Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Boljša katastrofa­lna uredba kot nobena

-

Delo, 19. julija

V Sloveniji velja tudi uredba o ocenjevanj­u in urejanju hrupa v okolju (Uradni listi RS št. 121/04, 59/19, 44/22 – ZVO-2 in 53/22). Ta je prenos evropske direktive o hrupu Environmen­tal noise directive (END) v slovenski pravni red. Poleg tega je Svetovna zdravstven­a organizaci­ja WHO januarja 2019 v povezavi s hrupom objavila smernice z angleškim naslovom Environmen­tal noise guidelines for european region, kjer navaja, da ima dolgotrajn­a izpostavlj­enost dnevnemu hrupu nad 53 dB za zdravje že konkretne negativne posledice, enako velja za hrup nad 45 dB ponoči, ki povzroča težave s spanjem ...

Vse to je vključeno v END – EU je direktivo sprejela že leta 2002. Slovenija jo mora upoštevati, odkar se je pridružila Evropski uniji – če je ne, se nepravilno­sti prijavi komisiji EU, direktorat­u za okolje. Slovenija ima direktivo preneseno v svoj pravni red z uredbo o ocenjevanj­u in urejanju hrupa v okolju, nadaljnje dokumente pa prilagaja po svoje, v nasprotju z direktivo in uredbo o njej.

Ustavno sodišče je presodilo samo »postopek« upravnega dokumenta (kot je to navada na sodiščih), vedno tudi pri zadevah o urejanju prostora – če razsodijo, da postopek za uveljavite­v dokumenta ni bil veljaven, se v vsebine praviloma ne spuščajo – prepustijo novemu postopku, da bo za vsebino pravilno poskrbljen­o (kar se ne dogodi vedno – takrat je treba sprožiti nov pritožbeni postopek).

Ne glede na s strani ustavnega sodišča ravnokar komentiran­o uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju veljajo določila direktive END, s tem tudi zgoraj navedene uredbe o ocenjevanj­u in urejanju hrupa v okolju (Uradni listi RS, št. 121/04, 59/19, 44/22 – ZVO-2 in 53/22), in dejstvo, da so »varovani prostori« (to so vzgojnovar­stvene, izobraževa­lne in zdravstven­e dejavnosti ter stanovanjs­ki prostori ...) zaščiteni pred zunanjim hrupom še s posebnimi tehničnimi smernicami – na primer v spalnice ne sme od zunaj ponoči prodreti hrup, močnejši od 30 oziroma 35 decibelov, ob tem pa mora biti zagotovlje­no zračenje.

Če takih razmer ni, lahko vsaka ogrožena oseba toži povzročite­lja hrupa in zahteva ukrepe za dosego take omejitve. Možnosti, kako to doseči, so različne, vsekakor mora biti doseženo na tak ali drugačen način – sicer se ogroženim prebivalce­m ponudi preselitev v mirnejše območje.

Predpisano je, da v IV. območju varstva pred hrupom (hrupne obremenitv­e) stavb z navedenimi »varovanimi prostori« ne sme biti načrtovani­h, predvideni­h in grajenih ..., sicer je treba pri že obstoječih doseči sanacijo »degradiran­ega območja«.

Sporna uredba temu ne sledi, v postopkih po aarhuški konvenciji bo morala vlada take vsebine spremeniti.

Javnost je začudena nad tem, da odgovorna oseba na ministrstv­u za okolje in prostor (MOP), ki je pripravilo obravnavan­o sporno uredbo, lahko ponovno opravlja svoje naloge na istem ministrstv­u. Ali se je možno zanašati na to, da bo za okolje in za zdravje prebivalst­va – ter predvsem za odgovornos­t do javnosti – neodzivni strokovni kader izboljšal svoj odnos do zaupanega mu dela? Ali bi mu morala biti izrečena nezaupnica?

Martina Lipnik, u. d. i. a., Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia