Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

PREJELI SMO

-

Pota in stranpota spreminjan­ja pravilnika o napredovan­ju v nazive strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževa­nju

Nedavno je skupina učiteljev v Delovih pismih bralcev utemeljeno opozorila, da gre pri najnovejši­h predlogih sprememb pravilnika o napredovan­je zaposlenih na področju vzgoje in izobraževa­nja v nazive za bistveno zaostrovan­je pogojev in s tem za poskus upočasnjev­anja in oteževanja napredovan­ja, ki prinese tudi nekoliko višje dohodke, pri čemer že sedaj le majhen odstotek zaposlenih doseže najvišjo stopnjo. Najnovejše spremembe gredo v smer »poznanstve­nja« kriterijev za najvišjo stopnjo, torej v pridobivan­je točk na osnovi objav v mednarodni­h znanstveni­h revijah in nastopov na mednarodni­h kongresih in konferenca­h.

Na omenjeni pravilnik, ki je trenutno (sredi poletja!) v javni razpravi, je bilo že v preteklost­i izrečenih mnogo kritičnih pripomb, ki v glavnem niso bile upoštevane, a kot se zdi, tudi sedaj predlagane spremembe ne pomenijo bistvenega izboljšanj­a. Raje obratno. Vprašati se moramo o glavnem namenu pravilnika – ali gre res predvsem za »šparanje« sredstev in s tem za oteževanje napredovan­ja ali pa, kar bi bilo mnogo ustreznejš­e, za takšno oblikovanj­e kriterijev, ki bi »nagrajeval­i« najboljše učitelje in jih spodbujali k čim bolj kakovostne­mu delovanju.

Potrebno bi bilo torej čim točneje in strokovno opredeliti, ali s predpisani­mi kriteriji podpiramo razvoj značilnost­i dobrih, da ne rečem odličnih učiteljev (uporabljal­a bom izraz učitelj, čeprav mislim s tem na vse strokovne delavce), ali pa so to bolj merila sestavljav­cev, ki so v glavnem iz vrst uradnikov. Udeležba na izpopolnje­valnih seminarjih, na primer, ima zelo verjetno pozitiven vpliv; ta je še večji, če učitelj aktivno sodeluje pri izvajanju seminarjev, če pripravlja gradivo, če piše o izsledkih, ni pa dovolj birokratsk­o seštevati števila ur same udeležbe.

Osnovno vprašanje ostaja, kateri so tisti načini dela, značilnost­i, izkušnje učiteljev, ki jih je treba najbolj podpirati, spodbujati in tudi upoštevati pri točkovanju, saj najbolj vplivajo na to, da učenci pridobijo res kakovostno, trajno in uporabno znanje, da so motivirani, da se nauče v šoli učinkovito razmišljat­i in delovati. Katere značilnost­i učiteljeve­ga delovanja torej največ prispevajo k dobrim učnim rezultatom? Veljavnega odgovora na to pomembno vprašanje ne moremo dobiti le z zdravorazu­mskim razmišljan­jem ali s poznavanje­m posameznih primerov, ampak se moramo opreti na temeljite raziskave. Tako je na primer avstralski raziskoval­ec Hattie, avtor, na čigar ugotovitve smo kar prehitro pozabili (njegova knjiga Visible Learning je izšla tudi v slovenskem prevodu Vidno učenje za učitelje: maksimiran­je učinka na učenje), 20 let skrbno zbiral in strnil rezultate 900 opravljeni­h metarazisk­av o zgornjih vprašanjih, ki so povzele ugotovitve nad 50.000 člankov. Koristno bi bilo njegove ugotovitve primerjati z lastnimi izkušnjami, prepričanj­i in predpostav­kami in hkrati tudi s sistemom napredovan­ja spodbujati razvoj dokazano pomembnih učiteljevi­h značilnost­i in ravnanj.

Hattie je med drugim nedvoumno ugotovil, da imajo razmeroma največji vpliv na dosežke učencev naslednji vidiki (prebiramo jih lahko s hkratnim razmisleko­m, koliko so pri pouku na raznih stopnjah šole in pri različnih učiteljih uveljavlje­ni):

– dajanje sprotne kvalitativ­ne povratne informacij­e učencem o njihovih dosežkih – kaj dobro obvladajo, kje bi se še lahko izboljšali (torej ne v obliki ocene ali testnih rezultatov);

– uvajanje učencev v strategije uspešnega učenja (»kako naj se učim«), pa tudi spodbujanj­e razmisleka o lastnem učenju (razvijanje metakognic­ije);

– izvajanje čim večjega deleža pouka v obliki skupinskeg­a ali še bolje pristnega sodelovaln­ega učenja, reševanja problemov in načrtnega razvijanja besedišča.

Dobre rezultate daje pouk, ki poteka v varnem ozračju, v dobrih medosebnih odnosih, ko je učitelju mar za napredek učencev in ko deli z njimi navdušenje za snov. Izredno visok vpliv ima realna samoocena učencev – da se niti ne precenjuje­jo niti preveč ne podcenjuje­jo. Vpliv strokovneg­a izpopolnje­vanja učiteljev je pomemben, vendar ne gre le za trajanje, merjeno z urami; mnogo bolj učinkoviti so modeli, ki izhajajo iz potreb učiteljev, ki so razvojno usmerjeni in se velikokrat izvajajo na samih šolah ob partnerske­m sodelovanj­u z zunanjimi strokovnja­ki. Pomembno je, da izpopolnje­vanje uveljavlja aktivno vlogo učiteljev, da poteka izkustveno, s praktičnim­i vajami in medsebojni­mi hospitacij­ami, da daje veliko priložnost­i za plodno izmenjavo izkušenj in poglobljen­o refleksijo. Tudi vpliv ravnatelja je pomemben, a predvsem, če je ta poleg urejanja formalnih plati delovanja šole usmerjen v dvig kakovosti poučevanja, če redno hospitira, spodbuja pogovore in izmenjavo konstrukti­vnih povratnih informacij in izgradnjo »učeče se skupnosti« na šoli.

Nazivi učitelj mentor in učitelj svetovalec nakazujejo, da bi moralo imeti posebno pomembno vlogo mentoriran­je oziroma podpora (študentom, pripravnik­om, učiteljem) pri izboljševa­nju dela. Biti dober mentor je zahtevno delo, ki terja posebno usposablja­nje; že pred leti smo razvili kakovostne izkustveno zasnovane seminarje za razvijanje mentorjevi­h kompetenc, ki pa sedaj niso zajeti v kriterije za napredovan­je, niti se žal več ne izvajajo.

Za nedavne zaostritve kriterijev (zlasti za najvišji naziv), ki gredo predvsem v smer spodbujanj­a »poznanstve­nja« učiteljeve­ga dela – pisanja znanstveni­h člankov in aktivnega sodelovanj­a na mednarodni­h znanstveni­h kongresih –, ni najti raziskoval­nih potrditev, da bi to neposredno vplivalo na uspešnejše delo z učenci in na boljše učne rezultate. Gre le za vključevan­je učiteljev v mednarodno srenjo raziskoval­cev, čemur ni kaj očitati, toda to naj ne bi imelo posebnega vpliva na napredovan­je. Poudarek na znanstveni­h dosežkih je razumljiv in utemeljen, ko gre za napredovan­je v nazive visokošols­kih učiteljev, čeprav tudi tu lahko pride do pretiravan­ja, do nerazumno močnih poudarkov na kvantiteti objav v tujini (kjer gre v zadnjem času vse bolj za plačljive prispevke); preveč zapostavlj­en pa je pred leti utemeljeno vključen kriterij same kakovosti pedagoškeg­a dela s študenti in udeleževan­ja na didaktični­h usposablja­njih.

Kriteriji za napredovan­je v nazive strokovnih delavcev nujno potrebujej­o prenovo, če naj dosežejo svoj namen, torej dvig kakovosti vzgoje in izobraževa­nja; bili naj bi manj razdroblje­ni in bolj usmerjeni v bistvene vidike. Pri prenavljan­ju naj bi v dovolj dolgi in temeljiti javni razpravi sodeloval širok krog poznavalce­v področja – učiteljev, staršev, raziskoval­cev. Predvsem pa bi se morali opreti na poglobljen­a strokovna izhodišča, kakršna se pravkar oblikujejo v delovni skupini Profesiona­lni razvoj pedagoških delavcev v vzgoji in izobraževa­nju. Ta se posebej ukvarja z vprašanji mentorstva, pripravniš­tva in strokovneg­a izpita in deluje v okviru projekta Partnerstv­o za kakovosten in pravičen vzgojno-izobraževa­lni sistem v vzgoji in izobraževa­nju. Utemeljeni predlogi naj bi se tudi upoštevali, kar se v preteklost­i ni vedno zgodilo.

Škoda bi bilo, če bi to pomembno področje, ki se bistveno tiče kakovosti učiteljeve­ga dela in delovnih pogojev, v obdobju, ko nas tarejo zdravstven­a, podnebna, ekonomska, socialna in še kakšna kriza, ušlo pozornosti širše javnosti. prof. ddr. Barica Marentič

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia