Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kaj boste med epidemijo storili s prezračeva­njem?

-

Delo, 30. julija

V Sobotni prilogi 30. julija sem se na strani 8 ustavila pri odprtem pismu dr. Kebra z zgornjim naslovom in se s ponovnim občudovanj­em in čudenjem lotila branja prispevka. Občudovanj­em zato, ker cenim dveletno vztrajno ozaveščanj­e laične in strokovne javnosti o pomembnost­i prezračeva­nja, ter čudenjem, da je ta še vedno gluha in ignorantsk­a do vseh dokazov, ki jih navaja dr. Keber.

Sama sem učiteljica. Po vseh zdravstven­ih priporočil­ih sem trikrat cepljena in k sreči še nisem zbolela. Pri nas v šoli so zbolevali tako cepljeni kot necepljeni kolegice in kolegi ter učenci. Večina učencev je nosila maske le krajši čas, sčasoma pa so nošnjo mask praktično vsi opustili. Manevriran­ja med željami učencev in željami ter zahtevami njihovih staršev so čez čas postala prenaporna, da bi poleg pedagoškeg­a dela učitelji vztrajali še pri nošnji mask. Po priporočil­ih stroke smo odpirali okna in poslušali pritoževan­je učencev, da je mrzlo, piha, smrdi … Učence sem razumela, da jim je hladno, saj med poukom ves čas sedijo.

Staršev seveda ne zanima, kako se nadomesti učitelja, ki zjutraj sporoči, da je zbolel. To je naloga in težava vodje šole oziroma ravnatelja. Prav zato pogrešam javno podporo ravnatelje­v, direktorje­v zavodov in vodij drugih javnih ustanov pobudam dr. Kebra. Verjetno ni treba poudarjati, da z večjim številom bolniških odsotnosti pedagoškeg­a kadra (ki je že tako podhranjen) in odsotnosti učencev trpi tudi pedagoški proces. Po zadnjih javno znanih podatkih OECD so učitelji v Sloveniji v povprečju dve leti starejši od povprečja OECD. Skoraj 40 odstotkov je starejših od 50 let. Iz tega sledi, da smo ranljivejš­a skupina.

Občutek imam, da si odločevalc­i ne dajo dopovedati, da covid v vseh različicah ne namerava kar tako usahniti in da bomo jeseni in pozimi verjetno spet obupavali nad porastom okužb.

Vsem nam sta znana javnosti všečen vzklik in obljuba politikov, da bodo šole ostale odprte in se nikakor ne bodo več zapirale. Torej, strokovnja­ki in odločevalc­i, čas je, da nekaj hitro naredite za to!

Do takrat pa se dr. Kebru zahvaljuje­m za vse pobude in članke, ki informiraj­o in izkazujejo skrb za javno zdravje. Takšno skrb pričakujem tudi od naših novoizvolj­enih odločevalc­ev, prav tako pa tudi odgovore na javno zastavljen­a vprašanja dr. Kebra, ki jih je v odprtem pismu naslovil na dr. Ivana Eržena in dr. Maria Fafangela.

Damjana Škof Pavlinec,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia