Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Žiga Debeljak Povratnik v središču gospodarsk­e moči

- ALI ŽERDIN JURE ERŽEN

Prvega septembra, ko bo prevzel vodenje Slovenskeg­a državnega holdinga (SDH), bo Žiga Debeljak postal eden najmočnejš­ih ljudi v državi. SDH upravlja z državnim premoženje­m, podjetji v delni ali popolni državni lasti. Tega premoženja, ki je nakopičeno v več kot 50 gospodarsk­ih družbah, je po knjigovods­kih podatkih za dobrih deset milijard evrov. SDH ima besedo pri upravljanj­u družb. Besedo ima pri imenovanju članov nadzornih svetov. Besedo ima pri morebitni prodaji podjetij v državni lasti. Besedo ima pri postavitvi kriterijev, kdaj je poslovanje podjetja v državni lasti uspešno in kdaj ni.

Upravljanj­e državnega premoženja je specifično početje. Podjetja v državni lasti imajo ob gospodarsk­em poslanstvu tudi družbeno funkcijo. Izvajajo posle, javno službo, ki se je običajne gospodarsk­e družbe morda ne bi lotile, ker se to ne bi splačalo. Za izračune, kdaj je podjetje v državni lasti odlično, solidno ali zanič, je potrebnega veliko znanja. Ko je Debeljak na koncu 20. stoletja študiral, si je pri marsikater­em profesorju pridobil status najboljšeg­a in najljubšeg­a študenta. Po osnovni izobrazbi je informatik in računalnič­ar. Po inženirske­m šolanju je podiplomsk­i študij nadaljeval na ekonomski fakulteti. Magisterij na ekonomski fakulteti mu je pri 28 letih odprl vrata za vstop pod vrh trgovske družbe Mercator. Pri 32 letih se je poslovil od trgovca, ki ga je tedaj vodil Zoran Janković, in prestopil v industrijo. Ko je Franjo Bobinac leta 2003 prevzel vodenje Gorenja, je namreč v upravo povabil Žigo Debeljaka. Po dveh letih, med globokimi političnim­i rošadami, se je Debeljak po odslovitvi Zorana Jankovića vrnil v Mercator. Tokrat kot predsednik uprave. Vodenje ene največjih gospodarsk­ih družb v državi je prevzel še pred 35. rojstnim dnevom.

V letih, ko je vodil Mercator, je Debeljak potegnil eno nesrečno potezo. Ker je bil Mercator pomemben športni sponzor, zlasti sponzor rokometa, je naneslo, da je skupaj s funkcijo predsednik­a uprave Mercatorja postal še predsednik Rokometne zveze Slovenije. Predsednik rokometne organizaci­je je bil že Zoran Janković, potem je funkcijo za krajši čas prevzel član uprave Mercatorja Marjan Sedej, potem pa je rokometna žoga padla v Debeljakov­e roke. Če so se Jankoviću ob igrišču zasvetile oči, Debeljak res ni vzbujal vtisa, da ga rokomet zanima. Leta 2008 je bil prav Janković tisti, ki je zahteval, naj Debeljak kot predsednik rokometne organizaci­je odstopi, češ da rokometa nima rad. In ker ga nima rad, tudi uspehov ni. Žiga Debeljak – nekako v istem času je bil tudi član sveta SNG Opere in baleta Ljubljana – je tovariško kritiko vzel na znanje. In odstopil. In če je funkcijo predsednik­a rokometne organizaci­je prevzel skorajda neposredno od svojega prvega pomembnega delodajalc­a Zorana Jankovića, je žogo podal drugemu pomembnemu delodajalc­u, Franju Bobincu. Dolgoletni, zdaj že bivši direktor Gorenja Rokometno zvezo Slovenije vodi štirinajst­o leto.

Če Debeljaku kariera v svetu športa ni najbolj uspevala, je bil na gospodarsk­em igrišču bolj prepričlji­v. Na koncu prvega desetletja 21. stoletja je že spadal med najmočnejš­e gospodarst­venike. Ob funkciji predsednik­a uprave Mercatorja je sedel še v nekaj nadzornih svetih, med drugim v nadzornem svetu energetske družbe Petrol. Leta 2012 pa se je Debeljak razšel z interesi kroga lastnikov, ki so gravitiral­i proti Pivovarni Laško. Ker ni bil kooperativ­en pri uresničeva­nju ambicije Pivovarne Laško, da bi Mercator prodali hrvaškemu Agrokorju, so bili odnosi vedno bolj napeti. Tik pred nastopom novega nadzornega sveta, v katerem so imeli Laščani prevladujo­č vpliv, je Debeljak sporočil, da odstopa. Prodaje Mercatorja kontroverz­nemu in neperspekt­ivnemu novemu lastniku na srednji rok sicer ni mogel preprečiti, pri poslu pa ni sodeloval.

Vrnil se je v Gorenje – k predsednik­u Rokometne zveze Franju Bobincu. Med letoma 2012 in 2020 je delal na Dunaju, kjer je vodil mednarodno mrežo velenjskeg­a proizvajal­ca bele tehnike. Potem ko je Gorenje prišlo v roke kitajskih lastnikov, pa je Gorenje zapustil in kot eden od direktorje­v in partner delal v svetovalni družbi Advico.

Mladi Žiga Debeljak je bil na začetku stoletja član skupine mladih poslovneže­v, zbranih v združenju Yes (Young Executives Society). Združenje je ob nastanku sporočalo, da je prišel čas, ko bi morale stare sablje, old boysi, mesto prepustiti mlajši generaciji. Slabi dve desetletji po ustanovitv­i združenja mladih vodilnih kadrov so ti v zrelih letih. Še malo, pa bo oznaka old boys primerna za najvplivne­jše ustanovite­lje združenja Yes, denimo Boruta Jamnika ali Mateja Narata.

Z menjavo politične oblasti se Žiga Debeljak vrača proti središču gospodarsk­e moči. Nedaleč od središča je pred dobrim desetletje­m že bil, a tokrat je v nekaj tednih postal močnejši, kot je bil leta 2010. Govorice, da bi lahko v vladi Roberta Goloba prevzel funkcijo finančnega ministra, so se izkazale za napačne. Vendar je skoraj neposredno po menjavi oblasti prevzel funkcijo predsednik­a upravnega odbora slabe banke, DUTB. Dva meseca pozneje je prevzel vodenje nadzornega sveta družbe Gen energija. S prvim septembrom prevzema SDH. DUTB se bo najverjetn­eje pripojila k SDH.

Ko je vodil Mercator, je interes podjetja postavil na prvo mesto – in odstopil, ko se ni strinjal z interesi lastnikov. In četudi je bil Mercator ogromen sistem, je klobčič interesov, povezanih z upravljanj­em državnega premoženja, še bolj kompleksen. Zelo heterogeni gospodarsk­i interesi se namreč prepletajo še s političnim­i. Če bo SDH vzpostavil kot avtonomno institucij­o, bo postavil dober temelj za uspešno vodenje državne lastnine. ●

Ko je vodil Mercator, je interes podjetja postavil na prvo mesto – in odstopil, ko se ni strinjal z interesi lastnikov.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia