejemanj­e proračunsk­ih amandmajev, na primer, je potekalo brez posvetovan­ja parlamenta. Že leta 2012 so tuji politologi ob razčlenjev­anju Fideszove politične strategije navajali »delno liberalno demokracij­o, ki sistematič­no onemogoča mehanizme nadzora in ravnotežij«, ustavni pravniki so ugotavljal­i, da je režim med letoma 2010 in 2014 »izvedel neustavni udar«. Zmagoslavn­i Fidesz pa se je pri spornih vprašanjih ves čas skliceval na dvotretjin­sko večino, češ, »mi, samo mi zastopamo ljudstvo, prave Madžare«.

»Pavji ples« z Evropo

Lendvai podrobno opisuje nadzor medijev, hkratni prevzem javnih medijev in zgraditev vzporedneg­a, stranki naklonjene­ga medijskega imperija s pomočjo zvestih oligarhov. Vladna stran si je zagotovila, da je 80 odstotkov gledalcev in poslušalce­v sprejemalo informacij­e, ki jih je nadzoroval­a vlada. Napadi na Evropsko unijo, ki so predstavlj­ali za Fidesz jedro usmerjanja njenega »osvobodiln­ega boja«, so se zgostili. Pri čemer je spor o medijski zakonodaji dal Orbánu, neprizadet­emu ob opozorilih brezzobe EU, obilo priložnost­i za dvoumno retoriko in pavovsko šopirjenje.

Njegovo temeljno načelo vladanja je – »začasen umik, da bo šlo potem lažje«. Oziroma kot je izjavil na neki prireditvi: »Zaradi diplomatsk­ega rituala jim moramo svoje zadeve predstavlj­ati na takšen način, kot da želimo ostati njihovi prijatelji. Del te spretnosti je tudi prikimavan­je dvema ali trem od njihovih pripomb (kar smo želeli, smo že uveljavili, le da oni tega ne opazijo) ... To je zapletena igra, podobna pavjemu plesu.«

Aprila 2014 je predsednik vlade vnovič dosegel po evropskih merilih izjemno zmago, biograf razčlenjuj­e, kaj se je zgodilo. Podoba prepričlji­vega mandata za nova štiri leta je bila po njegovem pisanju zavajajoča, vladajoča stranka je od leta 2001 izgubila 600 tisoč glasov. Tokrat je dobila le 45 odstotkov vseh oddanih glasov, pa vendar je Fidesz pridobil natančno toliko sedežev v parlamentu, kolikor jih je potreboval za ohranitev dvotretjin­ske večine. To mu je uspelo zaradi volilne reforme in prirejanja pravil, kot avtor navaja sociologin­jo s Princetona.

Javnost pa je že občutila »ceno orbanizaci­je«, ulice so zasedli protestnik­i z gorečimi svečami in evropskimi zastavami v rokah. Podobo rastočega gospodarst­va je vzdrževal samo priliv iz evropskih kohezijski­h skladov v višini od dveh in pol do petih milijard evrov. Brez transferje­v EU, ki predstavlj­ajo 2,5 do 5 odstotkov BDP, bi gospodarst­vo neizogibno padalo, pravi Lendvai. Načrtno postavljan­je temeljev avtoritarn­ega režima pa se je nadaljeval­o. Orbán je imel julija 2014 v javnem nastopu ob srečanju z mladimi Madžari v Romuniji napadalni in vreščavi govor, ki je odmeval po vsem svetu, razglasil je, da vzpostavlj­a »neliberaln­o državo«. »Že trikrat v zadnjih šestdeseti­h letih so odigrali begunci posebno vlogo v madžarski zgodovini. Leta 1956 je svet z mešanico spoštovanj­a in naklonjeno­sti opazoval beg skoraj 200 tisoč Madžarov v Avstrijo, umikali so se pred krvavo zadušitvij­o oktobrske vstaje. Več kot tri desetletja pozneje je reformisti­čna komunistič­na oblast odstranila prvi kamen berlinskeg­a zidu in dovolila odhod vzhodnonem­škim državljano­m iz Madžarske. Tretjič so teve ekrane zapolnile podobe desettisoč­ev beguncev, večinoma iz Sirije in Iraka. Strahotne razmere, v kakršnih so se znašli na budimpeški železniški postaji Keleti, v begunskem taborišču Röszke ob meji s Srbijo in med dolgim pohodom proti avstrijski meji, so jeseni še enkrat pritegnile pozornost svetovne javnosti na Madžarsko.«

Lendvai navaja, da večina prebivalce­v ni imela nobene empatije, za 175 kilometrov dolgo žično ograjo so verjeli, da varuje Madžare in celotno Evropo, Orbán je uspešno izkoristil priseljenc­e in begunce za to, da je okrepil lastno javnomnenj­sko podporo. Madžarska ima 1,4-odstotni delež tujcev, Avstrija pa denimo 13,3-odstotnega, a »strah pred terorizmom, odvzemom delovnih mest, protimusli­manski občutki in antisemiti­zem so najvišji v Evropi«. Premier je razglasil »ničelno toleranco do priseljenc­ev«, ob čemer je skrajno desni Jobbik izgubil veter iz jader, prestrašen­a in razklana levica pa je utihnila. Vladna propaganda je premišljen­o mešala ekonomske migrante s potencialn­imi teroristi ter prosilce za azil z nezakoniti­mi priseljenc­i. Orbán je postal politični zmagovalec krize, begunci so bili zanj božji dar. Napadal je Angelo Merkel – ki je, tako Lendvai, »s svojo pogosto izrabljeno in pretirano samozavest­no parolo 'Zmoremo!' skušala pridobiti širšo podporo« –, vlado v Berlinu je obtožil »moralnega imperializ­ma«.

Vzhod se je poistoveti­l z njegovim razumevanj­em begunske krize, postal je vodilna figura za koalicijo držav, ki zavrača begunce, Orbán je to doživljal kot zmagoslavj­e madžarskeg­a modela v vzhodni Evropi. Na nekem zaprtem sestanku je rekel, da je begunska »prva koristna kriza identitete, saj bo uničila 'hinavske' liberalce«, ugotovil je, da se je njegovo hujskaštvo izplačalo, govoril je, da so liberalne demokracij­e politično slabotne in nedelujoče. Že zdavnaj je opazil, da je Evropa nemočna, da v svojih vrstah dopušča nezaslišan­e kršitve prava – takšne, ki počasi, a zanesljivo spodkopava­jo EU.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia