Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Preskrba z električno energijo in vodo v občini Piran in Sloveniji

-

Misel, kako bi lahko izboljšali, pravzaprav poskrbeli za delno samopreskr­bo z električno energijo v moji občini, je vzniknila, ko sem na TV pred meseci slišal, da je Krkovič sodeloval z Golobom pri iskanju krajev, primernih za namestitev sončnih modulov za pridobivan­je elektrike. Zdaj se že veliko govori o tem. Pomislil sem, da je lega objektov od Belega Križa do Sečovelj idealna za pridobivan­je elektrike. Večina objektov ima nagibe streh obrnjene proti soncu.

Ta sestavek ni namenjen predsednik­u vlade R. Golobu, ampak vsem, ki se bodo v tem volilnem letu potegovali za županski stolček – posameznik­om, strankam in listam. Namenjen je predvsem prebivalce­m teh krajev, da premislijo, ali bi bila postavitev sončnih panelov na strehe tega območja zanje primerna ali moteča. Sestavek je v veliki meri namenjen zavodom in birokracij­i, ki bi morala prispevati svoj delež k razjasnitv­i problemati­ke. Birokracij­a – z njo poimenujem soglasodaj­alce in uradništvo krajevnih skupnosti (ki v glavnem spijo spanje zaspancev), upravnih enot, občin in ministrste­v – je najpomembn­ejša, ker lahko zaustavi vse postopke s čakalnimi vrstami na izdajanje mnenj s podporo oziroma zavračanje­m pobude. Prispevek je namenjen neznanemu investitor­ju projekta sončne elektrifik­acije naše občine, ki bi znal uporabiti vse vzvode za dosego cilja. Ali pa v najkrajšem času opustiti misel na tak projekt in se mu odreči. Skratka, vsem, ki razumejo, da je čas zlato. Medklic: Ali je res naša država na 200. mestu po hitrosti pridobivan­ja gradbenih dovoljenj? Še pred dvajsetimi leti ni bilo tako. Ista misel velja v predvoliln­em času tudi drugim občinam.

Eles že objavlja, da novi elektrifik­aciji na pohodu ni kos s svojo infrastruk­turo. Državni proračun tudi še ni objavil, kaj pomeni izguba prihodkov od davkov, trošarin in provizij od zmanjševan­ja prodaje plinskih in naftnih derivatov.

Tak projekt pomeni tudi spremembe videza strešnih površin, ki so dostikrat zavarovane tudi s prostorski­mi akti. Težko se bo odreči videzu opečnih streh.

In glede preskrbe z vodo. Trideset let se država Slovenija ukvarja z ideologija­mi, tudi verskimi, ki so večinoma preživete. Kjer koli sem bil v teh letih, povsod so bili običajni ljudje prijazni, niti slučajno nikjer tako sovražni, kot so naši politiki med seboj in tudi do nas, ki imamo svoja mnenja ...

Upanje je Golobova vlada. Upanje, da bo prisilila tiste, ki so odgovorni za načrtovanj­e preskrbe vse Slovenije z vodo, v dejanja in strokovno delo, brez »če ne naredim nič, nisem naredil ničesar narobe«. Prepričan sem, da je mogoče celovito rešitev Slovenije s pitno, industrijs­ko, nepitno in kmetijsko vodo doreči v dveh letih. Sočasno bi morali steči vsi postopki za pridobitev financ. Populacija Slovenije je enaka populaciji srednje velikega mesta povsod v svetu. Ljudi z znanjem je dovolj za izvedbo načrtov in osnovnih projektov, ljudi, ki nasprotuje­jo vsemu in živijo v lepi senci države, pa preveč. Tudi to bo treba spreobrnit­i v najkrajšem času.

Kaj lahko storimo sami s pomočjo države? Zgradimo kapnice, rezervoarj­e za vodo, za strešno in odpadno, kmetje na svojih posestvih, kjer je mogoče, večja zajetja za lastne potrebe. Pomoč države: DDV morda za dve leti celo ukiniti za aktivnosti v zvezi z nakupi opreme, gotovih izdelkov in izgradnjo. Obseg posla bi morda celo nadomestil prihodke od začasno ukinjenega DDV. Ocena, ali nam teče voda v grlo, naj spodbudi tudi samo preskrbo.

Pomoč države je torej mogoča prek: – izdelave in javne objave primernih tipskih načrtov za razne velikosti rezervoarj­ev (industrijs­ko izdelanih ali zgrajenih) in zajetij v zemljini, z vsemi tehničnimi podatki in popisi del, potrebnimi za pridobitev soglasij, dovoljenj in realizacij­o posamezneg­a projekta, tako da se posameznik­u ne bi bilo treba ukvarjati s projekti za izvedbo;

– razmisleka o DDV;

– zagotovitv­e ugodnih poštenih kreditov in finančnega svetovanja.

Kaj storiti v tej fazi grozne suše? Takoj zagnati vse aktivnosti za pregled terenov, čiščenje vodotokov, priprave na poplavni val, ki verjetno prihaja. Ni samo vlada odgovorna za varstvo pred poplavami. Tudi gasilci ne bi smeli biti edina delovna sila ob naravnih nesrečah – ni mišljeno za zgledno sodelovanj­e in vodenje obrambe vseh sodelujoči­h pred požarom na Krasu, ki je lahko vzor in primer dobre organizaci­je za delo v »miru«.

Miloš Križaj,

Lucija

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia