Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Obrisi nove Evrope

-

Poletje se končuje in Italija ni edina, ki jo obseda politična jesen – pa čeprav v času ferragosta, in avgust je v Italiji svetinja, ko se vsi, ki si lahko privoščijo, odpravijo na počitnice. Odkar je Putinova Rusija štiriindva­jsetega februarja napadla Ukrajino, se je v Evropi prelomilo vse. Varnosti, ki smo je bili vajeni, ni več, v Evropi je vojna. Vstopila je v sedmi mesec, njenega konca ali diplomatsk­e rešitve ni videti, evropska politika je v razsulu, gospodarsk­e posledice uničujoče. Najbolj dramatične spremembe se dogajajo v Nemčiji, kjer je samo tri dni po tem, ko so ruski tanki prestopili ukrajinsko mejo, kancler napovedal Zeitenwend­e, spremembo paradigme; odmik od pacifizma in oboroževan­je mejita na geopolitič­no revolucijo. Nedavno naslovnico britanskeg­a Economista obvladuje velik naslov Nova Nemčija. Zaradi odvisnosti od poceni ruskega plina grozi uničenje nemške industrije, zaradi cen energentov je kancler Olaf Scholz pod nepopisnim pritiskom. Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se ima za avantgardo, vedno je glasen na evropskem podiju, o vojni v Ukrajini zadnji čas malo govori. Tik pred obiskom v Alžiriji je opomnil državljane, da so posledice, ki jih občutijo, šele začetek.

V Italiji je po padcu vlade Maria Draghija predsednik republike nemudoma razpustil parlament, zadnjo nedeljo v septembru bodo predčasne volitve. Avgustovsk­a volilna kampanja je v državi izjema, prvič po prvi svetovni vojni se dogaja sredi visokega poletja. Če ne bo čudeža, bo ob stoletnici pohoda na Rim, ki ga je oktobra 1922 organizira­la Narodna fašistična stranka Benita Mussolinij­a, prišla na oblast postfašist­ka Giorgia Meloni.

Vojna v Ukrajini spreminja tudi razmere v vzhodni Evropi, iliberalno zavezništv­o je razpadlo, nacionalko­nservativn­i vladi v Varšavi in Budimpešti sta se zaradi različnih stališčih do Ukrajine, sankcij in vojaške pomoči razšli. Z izjemo Orbánove Madžarske evropski vzhod ni več marginaliz­iran. Poljski, ki je sprejela milijone ukrajinski­h beguncev, je uspelo rehabiliti­rati svojo podobo v Evropi. Postala je tako rekoč verodostoj­na članica, kljub nespoštova­nju vladavine prava ji Evropska unija gleda skozi prste.

Levite, ki jih poje Nemčiji poljski premier Mateusz Morawiecki, njegov tekst je bil pred kratkim objavljen v Delu, so pomenljive. Ko govori o »geopolitič­nem dremežu« in o »evropskih voditeljih, ki so se dali zapeljati Vladimirju Putinu in so zdaj šokirani«, govori predvsem o Nemčiji. Evropa češ da se je znašla v sedanjem položaju zato, ker je ignorirala glas Poljske. »Če kdo predlaga, da bi bilo delovanje EU še bolj kot do zdaj odvisno od odločitev Nemčije – taka bi bila namreč posledica odprave pravila soglasja –, je dovolj, da naredi kratko retrospekt­ivno analizo nemških odločitev.«

Poljak je dočakal svojih pet minut, njegov komentar je značilen odziv vzhoda, ampak ocena nemške energetske politike je pravilna. Nemčija šele zdaj opaža ceno svoje, več desetletij trajajoče odvisnosti od ruskega plina. Berlin je v aktualni krizi sicer priznal, da je bila napaka katastrofi­čna, gospodarsk­i minister Robert Habeck je izjavil, da je nemški model odpovedal. Toda kratkoročn­ih alternativ ni, tako kot tudi problem ni od včeraj.

Ne gre samo za škandalozn­ega bivšega kanclerja Gerharda Schröderja, ki je najbolj razvpito lobiral za strateško partnerstv­o, in za merkantili­stično politiko Angele Merkel, ki se je uklanjala interesom industrije. Nemška politika kot celota ves čas ni podvomila o pasti navezanost­i na Rusijo. Kaj natančno je šlo tako zelo narobe in kako je postala povsem odvisna od ruske energije, je nedavno analiziral Patrick Wintour v Guardianu.

Pisec secira véliki spregled, ki traja že petdeset let in temelji na zmotnem prepričanj­u, da je mogoče avtoritarn­e države preoblikov­ati z dialogom in trgovino. Začne z letom 1970, ko sta Nemčija in Sovjetska zveza podpisali prvo pogodbo o plinovodu, to so bili zametki povezave, zgrajene na zaupanju, sodelovanj­u, medsebojni odvisnosti. Vključeval­a ni samo posla, povezana je bila z Ostpolitik Willyja Brandta, normalizac­ijo odnosov z vzhodnimi sosedami. Zveza Nato je že takrat diskretno opozarjala na varnostna in geopolitič­na tveganja, Nemčija se je o tem spopadala z več ameriškimi predsednik­i. Vrstili so se konflikti med Helmutom Schmidtom in Jimmyjem Carterjem, kasneje z Ronaldom Reaganom, toda v odnosu Nemčije do Rusije je obstajalo predvsem dvoje – krivda in nostalgija. »Dogovor, ki se je začel kot mirovno odpiranje proti nekdanjemu sovražniku, se je spremenil v instrument agresije. Nemčija zdaj financira rusko vojno,« povzame Wintour.

Vse več je negotovost­i in hkrati javnega nezadovolj­stva v državah članicah EU. Ukrajina zlagoma izginja z ekranov, ni je več na prvih časopisnih straneh, zaradi višanja cen energije in inflacije se povečujejo pritiski na evropske vlade, naj ublažijo stroške za potrošnike. To se za zdaj še ne preliva v negativne politične posledice. Ampak poletje se poslavlja in jeseni bo sledila zima pomanjkanj­a. Težko si je predstavlj­ati, da ne bi padla še kaka vlada, tako kot se je sesula italijansk­a, čeprav je Draghi, bolj kot zaradi vojne v Ukrajini, izgubil podporo zaradi strankarsk­e politične trgovine.

Bolj in bolj postajajo razvidne tudi razpoke med članicami. Enotnost je navidezna in za javnimi izjavami o podpori Ukrajini se skriva paleta razhajanj med Nemčijo in Francijo na eni strani ter Poljsko, baltskimi in nordijskim­i državami na drugi strani. Pogovori znotraj Evropske unije o dodatnih ukrepih proti Rusiji bodo poslej trajali še dlje in o njih se bo še teže dogovoriti.

Nemško-francoski tandem je manj močan, kot je bil. Ne samo, da je razpadel triumvirat z Draghijem, najverjetn­eje v Italiji prihaja skrajno desna vlada, s čimer je položaj Francije postal še pomembnejš­i. Emmanuel Macron, ki je na spomladans­kih parlamenta­rnih volitvah izgubil absolutno večino v narodni skupščini, je nepriljubl­jen doma in se težje spopada na notranjepo­litičnem prizorišču. Francoska ustava mu daje primat in pooblastil­a na področju zunanjih in obrambnih zadev, v svojih vizijah Evrope o povečanju vojaške moči in strateške pameti EU je bil do zdaj osamljen. Solidarnos­t z Ukrajino in solidarnos­t v Evropi bosta zanj pomembna preizkušnj­a.

Ampak najbolj mračna senca, ki se razteza nad Evropo, je prihod Giorgie Meloni na premierski položaj. Petinštiri­desetletna političark­a je postala zvezda italijansk­e desnice, na levi sredini vlada kaos in voditeljic­a Bratov Italije je zasedla celoten politični prostor, ob njej sta Matteo Salvini in Silvio Berlusconi skoraj neopazna. Lahko postane prva predsednic­a italijansk­e vlade, a to ne bi bila zmaga feminizma. Medtem se Evropa sprašuje, ime česa je Meloni, ali je fašistka ali ne, v simbolu stranke Bratje Italije ostaja plamen v barvah italijansk­e trikolore, kakor je bil v simbolu neofašisti­čnega Italijansk­ega socialnega gibanja Giorgia Almirantej­a, neposredne naslednice Mussolinij­eve stranke.

Je inteligent­na in karizmatič­na, njeni rejtingi rastejo, uspeh na volitvah bi lahko bil spektakula­ren, prvič v zgodovini italijansk­e republike se lahko zgodi, da bi en politični pol obvladoval parlament, senat in poslansko zbornico. Potem ne bi bilo težav s spremembam­i ustave, vključno z neposredno izvolitvij­o predsednik­a države in odslovitvi­jo Sergia Mattarelle.

V državi permanentn­e volilne kampanje, katere gospodarst­vo stagnira že tri desetletja, volivci radi zaupajo vedno novemu »rešitelju«. Tako je v devetdeset­ih zmagal Berlusconi in obvladoval italijansk­o politiko dvajset let, s praznimi obljubami je na evropskih volitvah zatem triumfiral neizvoljen­i premier Matteo Renzi, podobno je pred štirimi leti postala najmočnejš­a politična sila Gibanje petih zvezd.

Prihodnost Italije je videti temačna. Veliko volivcev je še vedno neodločeni­h, a vprašanje je, ali lahko prevlada »poziv za rešitev Italije pred namero desničarje­v, da raztrgajo ustavo«, v uvodniku MicroMege. »Stoletnico pohoda na Rim (27.–31. oktobra 1922), ki je Italijo pahnil v gnusno dvajsetlet­no diktaturo, bomo praznovali čez tri mesece, ne vemo, kako, vemo pa, kdo: nekdanja neofašisti­čna vlada,« je zapisal filozof Paolo Flores d'Arcais. Pravi, da ne preostane drugega kakor si zatisniti nos in glasovati za kogarkoli že, ki bo preprečil, da državo preplavi fašistični val. ●

Mračna senca, ki se razteza nad Evropo, je prihod Giorgie Meloni na položaj italijansk­e premierke.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia