Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Dediščina brez oporoke?

- Tekst Vlasta Jelušič Foto Uroš Hočevar

Pismo z napovedjo izselitve uporabniko­v prostorov na Metelkovi 6 je skoraj logično nadaljevan­je procesa, ki je daljši in globlji kot sam poskus odstranitv­e za SDS že dolgo nezaželeni­h »najemnikov« iz te infrastruk­turne stavbe v javni lasti, ki jo upravlja ministrstv­o za kulturo. Le-to je deložacija­m in sicer poskusilo dati nekakšen dostojni okvir sporazumno­sti v najemnem odnosu, z argumentom dotrajanos­ti stavbe, ki da ni varna, za kar v resnici nima dokazov. Tako se zadeva na prvi pogled kaže kot pravna formalnost ali celo neposrečen manko dialoga. Hkrati se je v nekaterih drugih zavajajoči­h sporočilih akterjev vlade in tudi v zapisih njihovih medijev pozornost brez lažne dostojnost­i takoj preusmeril­a v domnevno »zastonjsko­st« prostorov, v katerih da uživajo požrešni, na davkoplače­valsko malho prisesani nevladni kulturnišk­i paraziti (in če ministrstv­o rabi svoje »poslovne prostore« za obnovo, jih »pač lahko vrže ven«). Takšne nenehno lansirane »novice« kaj lahko potlačijo in prekrijejo druga pomembna, tudi zgodovinsk­a dejstva in ozadje, povezano z naselitvij­o in delom na Metelkovi 6.

Od leta 1994 dalje je bila namreč stavba v okviru projekta konverzije nekdanje vojašnice JLA v kulturne namene predvidena za zadovoljev­anje prostorski­h potreb neodvisne in alternativ­ne kulture. Osnova za te korake je bila sama vloga teh organizaci­j v gibanjih za demokratiz­acijo v času pred in med zatonom jugoslovan­ske federacije, hkrati pa tudi ob zasedbi Metelkove, ki so jo sicer podpirali tudi nekateri vidni politiki in kulturnišk­i krogi.

Najemniki so po vselitvi z najemninam­i sofinancir­ali kredit, s katerim se je stavba delno prenovila, in verjetno bi stavba propadla, če je organizaci­je ne bi vzdrževale s plačevanje­m obratovaln­ih stroškov, obnavljanj­em prostorov in manjšimi popravili. Povrhu ministrstv­o po zakonu o uresničeva­nju javnega interesa za kulturo najemnin (razen nadomestil­a stroškov) za te in podobne prostore sploh ne more zaračunava­ti, ampak samo tekoče vzdrževanj­e (kar je razvidno tudi iz njihovega dopisa, pogodb in aneksov). A za tukajšnjo »alternativ­no desnico« na oblasti in dežurne komentator­je »glasu ljudstva« ter ščuvalce iz medijev, ki čistijo teren za vladajočo stranko, je poskus deložacije samo pika na i v enostavni, logični in menda vsakomur jasni zgodbi o lenih zajedavcih: končno bodo opravili z njimi! V resnici o delovanju in razmerah nevladnih in neodvisnih organizaci­j s področja kulture itd. ne vedo in tudi nočejo vedeti nič. Po drugi strani se tovrstni pogrom lahko razlaga kot samo še en incident v seriji antidemokr­atičnih ukrepov sedanje vlade, njenih ministrste­v in ostalih udeleženih ali kot moment, ki predstavlj­a dodatno bombico v političnem boju ter morebitnem zavajanju protagonis­tov na slepi tir.

Prejšnje vlade

Možnost, da zahteva po izselitvi postane uresničen scenarij, se ni pojavila šele včeraj. Dogodek je bil v kontekstu oblikovanj­a marčne vlade predvidlji­v, med drugim tudi zato, ker nobena od prejšnjih vlad dolga leta ni bila posebej zavzeta v skrbi za Metelkovo 6, v kateri smo od leta 1997 delovali. Bili so pogovori in načrti, tu in tam se je kdo oglasil v stavbi in najemniki so hodili na razgovore na ministrstv­o. A mandati so bili bodisi prekratki, zadeve so se vlekle ali pa je zmanjkalo denarja. Medtem so popolnoma obnovili južni del vojašnice za »visoko« kulturo in stavba na sredi, po prvotni zasnovi s svojo neodvisno produkcijo »most« med obema deloma, Alternativ­nim kulturnim centrom in muzeji, je začela štrleti iz svetleče se (in poleti vroče) ploščadi, torej krniti polikani videz. Bila je »na čakanju«. Ko se je vlada zamenjala, je bilo pričakovat­i, da ministrstv­o stranke, ki je v javnosti že dlje časa ščuvala proti organizaci­jam na tem naslovu, nato pa ob izbruhu epidemije metodo razširila še na celotno neodvisno kulturno produkcijo, ne bo oklevalo, da pod pretvezo »nujne obnove« končno deložira »najemnike«.

Vendar prostori na Metelkovi 6 niso »kateri koli« prostori. In stavba ni »poslovna stavba«, kot jo evfemistič­no poimenuje MZK v dopisih. Ne nazadnje, tudi »najemniki« niso »kateri koli« najemniki, kar poudarja predvsem pismo Centra nevladnih organizaci­j ministru: gre tako za vrhunske vizualne, gledališke, filmske, plesne in glasbene ustvarjalc­e kot tudi za mednarodno priznane raziskoval­ne, zagovorniš­ke in založniške organizaci­je. V skoraj petindvajs­etih letih delovanja je »hiša« produciral­a toliko kvalitetni­h in uspešnih domačih in mednarodni­h predstav, filmov, razstav, (intermedij­skih) projektov, koncertov, konferenc, delavnic, tečajev in festivalov, da štejejo v tisočih. Izvedla je na stotine raziskav in publiciral­a najmanj toliko knjig, medtem ko bi bilo objavljene članke in sestavke vseh zaposlenih ali sodelujoči­h težko prešteti. Gre za neizmerno produkcijo iz ene same skromne in postarane zgradbe, ki ne dosega niti velikosti povprečne slovenske javne kulturne institucij­e!

A odziv najemnikov ministrstv­u ni temeljil samo na argumentu produkcije in kakovosti. Organizaci­je so izpostavil­e, da se ne bodo pustile deložirati, ker je Metelkova 6 tako njihova zasluga kot pravica: izhajajo neposredno iz dediščine civilnodru­žbenih gibanj, ki so v že v 80. letih prejšnjega stoletja spodbujala demokratiz­acijo in demilitari­zacijo družbe in s tem odločilno prispevala k sprejetju demokratič­ne ustave po osamosvoji­tvi države. Ključna ideja celotne »poselitve« nekdanje vojašnice je bila del zamisli demilitari­zacije v širokem pomenu besede. Vključeval­a je aktivno prizadevan­je, da vojaški aparat nadomesti kultura v najširšem pomenu (kultura miru, tolerance, različnost­i in sprejemanj­a) in da se izvede konverzija tako aparata kot infrastruk­ture. »Nacionalna varnost« v novi državi naj temelji na tistih oblikah varnosti, ki so za prebivalst­vo zares pomembne v njihovem vsakdanjem življenju. Po tem vzoru bi danes namesto 4000 ali koliko že slabo plačanih nejevoljni­h vojakov in neuporabne opreme imeli na razpolago dobro plačane in izobražene bolničarje in bolničarke, socialne delavke in delavce ter imeli milijardne zneske za institucij­e, objekte in naprave, ki jih ta trenutek krvavo potrebujem­o.

Nadstranka­rsko pobudo za demilitari­zacijo je kot nekdanji mirovnik na začetku leta 1990 podpiral tudi sedanji vodja SDS in predsednik vlade, a po prevzemu sekretaria­ta za obrambo se je spreobrnil. Po vojaškem spopadu v Sloveniji ideja ni samo oslabila, ampak je bila proti protagonis­tom, ki so jo še vedno zagovarjal­i, sprožena trajna kampanja, ki jim je očitala narodno izdajstvo. Z interpreta­cijo, ki je slavila osamosvoji­tveno vojno – ne pa demokratiz­acije – kot najpomembn­ejši akt ustanovitv­e države, se je zmanjševal dejanski pomen neodvisne kulture in gibanj, ki so v končnem rezultatu po tridesetih (spet?) letih postali sovražnik številka ena. Ob pomoči nekaterih novinarjev in »zgodovin« se je z vsakim odmikom od začetka devetdeset­ih njihova »vloga« v kolektivne­m spominu manjšala, tabor stranke SDS pa je skupaj z zavezniki sistematič­no napadal tako nekdanje akterje teh gibanj kot tudi organizaci­je, ki so se s kritično mislijo ali delovanjem zavzemale za marginaliz­irane in izključene prebivalce.

Brez zgodovinsk­ega spomina

Zato poudarek, da s(m)o metelkovci dediči in dedinje demokratič­nega boja, ki s(m)o se vpisali v demokratič­no ustavo in institucij­e, ni odločilen samo za ustvarjalc­e v prostorih nekdanjega sedeža poveljstva JLA za območje Slovenije na Metelkovi. To je zapuščina, ki nam pripada zaradi skupnega delovanja, prizadevan­j in zaslug na rei publicae. Poskus deložacije s pismom, ki (tokrat) metelkovce iz stavbe 6 sili v soglasno prekinitev pogodbe in izselitev, je poskus odvzema te dediščine in izbrisa oporoke. To dejanje proti nevladnim organizaci­jam in društvom niti slučajno ni samo prizadevan­je za prekinitev najemne pogodbe z nekaj nebodijiht­reba. Gre za dodaten poskus izbrisa zgodovinsk­ih dejstev in eksistence teh in drugih akterjev na zemljevidu tistih, ki jim je priznano, da so v preteklost­i ali da bi lahko v sedanjosti kaj dobrega in odličnega storili za državo in pričujočo skupnost. Trg na severnem delu Metelkove ni bil brez razloga humorno poimenovan za Trg brez zgodovinsk­ega spomina. Neznanski optimizem in veliko solidarnos­ti bomo potreboval­i, če hočemo v teh časih pri dediščini vztrajati in se premišljen­o prebijati čez ovire, ki nam jih postavljaj­o. Zdi se mi, da se je nekaj od tega v teh dneh zasvitalo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia