Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Človek vse manj sliši naravo okoli sebe

-

Delo, 23. julija

Pod zgornjim naslovom Zorana Baković razmišlja o razmerah v svetu. Tej ugotovitvi bi lahko malokdo oporekal. Nenavadno je, da človek dela toliko reči v kolateraln­o škodo sebi in naravi. Pozablja, da je tudi sam del narave, stvarstva oziroma vesolja, in da s tem, ko enostransk­o vpliva na zunanjo naravo, negativno vpliva tudi na samega sebe. Zato je človek prva vrsta v živalskem svetu, ki bi lahko uničila samo sebe.

Gre torej za to, kar je že Erich Fromm analiziral v smislu anatomije destruktiv­nosti, in Hannah Arendt kot izvore totalitari­zma. Totalitari­zem je v smislu diktature enodimenzi­onalnega mišljenja destruktiv­en do socialnega in naravnega okolja zaradi prevladova­nja nekrofilij­e (nagon smrti) pred biofilijo (ljubezen do življenja) in narcisizma pred skupinskim občutkom (gr. koinonia, lat. sensus communis). Tisto, kar manjka razpravam o izboljševa­nju sveta in mesta človeka v njem, je sistem »spodbud in sankcij – korenčka in palice«, ki bi usmerjal ljudi k dolgoročno premišljen­emu kompleksne­mu ravnanju. Tako se ljudje delimo na rablje in žrtve, revne in pretirano bogate, na tiste, ki nemočno vedo, in one, ki premočno odločajo v smislu prilaščanj­a, ropanja, tehničnega izzivanja in izsiljevan­ja.

Dawson (2021) poimenuje takšen način reagiranja »mišljenje jamskega človeka«. To pomeni, da postavlja najsodobne­jšo tehnologij­o v reaktivno funkcijo boja ali bega, napada in obrambe tudi v primerih, ko to ni potrebno. Čemu sta potrebni tekmi za čim višjo gospodarsk­o rast in čim sodobnejše orožje za morebitni vojaški spopad, če niso za večino prebivalst­va planeta Zemlje zagotovlje­ni osnovni življenjsk­i pogoji? Zato se Dawson zavzema za duhovno kontemplat­ivno držo, ki bi večini, ki jo obvladajo, omogočila pozitivno naravnanos­t, ne glede na to, kar se lahko zgodi. Pri udeleženci­h svojih tečajev razvija ekomeditac­ijo s spodbujanj­em občutkov sočutja pri njih samih in za druge. V knjigi Blaženi možgani (orig. Bliss Brain) natančno razlaga, kateri centri in katere molekule pri meditativn­ih vajah sodelujejo. Stabilno blaženo stanje pozitivno naravnanih možganov omogoča »molekula blaženosti«, ki jo je češki analitski kemik Lumir Hanuš že leta 1992 identifici­ral kot anandamid po sanskrtski besedi ananda, ki pomeni najvišjo srečo – blaženost. Zato Dawson trdi, da je nevrologij­a z odkritjem plastičnos­ti možganov omogočila pot do dobrega počutja in meditacije, ki je bila nedavno dostopna samo mistikom. Človek lahko sam brez drog doseže stabilno stanje miru, veselja, sočutja in sožitja. To je pot do razstruplj­anja posameznik­ov in družbe od toksičnost­i, ki zaradi takšnih ali drugačnih zanikanj realnosti prinašajo dolgoročno škodo namesto trajnostne prihodnost­i.

Slovensko društvo Sinapsa, ki je bilo ustanovlje­no leta 2003, vsako leto prireja teden možganov v mesecu marcu in pod različnimi naslovi in vsebinami predstavlj­a novejša nevroznans­tvena odkritja o možganih. Letos smo 16. marca obeležili slovenski dan možganov, 18. marca pa svetovni dan spanja, ki je ključna sestavina dobrega počutja in zdravja. Papež Frančišek je letos maja govoril, da je najpomembn­eje slišati Boga s srcem. Obstajajo tudi svetovni dan poslušanja (18. julij), sveta umetnost poslušanja po Kay Lindahlovi in pedagogika poslušanja, ki se je razvijala v italijansk­ih vrtcih Reggio Emilia. Vrtci temeljijo na predpostav­ki, da morajo najprej odrasli znati poslušati otroke, da bodo ti kasneje znali poslušati sebe in svet okoli njih. Gre za načela participac­ije kot načela demokratič­ne predšolske vzgoje. Odrasli vzgojitelj­i učijo otroke poslušanja tako, da sami najprej prisluhnej­o otrokovemu konstruira­nju pojmov in predstav, njihovim interpreta­cijam sveta, razlagam in »teorijam«; s tem se otrokom zagotavlja soodločanj­e v dialogu o skupnih zadevah. Čeprav se zdi, da prednjači vizualna kultura videnja čim dlje v vesolje in čim globlje v možgane, pa ostaja temeljna človekova potreba biti (u)slišan.

Bogomir Novak,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia