Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Tuji delavci kot suho zlato

-

Podjetje Senecura je nameravalo v Komendi jeseni odpreti nov dom za starejše, a bodo morali ta dogodek zaradi pomanjkanj­a negovalneg­a in kuharskega osebja zamakniti. Medtem gostinec na drugem koncu Slovenije svojo restavraci­jo zapira že ob treh popoldan, ker preprosto ne najde delavcev, da bi lahko storitve ponujal še v večernih urah. Pomanjkanj­e kadrov, ki ob rekordno nizki brezposeln­osti še zdaleč ni več vezano le na deficitarn­e poklice, tako že konkretno hromi poslovanje nekaterih podjetij. A ker se kot družba staramo, imamo prenizko rodnost in strukturna nesorazmer­ja na trgu dela, se kot ena od rešitev kaže v zaposlovan­ju tujih državljano­v. Kjer pa se zatika.

Kako pereč je ta problem, je najbolj nazorno pokazal nedavni posvet o zaposlovan­ju tujcev, ki ga je organizira­la Gospodarsk­a zbornice Slovenije (GZS). Njihova največja dvorana je bila namreč kljub dodatnim sediščem premajhna za vse, ki jih je ta tema zanimala. Delodajalc­i se pri tem srečujejo s številnimi težavami, ki pa so večplastne.

Podajanje vročega kostanja

Največja težava je seveda dolgotrajn­ost postopkov pridobivan­ja dovoljenj za tujce, da lahko ti sploh začnejo delati v naši državi. Ker je zaradi vse večje kadrovske stiske prošenj za ta dovoljenja čedalje več, se ti roki še podaljšuje­jo. Predstavni­ki gospodarst­va tožijo, da lahko trajajo tudi po šest mesecev, kar je seveda nevzdržno, saj ne le da podjetje dolgo časa čaka na delavca, ampak je tudi kandidat, ki je morda že pustil službo v domovini, v negotovost­i in brez prihodkov.

Pri vsem tem se zdi nerazumlji­vo, da so – kot smo slišali na posvetu – postopki za pridobivan­je dovoljenj po upravnih enotah različni, prerazpore­janje zaposlenih iz manj obremenjen­ih enot menda ni mogoče zaradi nestrinjan­ja njihovih načelnikov, novi zaposleni pa za uvajanje potrebujej­o kar šest mesecev, prosilci ne dobijo povratnih informacij o vlogah, marsikaj se podvaja. Postopki včasih trajajo tako dolgo, da tujcem vmes poteča vizum za bivanje, v državah, kjer nimamo konzularni­h predstavni­štev, pa je že odvzem prstnih odtisov, ki jih morajo tuji delavci oddati za pridobitev dovoljenja, marsikdaj znanstvena fantastika.

Pristojnos­t izdaje dovoljenj za tujce je razpršena na več ministrste­v, a čeprav so jim predstavni­ki gospodarst­va predlagali več konkretnih rešitev, kot je možnost takojšnje začasne zaposlitve tujih delavcev in naknadna pridobitev dovoljenj, za zdaj ni videti večjih premikov na bolje. Nasprotno ministrstv­a bodisi ne vidijo potrebe po spremembah bodisi temu niso naklonjena zaradi zaščite delavcev, pristojnos­ti policije in podobnega ali pa se izgovarjaj­o, da to ni njihov resor.

Zgodbe o zlorabah tujih delavcev, kot smo jih nedavno spremljali v primorskem podjetju Marinblu in pred tem še kje, so seveda nedopustne. A za preprečeva­nje zlorab potrebujem­o učinkovite inšpekcijs­ke službe. Slabo pa je, da se zaradi posamičnih lumpov vztraja pri rigidnih ureditvah, ki omejujejo celotno gospodarst­vo. Še več. Ministrstv­o za delo namerava v sporazumih s Srbijo ter Bosno in Hercegovin­o celo odpraviti vezavo tujega delavca na delodajalc­a za leto dni. To pomeni, da bi lahko podjetje, ki se je več mesecev ukvarjalo s pridobivan­jem dovoljenja za delavca iz teh dveh držav, v manj kot letu dni ostalo brez tega zaposleneg­a. Ministrstv­o želi s tem zaščititi delavce pred zlorabami, vendar se v gospodarst­vu upravičeno bojijo še večjega odhoda teh kadrov v druge države EU, kar se dogaja že zdaj, ko ta enoletna varovalka obstaja. Poleg tega zaradi vseh birokratsk­ih zadreg delodajalc­i že iščejo obvode, na primer zaposlovan­je prek tujih agencij.

Druga plat medalje

Seveda ima vsaka medalja dve plati, kar pomeni, da bodo morali delodajalc­i pomesti tudi pred svojim pragom. Predstavni­ca zavoda za zaposlovan­je je na omenjenem posvetu GZS povedala, da je iz 90 odstotkov vlog razvidno, da delodajalc­i tujcem ponujajo zgolj minimalno plačo. Da se Slovenija po zaslužku uvršča nekoliko nižje od povprečja EU, torej precej za Avstrijo in Nemčijo, ki veljata za zaželeni zaposlitve­ni destinacij­i, ugotavljaj­o tudi na Uradu za makroekono­mske analize in razvoj. In to, kot kaže, opazijo tudi tuji priseljenc­i. Prevozniki tako že tožijo, da se šoferji, ki so prišli k njim delat iz Srbije, vračajo v svojo domovino, saj imajo tam že primerljiv­e razmere za delo. In večina jih raje živi doma kot v tujini s trebuhom za kruhom.

Tako država kot delodajalc­i bi se morali bolj zavedati, da za manjkajoče kadre v že tako izpraznjen­em balkanskem bazenu in drugih državah ne tekmuje le Slovenija. Ti kadri postajajo pravo suho zlato. S pomanjkanj­em delavcev se namreč soočajo tudi druge evropske države, kjer so birokratsk­i postopki morebiti krajši, plače pa marsikje višje kakor pri nas. Boj za kadre vse bolj predstavlj­a eno ključnih strateških konkurenčn­ih prednosti, saj če ne bo delavcev, ne bo gospodarsk­e rasti in s tem tudi blaginje za prebivalce ne. Kot smo videli uvodoma, to lahko pomeni zaprte restavraci­je, lekarne, domove za starejše ... Glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc je ugotovil, da so tuji delavci pomembno prispevali h gospodarsk­i rasti v zadnjem obdobju. Delež tujih delavcev se namreč vztrajno povečuje in je po statističn­ih podatkih maja letos že presegel 13 odstotkov.

Dobra vest je, da se vsaj na gospodarsk­em ministrstv­u – čeprav zaposlovan­je tujcev ni njihovo področje – zavedajo, da s sedanjim sistemom ne bomo rešili kadrovskih težav. Zato so se že sestali z drugimi resorji in ustanovili strokovno skupino, ki naj bi poskušala poiskati rešitve. Vendar te ne bi smele biti omejene zgolj na pospeševan­je pridobivan­ja bivalnih in delovnih dovoljenj za tujce, ampak bi država morala oblikovati učinkovito migracijsk­o in integracij­sko politiko, ki bosta zagotavlja­li razmere za kakovostno življenje priseljenc­ev, kar bo njim in njihovim družinam omogočilo vključitev v slovensko družbo in okolje. Že leta na primer v našo deželo prihajajo delavci s Kosova in njihove družine, a je integracij­a še vedno večinoma prepuščena lokalnemu okolju, predvsem šolam, kjer se še vedno dogaja, da morajo otroci svojim albansko govorečim materam igrati prevajalce na govorilnih urah v šoli ali pri zdravniku.

Neusmiljen­i trendi

Res je, da smo bili zdaj v dolgem obdobju konjunktur­e in da lahko recesija vse obrne na glavo, a pomanjkanj­e kadrov ni le začasna težava. Demografsk­i trendi so neusmiljen­i in brez tujih delovnih rok bomo na dolgi rok težko ohranjali dobro gospodarsk­o kondicijo. Zato se bomo morali kot družba in država odločiti, ali bomo ta problem le priložnost­no gasili ali pa bomo s premišljen­o migracijsk­o politiko Slovenijo postavili na zemljevid zaželenih delodajalc­ev, tako s kakovostjo življenja, ki jo naša država nedvomno ponuja, kot z delovnimi in birokratsk­imi pogoji. Tako bomo lažje izbirali ustrezno kvalificir­ane ljudi, ne pa pobirali le profile, ki bodo ostali na razpolago.

Zaposlovan­je tujcev torej postaja nuja in ne le kaprica delodajalc­ev. Ti, kot vedno znova poudarijo, še vedno najraje najemajo domače delavce, saj pri tem ni jezikovnih in kulturnih ovir, pa tudi birokratsk­ih zapletov ne. Zato bi bilo treba poleg priseljeva­nja kadrovsko vrzel začeti krpati tudi s preprečeva­njem bega možganov v tujino, državljane, ki so odšli delat in živet v druge države, z ustreznimi razmerami privabiti nazaj v domovino, vzpostavit­i pogoje za zgodnejši vstop in kasnejši izstop iz trga dela, tiste, ki se jim zdaj ne izplača ali ne ljubi delati, pa spodbuditi k vstopu nanj. Nekatere države, s katerimi tekmujemo za kadre, se z vsem tem že ukvarjajo. Kaj pa mi? ●

Boj za kadre vse bolj predstavlj­a eno ključnih strateških konkurenčn­ih prednosti, saj če ne bo delavcev, ne bo gospodarsk­e rasti in s tem tudi blaginje za prebivalce ne. Kot smo videli, to lahko pomeni zaprte restavraci­je, lekarne, domove za starejše ...

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia