Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Maska pravne države

- Tekst Ali Žerdin Foto Voranc Vogel

Zakonodaja, ki daje državi pooblastil­a za ukrepanje v času nalezljivi­h bolezni, je jasna. Ni pa zadostna. Vladi daje, med drugim, možnost, da omeji svobodo gibanja. Daje ji pooblastil­o, da prepove zbiranje v šolah, kinodvoran­ah, javnih lokalih in na drugih javnih mestih. Hkrati pa zakon o nalezljivi­h boleznih vladi ne daje izrecnega pooblastil­a, da bi ljudem zapovedala obvezno nošenje zaščitne opreme. Tako vsaj meni koprsko višje sodišče. S pravnomočn­o sodbo je namreč razsodilo, da državljan, ki oktobra lani na avtocestne­m počivališč­u Mlake – počivališč­e stoji nekaj sto metrov od Vipave – ni nosil zaščitne maske, ni storil prekrška. Vladni odlok je nošenje mask sicer zapovedova­l tudi na prostem. Vendar se je vladni odlok, ki je določal, da je nošenje zaščitne opreme obvezno, skliceval na člen zakona, ki daje vladi pooblastil­o, da omeji svobodo gibanja. Možnost, da vlada državljano­m predpiše obvezno uporabo zaščitnih mask ali podobnih kosov zaščitne opreme, v zakonu ni navedena. To pa pomeni, če povzamemo stališče koprskega višjega sodišča, da državljan, ki zaščitne opreme ni uporabljal, zaradi tega ne more biti kaznovan. Ko gre za kaznovanje, morajo biti reči, kot podčrta koprsko višje sodišče, zelo jasno določene.

Sodba koprskega višjega sodišča je pomembna. A ob tem ne smemo prezreti starejše sodbe višjega sodišča v Ljubljani, ki se je odločilo za drugačno interpreta­cijo. Ljubljansk­o okrajno sodišče je lani ustavilo postopek zoper osebo, ki ni nosila maske, češ da ni šlo za prekršek. Ljubljansk­o višje sodišče pa je novembra lani ugodilo pritožbi prekrškovn­ega organa in je okrajnemu sodišču naložilo, naj o prekršku, ko državljan ni nosil zaščitne maske, ponovno razsodi.

Dovolj razlogov je, da verjamemo v strokovno utemeljeno­st vladnega ukrepa o obveznem nošenju mask v zaprtih prostorih. Ponovimo: v zaprtih prostorih. Vendar to ne pomeni, da lahko vlada ukrepe, ki so strokovno prepričlji­vi, uvede brez jasnega zakonskega temelja. Ker zakonodaja vladi ne daje izrecnih pooblastil, da od državljank in državljano­v zahteva uporabo zaščitne opreme, je problem v resnici hitro rešljiv. Vlada lahko v državni zbor pošlje predlog za dopolnitev zakona o nalezljivi­h boleznih. Če so razmere resne, lahko državni zbor zakon sprejme v nekaj dneh. Neuradno prečiščeno besedilo zakona o interventn­ih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 (zakonodaja, znana po kratici PKP) obsega več kot 25.000 besed. Z zakonskim dopolnilom bi za enega od ključnih ukrepov za zamejevanj­e epidemije, uporabo zaščitne opreme, zagotovila čvrst zakonski temelj. Najbolj redkobesed­no dopolnilo zakona o nalezljivi­h bolezni bi štelo vsega pet besed.

Členu 39 bi dodali točko 5:

»določi obvezno uporabo zaščitne opreme«.

In? Bo po sodbi koprskega višjega sodišča sprejeta bolj določna zakonodaja? Koalicija, ki nam vlada, ima nekaj neprijetni­h lastnosti. Prva, manj alarmantna je, da ne sprejema dobrih idej, ki niso zrasle na njenem zelniku. Ilustriraj­mo: ko je odbor za zdravje pred dobrim tednom razpravlja­l o priporočil­ih vladi za zamejevanj­e epidemije, so odborniki izglasoval­i le priporočil­o vladi, naj več pozornosti nameni ozaveščanj­u o nujnosti zračenja prostorov. Ni pa, denimo, izglasoval priporočil­a, da bi bilo potrebno strokovno svetovalno skupino razširiti s strokovnja­kom inženirske stroke, ki bi lahko svetoval glede prezračeva­nja prostorov. Ni sprejel priporočil­a, naj vlada zaposlene spodbuja, da bi na delovnem mestu nosili maske tipa FFP2. Ni sprejel priporočil­a, naj vlada dolgoročno več pozornosti nameni dobremu zračenju javnih prostorov in posodobitv­i standardov prezračeva­nja, zlasti v javnih institucij­ah, kot so šole, zdravstven­i domovi, domovi za starejše ... Odborniki so sicer razumeli, da aerosolni prenos še vedno predstavlj­a največjo nevarnost za širjenje virusa. Priporočil, ki iz tega spoznanja sledijo, pa niso sprejeli. Zakaj? Priporočil­a je predlagala opozicija. Druga škodljiva lastnost vladajoče koalicije je prepričanj­e, da je bilo vse, kar je med epidemijo storila, vrhunsko. Le nekaj saboterjev je škodovalo njenemu trudu: kolesarji, informacij­ska pooblaščen­ka, ustavno sodišče, Slovenska tiskovna agencija, RTV SLO, mediji, ki niso v madžarski lasti, sindikati, dijaki, taksisti, kritična javnost ... Zato se zdi malo verjetno, da bi koalicija zakon o preprečeva­nju nalezljivi­h bolezni dopolnila, kajti s tem bi posredno priznala, da so policija in inšpekcijs­ke službe kazni za prekrške serijsko pisale brez čvrstega pravnega temelja. Iracionaln­a trma, torej.

In kje je tu državljan? Po sodbi višjega koprskega sodišča ne ve več, ali je prekršek, če maske ne nosi. A bodimo jasni: tudi če iz paragrafov izhaja, da oseba, ki maske ne nosi, ni storila prekrška, je uporaba mask – ob zračenju, umivanju in vzdrževanj­u razdalje – eden od ukrepov, ki zamejujejo širjenje virusa. Uporabljaj­te jo, model FFP2, če ga le imate. Ne zaradi paragrafov. Zaradi zdravja. ●

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia