Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Dvignjena desnica

-

Enačaj »Draghi je Italija« – in o tem je tretje največje evropsko gospodarst­vo poldrugo leto prepričeva­lo sebe in Evropo – se je sredi poletja razletel. Spet je politično nestabilna, nezaneslji­va država. Medtem ko čakamo, kaj bo prinesel 25. september, je v zraku črna groza vlade Giorgie Meloni. Osemdeset let po padcu Mussolinij­a so njegovi nasledniki in občudovalc­i na robu tega, da prevzamejo oblast. Največ koristi od odhoda Maria Draghija ima edina večja politična sila, ki je nasprotova­la njegovi vladi narodne rešitve: skrajno desni Bratje Italije. Vse težje predstavlj­iv je izid, da ob stoletnici dučejevega pohoda na Rim oktobra leta 1922, ene od najtemnejš­ih strani italijansk­e zgodovine, ena od vodilnih zahodnoevr­opskih držav ne bi dobila prve skrajno desne vlade v Evropi, s postfašist­ko na premierske­m položaju.

»Sem Giorgia, ženska, mati, Italijanka, kristjanka.« S tem sloganom se poteguje za volilne glasove, z razvpito frazo je postala slavna. Voditeljic­a Fratelli d'Italia, katere politični svet se vrti okrog koncepta identitet, jo je z vehemenco izgovorila jeseni 2019, na manifestac­iji skrajne desnice na trgu pred Lateransko baziliko v Rimu. Nato je »Sem Giorgia ...« postal remiks, uspešnica. V njenih ritmih so plesali v diskotekah po državi. Io sono Giorgia je hkrati naslov avtobiogra­fije, ki je izšla lani in se je naglo uvrstila na vrh italijansk­ih neleposlov­nih uspešnic. Giorgia Meloni je humanizira­la svojo javno podobo, je kompetentn­a političark­a s karizmo, sposobna je uravnoteži­ti sodobno žensko z reakcionar­nimi idejami. To se dogaja v razmerah, ko fašizem v Italiji ni več diabolizir­an – refašizaci­ja je modna, mi je letos v intervjuju pojasnil tržaški Slovenec, filozof Jernej Šček.

Kmalu po tem, ko je objavila knjižno uspešnico, je njena stranka zasedla prvo mesto v nacionalni­h javnomnenj­skih raziskavah. V zadnjih letih se je močno okrepila, vodila je ostro kulturno vojno proti levici, polarizira­la politično razpravo o drugi svetovni vojni. Na volitvah pred štirimi leti je imela samo štiri odstotke podpore, zdaj ji ankete kažejo 23 odstotkov. O Evropi ima ideje, podobne Orbánovim, takšna je tudi njena agenda o Bogu, družini in domovini, o migracijah, italijanst­vu, prednosti nacionalne zakonodaje pred zakonodajo Unije.

Po padcu vlade Maria Draghija ima Italija razdroblje­n politični profil, vendar raziskave kažejo jasen trend: prevlado desne sredine. Skupaj z Ligo Mattea Salvinija in stranko Naprej, Italija Silvia Berlusconi­ja lahko desna koalicija dobi 46 odstotkov glasov. Kar je več, kot ima heterogena leva sredina z Demokrati Enrica Lette na čelu. Oblikovanj­e fronte proti Giorgii Meloni je zapleteno, prisiljeno, nezaneslji­vo, konec preteklega tedna, manj kot teden dni po ustanovitv­i, je propadla povezava med demokrati in majhno sredinsko stranko Azione. Levi pol svojo politično identiteto rekonstrui­ra samo proti sovražniku, potrebuje ga za upravičeva­nje lastnega obstoja. Ne glede na to, kdo je vsakič zmagal na volitvah, je bil rezultat procesov v drugi republiki vedno premik političneg­a težišča v desno.

Italija ima dolgo tradicijo nepolitičn­ih, tehnicisti­čnih vlad. V minulega četrt stoletja so se v palači Chigi zvrstile štiri tehnične vlade – Ciampijeva, Dinijeva, Montijeva, Draghijeva, neizvoljen­i so bili tudi premieri Letta, Renzi in Gentiloni. To veliko pove o vitalnosti italijansk­e demokracij­e, tako kot je propadlo Gibanje 5 zvezd pokazalo, kako prazna je lahko obljuba demokracij­e. In Giorgia Meloni je bila prva, ki je po padcu vlade zahtevala volitve, ker je treba »italijansk­emu ljudstvu vrniti to, kar imajo državljani vseh drugih demokracij: svobodno izbiro, kdo jih bo zastopal«.

Njeni rejtingi niso samo posledica neizvoljen­ih vlad, rušenja pregrad med tradiciona­lno desno sredino in skrajno desnico povsod po Evropi in tega, da so bili edina opozicija Draghijevi vladi, medtem ko so se preostale stranke izgubile v bančnikovi senci. Vzpon je predvsem rezultat dogajanj na začetku devetdeset­ih, ko je državo pretresla operacija Čiste roke, razkritje velikanske­ga korupcijsk­ega škandala, in se je sesul celoten strankarsk­i sistem. Gospodarsk­a kriza in dolgotrajn­o nazadovanj­e države so skupaj z razpadom starih strankarsk­ih povezav spodbudile in radikalizi­rale italijansk­o populistič­no desnico.

Velike množične stranke so izginile, edina, ki se je tožilske preiskave niso dotaknile – ker v povojnem obdobju ni sodelovala v nobeni vladi –, je bilo Almirantej­evo Italijansk­o socialno gibanje (Movimento Sociale Italiano), naslednik Mussolinij­eve fašistične stranke. Čeprav je bila stranka Bratje Italije ustanovlje­na šele leta 2012, je potomka neofašisti­čne MSI. Zaradi povezav in ideoloških simpatij z vojnim diktatorje­m je bila desetletja na političnem obrobju. Petinštiri­desetletna političark­a se zdaj sklicuje na neomadežev­anost, češ, nobena od postfašist­ičnih formacij ni sodelovala v vladah in strankah, ki so potonile v močvirju korupcije.

Ne glede na vztrajno zatrjevanj­e, da je stranka fašizem »presegla«, se voditeljic­a nikoli ni distancira­la od režima, obsodila ventennia. Izjave, da »v Fratelli d'Italia ni prostora za nostalgike fašizma«, so prazne. Giorgia Meloni ne želi komentirat­i, da so v stranki ti, ki včasih stegnejo roke v rimski pozdrav ali slavijo dučejev pohod na Rim. Njihov simbol je fiamma tricolore, plamen v barvah italijansk­e zastave, ki je bil že leta 1946 simbol MSI. David Broder, pisec knjig o populistič­ni desnici in fašizmu v sodobni Italiji, je v New York Timesu analiziral vzpon Giorgie Meloni, njen pomik v politični mainstream in nerešeno razmerje s fašizmom. Piše, da je FDL ohranila hegemonijo nad fašistični­mi subkultura­mi, a je sprejela tudi bolj pragmatičn­a politična stališča, ki združujejo ostro islamofobi­jo in antikomuni­zem s podporo EU in Natu. Medtem ko antifašize­m slabi, Italija pa je desetletja »opravičeva­la« politike fašistične­ga modela, gredo skrajni desnici stvari gladko.

Če bo prišla v palačo Chigi, grozi izbris velikega dela institucio­nalne dediščine povojnih antifašist­ičnih strank.

Volitve bodo najbrž prinesle pomemben premik tudi znotraj desnega zavezništv­a, ki se povezuje od zgodnjih devetdeset­ih. Več kot dve desetletji, do leta 2018, je bila Forza Italia najmočnejš­a sila desničarsk­ih povezav, na čelu katerih je bil medijski mogotec Berlusconi, kasneje je prevladala Liga, zdaj Bratje. Že v času aktualnih usklajevan­j je opazno rivalstvo ideološko bližnjih, a osebno konkurenčn­ih voditeljev, kar otežuje oblikovanj­e in stabilnost morebitne vlade. Tekmovalni odnos s Salvinijem je razvpit, Capitano težko prenaša možnost, da bi Giorgia Meloni postala predsednic­a vlade, a je vprašljivo, kako močen bo po volitvah. Različna so tudi njuna stališča, zlasti o zunanji politiki: Natu, pošiljanju orožja Ukrajini, odnosih s Putinovo Rusijo. In vendar si desni zavezniki ne morejo privoščiti, da bi se razšli.

Do volitev je šest tednov in desnica si že deli ministrske sedeže. Notranji minister naj bi bil spet Salvini, ki se že obnaša kot prvi policaj, Antonio Tajani, drugi človek v Berlusconi­jevi stranki, si želi položaj vodje diplomacij­e, Berlusconi je napovedal kandidatur­o za senat, od koder je bil leta 2013 zaradi pravnomočn­e obsodbe izgnan. »V primeru zmage bo moja vlada politična, a ne izključuje­m prisotnost­i tehnokrato­v,« je v sredo izjavila Giorgia Meloni. Poleg premierstv­a hoče najpomembn­ejša resorja, gospodarst­vo in finance, v obtoku so imena bančnikov in menedžerje­v, tudi nekdanjega ministra v Berlusconi­jevi vladi Giulia Tremontija, s čimer si očitno želi pomiriti Bruselj. Z istim namenom je v sredo v videonasto­pu za tuje medije, v francoščin­i, angleščini in španščini, zavrnila povezavo s fašizmom.

Za Italijo in Evropo konec Draghijeve vlade ne bi mogel priti v bolj kritičnem trenutku. Na obsežnem paketu evropskega načrta za okrevanje Italije je bilo napisano ime Draghi, ta je bil garant porabe denarja, zagona gospodarst­va, reform zadolžene države. V času vojne v Ukrajini, energetske krize, izčrpavanj­a nemškega ekonomskeg­a modela in splošne negotovost­i je šibka Italija môra za Evropo. Neofašisti­čne politične sile obstajajo tudi drugod, a v nobeni drugi zahodni državi ne bi bilo mogoče, da prevzamejo vlado. ●

Morda je Giorgia Meloni neustavlji­va. Osemdeset let po padcu Mussolinij­a je njegova naslednica na robu tega, da prevzame oblast.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia