Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kozjereja in sirarstvo v času istrske suše

-

Delo, 30. julija

V Sobotni prilogi je bil 30. julija na strani 25 objavljen članek z nadnaslovo­m Rokodelci in naslovom Kozjereja in sirarstvo v času istrske suše.

V članku je prikazano, kako Aleš Winkler, sirar, izdeluje kozji sir na istrski družinski kmetiji Kumparička, ki leži 15 kilometrov severovzho­dno od Pulja. Winklerjev­a čreda koz je največja čreda koz v Istri. Ko je začel s kozjerejo, v tej istrski regiji kozjih farm skorajda ni bilo. S prehrano koz nima skrbi. V letošnji največji in obširnejši suši se proizvodnj­a sira ne zmanjšuje, pravi Winkler in pove, da gredo koze v gozd. Koze so nekoč neprehodno istrsko puščavo sicer očistile, a še vedno je v gozdu dovolj hrane, zaključuje Winkler.

In kaj se iz navedenega lahko naučimo? Koze so najboljše gasilke, gozdarke in prideloval­ke hrane. Hipokrat pa jih je uvrstil med najdragoce­nejše zdravilke, saj je s kozjim mlekom, zlasti kozjo sirotko, zdravil najtrdovra­tnejše bolezni, celo rakave.

Morala: Morda se bomo od koz le kaj naučili, tudi kozjih molitvic.

Koze si ne zaslužijo le jabolka navdiha, marveč najvišje zlato odlikovanj­e, odlikovanj­e zaslug za narod, ki bi pretehtalo vsa izdana odlikovanj­a v zadnjih 30 letih.

Pred nekaj desetletji se je število gozdnih požarov na hrvaškem ozemlju povečevalo in postalo skrb vzbujajoče. V Istri in Dalmaciji so postali nekaj povsem vsakdanjeg­a. Poklicni in prostovolj­ni gasilci so imeli polne roke dela. Potreboval­i so vse večje število kanaderjev. Ministrstv­o za kmetijstvo in gozdarstvo republike Hrvaške je sklicalo posvet, kako zaustaviti in preprečiti požare. Posvet je bil v Opatiji in je trajal tri dni. Nanj so bili povabljeni kmetijski in gozdarski strokovnja­ki, predstavni­ki poklicnih gasilcev in predstavni­ki kozjih farm.

Najpogoste­jši so bili požari v Istri. Število požarov se je povečevalo v sorazmerju zmanjševan­ja pašnih koz, ki so obvladoval­e zarasle gozdne površine s tem, da so popasle podrast, ki je bila potencialn­a grožnja za širjenje požarov. V ta namen so si sledili referati s konkretnim­i podatki, kako se je na posameznih področjih opustila reja koz – in povečevalo število požarov. Vse pogostejši­h in obširnejši­h požarov niso zaustavili gasilci, ampak »gasilke« koze na obrobju gozdov, kjer so bili najpogoste­jši požari – in na mestih, kjer so bile potencialn­e nevarnosti za požare, so razporedil­i kozje farme. Na omenjenem zborovanju je bil navzoč tudi predstavni­k italijansk­ega državljana, ki je imel v posesti več tisoč hektarjev gozdov v Istri. Bil je gozdarski inženir, ki sta mu varovanje in nega gozdov pomenila največ. Lastnik gozdov je prispeval del finančnih sredstev za ustanavlja­nje kozjih farm. Deset let ni bilo požara na tamkajšnje­m območju. Kozjerejci so postali proizvajal­ci najboljšeg­a kozjega sira v Istri. Številna gospodinjs­tva so uspešno preživljal­a delavce za krčenje in čiščenje gozdov. Vse več in več gozdov je bilo očiščenih. Lastnik gozdov je imel večji prirast lesne mase na očiščenem gozdu.

Poročevalc­i iz Istre so poročali, kako so gradili kozji obroč okrog oljčnih nasadov. Tako so postavljal­i kozje farme na obrobja nasadov in po potrebi v starejših nasadih. Čez nekaj let so na kanaderje skorajda pozabili. Koze »stražarke, gasilke in gozdarke« so bile site, zadovoljne – njihovi rejci pa še bolj. Istrski kozji sir pa ni iskal kupcev, marveč nasprotno.

Iz Dalmacije so v tistem času poročali, da so bili na njihovem območju najpogoste­jši požari ob cestah in progah in v neposredni bližini naselij. Skrbno in premišljen­o so postavljal­i kozje »bariere«. Le tu in tam so kozam priskočili na pomoč gasilci, kanaderji pa so bili prizemljen­i. Jožef Škof, univ. dipl. ing. agr., Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia