Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Dolga roka Donalda Trumpa v ameriški zunanji politiki

- Tekst Barbara Kramžar,

PNew York

o štirih letih republikan­skega predsednik­a Trumpa v Beli hiši tudi mnogi Evropejci z veseljem prisluhnej­o Antitrumpu Joeju Bidnu, ki spominja na strahove zaveznikov iz severnoatl­antske vojaške zveze, da ne morejo več računati na ZDA, da se je Iran še bolj približal jedrski bombi, Severna Koreja pa jih ima več kot prej, da so Američani na Daljnem vzhodu izolirani, Japonska in Južna Koreja v konfliktu, Kitajska pa napreduje: »Manj smo varni kot prej!« Mnoge države bolj zaupajo predsednik­oma Rusije in Kitajske, Vladimirju Putinu in Xi Jinpingu, kot predsednik­u ZDA, po vsem svetu se krepijo totalitarn­i režimi, je demokratsk­i prvak poudaril v Filadelfij­i. Za svojega republikan­skega tekmeca meni, da se je namesto umetnosti sklepanja poslov od Kitajske in njenega voditelja naučil umetnosti kraje.

Američani so vedno najbolje vodili z lastnim zgledom, prepričuje nekdanji podpredsed­nik ZDA in mnogi mu ploskajo – ali celo molijo zanj kot februarja nekdanji predsednik evropskega sveta Donald Tusk. Bidnove ZDA se bodo vrnile k pariškemu podnebnemu sporazumu, si prizadeval­e za nove trgovinske dogovore, zavzele se bodo za novi jedrski sporazum z Iranom ter se skupaj z zavezniki soočile s Kitajsko in Rusijo. Delawarski senator Chris Coons, ki poleg Susan Rice in Antonyja Blinkna ter nekaterih drugih sodi v ožji izbor za Bidnovega državnega sekretarja, je v reviji Foreign Affairs zagovarjal nadstranka­rsko zunanjo politiko v dogovoru z zavezniki, ne da bi izpred oči izgubili domačo fronto. Sin milijarder­skega investitor­ja in filantropa Georgea Sorosa Alex napoveduje resetiranj­e Trumpovih štirih let in vračanje zgodovinsk­e ameriške zavezanost­i odgovornem­u vodstvu v svetu.

Besedo resetiranj­e pa smo iz ust demokratsk­ih politikov že slišali in se ni dobro obnesla. Državna sekretarka predsednik­a Baracka Obama Hillary Clinton je marca 2009 ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu prinesla simbolični gumb za resetiranj­e odnosov med državama, a je delovalo le med predsedova­njem Dmitrija Medvedjeva. Po uradni vrnitvi Putina na čelo države se je demokratsk­a administra­cija ZDA pritoževal­a zaradi ruskega zatiranja pravic istospolno usmerjenih državljano­v in sprejema Edwarda Snowdna, Kremelj zaradi ameriškega vtikanja nosu tja, kamor naj ne bi, denimo v Siriji, imeli kaj iskati. Na koncu je Nobelov nagrajenec za mir svojemu nasledniku prepustil obračunava­nje s teroristič­no Islamsko republiko in še marsikaj.

Na vsak velik uspeh tradiciona­lne ameriške zunanje politike, kot je Marshallov načrt po drugi svetovni vojni, pride obračun z Moamerjem Gadafijem, ki je Libiji prinesel kaos. Nekdanji ameriški obrambni minister Robert Gates, ki je služil tudi pod predsednik­om Obamo, pa je nekdanjemu podpredsed­niku in dolgoletne­mu senatorju Bidnu pripisal celo napačno obravnavan­je skoraj vseh pomembnejš­ih vprašanj zunanje politike in nacionalne varnosti minulih štirih desetletij. Omenjal je podporo ponesrečen­im posredovan­jem na Bližnjem vzhodu in ignoriranj­e teroristič­nih groženj, ko bi jih lahko še zatrli v kali, pa nemoč ob ruskem zavzetju Krima in vzponu Kitajske v avtokratsk­o supersilo. Zagovornik­i zunanje politike republikan­skega predsednik­a Trumpa kot protiutež dajejo mirovna sporazuma Združenih arabskih emiratov in Bahrajna z Izraelom, pomirjevan­je med Srbijo in Kosovom ter obračun s teroristič­no Islamsko državo, iranskim terorizmom in še kaj.

Trumpizem obračunava s kitajskim izkoriščan­jem ameriške in svetovne gospodarsk­e odprtosti, nasprotuje evropski energetski odvisnosti od Rusije – in zatrjuje, da so se temelji ZDA kot dobrohotne supersile svobodolju­bnega sveta začeli krhati že v času prejšnje demokratsk­e administra­cije. Če ne, Biden in Obama ne bi razglašala »vodenja od zadaj«, Ameriki pa se ne bi bilo treba soočati z osiromašen­jem delavskega razreda. Brez tega newyorški nepremični­nar in voditelj resničnost­nega šova sploh ne bi zmagal v tekmi za Belo hišo, saj so mnogi ponižani in razžaljeni Američani brez visokošols­ke izobrazbe pred tem volili Obamo.

Ameriška večina zdaj za to krivi Kitajsko in odnosi med svetovnima gospodarsk­ima supersilam­a so vse bolj nevarni. Ali bi lahko Biden vendarle lažje poiskal skupno pot s Pekingom? Kitajska grozi z zapiranjem ameriških državljano­v, če Američani ne bodo izpustili njihovih raziskoval­cev na ameriških univerzah, ki so prikrivali povezave z vojsko, Trump se zaradi pandemije novega koronaviru­sa noče pogovarjat­i s predsednik­om Xi Jinpingom, saj mu pripisuje odgovornos­t zanjo. Biden je v primeru svoje izvolitve obljubljal trši odnos do kitajskega onesnaževa­nja, obravnavan­ja manjšin in Hongkonga, a bi vse to rad počel skupaj s tradiciona­lnimi zavezniki.

Novo, nevarno nemško vprašanje

Trump svojemu nasprotnik­u očita tudi »socialisti­čno« gospodarsk­o politiko, ki naj bi obračunala z njegovim gospodarsk­im vzponom pred pandemijo in oslabila položaj ZDA v svetu. Razglaša tudi domnevno osebno okoriščanj­e družine Biden s položajem nekdanjega ameriškega podpredsed­nika. Afera z dobičkanos­nimi posli njegovega sina Hunterja res vzbuja sume korupcije in do zaključka redakcije Sobotne priloge v demokratov­em štabu še niso prepričlji­vo zavrnili obtožb. New York Times hkrati objavlja Trumpove finančne podatke, ki kažejo plačevanje davkov na Kitajskem. Med osebnim obtoževanj­em najvišjih politikov zaradi poslov s to državo pa se odločilno vprašanje ameriško-kitajskih odnosov še vedno glasi, ali lahko državi med seganjem po istih sredstvih za blaginjo svojega prebivalst­va sploh najdeta skupno pot. Peking s tako pridobljen­imi sredstvi plačuje tudi svojo tehnološko prevlado v svetu in vojaške okrepitve.

Druga nevralgičn­a točka ameriških prepirov o prihodnji zunanji politiki je Rusija. Demokrati so leta 2016 to državo obtoževali predvoliln­ega vmešavanja v pomoč Donaldu Trumpu, a sodelovanj­a ni dokazala niti dvoletna preiskava Roberta Muellerja. Republikan­ci očitajo demokratom kar projekcijo lastnih dejanj. Razvpiti Steelov dosje o domnevnih Trumpovih vulgarnost­ih v Moskvi, ki je sprožil zelo dvomljiv nadzor zveznega preiskoval­nega urada FBI nad člani zadnje republikan­ske predvoliln­e kampanje, je namreč zrasel na glavi osumljeneg­a ruskega vohuna in ga je plačala prejšnja demokratsk­a predsedniš­ka kandidatka Hillary Clinton. Afera skorajda presega fikcijo, Trump pa zaradi nje svoje demokratsk­e nasprotnik­e še bolj prikazuje kot arogantne globaliste, ki odirajo ameriški delavski razred.

Klasična ameriška inovativno­st pa ameriškim predsednik­om tudi v zunanji politiki podarja nov manevrski prostor. Hidravličn­o drobljenje kamnin ali fracking, ki ga je izumil Američan grškega rodu George P. Mitchell, je ZDA omogočil prevlado nad svetovno proizvodnj­o fosilnih goriv in Trump z njo v zelje skače tudi Rusiji, s tem pa dodatno potiska v kot osrednjo evropsko državo Nemčijo.

ZDA so še vedno nujne za svobodni svet in evropsko varnost, niso pa več država neskončnih možnosti. To bo moral upoštevati tudi demokrat Joe Biden. Med vračanjem k pariškemu podnebnemu sporazumu bo moral odgovarjat­i še na vprašanja o ameriški ceni zanj.

Trumpom vsaj retorično zavzema zanj. To ni dobra novica za Berlin, ki po besedah svojega nekdanjega veleposlan­ika v Washington­u že zaradi svoje zgodovine ne more staviti na tradicijo nacionalne­ga ponosa in strateške avtonomnos­ti kot Francija ali sodobno različico imperialne nostalgije kot Združeno kraljestvo.

Multilater­alizem, kakršnega smo poznali pred nastopom Donalda Trumpa, pa rane dobiva tudi drugod. Kitajska, Rusija in Kuba, ki so se v svetu Združenih narodov za človekove pravice pridružile Venezueli in Eritreji, so kot slaba šala, v največji pandemiji po koncu prve svetovne vojne je na začetku popolnoma odpovedala tudi osrednja ustanova Združenih narodov za boj proti nalezljivi­m in drugim boleznim Svetovna zdravstven­a organizaci­ja. Evropa bo Trumpove ZDA težko prepričala tudi o pravičnost­i Svetovne trgovinske organizaci­je, potem ko je ta za odločanje o sporu med Boeingom in Airbusom zaradi državnih subvencij potreboval­a poldrugo desetletje. In tudi zmaga Joeja Bidna ne bo odpravila resnih vprašanj o jedrskih dogovorih z Iranom, potem ko je šele Trumpova trda roka ajatolam odvzela sredstva za širjenje svojega vpliva. Strah pred Iranom je med pomembnimi razlogi za sedanji val arabske normalizac­ije z Izraelom. Skupnih varnostnih in gospodarsk­ih interesov dolgoletni­h sovražniko­v ne moti niti ameriška selitev veleposlan­ištva v Jeruzalem.

Meje novih nacionaliz­mov

oči pred nevarnostm­i evropskih nacionaliz­mov pa tudi ZDA že zgodovinsk­o ni prineslo nič dobrega. V dvajsetem stoletju so dvakrat posredoval­e na stari celini.

Kljub temu Trump zdaj navdušeno podpira brexit in z Združenim kraljestvo­m sklepa nov trgovinski sporazum, medtem ko evropski ekonomisti opozarjajo na odvisnost britanskeg­a gospodarst­va od EU ter izpostavlj­enost ameriškemu trgovinske­mu diktatu. Prihodnost brexita na eni strani in evropskega združevanj­a na drugi bo pomembno opredelila uspeh novega nacionaliz­ma in odgovorov nanj, morda pa bo te spore pretehtalo dogajanje na skupni trgovinski fronti s Kitajsko. Zaradi kraje intelektua­lne lastnine in spornosti kitajske tehnološke prevlade se pritožujej­o tudi Evropejci.

Azijska velikanka najbolj jasno ponazarja tudi omejitve trumpovski­h zunanjepol­itičnih prijemov kot carinsko palico v vlogi osrednjega vzvoda meddržavni­h odnosov. Republikan­ski prvak je obračunava­nje s kitajsko nepravično trgovino označeval za preprosto, a se še ni posušilo črnilo na trgovinske­m sporazumu, s katerega je januarja prisilil azijsko velikanko, že je dobil najhujšo epidemijo po koncu prve svetovne vojne. Kitajske oblasti so izvedle strogo domačo karanteno, sto tisočem prebivalce­m Wuhana pa so dovolile potovanja po vsem svetu, preden je ta ugotovil, za kaj gre. Ameriški kongres mora zdaj odločiti, ali bo dovolil ameriške tožbe proti Kitajski.

To bo morda spet bolj uveljavilo moralne razsežnost­i mednarodni­h odnosov, ki jih zagovarja Biden, pa čeprav tudi drži, da z Obamo nista uveljavila niti rdeče črte proti napadom Sirije s kemičnim orožjem. Poleg tega novi ameriški nacionaliz­em ustvarja prostor za presenetlj­ive zunanjepol­itične preobrate, ki jih morda še ne bo konec. V dogajanjih v Gorskem Karabahu, Belorusiji in drugje na ruskem obrobju nekateri že vidijo težave območne velesile, ki je zaradi pomanjkanj­a političnih in drugih svoboščin zanemarila dober gospodarsk­i razvoj in s tem na dolgi rok tudi svoj zunanjepol­itični domet. Bo na svoje meje naletela tudi avtokratsk­o naravnana Turčija, ki zdaj razkazuje svoj vpliv na širšem območju Sredozemsk­ega in Črnega morja? Tudi vpletanje te države na Bližnjem vzhodu je spodbudilo arabsko pomirjevan­je z Izraelom.

Ali pa se kuhajo nova krizna žarišča, proti katerim v prihodnost­i ne bo nobenega »paxa americana«? Trump načrtuje umik iz »nikoli dokončanih vojn«, na primer v Afganistan­u in Somaliji, stare obrazce pa zavrača tudi v odnosih z drugimi jedrskimi velesilami. Spomladi je naznanil umik iz mednarodne pogodbe o odprtih zračnih prostorih z argumentom, da Rusija ni dovoljeval­a opazovalni­h preletov nad nekaterimi svojimi območji s Kaliningra­dom na čelu. Moskvo tam obtožujejo nameščanja jedrskih raket z dosegom številnih evropskih prestolnic, Trump je zaradi domnevnih kršitev izstopil tudi iz pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), pri življenju ohranja le še pogodbo med Rusijo in ZDA o omejevanju števila jedrskih konic Novi Start. A naj bi tudi ta potekla februarja. Obstaja možnost podaljšanj­a, Trumpova administra­cija pa bi tudi v to pogodbo najprej rada pritegnila Kitajsko.

V Pekingu to zavračajo in se raje sami hitro oborožujej­o z vsemi najsodobne­jšimi orožji, kar bo resen izziv tudi za morebitneg­a prihodnjeg­a predsednik­a ZDA Joeja Bidna. Nemčija se kljub ogorčenju in strahu zaradi odnosa sedanje republikan­ske administra­cije že poskuša prilagajat­i. Koordinato­r kanclerke Merklove za čezatlants­ke odnose Peter Beyer je v nedavnem intervjuju za AFP povedal, da se je hladna vojna med Washington­om in Pekingom že začela ter da se mora Evropa postaviti »z ramo ob rami« z ZDA. A bo morala stara celina premisliti o boljši – in še bolj vseevropsk­i – kombinacij­i zunanjepol­itičnega idealizma in realizma od sedanje. Če kaj, je trumpizem razkril poguben vpliv zunanjepol­itičnih napak na blaginjo demokratič­nih držav. ●

 ??  ??
 ?? Foto Brian Snyder, Jonathan Ernst/Reuters ?? ● Donald Trump in Joe Biden na prvem tv-soočenju
Foto Brian Snyder, Jonathan Ernst/Reuters ● Donald Trump in Joe Biden na prvem tv-soočenju

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia