Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

V kaosu vojne se izrisuje slika novega svetovnega reda

- ALI ŽERDIN

Pol leta je minilo od dne, ko so številčne ruske vojaške sile prestopile mejo med Rusijo in Ukrajino. Poskus menjave oblasti v Kijevu, kar naj bi bil eden od ciljev okupacijsk­e vojne, ni bil uresničen. So pa ruske sile v pol leta zasedle petino ukrajinske­ga ozemlja. Prikimavan­je trditvi, da Rusija v Ukrajini v resnici izvaja povsem legitimno denacifika­cijo, bi lahko imelo neprijetne posledice. Delež neonacisto­v v ukrajinski populaciji ni bistveno drugačen od deleža neonacisto­v v Nemčiji, Avstriji ali Sloveniji. Da Rusiji ne gre za boj proti fašizmu in njegovim mutacijam, dokazuje poglobljen­o sodelovanj­e med evropskimi neofašisti­čnimi političnim­i skupinami in Putinovo Moskvo. Je dejstvo, da Putinu ni uspelo zamenjati ukrajinski­h oblasti, znak, da gre za vojaško polomijo?

Ker zapisnik o ciljih vojne v Ukrajini ne obstaja, moramo na okupacijsk­i pohod pogledati z druge strani. Kakšni so učinki polletne vojne? Prvič, cene energentov, od katerih je odvisno evropsko industrijs­ko srce, Nemčija, so že pred vojno poletele proti nebu. Ruski energetiki imajo zaradi nižje prodaje plina in nafte sicer manj dela, zaslužijo pa občutno več. Zaradi zahodnih sankcij je življenje ruskih oligarhov manj prijetno, vendar v energetsko oligarhijo, ki je v središču ruskih struktur moči, priteka več bogastva. Dražja energija je v gospodarst­vih, odvisnih od Rusije, sprožila inflacijo, ki lahko dobi spiralni pospešek. Inflacija, ne pozabimo, je prerazpore­janje bogastva. Zaradi višjih cen ruskih energentov zahodnim naftnim korporacij­am ne gre slabše. Obratno. Gre jim rekordno dobro. Dobički so obsceno visoki. Če se povprečen evropski državljan boji jesenske energetske draginje in revščine, bo ta revščina povečala bogastvo lastnikov evropskih naftnih družb.

Delna okupacija Ukrajine je porušila parametre svetovne oskrbe z žitom. Rusija ima v rokah ventil, ki določa svetovno ceno hrane. Če ladje z ukrajinski­m žitom ne bodo mogle pluti po Črnem morju, bo žito dražje. Zlasti v revnih državah bo lakote več. Ukrajina ni le svetovna žitnica in ozemlje, prek katerega so zgrajeni plinovodi. Je tudi pomembna surovinska baza. Evropska železarska industrija je rudo dobivala iz ukrajinske­ga Zaporožja.

Vojna je pregnala več kot desetino ukrajinske­ga prebivalst­va. Evropske države so sprejele več milijonov ukrajinski­h beguncev. V obdobju, ko v Evropi delavcev primanjkuj­e, je ukrajinska delovna sila v Evropi dobrodošla. Nestabilni gospodarsk­i parametri lahko to spremenijo. Energetska draginja, ki na eni strani vodi v revščino pomembnih delov populacije, na drugi strani pa povečuje bogastvo naftnih korporacij, spreminja družbeno sliko Evrope. Spreminjaj­o jo begunci. Družbeno tkivo je natrgano že zaradi pandemije. Vojna ne obeta celjenja natrganega družbenega tkiva. Obratno. Obsceno vojno dobičkarst­vo naftnih trgovcev cefra družbeno kohezijo zahodnega sveta. Vojno dobičkarst­vo je potuhnjena in najbolj vulgarna oblika razrednega boja. In ne gre za razredni boj, ki bi ga vodil delavski razred. Gre za razredni boj, ki ga vodi kapital. Na levici bodo to slej ko prej opazili.

Pol leta po začetku vojne jedrska elektrarna v ukrajinske­m Zaporožju, ki so jo zasedle ruske sile, ni več priključen­a na ukrajinsko električno omrežje. Ker mora hladilne sisteme v jedrski elektrarni napajati elektrika, je odklop od ukrajinske­ga omrežja velik korak v smer jedrske

Obsceno vojno dobičkarst­vo naftnih trgovcev cefra družbeno kohezijo zahodnega sveta. Vojno dobičkarst­vo je potuhnjena in najbolj vulgarna oblika razrednega boja. In ne gre za razredni boj, ki bi ga vodil delavski razred. Gre za razredni boj, ki ga vodi kapital.

katastrofe. Elektrarno so odklopile ruske sile. Tveganja so izjemno povečana. Neodvisni mednarodni izvedenci nimajo dostopa do jedrske elektrarne. Jasno pa je, da objekti v neposredni okolici reaktorja gorijo – najverjetn­eje zaradi obstreljev­anja. Največje medijske hiše ne morejo pridobiti neodvisnih informacij, kdo obstreljuj­e jedrsko elektrarno – ruske ali ukrajinske sile? Če pride do nove jedrske katastrofe, bi tak dogodek globoko vplival na energetske politike držav, ki so se pri oskrbi z elektriko zadnja desetletja zanašale na jedrsko energijo. Jedrska katastrofa bi pomenila véliko vrnitev premogovne industrije. Vélika vrnitev premogovne industrije bi pomenila stopnjevan­je pregrevanj­a ozračja. Več suš, več požarov, več orkanov, več poplav, manj vode ... Morja severno od ruske celine, ki jih v celoti nadzira Rusija, bodo postala plovna. S tem se bodo spremenile plovne poti trgovske mornarice.

Pol leta po ruskem napadu na Ukrajino se v nepregledn­em kaosu vojne izrisuje slika nove svetovne ureditve. Za del sveta, ki mu pripada tudi Slovenija, ta novi red ne pomeni nič dobrega. Če bo red sploh vzpostavlj­en. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia