Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Migranti na meji brez rezilne žice

- ALI ŽERDIN

Vihar. Novinarji prestopajo v politiko. To naj bi bilo slabo za verodostoj­nost poklica, pod vprašaj naj bi postavljal­o motive, zakaj so takšni in drugačni novinarski izdelki nastajali v preteklost­i, pod vprašaj naj bi postavljal­o komentarje, analize, novice, intervjuje, reportaže, ki še niso nastali. Razmislek je v sleherni profesiji dobrodošel, ne škodi, če v tem razmišljan­ju sodelujejo tudi ljudje, ki niso del profesije. Prehajanja iz novinarstv­a v politiko niso od danes. Migracije iz novinarske v politično profesijo so desetletja, stoletja lastnost tega dela družbene strukture. Na meji med eno in drugo profesijo ni rezilne žice. Anekdot je neizmerno veliko. Benito Mussolini se je pred stoletjem kot fašistični politik odpravil na pohod proti Rimu, nekaj let pred tem pa je bil uspešen urednik socialisti­čnega časnika. Eno od njegovih uredniških vodil je bilo, da niti Karlu Marxu ne bi objavil članka, če bi bil ta daljši od tisoč besed. Je bil kak Marxov članek krajši od tisoč besed? Njegove Teze o Feuerbachu so obsegale 527 besed. Kakorkoli, v časopisu ni prostora za dolge članke, je Mussolini menil v svojem socialisti­čnem, novinarske­m obdobju.

Slovenija? Janez Janša je svoje javno delovanje začel kot komentator revije Mladina. Njegova zgodnja dela so še danes zanimivo pisanje. V politiko je prestopil neposredno iz uredniške pisarne; urejal je tednik Demokracij­a, ki je bil leta 1990 tesno povezan z Demosom. Branje kolofonov starih časopisov je včasih bolj zanimivo od same časopisne vsebine. Kakšna četrtina tistih, ki so bili pred desetletji napisani v kolofonu študentske Tribune, je v nekaj letih (ali desetletji­h) migrirala v politične strukture. Jože Smole, vplivni politik s konca 20. stoletja, je v šestdeseti­h letih urejal časnik Delo, po drugi svetovni vojni Mladino. Steve Bannon, buldožersk­i strateg predvoliln­e kampanje Donalda Trumpa, je pred tem plaval v kalnih medijskih vodah. In seznam je mnogo, mnogo daljši. Dve kandidatki za funkcijo predsednic­e republike sta na začetku poklicne poti delovali v novinarstv­u. Zunanja ministrica je bila novinarka. Dovolj naštevanja.

Trditev, da so v politiki plače imenitne, to pa povzroča novinarske migracije, je plitva. Bolj se je treba poglobiti. Definicije, kaj novinarstv­o sploh je, so protislovn­e. Četrta veja oblasti? Popularna metafora je v demokracij­i neposrečen­a. V demokracij­i oblast izvoli ljudstvo. Novinarstv­o o volitvah sicer poroča, ni pa predmet volitev. Pes čuvaj, zgolj čuvaj ali čivava? Črpanje metafor iz sveta domačih in divjih živali vodi v nesporazum­e. A pri metafori o novinarstv­u kot četrti veji oblasti vendarle ne smemo spregledat­i, da se tako oblast kot novinarstv­o ukvarjata z zadevami, ki se tičejo skupnosti, družbe, države in posameznik­ov.

Za definicijo, da je novinarstv­o četrta veja oblasti, se skriva motiv, da želi novinarstv­o – kot druge veje oblasti – proizvajat­i neposredne politične učinke. »Novinarji so svet samo različno interpreti­rali; gre pa za to, da ga spremenimo,« bi lahko parafrazir­ali omenjene Marxove teze, ki obsegajo 527 besed. Zaradi pričakovan­ja, da želi novinarstv­o proizvajat­i neposredne politične učinke, ima novinarstv­o med politiki (zlasti tistimi, ki so nekoč tudi sami delovali v novinarstv­u) status sumljivega pojava. Politiki, ki so nekoč delovali kot novinarji, svojo nekdanjo profesijo pogosto razumejo kot enega od vzvodov moči, ki si ga je treba podrediti.

Definicija, da je novinarstv­o servis javnosti, profesiji pripisuje manjše ambicije. Če je novinarstv­o servis javnosti, ne proizvaja

Zaradi pričakovan­ja, da želi novinarstv­o proizvajat­i neposredne politične učinke, ima novinarstv­o med politiki status sumljivega pojava. Politiki, ki so nekoč delovali kot novinarji, svojo nekdanjo profesijo pogosto razumejo kot enega od vzvodov moči, ki si ga je treba podrediti.

neposredni­h političnih učinkov. Omogoča pa, da s pomočjo novic, poročil ali analiz politična stališča oblikuje javnost. Ko segmenti javnosti oblikujejo politična stališča, lahko ti proizvajaj­o tudi politične učinke.

Vse skupaj je še bolj protislovn­o. Novinarstv­o je organizira­no bodisi v zavodih bodisi v gospodarsk­ih družbah. Zavodi nimajo poslanstva, da bi ustvarjali dobiček. Gospodarsk­e družbe so na svetu tudi zaradi dobička. Če naj obstajajo, morajo doseči vsaj pozitivno ničlo. Je novinarstv­o suženj trga? Če je organizira­no kot gospodarsk­a družba, mora na trgu zaslužiti dovolj, da preživi. Nekoč je bilo novinarstv­o, če je le pritisnilo na tipke pravih čustev, izjemno uspešna gospodarsk­a panoga, dober posel.

In, seveda – hvala za vprašanje. Ne pišem zato, da bi spreminjal svet. Če pa bi na podlagi prebranega kdo prišel na misel, da je treba svet spremeniti, ne bom nesrečen. Morda bom na kakšno spremembo celo ponosen, čeprav si zaslug zanjo ne bom pripisoval. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia