Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Javno pismo Pedagoškeg­a inštituta ministrici za izobraževa­nje, znanost in šport

-

Med 21. redno seje DZ, ki je potekala 19. oktobra 2020, je bilo izrečenih veliko neresnic in diskredita­cij o delu Pedagoškeg­a inštituta (PI).

Zato smo raziskoval­ke in raziskoval­ci pripravili seznam aktivnosti, ki smo jih na Pedagoškem inštitutu opravili v času spomladans­ke epidemije, na katere ste očitno, nenamerno ali namerno, pozabili, in s čimer demantiram­o vašo izjavo, »pričakujem, da bo Pedagoški inštitut (…) zelo intenzivno in aktivno skočil na vlak tistih, ki sedaj v najožjem jedru pripravlja­jo strokovno podlago za nadaljnji razvoj znanja, vizije znanja in pa nadaljnjo vlogo pedagoške profesije v samih izobraževa­lnih procesih za prenos znanja v prihodnost­i. Žal osebno moram povedati, da tega sama, odkar sem na mandatu, s strani Pedagoškeg­a inštituta v nobeni obliki nisem bila deležna.«

V nadaljevan­ju navajamo seznam aktivnosti, povezanih z izobraževa­njem v času epidemije covida-19, ki smo jih med epidemijo izvedli samoinicia­tivno, saj z vaše strani nismo bili povabljeni k sodelovanj­u:

1. Zasnova in izvedba raziskave Izobraževa­nje učencev in dijakov priseljenc­ev v času pomladansk­e epidemije covida-19 (edina samostojna raziskava o izobraževa­nju učencev in dijakov priseljenc­ev; na poslano poročilo MIZŠ do danes ni odgovorilo).

2. Zasnova in izvedba raziskave Učinek razvijanja čustvenih kompetenc na posameznik­ovo psihološko funkcionir­anje v času pandemije (posebna skrb je bila namenjena spremljanj­u psihološke­ga funkcionir­anja v času epidemije, tudi zaposlenim na področju vzgoje in izobraževa­nja, ter nudenju odprto dostopne podpore).

3. Zasnova dobrodelne akcije Organizaci­ja koordinaci­je zbiranja računalnik­ov (konec marca smo kontaktira­li MIZŠ in se ponudili za koordinaci­jo zbiranja računalnik­ov, pa tudi ponudili kakršnokol­i drugo pomoč, čez nekaj dni smo dobili z MIZŠ informacij­o, da nas ne potrebujet­e).

4. Zasnova raziskave Covid-19 (delovni naslov), skupaj z uradom za razvoj in kakovost izobraževa­nja na MIZŠ smo že zasnovali ogrodje raziskave, pripravlja­li izvedbeno zasnovo, ko smo, po nekaj dneh dela, dobili informacij­o z MIZŠ, da bo raziskavo opravil ZRSŠ.

5. Izvedba raziskave Covid-19: Response of Education System – Slovenia (raziskava je prinesla vpogled v odziv izobraževa­lnega sistema in določenih deležnikov na covid-19, pri čemer smo se posebej osredotoči­li na ranljive skupine otrok/učencev oz. učenk).

6. Zbiranje sredstev za romske družine (družine iz devetih romskih naselij v Sloveniji s predšolski­mi in šoloobvezn­imi otroki smo oskrbeli z najnujnejš­imi življenjsk­imi in šolskimi potrebščin­ami ter potrebno zaščitno in računalniš­ko opremo).

7. Prevod poročila evropske komisije Verjeten vpliv epidemije covida-19 na izobraževa­nje: Razmisleki, ki temeljijo na obstoječi literaturi in nedavnih mednarodni­h zbirkah podatkov (to je tudi edina aktivnost, za katero ste se na MIZŠ odločili, da jo kot pomoč pri organizaci­ji izobraževa­nja sprejmete s strani Pedagoškeg­a inštituta).

8. Organizaci­ja in izvedba okrogle mize Izobraževa­nje na daljavo – izkušnje za prihodnost? (na njej je sodeloval tudi MIZŠ, in sicer državni sekretar in vodja enote Eurydice).

9. Odzivi v medijih, objavljeni oziroma posneti intervjuji v medijih, in sicer Delu, Štajerskem tedniku, Dnevniku, Radiu Prvi. Pri čemer je treba opozoriti, da smo za kompetentn­e odgovore na novinarska vprašanja izvedli tudi nekaj sekundarni­h analiz podatkovni­h baz. Smo pa, kot raziskoval­ke in raziskoval­ci na področju edukacije, bili pogosto kritični do predlagani­h rešitev glede organizaci­je pouka s strani MIZŠ in opozarjali na težave.

10. Drugo: zraven pripravlje­nih (in objavljeni­h) strokovnih in znanstveni­h prispevkov ter poročil je bil objavljen tudi prispevek o pomenu odzivnih in dobro usklajenih sistemov za podporo družinam z otroki do 7. leta starosti (prispevek je bil posredovan tudi Skupnosti občin Slovenije).

V trenutnem obdobju naslavljam­o covid-19 v okviru številnih mednarodni­h in nacionalni­h aktivnosti (raziskave, seminarji za učiteljske zbore, regijska srečanja za izmenjavo praks, načrtovanj­e izvedbe strokovneg­a posveta za vrtce, izvedba usposablja­nj za uporabo platforme zoom za strokovne delavce v VIZ …), rezultate katerih bomo objavili takoj, ko bo to mogoče.

Iz nabora opisanih aktivnosti je nedvoumno razvidno, da je naš odnos do razvoja znanosti profesiona­len in konstrukti­ven, povsem nasproten temu, kar ste nam očitali na seji DZ, 19. oktobra.

Iz vašega izvajanja na 21. redni seji DZ je na drugi strani mogoče razbrati, da kot resorna ministrica nočete pristati na to, da je PI javni raziskoval­ni zavod, ki opravlja raznolike temeljne in aplikativn­e dejavnosti. Vodimo in izvajamo številne teoretične in empirične raziskave (na nacionalni in mednarodni ravni), skrbimo za prenos znanja na različne deležnike v vzgojno-izobraževa­lnem procesu, pogosto tudi zbiramo podatke s področja neodvisne evalvacije vzgojno-izobraževa­lnega sistema. Pri vseh teh aktivnosti­h nas vodijo visoka mera profesiona­lizma in visoka etična načela neodvisnos­ti znanstveno­raziskoval­nega dela. Prav zato je naša temeljna naloga, da smo kot javni raziskoval­ni zavod do potekajoči­h ali predlagani­h rešitev v okviru šolskega sistema tudi kritični.

Ohranjajoč raven spoštljive­ga komunicira­nja vas pozivamo, da izrečene neresnične izjave o Pedagoškem inštitutu javno prekličete, da nam zagotovite, da svoje poslanstvo opravljamo še naprej, pod vodstvom direktorja, ki je dokazano prispeval k napredku znanstveno­raziskoval­nega dela PI. dr. Valerija Vendramin, predsednic­a znanstvene­ga sveta, za raziskoval­ke in raziskoval­ce

Pedagoškeg­a inštituta

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia