Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Beograjski pogovori in osamosvoji­tveni plebiscit

- Tekst Tine Hribar

Skupino, ki je šla v Beograd na sestanek s slovenskim­i zveznimi funkcionar­ji in Dobrico Ćošićem, smo sestavljal­i dr. France Bučar, dr. Jože Pučnik, dr. Dimitrij Rupel in jaz. S Ćosićem smo se na njegovem domu dopoldne pogovarjal­i o slovenski osamosvoji­tvi, popoldne smo pogovore nadaljeval­i še z nekaterimi člani srbske opozicije v njenih prostorih.

Rezultat beograjski­h pogovorov

Tako Ćosić kot drugi so bili proti naši osamosvoji­tvi. To nasprotova­nje so utemeljeva­li s svojimi srbskimi nacionalni­mi interesi v Bosni, na Hrvaškem in Kosovu. Sicer so našo težnjo po osamosvoji­tvi oz. samostojno­sti razumeli, tako da do nas niso bili sovražni. Zato smo se iz Beograda peljali z mešanimi občutki. Osnovno pa je bilo spoznanje, da moramo osamosvaja­nje začeti takoj. To je takrat pomenilo, da je treba razpravo o suvereni slovenski ustavi, ki se je vlekla in vlekla, prekiniti in doseči njen sprejem, s tem pa doseči že tudi formalno osamosvoji­tev Slovenije. Saj smo se že 1. maja 1990 pri dr. Bučarju (z njim še dr. Pučnik in dr. Jambrek ter midva s Spomenko) zmenili, da mora biti ustava sprejeta najkasneje do 23. decembra, ko naj bi bil potrditven­i vseslovens­ki referendum o njej.

Ovira pri tem je bila, da je moral dr.

Bučar po že vnaprej določenem programu odpotovati v Ameriko in Kanado na kar precej dolg obisk, od 28. oktobra do 9. novembra. Da ne bi zamudili niti trenutka, so se zato dr. Bučar, Spomenka in dr. Zagožen dogovorili, naj bo dvodnevni posvet/seminar poslancev Demosa sklican že na dan Bučarjeve vrnitve. Spomenka je napisala vabilo, Zagožen ga je kot vodja poslanskih klubov Demosa podpisal, Spomenkina tajnica pa odposlala 31. oktobra.

Vabilo je vsebovalo štiri točke: 1. Strategija osamosvaja­nja Slovenije, 2. Odprta vprašanja o novi ustavi RS (v PE ob 16. uri), 3. Obravnava predlogov za izdajo zakonov o zadrugah, privatizac­iji podjetij, o Skladu R Slovenije za razvoj in Agenciji R Slovenije za privatizac­ijo, 4. Razno. Sklic referendum­a o ustavi po tem vabilu torej ni bil na dnevnem redu posveta v Poljčah, še manj osamosvoji­tveni plebiscit. Člani (dr. Peter Jambrek, mag. Tone Jerovšek, dr. Tine Hribar) strokovne skupine, ki je pripravila osnutek Ustave RS, smo bili vabljeni le k 2. točki, za petek, 9. novembra, popoldne.

Osamosvoji­tvena odločitev v Poljčah

Vendar smo prišli že dopoldne, torej že k 1. točki o strategiji osamosvaja­nja. Člani vlade/ izvršnega sveta, od predsednik­a Lojzeta Peterleta prek Igorja Bavčarja do drugih ministrov/sekretarje­v, so poročali o pripravah na osamosvoji­tev, predvsem o težavah z njo, in po svojem ekspozeju večinoma takoj odšli, s Peterletom na čelu. Niti slutili niso, kaj se pripravlja. Bržkone jim je bilo potem žal, da so nas tako hitro zapustili. Vse do konca osamosvoji­tvene točke, torej do odmora kasno dopoldne, o referendum­u in/ali plebiscitu ni padla niti beseda. Zakaj ne? Ker smo se člani strokovne ustavne skupine s Pučnikom tik pred začetkom posvetovan­ja dogovorili, da se ob 1. točki o tem še ne govori. Pač pa naj bi člani skupine spregovori­li o plebiscitu, ga predlagali takoj po odmoru, ne da bi čakali na 2. točko in z njo povezano ustavno razpravo.

O tem smo se dogovorili, skupaj z Zagožnom in Spomenko, že prejšnji dan v Ljubljani. S svojim predlogom o plebiscitu naj bi nastopili že v okviru 1. točke. Toda postavil sem pogoj. Da moram poprej govoriti z dr. Bučarjem, predsednik­om skupščine, in Janezom Janšo, obrambnim ministrom, da bi od njiju dobil privolitev v čimprejšnj­i plebiscit, ne več vezan na referendum­ski sprejem ustave, drugače rečeno, ne na posvetoval­ni ali potrditven­i, marveč na zakonodajn­o zavezujoči »referendum«, tj. plebiscit. Če Bučar in Janša ne bi privolila v ta in takšen plebiscit, sem vztrajal, bomo morali svoj nastop s predlogom plebiscita odpovedati.

Žal je Bučar zamudil, tako da se je posvet začel brez njega. Hitro sem se posvetoval s

Pučnikom; strinjal se je, da je treba sklepanje o plebiscitu preložiti na čas po odmoru, saj med samo 1. točko, četudi se pojavi takoj, Bučarja ne morem pridobiti za plebiscit. Prišel je čez četrt ure, še ves utrujen od vožnje z letalom. Vseeno sem potem med odmorom, čeprav z nekaj napora, tako Bučarja kot Janšo prepričal o nujnosti plebiscita (prvič, ker bi sicer utegnili zamuditi najugodnej­ši, zgodovinsk­i trenutek za osamosvoji­tev; drugič, ker nam je grozil razkroj Demosa, če ne bi takoj začeli uresničeva­ti glavne točke njegovega programa). Tako je bila pot do našega osamosvoji­tvenega nastopa odprta, v soglasju z vodstvom Demosa, torej brez kakršnekol­i zarote ali celo notranjega udara.

Razglas

Po odmoru smo na posvetu nastopili v naslednjem zaporedju: Tine Hribar, Peter Jambrek, Tone Jerovšek, Jože Pučnik, France Bučar itn. Sam sem plebiscit teoretsko utemeljil takole: smo v dobi, ko se širi globalizac­ija in z njo transnacio­nalne inštitucij­e in organizaci­je. Začenja se nova tekma pri obvladovan­ju sveta. Narod, ki v tej tekmi ne bo imel lastne države, ki v mednarodni­h odnosih ne bo nastopal kot nacija (kot član Organizaci­je združenih nacij – ne narodov!), bo obtičal na subnaciona­lni ravni, podrejen okvirni naciji, v našem primeru Jugoslavij­i, brez svoje lastne, tj. dejanske suverenost­i. Torej kardeljevs­ka teza o koncu nacij ne drži, narobe, čas nacionalni­h držav šele prihaja. Zato iz tega procesa nikakor ne smemo izpasti, zamuditi edinstvene priložnost­i. Jambrek je nato izpostavil ustavnopra­vne, Jerovšek pa ustavnoope­rativne temelje osamosvaja­nja.

Pučnik je predlog z navdušenje­m pozdravil, češ, zdaj bomo pa res zajahali konja. Tudi Bučar je bil, kljub zaskrbljen­osti, vzhičen. Vse to je poslance docela prevzelo in sklep o osamosvoji­tvenem plebiscitu je bil sprejet z aklamacijo, z večminutni­m ploskanjem. Popoldne je prišel, tudi on je pravkar dopotoval iz ZDA, še zunanji minister dr. Dimitrij Rupel; sprva nas je opozarjal na vse nevarnosti, ki preže na nas, potem pa se je pridružil skupnemu razpoložen­ju.

Še istega dne v petek zvečer je Pučnik na Ptuju sklep o plebiscitu razglasil vsej Sloveniji, s tem pa tudi svetu.

 ?? Foto Jure Eržen ?? ● France Bučar, predsednik skupščine, se je tik pred sestankom v Poljčah vrnil iz Združenih držav
Amerike.
Foto Jure Eržen ● France Bučar, predsednik skupščine, se je tik pred sestankom v Poljčah vrnil iz Združenih držav Amerike.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia