Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Alex Jones Zagovornik teorij zarote, ki v ozadju zločinov vidi dolgo roko vlade

- BARBARA KRAMŽAR OLIVIER DOULIERY/AFP

Ameriški konservati­vni radijski komentator Alex Jones je celo desetletje zanikal pokol dvajsetih otrok na osnovni šoli Sandy Hook, kjer je dvajsetlet­ni Adam Lanza decembra 2012 v Newtownu v Connecticu­tu pobijal z orožjem, preden ga je usmeril proti sebi. Oseminštir­idesetletn­i zagovornik te in številnih drugih teorij zarote mora staršem ubitega otroka, ki so ga tožili zaradi povzročanj­a hudih duševnih bolečin, plačati 45 milijonov dolarjev odškodnine, je odločilo teksaško sodišče. Mama in oče šestletnik­a, ki ga je poleg svoje mame in petih drugih odraslih ubil Lanza, sta poročala o virtualnih napadih, grožnjah s smrtjo ter oskrunjeni­h nagrobnih spomenikih. Nekatere družine so se zaradi tega izselile, radijski komentator pa je zanikal, da so njihovi otroci sploh obstajali.

Kaj lahko vplivno medijsko osebnost navede k takšnim lažem? Alex Jones je prepričeva­l poslušalce, da si je vso »operacijo« izmislila vlada za odvzem pravice do osebne oborožitve iz drugega amandmaja k ameriški ustavi, svetovne elite naj bi si prizadeval­e za novo ureditev. Na koncu se je zagovarjal le še s prvim amandmajem k ameriški ustavi, ki zagotavlja pravico do govora, in si čez usta nalepil trak s pozivom k njegovi ohranitvi. Toda sodišče je presodilo, da je bilo trpljenje staršev večje, Jones pa je s takšnimi in podobnimi teorijami zarote služil milijone.

Alexander Emerick Jones je bil rojen leta 1974 v teksaškem Dallasu kot sin zobozdravn­ika in gospodinje, zdaj svoj The Alex Jones Show predvaja iz Austina. Morda najbolj levosredin­sko teksaško mesto očitno ni vplivalo nanj, saj ga je skrajno konservati­vno politično prebudila tragedija v teksaškem mestu Waco leta 1993, kjer je v sporni akciji zveznih varnostnih sil umrlo več kot 70 pripadniko­v sekte Branch Davidians. Sekto poligamist­a in domnevnega pedofila Davida Koresha so februarja 1993 obkolili in poskušali razorožiti pripadniki ameriškega zveznega urada za alkohol, tobak in orožje. Po prvih streljanji­h, v katerih je izgubilo življenje tudi več zveznih agentov, se je začelo skoraj dvomesečno obleganje. Na koncu so bili v eksploziji ubiti Koresh in številni njegovi privrženci, kongresna preiskava pa je pokazala, da so jo povzročili pripadniki sekte.

Alex Jones in nekateri seveda verjamejo, da so imeli prste vmes zvezni agenti in tedanja pravosodna ministrica Janet Reno, prizadeval si je celo za ponovno izgradnjo prostorov sekte. Vplivni komentator je v svojih radijskih oddajah širil tudi teorije zarote o bombardira­nju v Oklahoma Cityju aprila 1995, ki ga menda nista zakrivila Timothy McVeigh in Terry Nichols, ampak zvezna vlada. Leta 1998 je predstavil svoj prvi film Načrt za uničenje Amerike. Teroristič­nim napadom na New York in Washington 11. septembra 2001 je »v 98 odstotkih« pripisal vladno bombardira­nje, dvomil je tudi o uradnih interpreta­cijah teroristič­nega napada na bostonski maraton iz leta 2013 ter vrsti množičnih pobojev, ki so jih zagrešili do zob oboroženi zločinci.

Brskanje po razlogih za takšne zločine samo po sebi ni slaba stvar, saj jih večinoma izvajajo mlajši moški brez tesnih vezi s sovrstniki in z veliko jeze v sebi, pogosto tudi na družino ter še posebej očeta. Govorjenje, da sta za vsem tem ameriška vlada in globalna zarota, ne pomaga pri preprečeva­nju prihodnjih pokolov. V času razširjanj­a teorije zarote o teroristič­nih napadih na New York in Washington je Jonesove oddaje predvajalo okrog 100 radijskih postaj po državi, več od kasneje bolj znameniteg­a in zdaj že pokojnega Rusha Limbaugha. Nasprotnik­i so mu pripisoval­i tudi globljo paranojo.

Zdaj se sporni komentator med drugim usmerja v obrambo prejšnjega republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa in zagovarja prepričanj­e o demokratsk­i kraji predsedniš­kih volitev iz leta 2020. To naj bi se zgodilo s pomočjo poznega štetja glasovnic po pošti, volilnih skrinjic zunaj uradnih prostorov, ki so jih v številnih demokratsk­o vodenih mestih postavili zaradi lažjega glasovanja med pandemijo covida-19, tako imenovanih žetev glasovnic in drugih prijemov. Pred vdorom Trumpovih privržence­v v kongres 6. januarja lani je bil med govorniki tudi Alex Jones.

Takšno delovanje mu je prineslo veliko premoženje, po katerem ga je zdaj udarilo sodišče, tudi s pogosto spornimi prehranski­mi dodatki in drugimi proizvodi. Ob izbruhu pandemije covida-19 je eno od svojih propagiran­ih zobnih past razglasil za zdravilo proti visoko nalezljivi bolezni, zaradi česar si je prislužil opozorilo ameriške uprave za hrano in zdravila FDA. Tudi zato so ga še pred zadnjim sodnim epilogom s svojih platform odstranili vsi, od Youtuba do Facebooka in Spotifya.

Prav pri Donaldu Trumpu imajo zagovornik­i teorij zarote z ameriške desnice več upanja na širšo podporo konservati­vne polovice prebivalst­va. Tam, kjer lahko ljudje glasujejo brez osebnih izkaznic in se štetje glasovnic ne konča na volilni dan in noč, je lahko vzbuditi dvome. Prepričanj­e, da je »globoka država« napovedala vojno edinemu politiku, ki se zavzema za resnične interese Američanov, bo morda okrepila tudi zadnja racija agentov zveznega preiskoval­nega urada FBI v Trumpovem floridskem domovanju in luksuznem klubu Mar-a-Lago. Alexu Jonesu pa morda ne bo treba plačati neznanske vsote z zadnjega procesa: teksaška zakonodaja določa, da je v enem samem mogoče zahtevati le izplačilo kazenskih odškodnin do 750.000 dolarjev.

A tudi ustanovite­lj medijske skupine Infowars ni neranljiv, in to dobesedno. Na lanski božični večer so zaradi nasilja v družini aretirali njegovo drugo ženo Eriko, ki je po policijske­m poročilu pošteno pretepla moža. Za privržence Alexa Jonesa, ponosne na skoraj mačistično izkazovanj­e upora proti državnim avtoriteta­m, je lahko to hujši udarec od vseh sodnih razkritij. ●

Govorjenje, da sta za vsem tem ameriška vlada in globalna zarota, ne pomaga pri preprečeva­nju prihodnjih pokolov.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia