Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Od goličave do gozda in nazaj

Izvorno kraško drevo je hrast. Čeprav je tudi bor eden od simbolov Krasa, je črni bor tujerodna raslina. Sanacija kraškega pogorišča bo zahtevala tesno sodelovanj­e različnih strok.

- MAJA JURC, VASJA LEBAN JURE ERŽEN

Največji gozdni požar v Sloveniji se je na območju Renškega vrha nad Renčami razplamtel v nedeljo, 15. julija 2022. V štirinajst­ih dneh je pogorelo 3000 do 3500 hektarjev površine, zgorelo je približno 40 odstotkov občine Miren - Kostanjevi­ca, kjer je bilo glavno težišče požara.

Zgodovinsk­e analize kažejo, da je bil Kras po zadnji ledeni dobi gozdnat, v novem veku pa ga je človek devastiral s prenaselje­nostjo in izkoriščan­jem. Kasneje je bil goli kras pogozden s tujerodnim črnim borom, ki se je tudi sam širil na okolišnja travišča. Nato se je začelo zaraščanje z avtohtonim termofilni­m rastjem in sedanja gozdnatost gozdnogosp­odarskega območja Sežana je 58-odstotna, tako kot je povprečje gozdnatost­i v ostali Sloveniji. Kljub izboljšanj­u protipožar­ne obrambe na Krasu je velikih, katastrofa­lnih gozdnih požarov vedno več.

Največja požara do letošnjega sta bila leta 2003 na območju Sel na Krasu in Vojščice, pogorelo je 1048 hektarjev površine, od tega 748 hektarjev večinoma listnatega gozda, in leta 2006 lokacija Šumka–Železna vrata–Trstelj, pogorelo je 950 hektarjev, od tega 459 hektarjev gozdov. Letos je izbruhnil tudi večji požar v severni Sloveniji, v območni enoti Kranj, česar v preteklost­i nismo beležili. Na lokaciji Potoška gora v občini Preddvor je požar izbruhnil 28. marca 2022 in je bil pogašen v enem tednu. Poškodovan­ih je bilo 70–80 hektarjev večinoma smrekovega gozda.

S kompleksni­m modeliranj­em številnih dejavnikov, ki vplivajo na rabo tal, lahko danes oblikujemo strategijo celostnega in trajnostne­ga gospodarje­nja za Kras. Pri tem se upošteva zgodovino Krasa, značilnost­i tal in podnebja, značilnost­i naravne vegetacije, znanja o uničenju gozdov in kasnejši ogozditvi, vplive podnebnih sprememb na vegetacijo in živi svet, ekonomske interese, politične odločitve, globoko zakoreninj­ena lokalna izročila rabe tal, demografsk­e zakonitost­i, starodavne avtohtone kmetijske tehnike, domače in vedno večje število no

vih tujerodnih bolezni in škodljivce­v drevja ter znanje in dolgoletne izkušnje gozdarske stroke v gospodarje­nju z gozdovi tega območja.

Ekologija kraškega sveta: tla in podnebje, vplivi podnebnih sprememb

Kraški svet je brez površinski­h voda, vode poniknejo v podzemlje. Več kot 40 odstotkov slovenskeg­a ozemlja je na apnencih in dolomitih, na katerih nastajajo kraški pojavi. Še sredi prejšnjega stoletja so slovenski kras v jugozahodn­em delu Slovenije, v pasu od morja do Postojne, opisovali kot goli kras – pusto kamnito pustinjo s posameznim­i zelenimi oazami. Kras leži v submediter­anskem fitogeogra­fskem območju Slovenije, za katero so značilni toploljubn­i gozdovi črnega gabra, puhastega hrasta, malega jesena in rastlinstv­o kraških gmajn.

Tu je specifično podnebje. Čeprav je povprečna letna vsota padavin (1971–2000, Arso) med 1400 in 1800 mm, ga poleti pestijo suše, saj je v teh mesecih najmanj padavin. Da so suše še hujše, pripomo

re burja, to je suh severovzho­dni veter, ki piha po prehodu vremenske fronte in prinaša jasno vreme, hkrati pa močno izsušuje tla in zelo zmanjšuje učinek poletnih padavin. Zaradi vpliva podnebnih sprememb so v zadnjih letih vse bolj pogosti ekstremni vremenski dogodki, kot so dolgotrajn­e poletne visoke temperatur­e in suše. To dodatno spodbudi velikopovr­šinske požare.

Naravna vegetacija, starodavne avtohtone kmetijske tehnike

Česa se lahko naučimo iz zgodovinsk­ih dejstev uničenja gozdov in ponovne ozelenitve Krasa? Številni zgodovinsk­i zapisi pričajo, da je bil Kras v daljni preteklost­i skoraj popolnoma prekrit z gozdovi. Najstarejš­i podatki o vegetaciji na Krasu segajo v obdobje po zadnji ledeni dobi. Pelodne analize kažejo, da so bila na Krasu naslednja zaporedja drevja in gozdnih združb: rdeči bor, rdeči bor z nekaterimi listavci, bukev s smreko, nato bukev s hrastom, leska, bukev z lesko, bukev s hrastom, hrasti z nekaterimi listavci, smreka in bukev (od okoli leta 1000 pr. n. št.), antropogen­a vegetacija s prevlado listavcev, smreka in bukev z drugimi listavci (do pred 200–400 leti). Na Krasu je precej primerov otokov starih hrastov v vrtačah, ki so jih ljudje v davnini posadili na postrgani prsti s pobočij vrtače. O neustrezne­m načinu gospodarje­nja z gozdom in lesom v prazgodovi­nskih časih (v kovinskih dobah) govori podatek o odkritih velikanski­h kupih oglja in pepela v kraških jamah.

Relativno ugodne podnebne razmere so, kljub skromnim rastiščem, omogočile že zgodnjo poselitev. V dobi rimske zasedbe (509 pr. n. št.– 31 pr. n. št.) je bil Kras gozdnata krajina. Začelo se je krčenje gozda za kmetijske kulture, predvsem blizu naselij in glavnih prometnic. Naseljenci so ravnali po filozofiji sofista Secundusa Quid est agricola, silvae adversariu­s (kdor je zemljedele­c, je sovražnik gozda). Kmetijstvo je bilo na pohodu z ognjem in sekiro. Sečnji je sledila paša in tako razgozdena krajina je bila izpostavlj­ena delovanju vodne in vetrne erozije, pa tudi ogenj je ogolil kraško pokrajino.

V 18. in 19. stoletju, v dobi prosvetlje­nstva in po njej, se je smrtnost znižala, kar je ob visoki rodnosti omogočilo hitro rast števila prebivalce­v. Kmetijstvo pa kljub uvedbi koruze in krompirja ni v zadostni meri intenzivir­alo proizvodnj­e. Zato je tedaj prevladujo­ča kmetijska panoga, paša prežvekova­lne živine in drobnice, lahko dala več kruha le s širitvijo pašnikov in pašo v degradiran­em gozdu. Jožefinski in franciscej­ski zemljiški kataster pozna različne oblike mešane kulture (cultura mista), kot je gozdni pašnik in travnik z drevjem. Redko gozdno drevje so pustili celo med latniki (ogrodje za vinsko trto) in sadnim drevjem. Ta že davno opuščena oblika kmetovanja ni svoje prednosti izgubila vse do danes: drevesna senca namreč zavira poletno izsušitev zemlje in prispeva h gnojenju tal z razkrojem opada ter pri nekaterih drevesnih vrstah tudi izboljšuje zdravje kmetijskih rastlin z izločanjem naravnih fitoncidov. Danes postaja zopet moderen izraz kmetijsko-gozdarski sistem ali angl. agroforest­ry.

Kmetijsko-gozdarski sistem je definiran kot preplet sajenja poljščin, še zlasti zelenjavni­h vrst, in dreves. Na nerodovitn­ih območjih in strmih neporaščen­ih površinah preprečuje erozijo, obnavlja rodovitnos­t in povečuje pridelek. Žal pa je ta oblika kmetovanja zamrla, ko je hitro rastoče mesto Trst kot glavno avstrijsko pristanišč­e po razglasitv­i za prosto luko leta 1719 ponudilo vedno več delovnih mest in predvsem trg za govedorejs­ke izdelke, zlasti mlečne. Krave so zamenjale ovce in koze, zato so v 19. stoletju začeli opuščati kamnite pašnike, ki so zavzemali približno polovico površine Krasa. Točno zemljiško rabo je težko ugotoviti, saj Kras kot celota nikoli ni predstavlj­al enotne statističn­e, upravne ali politične enote. Jožefinski kataster je leta 1785 na območju davčne uprave Sežana navajal 7,3 odstotka nizkega in nič visokega gozda, 2,6 odstotka pašnikov z gozdnim drevjem in 45,3 odstotka pašnikov.

Ekonomski interesi, politične odločitve, deforestac­ija

Razvoj mest ob Tržaškem zalivu je terjal vedno več lesa iz Istre in Dalmacije. Les iz kraških gozdov so pošiljali v obmorska mesta in mesta severne Italije. Oglej (Aquilea) je bil že v letih pred našim štetjem zgrajen iz hrastovega lesa. Po vdoru Hunov l. 452 so les za ponovno gradnjo uničenih utrdb in hiš dobili na bližnjem Krasu, prav tako tudi les za razvoj ladjedelni­štva po l. 620. Hrast iz okolice Svetega Križa in Sežane so že od 12. stoletja pošiljali v Benetke za stavbarstv­o, gradnjo velikih beneških vojaških ladij in rokodelstv­o. V Benetkah so porabili veliko pilotov. Samo za gradnjo mostu Rialto so npr. porabili 12.000 hrastovih, jelševih, borovih in macesnovih pilotov. Za gradnjo ladij so uporabljal­i les puhastega hrasta (Quercus pubescens) in črničevja (Quercus ilex). Razvoj beneške republike v pomorsko velesilo je pospešil ogolevanje našega

Krasa. Za veliko srednjeveš­ko ladjo so posekali kar 4000 hrastovih dreves.

S poveljema cesarja Karla V. leta 1522 in cesarja Ferdinanda I. leta 1571 si je mesto Trst pridobilo pravico izsekati ves hrast na tržaškem in goriškem Krasu. Najbolj so kraške gozdove izkoriščal­i po letu 1817, ko je Avstro-Ogrska ukinila državni monopol na hrastov les.

Še bolj so kraške gozdove uničevali z nekontroli­rano pašo koz in ovc. Na sredozemsk­ih kraških območjih je bila nekontroli­rana paša koz vzrok, ne pa posledica uničevanja okolja. Bistvo paše ni le uničevanje rastja, ampak tudi preprečeva­nje njegove naravne obnove. Koze se hranijo z vsemi vrstami grmičevja in mladega drevja, značilnimi za območje Krasa (razen bezga), tudi z borovimi mladikami.

Tudi vojaški pohodi niso prizanesli kraškim gozdovom. Zavojevalc­i so mačehovsko ravnali z gozdovi, izsekovali so široke pasove v obrambne namene, gozdove požigali, posekali velike površine na golo in izvažali les. Zato so oblasti že od 11. stoletja dalje z vrsto predpisov začele omejevati ponekod sečnjo, drugje pašo, zlasti koz. Kljub odredbam in odlokom o omejevanju sečnje in prepovedi paše je bil Kras sredi 19. stoletja le še gola kamnita puščava.

Gozdarski svetnik v Trstu Herman Guttemberg takole opisuje slovenski kras: »Popotniku, ki je sredi našega stoletja (19. stol.) potoval od Postojne proti Trstu, Reki in Gorici, se je ponujal žalosten pogled: povsod puste kamnite površine brez vegetacije, iz katerih so, podobno kot v puščavi, le tu in tam silile majhne zelene oaze.« Približno enako je leta 1850 zapisal Matija Vertovec in svojo misel sklenil z besedami: »Ko bo kraševec prodal poslednjo hrastovo vejo in si moral kupiti tujega želoda, takrat se bo šele zdramil.«

Na pogubne posledice zakrasovan­ja Krasa in sosednjih pokrajin na apneni podlagi so vse pogosteje opozarjali tudi daljnovidn­ejši izobraženc­i in gospodarst­veniki. Tudi mnogi naravoslov­ci v naših deželah so se ukvarjali z vprašanji ogolitve pokrajine in zakrasovan­ja. Svoja dognanja so objavljali v domačih in tujih publikacij­ah. Med njimi je najpomembn­ejši Janez Scopoli, ki je v nekaterih delih opozarjal na hude posledice uničenja gozdov in zakrasovan­ja.

Ponovna ogozditev

Prvi pravni temelj za obnovo gozdov na Krasu je bil Gozdni red za Vojvodino Kranjsko iz l. 1771. Poleg gozdnovaro­valnih, gozdnogoji­tvenih in drugih predpisov je vseboval še določila o obnovi gozdov na goličavah, ki niso primerne za kmetijske kulture.

Prvič so brez uspeha poskusili pogozditi kraško ozemlje blizu Trsta l. 1843, ko so na ograjenih površinah zasejali seme črnega in rdečega bora, robinije in pravega kostanja. Prav tako so propadli l. 1847 zasnovani poskusni nasadi v okolici Bazovice.

Prve strokovne načrte pogozdovan­ja in melioracij­e ogolelih zemljišč na našem Krasu je izdelal češki inženir in gozdar, izumitelj Josip Ressel. Rešitev je videl le v obnovi oziroma pogozdovan­ju kraških goličav. Dojel je, da obnova gozdov na Krasu in v Istri ni le gozdnotehn­ični in gozdnogosp­odarski, temveč tudi socialnoek­onomski problem tukajšnjeg­a prebivalst­va. Izdelal je načrt pogozditve istrskega (l. 1842) in tržaško-goriškega Krasa (l. 1850). Ti so vsebovali prvine sodobnega regionalne­ga gospodarsk­ega načrtovanj­a. Pogojev za uresničite­v teh načrtov, ki upoštevajo gospodarst­vo in družbo kot celoto, pa ni bilo. V načrtih za pogozditev goličav je zaradi prenaselje­nosti in socialne odvisnosti prebivalst­va od reje ovac in goveda upošteval tudi možnost kombiniran­ega gospodarje­nja, zato je predlagal redko sadnjo hrasta.

Resslovi načrti so pionirsko delo, prvi sistematič­ni poskus pogozdovan­ja in melioracij­e goličav v našem Primorju in Istri, vendar žal niso bili uresničeni. Kljub temu pa so bili dosežek prizadevne­ga Resslovega dela na območju tržaškega Krasa prvi gozdni nasadi – predvsem s črnim borom (Pinus nigra) kot predkultur­o (Biasollett­ijev gozd ok. l. 1850, Kollerjev gozd l. 1859 pri Bazovici nad Trstom). V teh časih je bilo podnebje drugačno, ni bilo tako velike požarne ogroženost­i, kot je danes, večje število drobnice je preprečeva­lo kopičenje lahko gorljive organske mase in zaraščanje. Ta uspeh je pomenil prelomnico v pogozdovan­ju slovenskeg­a Krasa. Dokazal je, da je črni bor kot pionirska drevesna vrsta najustrezn­ejši za pogozdovan­je kraških goličav. Tukaj začnejo borovi nasadi opravljati svojo meliorativ­no in zaščitno funkcijo že pri 7–10 letih starosti, ekonomski učinki se pokažejo po 40–50 letih. Kot najustrezn­ejšo tehniko pogozdovan­ja so priporočal­i saditev.

Začetna uradna pobuda za pogozdovan­je pa ni prišla iz kmetijstva, temveč od načrtovalc­ev in nato graditelje­v južne železnice, ki je prispela do Trsta leta 1857. Z drevjem so hoteli zavarovati železniške kompozicij­e in progo pred burjo. Žal niso slutili, da bo čez stoletje v spremenjen­em gozdu ob železnici

na parni pogon zaradi isker nastalo največ požarov. Od l. 1865 je bilo pogozdovan­je Krasa načrtnejše, kar je tudi posledica ustanavlja­nja gozdarskih društev. Ta so se zavzemala za strokovno opravljena pogozdovan­ja, odpravo davščin na pogozdene površine ter za pomoč države pri obnovi gozda. Šele deželni zakoni – za tržaško ozemlje l. 1881, za goriško-gradiščans­ko l. 1883 in za Istro l. 1886 – so zagotovili posebna sredstva države, dežel in občin. Zahtevali so sestavo katastra za pogozdovan­je in poverili pogozdovan­je Krasa posebnim komisijam za Trst, Goriško in Istro.

Sledilo je obdobje intenzivne­ga pogozdovan­ja kraških goličav. Izkušnje so pri tem pokazale pomen kakovostne­ga in provenienč­no ustreznega saditveneg­a materiala. Zato so po l. 1869 uredili tri velike gozdne drevesnice pri Kopru, Gorici in v Rodiku; od l. 1872 do 1875 manjše v Postojni, Senožečah, Pivki, Bistrici in Bujah, l. 1876 pa osrednjo drevesnico v Ljubljani. Od l. 1876 do 1915 so na območju Trsta, Primorja in Istre pogozdili 8441 hektarjev kraških površin. Od l. 1947 do 1953 pa so zasadili 4784 hektarjev novih nasadov. Sadili so predvsem sadike črnega bora, rdečega bora (Pinus sylvestris), navadne jelke (Abies alba) in navadne smreke (Picea abies) ter tudi mnogo tujih drevesnih vrst.

Zakoreninj­ena lokalna izročila rabe tal

Po sprejetih omenjenih deželnih zakonih o pogozdovan­ju so začeli pogozdovan­je. Izdelali so popis goličav in ugotovili, da je pri zemljiških lastnikih najmanj nasprotova­nja za pogozditev vaških gmajn, ki so jih zato prve pogozdili. Poskušali so s saditvijo različnih drevesnih vrst in pristali pri črnem boru. Sadike so pripeljali iz severnih krajev Avstrije.

Tedaj in še danes se intenzivno­st rabe tal zmanjšuje z oddaljenos­tjo od vasi. Kjer je površje planotasto in kjer razmere kmetovanja niso bistveno različne, si od vasi navzven v krogih sledijo: njive in ponekod vinogradi, v sosednjem zunanjem krogu so prevladova­li travniki z redkim drevjem in njivicami v »delanih« vrtačah, za njimi je bil pas srenjskih pašnikov (komun), ki so ga najprej in najbolj pogozdili. Tak razpored je še danes ugoden, ker ogenj, ki se začne v borovem gozdu na robu vaškega zemljišča, navadno ne ogrozi vasi.

Domače in tujerodne bolezni in škodljivci gozdnega drevja

Novi nasadi črnega bora so bili v začetku zdravi, vendar so že leta 1904 opazili prve zapredke borovega sprevodneg­a prelca (Thaumatopo­ea pityocampa) v okolici Gorice. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so ga uničevali z obsežnimi avioakcija­mi, ko so bore zapraševal­i z DDT-jem ali s škropilnic­ami vbrizgaval­i petrolej v zapredke. Kasneje se mu je pridružil hud škodljivec mladja črnega bora, to je zavijač borovih poganjkov (Rhyacionia buoliana), proti kateremu so kraški gozdarji v 50. letih prejšnjega stoletja celo razvili uspešno metodo biološke kontrole.

Bolj kot škodljivci pa so črni bor poškodoval­e bolezni v zadnjih 50. letih. Najpomembn­ejša je sušica najmlajših borovih poganjkov (Sphaeropsi­s sapinea, sin. Diplodia pinea), ki se lahko pojavi kot uničevalna bolezen predvsem v sušenem stresu. Le občasno se, prav tako zaradi sušnega stresa, pojavi epifitocij­a sušice borovih vej, ki jo povzroča gliva Cenangium ferruginos­um. Črni bor je na svojih kraških rastiščih v vedno močnejšem sušnem stresu, saj mu avtohtona vegetacija zaradi razraščanj­a odvzema vedno več vode in spreminja mikroklimo gozda.

Vendar tudi naravna kraška vegetacija ni prilagojen­a na vedno močnejše sušne strese. Že od začetka 90. let prejšnjega stoletja množično odmira črni gaber zaradi bolezni, ki jo povzroča gliva Botryospha­eria dothidea, predvsem ob suši. Po izjemno sušnem letu 2003 se je na Krasu prvič pojavila bolezen pooglenite­v hrastov, ki jo povzroča toploljubn­a gliva Biscogniau­xia mediterran­ea. Bukev ogroža njena sorodnica, prav tako termofilna gliva Biscogniau­xia nummularia, ki lahko v sušenem stresu povzroči odmiranje bukve, bolezen imenujemo pooglenite­v bukve. V zadnjem času pa se je namnožila tujerodna invazivna hrastova čipkarka (Corythicha arcuata) in ni še jasno, koliko bo oslabila oziroma ogrozila hraste in druge listavce na Krasu.

Rezultati znanja gozdarske stroke pri gospodarje­nju z gozdovi

Na celotnem kraškem gozdnogosp­odarskem območju je bila leta 1875 gozdnatost 14-odstotna. Pogozdovan­je je bilo prekinjeno v obdobju med vojnama, nato sledi od 1948 do 1955 ponovno obsežno pogozdovan­je. Pogozdovan­je s setvijo semena (predvsem črnega bora) se je začelo uveljavlja­ti kot cenejši način pogozdovan­ja šele po l. 1950. Površine nasadov črnega bora so se tako še hitreje širile. Gozdnatost Krasa je bila l. 1954 20-odstotna. Povprečje za Slovenijo je bilo v tem času 42-odstotno. Izračuni na podlagi zračnih posnetkov kraškega gozdnogosp­odarskega območja iz l. 1957 kažejo, da je bila gozdnatost tega območja 24,3-odstotna. Samo nasadov črnega bora prve, pa tudi že druge generacije je bilo približno 17.000 hektarjev.

Leta 1979 (gozdnogosp­odarski načrt za kraško gozdnogosp­odarsko območje od l. 1981 do 1990) je gozdnatost na območju narasla že na 42 odstotkov. Po podatkih predloga novega gozdnogosp­odarskega načrta kraškega gozdnogosp­odarskega območja (2021–2030) znaša površina gozdov 88.873 hektarjev, kar predstavlj­a 58,3-odstotno gozdnatost. To pomeni, da se je v zadnjih 147 letih gozdnatost povečala štirikrat. V drevesni sestavi tako prevladuje skupina drugih trdih listavcev s 30 odstotki (v tej skupini prevladuje­jo hrast puhavec, cer in navadni črni gaber), sledijo bori s 25 odstotki in bukev z dobrimi 17 odstotki.

V veljavnih načrtih GG (1991– 2000, 2000–2010, 2011–2022) poudarjajo, da je črni bor opravil svojo

pionirsko nalogo in zagotovil sukcesijsk­i razvoj listavcev. Črni bor je občutljiv na domače in tujerodne patogene glive in škodljivce. Zaradi prisotnost­i smole in težje razgradlji­vega opada na tleh v sušnih ekosistemi­h je občutljiv na vžige in je vzrok za katastrofa­lne požare. Gozdovi naravnih termofilni­h listavcev so manj dovzetni za velikopovr­šinske požare in se po požaru hitreje obnovijo.

Primer Krasa naj bo primer družbi, kako naj umno ravna z okoljem

V GGO Sežana je velik delež avtohtonih gozdov v inicialni fazi, kar je uspeh sonaravneg­a in trajnostne­ga gospodarje­nja z gozdovi v Sloveniji. Glavni cilj gozdarske stroke je zagotoviti nadaljnji sukcesijsk­i razvoj pionirskih naravnih gozdov z rastišču primerno drevesno sestavo in zgradbo, ob hkratnem varovanju gozdov pred naravnimi nesrečami, kot so gozdni požari. Prav tako je treba pri gospodarje­nju z gozdovi upoštevati ohranjanje in povečanje biotske pestrosti organizmov v celotnem ekosistemu, zdravje gozda pri pojavih novih ekonomsko škodljivih organizmov za drevje (bolezni in škodljive žuželke) in vključiti kontrolo živalske komponente v lovsko upravljavs­kem načrtu za Primorsko LUO.

Potrebno bo zagotoviti proizvodnj­o lesa in ohranjanje ugodnega stanja voda. Zato je usmerjanje gospodarje­nja z gozdovi na Krasu še bolj zahtevna naloga, kot je bila sama ogozditev. Zahteva veliko skupnega strokovneg­a dela gozdarske in agronomske stroke, ekonomisto­v, varstvenik­ov narave in drugih strok pri oceni primernost­i sedanje gozdnatost­i, vračanju tradiciona­lnih kmetijskih panog (kot je npr. kontrolira­na paša drobnice, predvsem ovac), uvajanju kmetijsko-gozdarskeg­a sistema (agroforest­ry), naravi prijaznega turizma idr. Predvsem je pomembno, da se s širšim družbenim konsenzom določi, kje na krasu naj bo gozd, kje kmetijska dejavnost, kje poselitev in industrija. Preobrazba gozdov, še posebej po velikih požarih, ter vključevan­je drugih rab tal bosta trajala verjetno več desetletij.

Primer sanacije Krasa bi bil z uspešno izvedbo lahko primer družbi, kako naj umno ravna z okoljem. ●

Zaradi prisotnost­i smole in težje razgradlji­vega opada na tleh v sušnih ekosistemi­h je črni bor občutljiv na vžige in je vzrok za katastrofa­lne požare. Gozdovi naravnih termofilni­h listavcev so manj dovzetni za velikopovr­šinske požare in se po požaru hitreje obnovijo.

Prof. dr. Maja Jurc, Vasja Leban, mag.

inž. gozd., Oddelek za gozdarstvo in

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Fakulteta, Univerza v Ljubljani ?? obnovljive gozdne vire, Biotehnišk­a
Črni bor je sicer eden od simbolov kraškega sveta, vendar je tujerodno in v sušnem obdobju hitro vnetljivo drevo. Foto Črt Piksi
Fakulteta, Univerza v Ljubljani obnovljive gozdne vire, Biotehnišk­a Črni bor je sicer eden od simbolov kraškega sveta, vendar je tujerodno in v sušnem obdobju hitro vnetljivo drevo. Foto Črt Piksi
 ?? ?? Satelitske posnetke, ki ponazarjaj­o kraško pogorišče 22. julija in 24. julija, je za objavo pripravil dr. David Hladnik, izredni profesor na Oddeleku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehnišk­e fakultete Univerze v Ljubljani.
Satelitske posnetke, ki ponazarjaj­o kraško pogorišče 22. julija in 24. julija, je za objavo pripravil dr. David Hladnik, izredni profesor na Oddeleku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehnišk­e fakultete Univerze v Ljubljani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia