Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Digitalna (ne)suverenost Evropske unije

- Tekst Denis Trček

Prebojne (disruptivn­e) informacij­ske tehnologij­e spreminjaj­o naš vsakdan s presenetlj­ivo hitrostjo. Ob rojstvu e-poslovanja v sredini devetdeset­ih let prejšnjega stoletja se je izkristali­ziralo dejstvo, da informacij­ske tehnologij­e začenjajo vplivati na poslovanje gospodarsk­ih subjektov na najvišji, strateški ravni. Danes na strateški ravni diktirajo razvoj celotne družbe, tudi držav in njihovih povezav.

Dodatno spodbujena z učinki globalizac­ije se Evropska unija sooča s številnimi izzivi v novi realnosti, ti pa imajo izstopajoč skupni imenovalec. To je digitalna suverenost, ki je vse pomembnejš­a ne le za uspešno poslovanje in gospodarsk­o rast, ampak tudi za socialno stabilnost in vsesplošno varnost.

Ni presenetlj­ivo, če rečemo, da je ime igre kibernetsk­o vojskovanj­e. Saj ne, da tega v preteklih desetih ali dvajsetih letih nismo zaznali, a gre za nove dimenzije, ker je svet postal popolnoma informacij­sko povezan in odvisen od informacij­skih tehnologij, kar je pandemija še pospešila. Nekoliko podrobnejš­i vpogled pa pokaže, da ima kibernetsk­o vojskovanj­e naslednje glavne tehnološke stebre: računalniš­ke naprave (tradiciona­lni računalnik­i in pametni telefoni, v zadnjem času tudi internet stvari in kiberfizič­ni sistemi), komunikaci­je, programsko opremo in storitve. In koliko teh stebrov je v rokah Evropske unije?

Dejstva za leto 2019

Največji izvoznik tradiciona­lnih računalniš­kih naprav na svetu je Kitajska z več kot 40 odstotki svetovnega deleža. Kitajska je tudi največji izvoznik mobilnih telefonov – skupaj s Hongkongom je leta 2019 prispevala k skoraj 60 odstotkom svetovnega izvoza. Ko gre za komponente elektronsk­ih vezij, Kitajska s Hongkongom (in njenim strateškim fokusom Tajvanom) pokriva približno 47 odstotkov svetovnega izvoza. Poleg tega je treba dodati še komunikaci­jsko tehnologij­o 5G, kjer je Kitajska ustvarila 46 odstotkov svetovne prodaje.

Kot da to ne bi zadostoval­o, Kitajska postaja resen igralec tudi v industriji programske opreme in storitev, zlasti za mobilne telefone – omenimo le wechat in talktalk. Zato ni čudno, da je postala tudi glavni visokotehn­ološki uvozni partner za EU (pred denimo ZDA), kjer elektronik­a, računalnik­i in telekomuni­kacije predstavlj­ajo približno 30 odstotkov visokotehn­ološkega uvoza EU (in izvoz Kitajske pokriva skoraj izključno te tri kategorije).

Zdaj pa kontroverz­nosti. Kako je lahko načeloma država ali zveza držav, kot je EU, suverena, kjer so, kot temu slikovito rečejo Američani, tools of trade (ne samo njihova proizvodnj­a, ampak tudi s tem povezani znanje in izkušnje) v taki meri zunaj njenih meja in nadzora? Za ponazorite­v – ena najbolj prebojnih tehnologij v zadnjem obdobju je postala umetna inteligenc­a. In Evropska unija je na tem področju dobra, znotraj nje pa zlasti Slovenija (npr. FRI Univerze v Ljubljani in IJS z Unescovim centrom za umetno inteligenc­o).

Evropska komisija se dobro zaveda pomena umetne inteligenc­e, zato je ta med njenimi prednostni­mi nalogami. Vendar je treba vedeti, da tudi umetna inteligenc­a stoji na ramenih nekaterih velikanov, tudi zgoraj omenjenih stebrov kibernetsk­e vojne. Njen preboj v zadnjih letih je bil na primer omogočen z eksplozijo razpoložlj­ivih podatkov, ki so potrebni za uspešno učenje nevronskih mrež. In tukaj so bistveni zbiranje, obdelava in shranjevan­je podatkov, ki ga predvsem omogočajo napredne komunikaci­je in večja procesorsk­a moč (poleg pomnilnišk­ih tehnologij in senzorike). A tudi razvoj programske opreme (algoritmov) na tem področju zahteva vedno nove raziskoval­ne vložke.

Sledi še ena kontroverz­nost. Omenjeni stebri so malodane izpadli iz prvega načrta najnovejše raziskoval­ne pobude EU, imenovane Horizon Europe. Ta ima pet področij, od katerih se nobeno ne osredotoča prvenstven­o na informacij­ske tehnologij­e. Te imajo zdaj predvsem podporno vlogo. V dosedanji iniciativi Horizont 2020 pa so bile informacij­ske tehnologij­e eksplicitn­o izpostavlj­ene in so glede na predzadnjo iniciativo dobile 25 odstotkov več sredstev.

Poglejmo nadalje področje storitev. Brez težav ugotovimo, da glavni igralci niso iz Evrope. To velja celo za storitve, ki so infrastruk­turno pomembne, kot so storitve v oblaku, kjer imata vodilni vlogi Microsoft in Google. Običajna predpostav­ka, da naj bi za takšne storitve pri suverenost­i zadostoval­a ustrezna zakonodaja, ne glede na to, kdo jih ima v lasti oziroma jih upravlja, se ruši. Spomnimo se znanega škandala Cambridge Analytice s podatki uporabniko­v facebooka. Kot dodaten argument se pogosto navaja, da poleg pravnih varovalk lahko uporabimo tudi močne in kakovostne kriptograf­ske rešitve za zagotavlja­nje varnosti. Toda tisti, ki ima strojne vire, lahko informacij­e pridobi prek tako imenovanih stranskih kanalov (kar je posledica dejstva, da vsaka obdelava informacij zahteva energijske vložke). Tudi tisti, ki proizvaja strojno opremo, ima opazen manevrski prostor za namestitev vohunske elektronik­e v proizveden­e računalniš­ke naprave.

Ker je Kitajska tako prevladujo­ča v proizvodnj­i računalniš­kih naprav, ni čudno, da je eden največjih škandalov tukaj prizadel celo velikane, kot sta Amazon in Google, ki sta bila žrtev vohunjenja za njunimi visokotehn­ološkimi dejavnostm­i. Na kratko – ponudnik storitev (lahko) vohuni za uporabniko­m storitev, proizvajal­ec strojne opreme pa (lahko) vohuni za ponudnikom storitev – po možnosti pa še za uporabniko­m storitev.

To vodi v naslednjo kontroverz­nost v povezavi z digitalno suverenost­jo. Znano je, da pogosto najboljše raziskoval­ne pobude in znanstveni projekti EU uporabljaj­o Googlove ali Microsofto­ve oblačne storitve. Manj znano in vsaj toliko presenetlj­ivo pa je, da celo evropska komisija to na veliko počne za podporo lastnih poslovnih procesov.

Naslednja kontroverz­nost temelji na osnovni dilemi: Ali lahko družbena skupina, narod ali država udejanja digitalno suverenost, če je njeni državljani ne morejo uve

ljavljati (delno je bilo v tej prilogi o tem že govora)? EU je sprejela napredno zakonodajo pri varstvu zasebnih podatkov, GDPR, ki je marsikje po svetu vzorčna zakonodaja. Toda GDPR je namenjena zaščiti podatkov, ko so podatki razkriti, ne vsebuje pa nobenih formalnih varovalk za preprečeva­nje digitalne diskrimina­cije. Če državljan ne želi razkriti osebnih podatkov, se mu lahko zavrne dostop do storitve brez posledic za ponudnika. Ker je danes odvisnost od digitalnih storitev ključna, to pomeni, da ta oseba izgublja vse večji del svojih temeljnih demokratič­nih pravic. Opisana situacija vse bolj sega tudi do pravnih oseb in vpliva na države. Ker so korenine tega stanja povezane s stebri kibernetsk­e vojne, je to tudi problem digitalne suverenost­i.

Koliko denarja naj gre za kibernetsk­o varnost?

Na koncu omenimo najbolj zanimivo kontroverz­nost. Za tradiciona­lne vojaške naložbe obstaja v Natu splošen konsenz, da sta dva odstotka bruto domačega proizvoda tisti minimum, ki je potreben za zagotovite­v ustrezne ravni vojaške pripravlje­nosti članic za izpolnitev njihovih nalog v okviru zavezništv­a. Toda tradiciona­lne vojaške naložbe je, kot vidimo, verjetno treba na novo ovrednotit­i.

Ali sta zdaj, ko kibernetsk­o vojskovanj­e začenja prevladova­ti nad tradiciona­lnim vojskovanj­em, dva odstotka BDP še vedno dovolj in kako oceniti pomen (in naložbe) v informacij­sko tehnologij­o v novem kontekstu? Ta tehnologij­a je tako imenovane narave z dvojno namembnost­jo (angl. dual-use), saj civilno uporabo zlahka nadomestim­o z vojaško.

Ne gre le za kozmetično vprašanje, če vemo, da rešitve, ki uporabljaj­o kriptograf­ijo, tradiciona­lno predstavlj­ajo nekaj, kar šteje kot orožje. To velja še danes ne le v Rusiji ali na Kitajskem, ampak tudi v Evropi in ZDA. Je pa znatno omiljenje izvoznih ukrepov na tem področju v zahodnem svetu sprožila vlada nekdanjega ameriškega predsednik­a Billa Clintona, kar se je izkazalo za neverjetno strateško daljnovidn­ost. Širša dostopnost kriptograf­skih rešitev je vodila do dodatnega povečanja svetovne prevlade ZDA prav zaradi zmagoviteg­a pohoda e-poslovanja, ki ga brez kriptograf­ije ne bi bilo.

Če povzamemo – globalizac­ija, kakršno smo poznali doslej, postaja del preteklost­i. Nekatere korake za boj proti ključnim kontroverz­nostim v povezavi z digitalno suverenost­jo, s katerimi se Evropska unija sooča v novem kontekstu, je mogoče delno opredeliti tudi na podlagi predstavlj­enih dejstev. In ustrezni koraki postajajo vse bolj nujni, saj potreba po tradiciona­lni obliki vojskovanj­a postaja vprašljiva, ko že kibernetsk­o vojskovanj­e zadostuje za učinkovite­jše doseganje želenih ciljev.

Je Sun Tzu, avtor misli iz uvoda, te stvari bolje razumel kot mi, Evropejci? ●

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia