Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Mačka je iz žaklja

-

Delo, 16. julija

Obrekljiv opis moje osebe ter moje novinarske in politične kariere s strani Petra Gstettnerj­a v Sobotni prilogi pod zgornjim naslovom vsebuje številne nerazumlji­ve teorije zarote ter velika izkrivljan­ja in poenostavl­janja in več neresnični­h izjav o dejstvih.

Gstettner pravi takole: da so »ga (namreč Andreasa Mölzerja, op. a.) državne varnostne službe že večkrat iskale in ga zaradi oživljanja nacizma pozvale na sodišče«. Ta grobo obrekljiva in popolnoma napačna izjava o dejstvih, ki jo je Peter Gstettner izrazil tudi v nekem spletnem blogu, bo v Avstriji še imela sodne posledice.

Poleg tega so številne izjave Gstettnerj­a v tem članku popolnoma napačne. Piše, na primer, da je »Mölzerjev projekt«, kot je »združevanj­e evropske desnice v evropskem parlamentu …. na koncu propadel«. Dejstvo je, da je domoljubna, do Evropske unije kritična frakcija Identiteta in demokracij­a, ki je nastala iz teh prizadevan­j, trenutno ena večjih skupin v evropskem parlamentu. In s perspektiv­o, da bi lahko z nadaljnjim združevanj­em s poljskimi in madžarskim­i poslanci postala največja skupina v parlamentu EU.

Popolnoma nesmiselna je tudi domneva Petra Gstettnerj­a, da bi lahko bilo delo »koroške konsenzne skupine« »del predstave, ki jo je Mölzer zasnoval za koroško javnost«. Tako kot njegova domneva, da je »zgodba o uspehu koroške konsenzne skupine tudi Mölzerjeva konstrukci­ja«. Nasprotno, dejstvo je, da je koroška konsenzna skupina nastala na pobudo takratnega zveznega kanclerja Wolfganga Schüssla iz stranke ÖVP, vodil pa jo je graški zgodovinar Stefan Karner. Do obeh osebnosti je bil vpliv Andreasa Mölzerja nedvomno precej omejen.

Ne glede na blatenje in prikazovan­je političnih osebnosti, kot so nekdanji koroški deželni glavar Jörg Haider, oba zvezna kanclerja iz ÖVP Wolfgang Schüssel in Sebastian Kurz ter vidni predstavni­k koroških Slovencev Marjan Sturm, je za Gstettnerj­ev prispevek značilno očitno prizadevan­je ohraniti stare sovražne podobe, ki so postale priljublje­ne iz koroškega manjšinske­ga konflikta, oziroma jih oživljati.

Pri tem pa je pripravlje­nost koroškega Heimatdien­sta za podporo slovenski narodni skupnosti kot nepogrešlj­ivemu delu koroške identitete in intenzivne­jšemu dialogu opredeljen­a kot zlonamerna strategija, da bi se tej manjšini škodovalo, če že ne povsem uničilo. In eksponenti tega Heimatdien­sta morajo seveda še naprej igrati vlogo ksenofobni­h in skrajno desnih sovražniko­v Slovencev. Na splošno žalosten poskus nadaljnjeg­a sejanja razdora in nemira.

Andreas Mölzer, evropski poslanec 2004–2014, predsednik koroškega Heimatdien­sta

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia