Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

V bron vlita Nizozemka prekine pol stoletja trajajoči urok

-

rekletstvo je trajalo več kot pet desetletij. A misel angleškega športnega zvezdnika Garyja Linekerja iz leta 1990, da je nogomet enostavna igra, v katerih 22 moških 90 minut preganja žogo, na koncu pa vedno zmaga Nemčija, ne velja več. Razlogi, zakaj Linekerjev­a globokoumn­ost, izrečena po angleškem porazu v polfinalu svetovnega prvenstva, ne velja več, so številni. Nogomet ni več igra, v kateri žogo preganja 22 moških, ker se za žogo podijo tudi ženske. Ni nujno, da igra traja 90 minut. Če so podaljški, lahko traja tudi 120 minut. Pogosto se sicer zgodi, da čisto na koncu tekme Nemčija res zmaga. A na evropskem prvenstvu za ženske v nogometu je po 120 minutah zmagala Anglija. In premagala je Nemčijo. Anglija je povedla, Nemčija je deset minut pred koncem rednega dela izenačila, preobrata, na katerega namiguje misel Garyja Linekerja, pa Nemčija ni naredila. Levinje, kot pravijo angleškim nogometaši­cam, so z golom v 110. minuti zapečatile nemško usodo.

V finalnih tekmah na velikih prvenstvih je Anglija Nemčijo zadnjič premagala leta 1966 na svetovnem nogometnem prvenstvu za moške. Tako kot leta 1966 je

Pfinale tudi leta 2022 potekal na stadionu Wembley. Je pa res, da so vmes stari Wembley podrli in leta 2007 zgradili novega. Ko je predsednik Uefe Aleksander Čeferin delil kolajne in pokale, je na slavnostne­m prizorišču stal tudi prestolona­slednik Združenega kraljestva princ William – in se navdušeno veselil angleške zmage.

Ob analizi angleškega zmagoslavj­a pa ne gre spregledat­i, da je ključna pomoč v Anglijo prišla iz druge monarhije, Nizozemske. Angleška nogometna zveza je namreč pred dvema letoma na položaj selektorke angleške reprezenta­nce postavila Sarino Wiegman, nekdanjo nizozemsko nogometaši­co in selektorko reprezenta­nce. Sarina Wiegman je službo prevzela pred enim letom, v Anglijo pa je že prišla s trofejo evropske prvakinje, saj je z nizozemsko ekipo kot selektoric­a naslov osvojila leta 2017. Takrat je Nizozemska v finalu slavila proti Danski. Leta 2019 je svojo ekipo popeljala v finale svetovnega nogometneg­a prvenstva, a so Nizozemke tekmo proti Združenim državam izgubile. Kljub porazu v finalu se je nizozemska monarhija Sarini Wiegman ustrezno oddolžila. Nogometna zveza je leta 2019 sprejela sklep, da Sarini Wiegman za vse, kar je dobrega storila za nizozemski nogomet, postavijo kip.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia