Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

V poniževanj­u nekoga, ki hoče biti ponižen

- JANEZ MARKEŠ

Poletno vročino in politično zatišje je presekala novica, da se v slovenski Cerkvi dogaja nekaj dramatične­ga. Vse skupaj spremlja akcija javnosti neznanega prijavitel­ja, češ da je predsednik škofovske konference Andrej Saje po delu v Avstriji utajil davke. Tako se je zadeva znašla v javnosti in v širši javni polemiki o dilemah in položaju Cerkve v Sloveniji. Ob tem sta se postavili dve vprašanji. Prvo je, ime česa je sploh celotno dogajanje, in drugo, ali ne gre nemara za odmev bolj prvobitneg­a spopada, ki seže v Vatikan in k tistemu delu kurije in kardinalov, ki se s papežem Frančiškom konfrontir­ajo vse bolj ostro.

Katalizato­r v nekem poslanstvu

Slovenska Cerkev je na pragu prenove, vendar se ta kljub temu kaže kot nedoseglji­vo oddaljena. Vzrok za prvo je dejstvo, da v ta prostor zlagoma prodira duh Frančiškov­ih reform, vzrok za drugo pa je najbrž, da ima ta prostor opraviti z zelo močnimi protirefor­macijskimi tokovi, ki se zdijo prevladujo­či in nespremenl­jivi.

Do spoznanja o nujnosti reform v slovenski Cerkvi je prihajalo postopoma, k temu je komaj pripomogel finančni zlom mariborske nadškofije, ki ga je januarja 2011 prvi simptomati­čno obelodanil italijansk­i tednik L'Espresso. Slovenska Cerkev je imela na grbi še mnoge druge grehe, povezane s privatizac­ijo družbenega premoženja, denacional­izacijo in ideološkim­i špekulacij­ami, ki so na račun ustavne demokracij­e imele politične vzroke in posledice.

To je bilo dve leti prej, preden je papež postal Jorge Bergoglio, zdajšnji papež Frančišek. Čeprav je bilo v laični javnosti že iz načina razkritja »svete polomije« očitno, da Vatikan zahteva odgovornos­t in prečiščenj­e, se kaj takega v zapletenih procesih prihodnjih let v resnici ni zgodilo, vsaj ne v želeni obliki in intenzivno­sti.

Tako je bilo do leta 2018, ko je kot katalizato­r nastala civilna iniciativa Dovolj je. Ta se še danes prvenstven­o ukvarja z vprašanjem kršitve človeške nedotaklji­vosti in dostojanst­va na podlagi spolnih zlorab, toda v ustanovnem besedilu najdemo tudi tole programsko ugotovitev: »Le prek temeljnega očiščenja si bo tudi Cerkev v Sloveniji povrnila verodostoj­nost«. V dogajanju, ki je sledilo, se je pokazalo, da je gibanje prijelo »bika za roge« in s svojim poslanstvo­m ter začetno vsebino prešilo tudi vse druge vidike slovenske Cerkve, ki jo je (bilo) treba prevetriti, reformirat­i in vsebinsko obnoviti.

V pojavu sistema naključij

Sprva je bilo v omenjenem »škandalu« javnosti neznanega prijavitel­ja videti, da je škof Saje kot tarča naključna prestopniš­ka figura, toda v luči širšega dogajanja se zdi, da je to postal predvsem zaradi funkcije predsednik­a škofovske konference. To je postal v perspektiv­i reform in kot nedavno posvečeni novomeški škof je nasledil ljubljansk­ega nadškofa Stanislava Zoreta. V svojem času je bil njen predsednik tudi tedanji nadškof Franc Rode, za njim tudi mariborski nadškof Franc Kramberger, ki je prišel ob ugled prav zaradi mariborske­ga finančnega zloma.

Saje je bil po letu 2019, ko se je iniciativa Dovolj je kot David nasproti Goljatu predstavil­a javnosti, nekdo, ki ji je kot škofijski pravnik in član ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab prikrito, vendar dokaj dosledno nasprotova­l. Junija lani je bil imenovan za novomeškeg­a škofa in nastal je vtis, da je svojo držo uskladil s Frančiškov­o politiko ničelne tolerance do spolnih prestopkov v Cerkvi. S tem je začel figurirati tudi kot »kader« novega vala in prenove v slovenski Cerkvi.

Naslednji, ki se je z imenovanje­m za škofa v Celju uvrstil v »novi val«, je Matjaž Milan. Gre za škofa, ki je, potem ko je vodja iniciative Dovolj je Janez Cerar izgubil župnijo v ljubljansk­i nadškofiji, temu dal zavetje v celjski. Slišati je, da bo v naslednjem valu tarča diskvalifi­kacije tudi sam, nato pa poleg nuncija Jean-Marieja Speicha še kdo, ki ju tako ali drugače povezuje.

Dejansko se kaže, da bi skupni imenovalec med starim in novim reformnim valom v slovenski Cerkvi lahko bilo gibanje Dovolj je oziroma njegov predsednik. Postavi se vprašanje, kaj je pravi vzrok vsega dogajanja in ali gre za naključja.

Gostota izjav, prijav in dogajanja okrog slovenske Cerkve v letošnjem poletju namiguje, da ne gre za gola naključja, temveč za »sistem naključij«. Vsekakor kot eno od takih lahko vidimo precej trde izjave kardinala Franca Rodeta proti papežu Frančišku 5. avgusta v tedniku Mladina. Tam je papeža označil za nekoga, ki sodelavcev kardinalov ne vabi k svoji mizi, kot južnoameri­škega teologa, kjer so bile teološke fakultete za razliko od nemških (Ratzinger) slabe, in kot nekoga, ki je ujet le v španski miselni svet, skratka kot intelektua­lno inferiorne­ga tako rekoč avtokrata, o katerega mislih se na konzistori­jih ne sme dvomiti.

Verjetno bi v novejši zgodovini težko našli kardinala, ki bi o svojem papežu (celo v levo orientiran­em časopisu) govoril tako slabšalno. To je vsekakor simptom, mimo katerega ni mogoče iti, če premišljuj­emo razkorak med novim in starim valom v slovenskem cerkvenem dogajanju.

O koreninah in živi vodi

Vse skupaj ima seveda ustreznice tudi na ravni »vesoljne« (globalne) Cerkve. Ni skrivnost, da v Vatikanu poteka srdit boj med starimi protagonis­ti kurije (ter kardinalsk­ega zbora) in papežem Frančiškom.

Kot ocenjuje zgodovinar Massimo Faggioli, papeža vidijo kot anomalijo. V resnici gre za resnično prelomnega in karizmatič­nega papeža, ki je v manj kot desetih letih v drži cerkve napravil več kot papeži 20. stoletja skupaj. V 19. stoletju je bila kurija soočena s prilagodit­vijo cerkvene politike imperializ­mu, v 20. stoletju s prilagodit­vijo papeštva v kontekstu nacionalni­h držav.

Frančišek se je moral spoprijeti s posledicam­i krize globalizac­ije, krize nacionalni­h držav, internacio­nalnih organizaci­j (OZN), transnacio­nalnih omrežij, z etnonacion­alizmom in velikimi korporacij­ami. To je napravil na način, ki pomeni novo koreninjen­je Cerkve in napajanje pri izvirih »žive vode«, to pa je po dolgem času spet pri Besedi njenega ustanovite­lja, ki je v zgodovini vstopil v temeljni dogodek njenega poslanstva.

Kjer stvar postane prelomna in zanimiva za primerjave, je, da se je tako v Vatikanu kot v celotni Cerkvi moral soočiti z grozečo inventuro spolnih zlorab otrok in drugih, finančnih malverzaci­j, razsipnost­jo kardinalov, škofov, škofij, snobizmom in končno s tem, kar bi se v zgodovinsk­i reminiscen­ci lahko nekako primerjalo z galikanizm­om (željo po omejitvi papeške oblasti), le da ne od držav, temveč kar od škofovskih konferenc in uporniških škofov.

Papež Frančišek, ki kot najvišji duhovnik stanuje v skromnem stanovanju v Vatikanu, je trn v peti kardinalsk­im snobom s po štiristo kvadratnih metrov velikimi stanovanji in pripadajoč­im osebjem. Posebej, ker je s svojimi reformami papež poskrbel, da so se taki znašli zunaj vzvodov odločanja o pomembnih stvareh Cerkve in zunaj nabora odločilnih elektorjev za papeževega naslednika.

Vtis je, da bi nekaj od tega lahko vplivalo na zadnje dogajanje v Sloveniji. Gostota diskvalifi­kacij, njihova točkovnost in način nakazujejo, da bi v zadnjem pomenu lahko šlo za mnogo širšo igro in prizorišče, širše od »šentflorja­nskega«.

Vsekakor bo zanimivo zasledovat­i, kako se bo v dogajanje vključila politika, zlasti desna v kritiki leve, ki dejansko razmišlja o večji davčni obremenitv­i Cerkve. Toda to bo posledica, ki bi zameglila prave vzroke. Ob dogajanju veliko stvari ostaja nejasnih, toda že na podlagi skorajda freudovski­h simptomov je mogoče videti najmanj to, da v tem »sistemu naključij« ni nobenega naključja. ●

Gostota diskvalifi­kacij, njihova točkovnost in način nakazujejo, da bi v zadnjem pomenu lahko šlo za mnogo širšo igro in prizorišče, širše od »šentflorja­nskega«.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia