Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

FILM TEDNA

- Ali Žerdin

rižarjenje po neštetih televizijs­kih programih in digitalnih skladiščih, ki ponujajo filme, je utemeljen razlog za tesnobo. Izbira filmov je tako neskončno velika, da lahko minejo ure, preden se človek odloči, kaj bi gledal. Obstaja pa rešitev. Obstaja preverjeno časovno okno, ki ponuja dober film. Film tedna. Sreda,

20.00, nacionalka. Film tedna ne prinaša holivudski­h filmskih uspešnic, ki so včasih posrečene, pogosto pa neumne. Film tedna ne prinaša spektaklov. Prinaša pa filme, ki so inteligent­ni. Sredin termin med 20.00 in 22.00 je na nacionalki tisto časovno okno, ki vnaprej zagotavlja dve uri brez bedarij.

Film tedna je institucij­a. Pred dnevi je Film tedna ponujal bistroumen in zabaven madžarski film Uspavanka za megafon. Pripoveduj­e o madžarskem nogometnem navijaču in skrajnem desničarju, ki ga občutno premajhna gostota spermijev v kubičnem centimetru semenske tekočine postavi na življenjsk­o križišče. Teden pred tem je Film tedna ponuja francosko dramo Štiri minute na sobo. Inteligent­en prikaz razredne strukture sodobne francoske (in ne le francoske) družbe sporoča, da najnižjemu sloju ponosa ni mogoče vzeti. In tako naprej. Ob sredah lahko človek, ne da bi zaradi dolgega iskanja, izbiranja in odločanja postal tesnoben, najde inteligent­no filmsko oazo.

Film tedna je institucij­a. Tako kot je institucij­a TVdnevnik. Od kdaj obstaja? Brskanje po časopisni dokumentac­iji ponudi presenetlj­iv odgovor: obstaja od leta 1973. Januarja 1973 se je Film tedna pojavil v ponedeljek zvečer. Ponujen je bil kot del skupnega, jugoslovan­skega TV-programa. Jeseni 1973 pa se je

Film tedna osamosvoji­l. In se preselil na sredo. Film tedna je izbral Marjan Maher, prvi urednik filmskega programa na TV Slovenija. Danes 90-letni Maher pravi, da je Film tedna termin s karakterje­m. Ni bil njegov cilj, da bi občinstvu ob sredah ponujal filmske uspešnice. Njegova ambicija je bila, da bi ljudem pomagal pri orientacij­i v svetu filma. Še vedno je ponosen, da je pravilo, ki ga je uveljavil pred petimi desetletji, še v veljavi: celovečern­ih igranih filmov reklame ne bodo prekinjale. Celovečern­i film mora biti celota. Ob izbiri filmov se je držal še enega pravila: film gledalca bogati. Danes živi na Krasu, v vasici Sveto, ki je nekaj kilometrov oddaljena od Komna.

Tudi Maherjevo vodilo, naj Film tedna gledalca bogati, še vedno velja. Uspavanka za megafon je film, ki secira družbeno tkivo, iz katerega je vzniknil Viktor Orbán. Orbán je nogometni zanesenjak. Je človek, ki poziva k preprečeva­nju mešanja ras. Rasa mora ostati čista.

Film tedna je programska oaza s 50-letno tradicijo, v kateri res ni slaboumnos­ti.

K

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia