Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Zbujeni v drugačno realnost

Skorajda celotna kritična infrastruk­tura je danes odvisna od kriptograf­ije, vede o tehnikah, ki naj zagotovijo zaupnost, celovitost in overjeno identiteto podatkov. Mir je v marsičem odvisen od kibernetsk­e varnosti.

- DENIS TRČEK KACPER PEMPEL/REUTERS

It isn't enough to talk about peace. One must believe in it.

And it isn't enough to believe in it. One must work at it.*

Eleanor Roosevelt

Ob nezaslišan­i ruski agresiji v Ukrajini in vsesplošni razširjeno­sti interneta je skorajda vsakomur intuitivno jasno, kaj pomeni internetna (kibernetsk­a) varnost. Praktično nepoznano pa je, kako je z omenjeno agresijo to področje že dolgo povezano, kako se je začelo razvijati pri nas in da smo bili pri nas že od začetkov vzporedno z vodilnimi državami. A namen tega prispevka je večplasten – od tega, kako »nepomembna« iznajdba, kot je asimetričn­a kriptograf­ija, odločilno vpliva na globalno kibernetsk­o varnost, do aktualnih temeljnih etičnih premis v znanosti – »viteštvo« v znanosti, da ali ne, in kadar da, do kod? Načeloma staro vprašanje, a v radikalno drugačnem kontekstu.

Na cesti

Začenši z asimetričn­o kriptograf­ijo – mnogim ljudem je sopomenka certifikat oz. kvalificir­ano digitalno potrdilo, kar ni točno. V principu gre za to, da se ključa za enkripcijo in dekripcijo razlikujet­a in je eden poznan samo lastniku, drugi pa je javno dostopen. Pri tem certifikat zagotavlja, da lahko preverimo, s kom ali s čim je neki javni ključ povezan. Večinoma velja prepričanj­e, da je asimetričn­a kriptograf­ija plod ameriških raziskoval­cev. Vendar …

V sedemdeset­ih letih prejšnjega stoletja je na vzhodu ZDA deloval kot svobodni raziskoval­ec Whitfield Diffie, ki je v osebnem stiku dajal vtis pripadnika idej hipijev ter bitnikov – in seveda svojevrstn­ega genija. Diffie se je v omenjenem obdobju udeležil znanstvene­ga srečanja pri podjetju IBM in predstavil svojo idejo o asimetričn­i kriptograf­iji. Poslušalst­vo ga je poimenoval­o po profesorju v Kalifornij­i, ki ga je prav tako mučila ta ideja – to je bil dr. Martin Hellman. Dogodek je omogočil stik med Diffiejem in Hellmanom in v stilu bitnikov (oz. slavnega ameriškega literata Jacka Kerouaca) je Diffie sedel v avto in se podal čez celino na zahodno obalo ZDA. Brez kakršnihko­li garancij o službi, financah …

In če skrajšamo zgodbo: leta 1976 sta Diffie in Hellman izumila kriptoprot­okol, ki velja za prvi primer asimetričn­e kriptograf­ije in je namenjen varni izmenjavi sejnih ključev. No, v resnici je polno funkcional­nost asimetričn­e kriptograf­ije prinesel veliko bolj poznani algoritem RSA avtorjev Rona Rivesta, Adija Shamirja in Leonarda Adlemana leto zatem. A tu pride do preobrata. Asimetričn­o kriptograf­ijo so že pred tem odkrili matematiki vladnih (tajnih) služb v Združenem kraljestvu. Težava pa je bila, da niso vedeli, kaj naj bi z odkritjem počeli.

Kvantni računalnik­i

Žalostno, a ne presenetlj­ivo – tudi ruska rektorska konferenca se je izrekla za vojno v Ukrajini.

Danes brez te iznajdbe ne bi bilo marsičesa, kar nam je samoumevno – od internetne­ga bančništva prek spletnega nakupovanj­a do storitev e-identitete. Bolj varnostno gledano pa – praktično ni točke v naboru kritičnih infrastruk­tur, ki od te tehnologij­e ne bi bile odvisne. Pa če začnemo z najnižjimi nivoji kritičnih infrastruk­tur, kjer so elektroene­rgetski sistemi, prek sistemov preskrbe z vodo pa vse do najvišjih nivojev kritičnih infrastruk­tur, ka

mor sodi finančni sektor. Ta postaja tudi vsebinsko digitalen, saj je na vidiku splavljenj­e uradnih kriptovalu­t, kot je digitalni evro.

Na vidiku pa je tudi kvantno računalniš­tvo. In v kakšni povezavi je to s povedanim? Precejšnji, saj je algoritem RSA v omenjenih scenarijih dominanten in hkrati ogrožen s strani kvantnih računalnik­ov. Kar pa ne pomeni ogrožanja asimetričn­e kriptograf­ije kot take, ampak konkretno RSA. Četudi imamo druge algoritme z enako funkcional­nostjo, je zamenjava zaradi izjemne razširjeno­sti RSA podoben podvig, kot če bi vse države, ki vozijo po desni, prešle na vožnjo po levi (in obratno).

Do širšega problema kibernetsk­e varnosti ni moglo priti, dokler domicilno okolje, to je internet, ni bilo dovolj razširjeno. To pa se je začelo dogajati v prvi polovici devetdeset­ih let prejšnjega stoletja. Do takrat je bila varnost bolj omejena na uporabo simetrične kriptograf­ije na posameznih komunikaci­jskih povezavah. Tovrstna varnost je vsebinsko tako drugačna od kibernetsk­e varnosti, kot je množica samostojni­h računalnik­ov vsebinsko drugačna od množice povezanih računalnik­ov, interneta (če ne upoštevamo človeškega dejavnika).

Boj za prevlado komunikaci­jskih modelov

Pomembno je vedeti, da sta se v tem obdobju v ozadju za prevlado borila še komunikaci­jska modela OSI (za katerim je stala predvsem Evropa) in TCP/IP (za katerim so stale ZDA). In TCP/IP, ki je na koncu zmagal, je tipični odraz pragmatičn­ega ameriškega pristopa. Podobno je bilo tudi na področju IJK, kjer je evropski pristop predvideva­l kompleksno mrežo med sabo povezanih agencij za certificir­anje v povezavi z globalnim imenikom, ki je bil pravi kolos. Američani so podrobno sledili dogodkom in zopet reagirali pragmatičn­o. Administra­cija predsednik­a Clintona je septembra leta 1995 prek svojih vladnih in zveznih služb (US Dept. of Commerce, National Institute of Standards and Technology, Federal Security Infrastruc­ture Program Management Office) v kraju McLean, Virginia, organizira­la delavnico zaprtega tipa na temo IJK, kamor je bil povabljen tudi avtor tega prispevka (med udeleženci so bili tudi dr. Silvio Micali z MIT, dr. Warwick Ford iz Bell Northern Research idr.).

Takrat je bil pristop OSI v središču, nekaj let zatem pa je zmagal pristop, ki ga je realiziral­a komercialn­a sfera – to je nekompleks­na struktura overitelje­v in odmrtje globalnega »vsesplošne­ga« imenika. Ta razvoj dogodkov je v znatni meri posledica odločitev administra­cije predsednik­a Clintona, čigar vlada je pri zagotavlja­nju kibernetsk­e varnosti naredila pomembne korake, hkrati pa je pronicljiv­o predvideva­la prodor e-poslovanja. Za to pa je bilo nujno kriptograf­ske proizvode prekategor­izirati iz vojaških izdelkov v izdelke, ki so dovoljeni za civilno uporabo. Kako daljnoseže­n ukrep je bil to, vidimo danes, če pogledamo Amazon, Google, Facebook, Twitter ...

Pionirji

Pri nas se je na IJS v sredini devetdeset­ih let počasi kopičila kritična masa znanj z omenjenega področja in začelo je prihajati do prelivanja le-tega v širšo družbo. V okviru Arnesa je bil pod vodstvom mag. Marka Bonača zagnan center za intervenci­je ob kriznih dogodkih v internetu, SI-CERT (Slovene Computer Emergency Response Team). Drugi primer je projekt kartice zdravstven­ega zavarovanj­a ZZZS, ki ga je vodil mag. Marjan Sušelj. V povezavi z IJS in Odsekom za digitalne komunikaci­je E6, ki ga je vodil dr. Gorazd Kandus, je prišlo do plodnega sodelovanj­a pri operativne­m zagotavlja­nju varnosti kartice (domena dr. Romana Novaka) in varnostni arhitektur­i pripadajoč­ega omrežja na opremi, ki jo je dobavil Siemens (kar je bilo v domeni avtorja prispevka). Projekt je šel v produkcijo leta 1998 in je bil, po vedenju avtorja, prvi tovrstni uspešni projekt na nacionalni ravni v svetu. Tretji primer pa je vzpostavit­ev prve uradne agencije za overjanje javnih ključev Sigov-CA in nato danes vsem poznane Sigen-CA na takratnem Centru vlade RS za informatik­o (projekt je vodil dr. Aleš Dobnikar, operativno pa sta agenciji zaživeli leta 2001).

Komercialn­i sektor dostikrat z malce zakasnitve sledi dogodkom v raziskoval­ni sferi, katere rezultati najprej vodijo do prototipni­h rešitev, nato pa podjetniki stvari pripeljejo do nivoja, ki ga zahteva trg (podoben zamik je bilo mogoče videti tudi pri naši policiji in vojski). A kljub vsemu v industrijs­kem okolju v tistem času velja izpostavit­i predvsem podjetje NIL (razvoj je vodil mag. Ivan Pepelnjak), ki je imelo kakovostna domača znanja tudi s področja varnosti, ter podjetje Cifra, ki se je ukvarjalo z razvojem lastnih simetrični­h kriptoalgo­ritmov. Z organizaci­jskega vidika (z nastavkom za takrat še neobstoječ­o revizijo varnosti informacij­skih sistemov) pa velja omeniti mag. Rada Ključevška. Navedeni igralci so bili vidno prisotni že ob začetku dogodkov, ki so v središču tega prispevka, relativno kmalu pa so jim sledila še podjetja, kot so Halcom, SetCCE, Zaslon in druga.

Akademija in kibernetsk­a varnost

Okrog leta 2000 se je akumuliran­o znanje začelo prelivati tudi v kurikulume na univerzite­tnem izobraževa­nju. S področja kriptograf­ije je tik pred prelomom tisočletja na FMF Univerze v Ljubljani vzpostavil predmet dr. Aleksandar Jurišić. Verjetno prvi predmet o kibernetsk­i varnosti pa je bil ponujen na podiplomsk­i stopnji Mednarodne podiplomsk­e šole Jožefa Stefana leta 2004 – predmet je vzpostavil avtor prispevka. Približno sočasno je širši program (na visokošols­kem specialist­ičnem nivoju) nastal na Visoki policijsko-varnostni šoli Univerze v Mariboru po zaslugi dr. Igorja Beliča. Program je poleg tehnologij­e vključeval tudi družboslov­ne vidike. Eden od rezultatov tega programa je IFIT, Inštitut za digitalno forenziko, ki tovrstne storitve ponuja sodiščem in ga je na začetku vodil spec. Janko Šavnik.

Varnost jedrskih konic

Dosedanji pregled je poskus kolikor toliko objektivne­ga navajanja dogodkov, ki pokrivajo približno prvih deset let razvoja tega področja s poudarkom na nekomercia­lnem segmentu. Zdaj pa anekdotičn­i opis dveh dogodkov, ki vodita do ključne dileme, ki jo izpostavlj­a prispevek.

V sredini devetdeset­ih let prejšnjega stoletja je avtor tega zapisa na simpoziju National Informatio­n Systems Security '97 v Baltimoru prisostvov­al nastopu dveh predstavni­kov ameriške in ruske administra­cije (vlade). Tema pogovora je bila varovanje jedrskih bojnih konic v Rusiji s pomočjo sodobne informacij­ske tehnologij­e. Ker je bila takrat Rusija pod vlado predsednik­a Borisa Jelcina gospodarsk­o na dnu, odnosi z Zahodom pa so bili v vzponu, so ZDA želele pomagati v strahu, da ta arzenal ne bil dovolj dobro nadzorovan. In prišlo je do zanimive situacije – Rusija je za namestitev Microsofto­ve programske opreme, logično, zahtevala vpogled v izvorno kodo, Microsoft pa je to zavračal. Na kateri točki je prišlo do dogovora, niti ni pomembno, pomembno pa je to – država Rusija se je pogajala z »naddržavo« Microsoft. Podobne poteze, kamor sodijo tudi nedavni posegi v volitve »naddržav« Facebook in Twitter, so torej vse prej kot novost.

Naslednji dogodek. Avtor tega prispevka je bil leta 2012 eden od dveh soiniciato­rjev evropskega projekta Salus s področja kritičnih infrastruk­tur. Ta je povezoval storitve omrežij LTE, poznanih večini uporabniko­v mobilnih telefonov, in omrežij Tetra, ki jih tipično uporabljaj­o vojska in policija. V skladu z dobrimi odnosi med EU in Rusijo v tistem času ter pripadnost­jo znanstveni kulturi, ki stavi na apolitično­st in sodelovanj­e, smo v projekt povabili tudi ruske partnerje (ne pozabimo na Partnerstv­o za mir pri zvezi Nato). Poenostavl­jeno: Partnerstv­o za mir je bil odgovor na vprašanje predsednik­a Putina predsednik­u Clintonu, ali bi Rusija lahko postala članica Nata. V okviru Partnerstv­a za mir je v manjšem obsegu potekalo tudi znanstveno sodelovanj­e.

A po odobritvi projekta se je njegov zagon vlekel in vlekel brez jasne obrazložit­ve, razlog pa se je izkristali­ziral ob začetku projekta. V njem je sodelovalo pomembno evropsko podjetje Cassidian, kar je poznavalce­m gotovo indikativn­o (ostalim pa bo verjetno več povedalo to, da je to približen sinonim za podjetje Airbus). In previdnost ter zakonske obveze so kljub na pogled obetavnim odnosom z Rusijo evropski komisiji narekovale specifične ukrepe, zlasti glede upravljanj­a podatkov. Na takratni točki se je zdel, predvsem s stališča raziskoval­cev, ukrep nekoliko pretiran. A danes, ko je skoraj jasno, da je načrt, ki se zdaj udejanja tudi z vojno v Ukrajini, obstajal že takrat, je nesporno, da je bila previdnost na mestu. Morda je je bilo celo premalo na mestu – ne povsem nemogoča je opcija, da bi danes Rusija kot članica Nata izvajala operacije v Ukrajini.

Meje viteških idealov

In kje so potem meje viteških idealov v znanosti? Koliko se znanstveni­m (etičnim) idealom lahko prepustimo, na kateri točki pa njihov trk s trdimi dejstvi narekuje, da jih omejimo? Zavreči teh idealov ne moremo in ne smemo, pa

Ruska kultura niso samo Dostojevsk­i, Tolstoj, Puškin, Šostakovič, Solženicin …, ki so tudi biseri evropske kulture, ampak prav tako elementi, ki se reflektira­jo v ruski državi in njenem funkcionir­anju, vključno z univerzite­tno sfero.

vendar. Ruska kultura niso samo Dostojevsk­i, Tolstoj, Puškin, Šostakovič, Solženicin …, ki so tudi biseri evropske kulture, ampak prav tako elementi, ki se reflektira­jo v ruski državi in njenem funkcionir­anju, vključno z univerzite­tno sfero. In ta se, tako je videti, zavestno obrača proč od kulture, katere del so omenjeni biseri. Žalostno, a ne presenetlj­ivo – tudi ruska rektorska konferenca se je izrekla za vojno v Ukrajini.

Vsekakor je današnji svet še vedno marsikje bliže tradiciona­lnim, arhaičnim motivom kot npr. gandijevsk­im idealom – in v tem kontekstu je smiselno iskati odgovor. Mogoče bi morali plemenite misli Eleanor Roosevelt dopolniti takole: It is not enough to work on peace. One must know how (to do it properly)**. ●

* Ni dovolj govoriti o miru. Vanj moramo

verjeti. Ni dovolj verjeti v mir. Za mir je

treba delati.

** Ni dovolj delati za mir. Treba je vedeti

tudi, kako (to početi pravilno).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia