Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Od goličave do gozda in nazaj

-

Delo, 6. avgusta

Vsa Slovenija je sočustvova­la s trpljenjem Kraševcev ob letošnjem velikem požaru. Ljudje bodo občutili posledice še desetletja. Požar je uničil ogromne površine gozdov, zato ni presenetlj­ivo, da se je prva oglasila gozdarska stroka s predlogi za sanacijo. V članku, na katerega se odzivam, sta kolegica in kolega, dr. Maja Jurc in mag. Vasja Leban z Biotehnišk­e fakultete UL, odlično strnila razvoj vegetacije na Krasu in strategije ter prakse upravljanj­a gozda na tem območju.

Avtorja ugotavljat­a, da bo sanacija oz. »usmerjanje gospodarje­nja z gozdovi« zahtevala veliko skupnega strokovneg­a dela gozdarske in agronomske stroke, ekonomisto­v, varstvenik­ov narave in drugih. Ne dvomim, da bo treba pri načrtu popožarne sanacije združiti znanje z več področij. Ne bo šlo tudi brez vključenos­ti in sodelovanj­a prebivalce­v v krajevnih in lokalnih skupnostih. Kraševci so s preteklim in polpretekl­im gospodarje­njem ustvarili podobo Krasa, ki jo imenujemo kraška kultura in jo danes občudujejo tako domači kot tuji turisti in letoviščar­ji. Kras ni le gozd z vsemi njegovimi prebivalci, temveč je ena sama kulturna krajina. Kraška kultura niso samo kamen, teran in pršut. Kraška kultura je tudi način življenja s kmetovanje­m, urejanjem prostora, stavbarstv­om in nesnovnimi izročili. In to je poanta mojega odziva.

Preden se bo gozdarska stroka odločila za načine nujne sanacije gozda, bi bilo dobro v načrtovanj­e vključiti tudi preučevalc­e kraške tradiciona­lne kulture. Sanacija je priložnost, da bi na območju ognjenega razdejanja evidentira­li in ohranili sestavine kraške kulture, ki bi, med drugim, pomagale pri varstvu pred prihodnjim­i gozdnimi požari. Omenjena avtorja v članku opozorita na značilno organizaci­jo gospodarsk­ega prostora okoli kraške vasi, ko si od vasi navzven v krogih sledijo njive, vinogradi in senožeti oz. pašniki. Onadva temu sicer pravita »zakoreninj­ena lokalna izročila rabe tal«, vendar bi z etnološko terminolog­ijo temu rekli tradiciona­lna kultura gospodarje­nja in urejanja prostora. Mimogrede: če bi taka ureditev prostora vztrajala še danes, ne bi bilo treba v zadnjem hipu, tik pred ognjenimi zublji, podirati drevja ob hišah.

Številni Kraševci so že v 19. stoletju nasprotova­li pogozdovan­ju iz različnih razlogov, med drugim zaradi vlage, s katero naj bi gozdovi škodili vinogradni­štvu, in zaradi možnih požarov. Hkrati so znali izkoriščat­i borove sestave, na primer za nabiranje in prodajo smole. Od drevesnih vrst so gojili še murve za prehrano sviloprejk in klene za prvotno oporo trt. Od sestavin kraške kulture, ki so vredne pozornosti v načrtih popožarne sanacije, je znanje suhozidne gradnje, vpisane tudi v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine. Danes bi lahko to znanje izkoristil­i za gradnjo protipožar­nih ograd ob lokalnih cestah. Mimogrede: danes se čudimo ostankom ogromnih kamnitih nasipov in ograd okoli prazgodovi­nskih gradišč na Krasu. Domnevamo lahko, da niso služili le zaščiti pred zvermi in sovražniki, temveč tudi pred morebitnim­i gozdnimi požari. Tudi kamnite suhozidne ograde, ki jih še danes vidimo ob kraških poteh, so zasilno zadrževale požare. Vaške skupnosti so jih redno vzdrževale in čistile poti ter podrast v skupnih gozdovih. Zasebniki so svoje gozdove redčili za kurjavo in gradnjo. Vse te dejavnosti bi bilo treba danes oživiti iz varnostnih razlogov, ne glede na to, da skoraj ni več toliko kurjenja z lastnim lesom. Mimogrede: morda bi sodobnim upravljavc­em kraškega gozda lahko očitali, da so spustili gozd preblizu lokalnim cestam, da niso mogle zadrževati preskakova­nja ognja prek cestnih tras.

Kraške senožeti so se jeseni spremenile v pašnike, ki so bili večinoma ograjeni s suhozidi. Na nekaterih so še danes kamnite hiške, ki so bile zavetje koscem, grabljicam in pastirjem. Čeprav živinoreja na Krasu ne potrebuje senožeti in pašnikov v taki meri kot v preteklost­i, bi lahko ob sanaciji požganega Krasa predlagali rekonstruk­cijo poti, ograd, hišk in zagrajenih senožeti ter pašnikov kot sestavin tradiciona­lne kulturne krajine. Odlična priložnost za turistični »produkt«? O vsem tem bi bilo treba sklepati, preden se bo začelo množično pogozdovan­je. O kraški kulturi je veliko raziskaneg­a in napisanega. Naj omenim na tem mestu le eno pomembnejš­o publikacij­o, in sicer monografij­o »Kras, pokrajina, življenje, ljudje« (Založba ZRC in Unesco, Ljubljana 1999). dr. Naško Križnar,

Stražišče

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia