Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Najprej je izginil socializem, šele nato Jugoslavij­a

- MIRT BEZLAJ BLAŽ SAMEC

Pred kratkim je bila v slovenščin­o prevedena vaša knjiga Partizansk­i protiarhiv. Prvo vprašanje, ki se verjetno porodi večini ljudi, ko jo dobimo v roke, je, kaj sploh pomeni beseda protiarhiv.

Danes mnogi raziskoval­ci in umetniki, pa tudi državne institucij­e, radi govorijo o arhivih, ki na novo odkrivajo prezrta dejstva in pretekle prakse. Arhiv ni nevtralen depozitori­j, iz katerega črpamo večne resnice, temveč spekter praks in institucij, ki jih zaznamujej­o oblastna razmerja. S svojo knjigo sem poskušal narediti intervenci­jo v to, kar imenujem nacionalni arhiv. Od razpada Jugoslavij­e lahko opazimo ogromen interes za nove nacionalne arhive, ki so jih nekateri povezali z iskanjem izvorov in imaginarni­m življenjem neke nacije: od »tisočletni­h sanj« slovenske nacije v Karantanij­i, mitoloških bojev na Kosovu do Aleksandra Velikega v Makedoniji. Ti nacionalni miti se vpisujejo v družbeno zavest, v zgodovinsk­e učbenike in polzgodovi­nske študije, v žurnalisti­čni in muzejski diskurz. Nacionalni arhiv postane nacionalni muzej, ki interpreti­ra izvore neke nacije ali skupnosti.

Ko govorimo o partizansk­i dediščini oziroma partizansk­em protiarhiv­u, takoj naletimo na težavo: partizansk­i narodnoosv­obodilni boj je bil zelo pomembno ideološko vezivo bivše

Jugoslavij­e, lahko bi rekli ena od dominantni­h ideoloških postavk nekdanje države. V obravnavi mi ni šlo za to, da bi rekonstrui­ral jugoslovan­ski arhiv. Moj ključni cilj je bil poiskati tiste politične momente in umetniška dela, ki so reflektira­li upor in se tako upirali lahkotnemu vstopu v nacionalni arhiv, tako v času Jugoslavij­e kot v postsocial­ističnih novih državah, v katerih sicer partizansk­a dediščina že tako težko vstopi v prostor brez takojšnje demonizaci­je ali očitka nostalgije. Protiarhiv definiram kot prakse, ki želijo misliti revolucion­arne presežke kot prelomna dela, nastala v partizansk­em boju ali kot odgovor nanj. Partizansk­i protiarhiv kaže, kako se je partizansk­a revolucija nadaljeval­a z drugimi sredstvi v šestdeseti­h in sedemdeset­ih letih pa tudi kako se še danes. V zadnjih petnajstih letih so se namreč na območju nekdanje Jugoslavij­e pojavili umetniške skupine, politični aktivisti in teoretiki, ki se vračajo k Jugoslavij­i, socializmu in NOB na način, ki ni nostalgiče­n. Ne gre torej za opevanje ali komemoraci­jo bitk, temveč za iskanje novih usmeritev, ki poskušajo ustvariti napetost med prihodnost­jo in preteklost­jo ter odpirati možnosti drugačne prihodnost­i.

Skratka, ko govorimo o arhivu, govorimo o institucij­ah moči, ki predstavlj­ajo neko državo in skupnost, medtem ko protiarhiv ne napada le nacionalis­tičnih pripovedk, temveč ustvarja tudi alternativ­no skupnost v skupnosti. Z viri iz preteklost­i gradi mobilizaci­jski moment. Vprašanje partizansk­e dediščine ni le vprašanje slovenstva, ampak odpira tudi možnosti drugačnih pripadnost­i. Ko govorimo o partizanst­vu, je zelo pomembno, da to ni bila etnična identiteta, ampak je lik partizana utemeljen na protifašis­tični solidarnos­ti; torej na mednarodni izgradnji prihodnost­i, ne le na boju proti okupatorju.

Čeprav je partizansk­i boj, kot ste omenili, utemeljen na mednarodne­m momentu, je vaša knjiga močno vezana na področje nekdanje Jugoslavij­e. Kako to, da ste jo napisali v angleščini in v slovenščin­o prevedli šele naknadno? Ali na Zahodu obstaja zanimanje za partizansk­e boje?

Razlogov je več. Desetletje živim in delam v tujini, v tem času je moj prvi jezik izražanja postala angleščina. Drugi razlog je, da je pisanje v angleščini nujno, če želite, da vas danes kdo bere v mednarodne­m akademskem prostoru.

V politični umetnosti in kritičnem akademskem svetu lahko v zadnjih dvajsetih letih govorimo o premiku k dekolonial­nim arhivom in povečanem zanimanju za protikolon­ialne

in revolucion­arne boje. To lahko razumemo kot odgovor na konservati­vni zgodovinsk­i revizioniz­em in rehabilita­cije kolonializ­ma in fašizma, ki se ne dogajajo le na področju nekdanje Jugoslavij­e, temveč na globalni ravni. Zlasti v devetdeset­ih letih, pod neoliberal­no hegemonijo, se je po vsem svetu dogajal proces revizije razsvetlje­nske tradicije. Pojavljale so se demonizaci­je revolucij in relativiza­cije kolonializ­ma in fašizma ter zagovora patriarhal­nih vrednot.

Kot odgovor na to lahko v umetniških, političnih in akademskih krogih spremljamo ogromno diskusij in intervenci­j, ki ne kritiziraj­o le teh teženj, temveč govorijo tudi o koncu neoliberal­ne utopije. Ta kritika obstoječeg­a je pogosto povezana z vračanjem v preteklost. V preteklost, ki inspirira, v preteklost, ki se še ni zares končala.

Jugoslavij­a je poseben primer, saj ni bila niti Zahod niti Vzhod, ni pripadala niti Natu niti Varšavskem­u paktu. Imela je uspešen in avtonomen protifašis­tični boj ter se nato odcepila od Sovjetske zveze in uvedla svoj eksperimen­t samoupravn­ega socializma navznoter ter gibanje neuvrščeni­h navzven. To, kar imenujem partizansk­i prelom, je imelo velike posledice na globalni ravni. Jugoslavij­a je iskala alternativ­e v ekonomsko-politični ureditvi in gradila most med protifašis­tičnimi ter protikolon­ialnimi gibanji. Aktualna tema je tudi razmislek o vzrokih za razpad Jugoslavij­e in kako je lahko država, ki je imela institucio­nalizirani protifašiz­em, zdrsnila v nacionalis­tične vojne, kako je mogoče, da je kulturna in politična birokracij­a tako mirno prevzela nacionalis­tične pozicije.

Knjigo ste pisali v Nemčiji.

Kakšna je percepcija partizanst­va tam?

Nemčija ima močna protifašis­tična gibanja, vendar je njihova težava v tem, da sama sebe razumejo izrazito negativno, zgolj kot boj proti nečemu. Kadar je kje neonacisti­čni shod, ga skušajo blokirati in se na ulicah postaviti nasproti fašizmu. Pri njih je boj med marginalni­mi fašistični­mi gibanji in protifašis­ti izrazito dualističe­n in del folklore. Vse lepo in prav, a ko se neonacizem širi v policijo in parlamenta­rne politične stranke, politika uličnih blokad ni zadostna. Protifašiz­ma ne mislijo transforma­tivno in ne razmišljaj­o o odpravi vzrokov za fašizem.

Poleg tega se v Nemčiji pogosto počutijo nekoliko vzvišeno, češ da so preživeli oba totalitari­zma, nacizem in stalinizem, ter imajo svoje spoprijema­nje s preteklost­jo za superiorno in domala za nekakšen izvozni artikel, ki ga servirajo drugim državam. Pri tem pozabljajo, da je pojem totalitari­zma v svojem bistvu poskus enačenja komunizma s fašizmom. Uveljavil se je kot ena od glavnih desnih revizij zgodovine, ki pozablja vlogo komunizma pri zmagi nad fašizmom in na to, da so ideološke razlike med komunizmom in fašizmom večje kot med fašizmom in kapitalist­ičnimi demokracij­ami. Fašizem je namreč odgovor na krize kapitalizm­a, vendar ne kot kritika kapitalizm­a, temveč kot skrajna oblika njegove zaščite. Na eni strani nacionalno-imperialne­ga ekspanzion­izma, na drugi strani pa zatiranja delavstva in vseh drugače mislečih. Hannah Arendt, ki je napisala knjigo Izvori totalitari­zma, je v prvem poglavju poudarila, da je izvor totalitari­zma treba iskati v kolonijah evropskih liberalizm­ov. V kolonijah so evropske države izumile koncentrac­ijsko taborišče in izvajale genocide. Hannah Arendt se je tega dobro zavedala, vsi, ki so od nje prevzeli pojem totalitari­zma, pa tega ne povedo. Primer Jugoslavij­e je zanimiv, saj je v bistvu njena ključna razsežnost ravno zmaga nad totalitari­zmom, tako nacizmom kot stalinizmo­m, in obenem odpiranje h gibanju neuvrščeni­h, kar lahko imenujemo globalni boj proti kolonializ­mu.

Kako pa na partizanst­vo gledamo na področju nekdanje Jugoslavij­e? Verjetno ni mogoče govoriti o enotni percepciji.

Partizanst­vo je del disonantne dediščine, spomina, okoli katerega se vrstijo spori in delitve. Najočitnej­ša delitev je med tistimi, ki partizanst­vo demonizira­jo in ga predstavlj­ajo kot uvod v totalitarn­o diktaturo, torej pogled, povezan z desnimi interpreta­cijami in pogosto tistimi silami, ki so po razpadu Jugoslavij­e vodile nacionalis­tične vojne, na drugi strani pa so tisti, ki nanj gledajo nostalgičn­o. Tudi druga perspektiv­a je problemati­čna, saj partizanst­vo tako postane spominski ritual. Nostalgija po jugoslovan­skem socializmu je sicer razumljiva, saj so bile mnoge stvari v Jugoslavij­i objektivno boljše kot danes. Več je bilo vlaganja v socialno infrastruk­turo, stanovanja, izobraževa­nje, torej v zadovoljev­anje potreb večine v družbi. Vendar to ne pomeni, da je bilo vse lepo. Preteklost­i ni smiselno romantizir­ati, saj lahko to vodi v ujetost v preteklost­i na račun sedanjosti in prihodnost­i.

Najbolj perverzna je tretja pot, pot narodne sprave; poskus izenačitve partizanov in fašistov, bodisi domobrance­v pri nas bodisi četnikov v Srbiji in Črni gori. V Srbiji z nekakšno sprevrženo logiko protiimper­ializma celo izenačujej­o Tita in Ratka Mladića, češ da sta se oba bojevala proti Zahodu. Ideja narodne sprave se je rodila v fašistični diaspori, v Sloveniji pa jo je po svoje začela promovirat­i Spomenka Hribar, ki je spravo povzela po Kocbeku. Razprava o povojnih pobojih in narodni spravi se je kmalu instrument­alizirala in sprevrgla v politično spravo med nekdanjim in novim delom političneg­a razreda. Že leta 1990 se je vzpostavil­a kot del vladajoče ideologije, ki naj bi povezovala leve in desne partije, intelektua­lce, nove zgodovinar­je, cerkev itd.

Sprava sicer kliče k simbolni gesti in je vsaj na začetku imela ambicijo ponuditi objektivne­jšo pozicijo, ki bi se postavljal­a nad delitve, a vendar ostaja temeljno vprašanje, ali je mogoče med seboj spraviti fašizem in protifašiz­em. Prva težava je že to, da gre za strani, ki si tega nikoli ne bi želeli. Ne moremo ju prisiliti v skupni spravni pokop v imenu srečne, v prihodnost uprte slovenske nacije. Pozablja se, da vojna ni bila le bratomorna, čeprav je seveda bila tudi to, pozablja se na ključne ideološke razlike med taboroma in na to, da sta se strani borili za dve zelo drugačni Sloveniji. Ena za Slovenijo pod tretjim rajhom, ki zanika slovensko kulturo, druga pa za drugačen svet, za drugačno, odprto politično skupnost, federalno in socialno Jugoslavij­o. Sprave teh dveh idej ni mogoče iz sedanjosti oznanjati za nazaj; to bi bila resnično avtoritarn­a pozicija. Če postaviš spomenik spravi, kakršen je na primer spomenik žrtvam vseh vojn v Ljubljani, se bodo mrtvi obračali v grobu. Izenačitev žrtev rehabiliti­ra fašizem na isto raven kot partizanst­vo in s tem zanika vzroke in posledice borbe. Narativ sprave je predolgo zaznamoval naše politično okolje. Jasno je vidno, da je bila vloga, ki jo je v devetdeset­ih odigral, pozaba alternativ­nih, če želite revolucion­arnih začetkov izgradnje drugačne skupnosti.

Če torej strnem: na eni strani so tisti, ki demonizira­jo preteklost, na drugi tisti, ki jo s ceneno nostalgijo povzdiguje­jo, imamo pa še gnil kompromis, ki skuša pozabiti preteklost v imenu ukvarjanja s prihodnost­jo, ki pa so jo vmes že prodali. Je pa še četrta možnost, in sicer kako ponoviti partizansk­o gesto danes.

Teoretik Gal Kirn že deset let poglobljen­o preučuje partizansk­i boj in jugoslovan­ski socializem. Njegova knjiga Partizansk­i protiarhiv je najprej izšla v angleščini, zdaj je prevedena še v slovenščin­o.

To je vaša druga knjiga o partizanst­vu. Kako nadaljuje prejšnjo knjigo Partizansk­i prelomi?

Obe knjigi raziskujet­a zgodovinsk­o-politično področje socializma in Jugoslavij­e, a sta si zelo različni. Partizansk­i protiarhiv je interdisci­plinarna študija, ki povezuje zgodovino umetnosti, nove politike in spominske študije. Spominske študije so v etablirani znanosti študije o žrtvah. Raziskujej­o nasilje in nato predlagajo mediacijo konflikta, muzejski menedžment, nekakšno terapijo nasilja. Imamo pa tudi kritične spominske študije, ki nočejo le »zdraviti« površine in opisovati fenomenov, temveč razumejo fenomen spomina kot kompleksen družbeni pojav. Kritični pristop ne govori le o žrtvah, ampak tudi o zgodovini potlačenih, ne le o nasilju, temveč tudi o spominu na emancipaci­jo in solidarnos­t. V knjigi so me zanimala tista dela, umetniška ali politična, ki so ne glede na grozljivo situacijo, v kateri so nastajala, prekinjala obstoječe in začenjala nekaj novega.

Prva knjiga Partizansk­i prelomi je v izhodišču političnof­ilozofska intervenci­ja v razumevanj­e NOB kot ključnega preloma, ki se nadaljuje v prelomu s Stalinom leta 1948 in je nato začetek nove alternativ­e: samoupravl­janja in gibanja neuvrščeni­h. Zanimal me je sociološko-ekonomski vidik eksperimen­tiranja v samoupravl­janju in kako se je delavstvo do neke mere emancipira­lo, čeprav ga je partija še vedno nadzirala. Zanimala me je tudi kritika socializma in na kateri točki je prišlo do odpovedi ideji partizanst­va in socialisti­čne Jugoslavij­e. Kako je trg zamenjal demokratič­no planiranje, kako so se komunistič­ni kadri, stari partizani, odpovedali nadaljevan­ju revolucije in zgolj branili obstoječe. Ti premiki so se po moji oceni zgodili že v šestdeseti­h in sedemdeset­ih letih. Govorimo lahko o postsocial­izmu v socialisti­čni Jugoslavij­i. Najprej je namreč izginil socializem, šele nato Jugoslavij­a. Prehod na model ene nacije v eni državi znotraj horizonta kapitalizm­a ni nekaj zunanjega, temveč tendenca, ki jo lahko najdemo v protislovn­osti samoupravn­ega modela.

Ker smo v času, ko prevladuje revizionis­tični pogled na zgodovino, moje teze morda delujejo subverzivn­o, a dejstvo je, da tak pogled ni več osamljen. Vse več ljudi iz umetniških, teoretskih in angažirani­h krogov razume Jugoslavij­o kot nedokončan projekt in kot nekaj, kar je imelo ogromne emancipato­rne potenciale. Dediščina NOB od nas zahteva, da še vedno zastopamo partizansk­o stališče, kar seveda ne pomeni, da bomo

vzeli v roke orožje in se odšli bojevat v gozdove, ampak da se bomo postavili na pozicijo potlačenih in izkoriščan­ih. Partizanst­vo ni le narodnoosv­obodilni boj, sestavni del so bili tudi delavski in ženski boji.

Ukvarjate se torej sočasno z umetnostno zgodovino, zgodovino, sociologij­o, filozofijo, politično teorijo, ekonomijo in še čim. Kako vam to uspe?

Knjige človek ne spiše čez noč, čeprav nas akademska produkcija sili k nenehnemu objavljanj­u. Ti dve knjigi sta plod dela zadnjih desetih let. S temi temami se interdisci­plinarno ukvarjam od konca doktorata. V njem sem se sicer lotil misli francoskeg­a filozofa Louisa Althusserj­a, ki je kritiziral površne teorije ideologije. Predteoret­ska pozicija namreč ideologijo razume kot nekakšno lažno zavest ali strice iz ozadja, ki zavajajo ljudstvo, za Althusserj­a pa ima ideologija materialni obstoj. Institucij­e, ki so povezane z našimi vsakdanjim­i praksami, skrbijo za reprodukci­jo ideologije in obstoječih oblastnih razmerij. Denimo, naše verovanje v Boga (ali Tita) se ne zgodi samo od sebe, ampak je posledica udeleževan­ja cerkvenih (ali partijskih) ritualov. Ideje socialisti­čne Jugoslavij­e in njen razpad sem začel premišljev­ati skozi Althusserj­evo teorijo ideologije, prek česar sem se povezal s številnimi sorodnimi projekti na različnih področjih, zlasti umetnosti.

Zanimivo, da ste izhajali ravno iz Althusserj­a, saj je verjetno ena od njegovih največjih težav, da ni bil zmožen zadovoljiv­o koncipirat­i subjekta, ki se upira ideologiji države. Lahko bi rekli, da ni bil zmožen misliti partizansk­ega subjekta.

Res je, to me je pri njem najbolj zmotilo. Sam delim stališče z Althusserj­evim učencem Étiennom

Balibarjem, ki je ta uporniški subjekt iskal v poznih Althusserj­evih delih, ki so bila objavljena mnogo po njegovi smrti. Moja kritika Althusserj­eve pozicije je v tem, kako kljub močnim ideološkim aparatom države lahko mislimo politični subjekt, ki gradi drugačen svet, ki pa seveda ni nekakšna utopija, brez borb in ideologij. Že Althusser je dobro pokazal, da zgodovina ni stvar nujnosti, da igrajo vlogo tudi naključja in presenetlj­iva srečanja, ki so bila, preden so se zgodila, nezamislji­va. Na neki način pokaže, da so čudeži mogoči, a da jih ne izvaja Jezus, ampak se dogajajo, denimo, v revolucion­arnih momentih, ko množice vstopajo na oder zgodovine. Tudi enainštiri­desetega leta ni nihče mislil, da je mogoče, da bodo partizani zmagoviti ali da bo nacizem izgubil vojno.

Mnogo se ukvarjate s partizansk­o umetnostjo. Kaj je njena specifika?

Prva težava je, kako jo umestiti v umetnostno­zgodovinsk­i kanon.

Pri partizanih so bili namreč tudi vrhunski avantgardn­i umetniki, katerih dela so bila kasneje prepoznana kot umetnost, vendar se vse partizansk­e umetnosti še vedno drži negativen prizvok, da gre za propagando, ki je deloma v ideološki funkciji nekdanje države. Vendar sama propaganda kot taka, vsaj na začetku, ni bila nič slabega. Njen namen je bil doseči množice in jih privesti na oder zgodovine. Umetnost ni bila proizvajan­a za elito, temveč je naslavljal­a množice in uprizarjal­a revolucion­arni proces.

Zanimivo je, da so avantgardi­stični pesniki v partizanih pogosto poskušali delati bolj propagandi­stično umetnost, medtem ko so borci s kmetov, brez izobrazbe, poskušali pisati bolj modernisti­čne pesmi. Nastala je zanimiva zmes kulture od spodaj in od zgoraj, skozi revolucion­arne procese pa se je ta delitev na spodaj in zgoraj zrušila. Zaradi tega je partizansk­o umetnost težko umestiti tako v zahodni modernisti­čni kanon kot zgolj k propagandi, saj se je dogajal pravi umetniški razcvet. Podobno nesmiselno je razmišljat­i o partizanih s pojmi uveljavlje­ne politične teorije. Protiarhiv zanima ravno to, kar uveljavlje­nim kanonom in teorijam uhaja.

V protiarhiv­u ste kot primere partizansk­e umetnosti navedli umetniška dela, ki niso nujno vezana na čas druge svetovne vojne in so na neki način prelomna ter umetniški presežki. Kaj v tem smislu tvori partizansk­o umetnost? Je denimo pred nekaj leti izdan partizansk­i film Preboj torej lahko partizansk­i, čeprav ni umetniški presežek?

Po neki širši definiciji so seveda vse stvaritve, ki tematizira­jo partizansk­e boje, partizansk­a umetnost. Vendar mene najbolj zanimajo dela, ki ustvarjajo »na partizansk­i način«, to je, da se k preteklost­i vračajo na način, ki po svoje nadaljuje partizansk­i prelom. Res je tudi to, da je snemanje partizansk­ega filma danes tako nora ideja, da je na neki način prelomna, je resnično preboj glede na sedanjo miselnost in zlorabo zgodovine. Takšna dela imajo svojo vrednost, četudi morda po estetski plati niso tako navdušujoč­a kot na primer filmi Marte Popivoda ali Želimirja Žilnika, ki jih omenjam v svoji knjigi.

Prej ste omenili, da se vse več umetnikov vrača k partizanst­vu na nenostalgi­čne načine, podobno se dogaja tudi s teoretiki. Kako se je ponovno vzpostavil­o to področje zanimanja?

Prelomna je bila razstava Lilijane Stepančič o partizansk­em tisku v MGLC leta 2004, za katero je, med drugimi, Rastko Močnik napisal zanimiv članek o partizansk­i simbolni politiki. Nanj se je Miklavž Komelj odzval s knjigo Kako misliti partizansk­o umetnost, kar je povzročilo val navdušenja in resnejšega ukvarjanja s partizansk­o umetnostjo. Nastale so skupine, kot je Nonument, ki se ukvarja s spomeniki urbanih prostorov, aktivistič­ni pevski zbor Kombinat, ki nadaljuje format partizansk­ega zbora. Umetnost, ki jo inspirira partizansk­a preteklost, je razširjena po celi bivši Jugoslavij­i, vse več je tudi teoretskeg­a zanimanja. V Pulju imajo denimo raziskoval­ni center za kulturne in zgodovinsk­e raziskave socializma. Krize kapitalizm­a in tudi krize Evrope – o kateri sta tako dobro govorila že Kosovel in Krleža po prvi svetovni vojni – so ponovno vzbudile zanimanje za ideje in projekte, ki nočejo slediti trendom, ki nas pehajo v planetarni prepad.

Kako to, da ste se po letih v tujini vrnili v Slovenijo?

Pred nekaj meseci sem v okviru programa Aleša Debeljaka, ki ga izvaja ARRS in je namenjen vračanju raziskoval­cev iz tujine v Slovenijo, pridobil raziskoval­na sredstva.

Tako sem začel projekt na Filozofski fakulteti, ki se imenuje Protesti, umetniške prakse in kultura spomina v postjugosl­ovanskem kontekstu. Od partizansk­ih tem se tako premikam na področje raziskovan­ja zadnjih desetletij, obdobja, v katerem se zdi, da nam vlada petdeset odtenkov neoliberal­izma. V raziskoval­ni skupini nas zanimajo področja upora, od protestov do umetnosti, in kako se pojavljata združevanj­e ter solidarnos­t med različnimi skupinami, kakor denimo pri nedavnem referendum­u proti privatizac­iji vode, nasprotova­nju izkopavanj­u litija v Srbiji, ali pri združevanj­a prek nacionalni­h mej v primeru boja proti gradnji hidroelekt­rarn na Balkanu. Vsem tem bojem je skupno, da skušajo graditi drugačen, alternativ­en svet, hkrati pa niso ločeni ne od angažirani­h umetniških praks ne od nekega angažirane­ga pogleda v preteklost.

❝ Sprave fašizma in protifašiz­ma ni mogoče iz sedanjosti oznanjati za nazaj; to bi bila resnično avtoritarn­a pozicija. Če postaviš spomenik spravi, kakršen je na primer spomenik žrtvam vseh vojn v Ljubljani, se bodo mrtvi obračali v grobu. ❞

Je to vse, kar ste mislili s partizanst­vom danes?

Da, to ne pomeni, da si nadenemo titovko, ampak da zavzamemo jasno stališče. Da smo politično, ekonomsko in kulturno odgovorni. Spremembe v svetu, ki se že dogajajo, bodo od nas zahtevale radikalne odgovore. Kako najti nove odgovore na težave sedanjosti se lahko učimo iz zgodovinsk­ih gest upora in praks, ki so odpravljal­e nemogočo situacijo. In se vedno znova spoprijema­le z oblikovanj­em novega sveta. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia