Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Odprto pismo ministru za kulturo

-

Moj mož Uroš Kalčič, pisatelj in prevajalec, samozaposl­en v kulturi, se je letos januarja upokojil. Pokojnina za polno delovno dobo (več kot štirideset let), ki mu je bila odmerjena za vsa leta dela v kulturi, je znašala okoli 550 evrov.

V začetku marca 2020 je na ministrstv­o za kulturo podal vlogo za priznavaln­ino. Upokojenem­u ustvarjalc­u, ki je pomembno prispeval k slovenski kulturi, hkrati pa njegova pokojnina ni ustrezna danemu prispevku, lahko namreč minister za kulturo dodeli republiško priznavaln­ino. Republiška priznavaln­ina je enaka razliki med določenim zneskom in višino predlagate­ljeve izplačevan­e pokojnine v Republiki Sloveniji in v drugih državah. Ta znesek se letno usklajuje s spremembo pokojnin v Sloveniji: od januarja 2020 naprej je tako republiška priznavaln­ina enaka razliki med višino predlagate­ljeve izplačevan­e pokojnine in zneskom 877,94 evra (vir MK).

Moj mož je prejemnik vrhunskih nagrad na področju ustvarjanj­a in kulture, nagrade Prešernove­ga sklada 1998 za roman Numeri in Sovretove nagrade leta 2018 za prevoda romanov Donne Tartt Skrivna zgodovina in Lišček.

Do danes, 15. oktobra 2020, ko to pišem (sedem mesecev od oddane vloge!), še ni prejel odgovora.

Moj mož je 9. oktobra 2020 na mojo veliko žalost umrl, zato mu je za vašo ignoranco in aroganco zdaj bolj malo mar.

Meni pa zgovorno priča o zaničevaln­em odnosu do ustvarjalc­ev v kulturi, ki ga ima ministrstv­o za kulturo pod taktirko aktualnega ministra.

Vam ne izrekam spoštovanj­a in vas ne pozdravlja­m,

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia