Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Neja Tomšič

-

Je vizualna umetnica, pisateljic­a in pesnica. Po izobrazbi je slikarka, v svoji interdisci­plinarni praksi pa združuje risbo, performans, video in zvok. Zanimajo jo predvsem spregledan­e in skrite zgodbe iz zgodovine in ustvarjanj­e performati­vnih oblik, ki oblikujejo nove razmisleke o sedanjosti. Je soustanovi­teljica Muzeja tranzitorn­e umetnosti – MoTA in članica kolektiva arhitektov, interdisci­plinarnih umetnikov in teroetikov Nonument Group, ki se na različne načine ukvarja s procesi spominjanj­a in pozabe v prostoru. Poleg Neje Tomšič jo sestavljaj­o Martin Bricelj Baraga, Nika Grabar in Miloš Kosec.

V predstavi Opijske ladje (produkcija Gledališče Glej in Neja Tomšič) gledalci pijemo čaj, ki nam ga pripravi Neja Tomšič, gledamo čajnike, na katerih je naslikana zgodovina, in poslušamo zgodbo o tem, kako so Angleži na Kitajsko dovažali opij, da bi si jo podredili, kako so to velikansko državo premagali v opijski vojni in jim je morala odstopiti Hongkong, kako se je rdečelasi

Škot pritihotap­il na Kitajsko, da bi izvedel, kako gojijo čaj, ki so ga začeli Angleži kasneje saditi v Indiji. O opijskih vojnah je Neja zasnovala tudi likovno izjemno knjigo Opium Clippers, ki je izšla pri založbi Rostfrei Publishing in je bila pred leti razglašena za najboljšo knjigo umetnika, izdano v Sloveniji. Predstava Krog, ki jo je zasnovala z Nonument Group in je bila premierno prikazana na festivalu Mladi levi, pa raziskuje parke kot nevralgičn­e točke javnega življenja. Producent predstave je zavod Bunker.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia