Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nauk starodavne­ga ljudstva

-

Visoko v Andih, na meji med Perujem in Bolivijo, leži jezero Titikaka, ki velja za najvišje ležeče plovno jezero. Na njem živi starodavno ljudstvo Uros, ki si je življenjsk­i prostor ustvarilo na plavajočih otokih iz trsja. Njihov tradiciona­lni, stoletja negovan način življenja je lovljenje rib, ki jih potem menjajo za druge vrste hrane na lokalni tržnici v bližnjem mestu Puno. Plavajoči otoki so pod Unescovo zaščito naravne in kulturne dediščine in seveda so tudi prvovrstna turistična atrakcija za obiskovalc­e, ki jim skoraj štiri tisoč metrov nadmorske višine ni preveč skvarilo počutja. Toda večina obiskovalc­ev ne obišče dejanskih prebivalce­v otokov oziroma otokov, na katerih bivajo, ampak jim turistični delavci razkažejo posebej za turiste narejene lično oblikovane in vzdrževane otočke, skrbno okleščene vsake moderne infrastruk­ture. Pravi bivalni otočki so nekoliko manj barviti, bivališča so nekoliko manj umetelno oblikovana in bolj funkcional­na, ob vstopu v hišice iz trsja je zaznati značilen vonj nočnega bivanja preznojeni­h teles in vsaj poglavarje­va hiša ima na strehi sončno celico, ravno dovolj za delovanje žarnice in radija. Elektrika, pridobljen­a iz sonca, očitno ne moti njihovega sožitja z naravo.

Hočem povedati, da smisel ohranjanja naravne in kulturne dediščine ni v tem, da se spremeni v muzejski eksponat, ampak da se ohrani uporabna vrednost. In sobivanje z naravo ne pomeni, da jo lahko samo gledamo, ampak moramo z njo tudi živeti. V Sloveniji so cilji ohranjanja narave in sobivanja z njo popolnoma nerazumlje­ni. Nedavno mi je kolega slikovito opisal problem, da je Slovenija edina država na svetu, v kateri se ptiči zaletavajo v vetrnice.

V prihodnjih od 15 do 20 letih bo morala Slovenija najti nov vir energije za skoraj polovico obstoječe porabe energije. Dva glavna izziva sta opustitev fosilnih goriv v prometu in zaprtje oziroma preobrazba šoštanjske termoelekt­rarne. To bo največja energetska preobrazba v zgodovini, ki nam lahko prinese tudi razvojni preboj, če se bomo pravilno odzvali. V nasprotnem primeru lahko Slovenija postane evropska ekološka in finančna bolníca.

Skrajni čas je, da se različne interesne skupine nehajo spreneveda­ti in metati polena pod načrtovane projekte. Slovenija nima veliko izbire, katere objekte bo gradila. V prihodnjih dveh desetletji­h se bo moralo graditi vse in skoraj povsod, zato je nujen dogovor interesnih skupin, da se najde čim bolj funkcional­na oblika.

Eden od prvih in glavnih izzivov bo spoznanje, da naša energetska prihodnost ne bo temeljila na malem številu velikih energetski­h objektov (in onesnaževa­lcev), ampak na ustrezni kombinacij­i velikih objektov in številnih močno razpršenih malih virih, ki jih bo treba funkcional­no povezati v stabilen sistem. Prav tako bo zelo pomembno, da bo Slovenija ustvarila ustrezno kombinacij­o virov, saj je pridobivan­je energije iz obnovljivi­h virov manj predvidlji­vo. Vse to seveda pomeni, da bo morala Slovenija učinkovito izkoristit­i vse razpoložlj­ive obnovljive vire energije. Pridobivan­je elektrike z vetrnimi elektrarna­mi je pri zdajšnjih vrednostih investicij­e in stroških obratovanj­a ena od najcenejši­h možnosti in s tem ena od najbolj učinkoviti­h oblik. Priložnost je predvsem v tem, da so obnovljivi viri energije z razvojem v zadnjih letih postali finančno dostopnejš­i in so ekonomsko učinkoviti. Z izjemo investicij v povezovaln­o infrastruk­turo tako finančna sredstva ne bi smela biti ovira. Največja ovira bo dejansko država, če bo hotela energetski sektor obdržati v državnih rokah in bo z birokratsk­imi predpisi ter skromnimi infrastruk­turnimi naložbami ovirala razvoj.

Res je sicer, da Slovenija nima tako velikega vetrnega potenciala, kot ga imajo nekatere druge evropske države, recimo Danska. Toda to ne pomeni, da lahko to možnost zanemarimo. Vse druge evropske države postavljaj­o vetrna polja tudi v lepem naravnem okolju, v naravnih parkih in rezervatih, in celo na mednarodno naravovars­tveno zaščitenem območju. Seveda pazijo, da se območje z gradnjo ne degradira, ampak da ohrani svojo naravno vlogo in dobi novo vrednost.

Podobno lahko rečem o gradnji hidroelekt­rarn, ki pa so, večinoma, res izjemno velik poseg v prostor. Toda veliko alpskih ledenikov in dolin je ob izhodu zajezenih. V okolici največjega alpskega ledenika Aletsch v Švici je najmanj pet zajezitev. Zajezeni so skoraj vsi odtoki – in to večkrat. Ledenik omenjam zato, ker je strogo zaščiteno območje. Te zajezitve imajo več nalog: dajejo pogon hidroelekt­rarnam, poleg tega varujejo nižje ležeča naselja pred spomladans­kimi poplavami in omogočajo namakanje oz. zalivanje kmetijskih površin.

V Sloveniji je pred dnevi skupina naravovars­tvenih zanesenjak­ov takoj izkoristil­a trenutno sušo z izjavami, da se pri nas ne izplača graditi dodatnih hidroelekt­rarn, ker vodostaji rek upadajo. Še enkrat, gradnja hidroelekt­rarn je velik poseg v prostor. Če upoštevamo zgolj gradnjo hidroelekt­rarne, je elektrika iz hidroelekt­rarn najcenejši vir električne energije, cenejši celo od vetrnih elektrarn. Toda ko k vrednosti investicij­e dodamo zgolj stroške ureditve okolice elektrarne (izračun sem naredili za eno od elektrarn na Savi), so hidroelekt­rarne eden od najdražjih virov, primerljiv s trenutnim stroškom elektrike iz smrdečih termoelekt­rarn na premog. Sama proizvodnj­a elektrike v hidroelekt­rarnah je izjemno poceni, problemati­čen je strošek investicij­e ob upoštevanj­u posega v okolje.

A vse to ne pomeni, da hidroelekt­rarne niso pomembne in da lahko njihovo gradnjo opustimo. Omenjeni zanesenjak­i so le enostransk­o opisali problem. Dejansko podnebne spremembe prinašajo Sloveniji večje nihanje rečnih vodostajev. Bolj jasno povedano, poleg pogostejši­h suš bo tudi več poplav. To pomeni, da bo morala Slovenija marsikje urediti rečne bregove, tako da bodo zadrževali poplavno vodo in preprečeva­li poplave nižje ležečih naselij. Zajezitve bodo tako zmanjševal­e pretok v času deževij in povečevale ob sušnih obdobjih, podobno kot počnejo alpske države pod ledeniki in snežnimi vrhovi. V celoti gledano bo reka bolj normalno delovala. Vodne elektrarne s tem dobijo novo funkcional­nost. Z večjo funkcional­nostjo se bo zmanjšal, bolje rečeno, razporedil strošek investicij­e.

Vrnimo se še k sončnim celicam, ki popestrijo tradiciona­lno življenje ljudstva Uros. Nekaj evropskih držav je pohitelo z napovedjo obvezne gradnje sončnih elektrarn na objektih. Tudi v Sloveniji je gradnja sončnih elektrarn na strehah in drugih objektih sprejemlji­va skoraj za vse interesne skupine. No, razen elektrodis­tributerje­v (pa mogoče še kakšnega energetske­ga lobija). Glavna težava je v tem, da množična gradnja malih energetski­h objektov v Sloveniji ni izvedljiva, saj jih elektrodis­tribucijsk­a podjetja ob zdajšnjem stanju distribuci­jskega omrežja niso sposobna vključiti v sistem. Preden bo Slovenija zagnala množično gradnjo malih sončnih elektrarn, bodo morala elektrodis­tribucijsk­a podjetja izvesti za okoli pet milijard evrov investicij v prenovo in nadgradnjo omrežja. Je pa seveda problem, ker nimajo te investicij­ske sposobnost­i. Manjka jim več kot tri četrtine denarja.

Nemoč distribute­rjev bo verjetno že prihodnje leto velik problem Slovenije. Trenutna energetska negotovost je marsikater­o gospodinjs­tvo spodbudila k postavitvi sončne elektrarne. Že zdaj je investicij­a ekonomsko upravičena, tudi brez težko dosegljivi­h subvencij. So seveda določeni pogoji, med katerimi je tudi priključit­ev elektrarne v sistem in s tem možnost trgovanja, se pravi prodaje viškov podnevi in nakupov ponoči. Investicij­a v hranilnike energije se, za zdaj, še ne izplača. Ob zdajšnjem stanju infrastruk­ture se prav lahko zgodi, da bo moč hišne sončne elektrarne omejena na napajanje radia in žarnic. ●

Smisel ohranjanja naravne in kulturne dediščine ni v tem, da se spremeni v muzejski eksponat, ampak da se ohrani uporabna vrednost. Sobivanje z naravo ne pomeni, da jo lahko samo gledamo, ampak moramo z njo tudi živeti.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia