Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Elvisov televizor, prvič, drugič, tretjič, prodano!

-

a dražbi, ki se bo

27. avgusta odvijala v hollywoods­kem hotelu Sunset Marquis, bodo med drugim naprodaj predmeti, ki jih je leta 1976 preminuli kralj rock'n'rolla Elvis Presley podaril svojemu menedžerju, polkovniku Tomu Parkerju. Licitacije sicer že potekajo na spletu, v zadnjih dneh avgusta pa bo na vrsti veliki finale dražbe. Naprodaj bodo, denimo, manšetni gumbi – na enem je gravirana beseda rock, na drugem pa beseda roll –, ki jih je Elvis podaril polkovniku Parkerju. Trenutna cena? Malenkost. 2600 dolarjev. Del zbirke, ki bo na voljo zbiralcem relikvij, je čudaški – kičast nakit, prstani, zapestnice, vžigalniki, ure, kozarec za penino, uporabljen med poroko Elvisa in Priscille Presley ... V zbirki relikvij, v kateri je skoraj 100 kosov, je največ prstanov, ki kar zgovorno pripoveduj­ejo, kakšen okus je imel leta 1935 rojeni pevec in ljubiteljs­ki kitarist. Nekaj je tudi krame – Sonyjev prenosni televizor, ki je potoval v Elvisovi zadnji limuzini (trenutna cena je 1500 dolarjev), Elvisov harley davidson bo na voljo, če ne bo nihče licitiral, za 120.000, bela limuzina lincoln continenta­l pa za 50.000 dolarjev.

Po izklicni ceni 100.000 dolarjev je na voljo tudi zasebno letalo

Nlockheed jetstar (letnik 1962), ki ga je Elvis kupil očetu. S fotografij, ki so objavljene na spletni strani avkcijske hiše, je razvidno, da je avion v precej slabem tehničnem stanju. Res pa je, da so rdeči žametni fotelji skoraj kot novi.

Med bolj neobičajne predmete, ki bodo dobili novega lastnika, spada zdravniška torba dr. Hunta ter njegov zdravniški pribor. Dr. Hunt je pomagal Elvisovi mami pri porodu (Elvisov brat dvojček je bil rojen mrtev). Trenutna cena zdravniške torbe znaša 5000 dolarjev. Torba je v slabem stanju. Tudi medicinski instrument­i, ki so naprodaj s torbo, niso uporabni.

Zakladnico predmetov, ki so veljali za izgubljene in niso v lasti Elvisovih dedičev, je zbrala Brigitte Kruse, ki vodi družbo GWS Auctions. Brigitte Kruse izhaja iz družine, ki se z dražbami ukvarja več generacij. Je ponosna lastnica viteškega naziva – v vitezinjo jo je povzdignil princ Lorenzo de' Medici iz znamenite florentins­ke plemiške družine. Sicer pa se GWS Auctions ukvarja tudi s prodajo predmetov, ki so v lasti kraljevih družin.

Dražba izgubljeni­h Elvisovih draguljev sovpada z velikim uspehom filma Elvis, ki je bil premierno prikazan 25. maja na festivalu v Cannesu.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia