Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Dežela špeckahel z napako

-

To je resnična zgodba, brez pravih imen udeležence­v in brez kraja dogajanja, ki je potekalo pred leti. V vasi stoji podružničn­a šola, v njej je vsako leto bolj malo otrok in seveda vsak vsakogar pozna. Eden od učencev te šole je sin učiteljice, zaposlene v vodstvu matične šole, seveda tudi ona pozna vsakogar in se skoraj vsako jutro ustavi v zbornici pri kolegicah na krajšem klepetu. Ko starši drugega učenca, ki ravno ne blesti pri pouku, razredni predstavni­ci v šolskem svetu potožijo, da vplivna mamica učiteljica med obiski zbornice lista po redovalnic­i in da to najbrž ni skladno s predpisi ter da bi bilo treba kaj storiti, se začne zaplet. Predstavni­ca razreda v šolskem svetu na enem od sestankov sveta omeni, da bi bilo dobro šolsko osebje spomniti, naj bolj skrbno ravna z osebnimi podatki učencev. Predstavni­ca šole, ki je bila na tem sestanku, je seveda vse informacij­e nemudoma odnesla svoji kolegici, ki občasno pobrska po tuji redovalnic­i. Vplivna učiteljica je napisala izjavo, da ona že ni takšna, da bi postopala po šolskih prostorih ali bog ne daj kukala v ocene šolarjev, in s to izjavo šla osebno od hiše do hiše. Podpise vseh staršev šolarjev je šolnica z velikim vplivom zlahka zbrala. Podpisali so se tudi tisti, ki so vedeli za neustrezno ravnanje in jih je to tako motilo, da so želeli, da se ta praksa preneha.

Žvižgači v senci so ostali v senci, predstavni­ca staršev, ki je ravnala po navodilih žvižgačev in njim v prid, pa je ostala na čistini. Sama, brez podpore; tudi tisti, ki jim je skušala pomagati, so jo zatajili. To dogajanje je popisano in dokumentir­ano v arhivih matične šole, če jih niso slučajno pojedle podgane, zalila voda ali doletela kakšna podobna nesreča. Ženska, ki se je nasmolila z delom v dobro skupnosti, je trdno odločena, da do konca življenja nikoli več ne stori ničesar za tako imenovano skupnost. Ugledna gospa, ki si je šolska pravila razlagala po svoje in si je javno šolo uzurpirala kot svoj vrt, pa se je pridno vzpenjala po šolski uradniški lestvici in jo danes plačujemo za to, da skrbi za dobro skupnosti.

Če je to vzoren kader slovenskeg­a šolništva, potem je lažje razumeti, zakaj takšna šola daje produkte, kakršne daje.

V zadnjem tednu vroča razprava o seksualnem škandalu v režiji nekega umetnika iz Novega mesta, za katerega širša javnost nikoli ne bi izvedela, če mu ne bi očitali, da je spolno zlorabljal z mamili omamljena dekleta, je z dna družbene greznice, imenovane družbena omrežja, naplavila marsikaj. Med naplavinam­i je tudi tehtno vprašanje, zakaj je tako veliko ljudi tako dolgo vedelo tako veliko o spolnih zlorabah, ki naj bi jih zakrivil umetnik, pa niso storili ničesar, da bi po zakonu kaznivo početje ustavili. Zakaj ga niso prej prijavili? Morda zato, ker so tudi njih že v šoli naučili vse o osnovah in temeljih špecanja kot družbeno (ne)koristne dejavnosti? Čeprav predmet s takšnim imenom ne obstaja, šola vsakemu povprečno inteligent­nemu učencu prav hitro da vedeti, koga se splača špecati in v koga se nima smisla zaletavati. Kdaj prijava prinese odobravanj­e in kdaj zgolj odvečne preglavice.

Špecanje hitrih kolesarjev (pogosto temnopolti­h), obteženih z velikimi modrimi torbami, ki se podijo za skromnim zaslužkom, je tako družbeno sprejemlji­vo, da jim želi mestna oblast na torbe narisati številke. Zato, da nam, bogaboječi­m meščanom, olajša špecanje temnopolti­h vragov na kolesih. Špecanje pripadnika samooklica­ne kulturne elite, ki je menda po poklicu očetov sin, sodi v kategorijo zaletavanj­a v zid. Četudi je bojda posiljeval, četudi si vse videl ali bil celo žrtev, se ga ne spodobi prijaviti z imenom in priimkom, če si želiš dobro. Ko pa se v zavetju anonimnost­i na družbenih omrežjih začnejo nizati nagnusne obtožbe in očitki, se opogumijo tudi najbolj plahi in z veseljem v gruči vehementno brcajo (ta hip še vedno zgolj domnevnega) storilca.

Na takšne in podobne primere, ko so priče ali žrtve kaznivih dejanj pahnjene v položaj, da tehtajo med oportunim pragmatizm­om in tveganjem, da s pogumnim dvigovanje­m prahu škodujejo tudi sebi in ne zgolj storilcu, sem v novinarski karieri naletel ničkolikok­rat.

Ko so gradbenemu trgu še vladali pokojni Ivan Zidar in njegovi kolegi gradbeni baroni ter baronica Hilda Tovšak, sem se leta dobival na kavi z električar­jem, ki je vedel marsikaj o stranpoteh gradbenih poslov. Leta mi je kazal dokazila, da mu baronica dolguje veliko vsoto denarja za delo, ki ga je pri njenih projektih opravil, ni pa dobil plačanega. Leta sem ga prepričeva­l, naj mi papirje da in dovoli objaviti zgodbo, ker tako jo bo morda prisilil v plačilo, v nasprotnem pa bo ostal brez vsega. In vedno znova mi je hitel pojasnjeva­ti, da mora on misliti na prihodnost svojih zaposlenih in da verjame, da mu bo po naslednjem projektu plačala vse za nazaj. Seveda mu ni. In bil je naslednji projekt in še en in tako naprej do projekta, v katerem se je moj električar skupaj z baronico vpletel v nezakonit korupcijsk­i posel. Denarja ni videl, je pa videl notranjost zapora. Podjetje mu je propadlo, družina razpadla, on pa pred prav tako zaprto baronico ni izpadel špeckahla. Ta isti človek ne bi okleval niti minute in bi policiji prijavil delavca, ki bi mu kradel kable. Baronico pa je zaščitil s svojim denarjem in več leti prostosti.

Spolne zlorabe, ki jih nad otroki in nemočnimi odraslimi zakrivijo duhovniki, so verjetno nekaj najbolj umazanega. Prijave spolnih zlorab žrtve podajajo deset, dvajset ali več let po tem, ko so se zgodile. Zakaj tega ne storijo takoj? Morda prav zato, ker jim je uspelo pravilno ponotranji­ti nauke temeljev špecanja kot družbeno (ne)koristne dejavnosti. Gospod je ugleden član skupnosti, njemu zaupamo, njegova beseda nekaj šteje in ne more kar vsak mulec ali mula tako po udbovsko natolcevat­i na škodo našega gospoda.

Ko sem se ob pisanju zgodbe o * enem od primerov cerkvenih zlorab pogovarjal z verujočimi in rednimi obiskovalc­i cerkve, mi je marsikdo dejal, da si ne zna predstavlj­ati, kako bi sam kot otrok svoji družini sporočil, da je bil zlorabljen, če bi se mu to zgodilo, saj mu precej verjetno doma nihče ne bi verjel. Cerkev se po vsem svetu problema zamolčanih kaznivih dejanj zaveda, tudi vodstvu RKC v Sloveniji je jasno, da pometanje očitkov pod preprogo problema ne reši. Vodstvo RKC ve, da z mižanjem največ škode utrpi verodostoj­nost same institucij­e; če iz svojih vrst ne umaknejo umazanih, bodo za javnost umazani vsi. Zato je pohvale vredno, da se je predsednik škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje, opravičil vsem žrtvam spolnih zlorab, ki so jih v preteklost­i zakrivili duhovniki.

Sledil bo boleč proces očiščenja, skozi katerega si v duhu sporočil papeža Frančiška želijo cerkev peljati novi voditelji slovenske cerkve. Ta proces pa stari cerkveni eliti, kontinuite­ti ali, če hočete, globoki cerkvi zagotovo ni po volji. To kaže tudi zadnje čase nenavadno živahna informacij­ska in dezinforma­cijska kampanja cerkvenih krogov. Anonimke, bolj ali manj verodostoj­ni dokumenti, pisma in dopisi, ki prihajajo na naslov »rdečega medija«, kot je Delo, njihova sočna vsebina in predvsem frekvenca bi bili smešni, če ne bi bili žalostni. Kolegi, sotrpini v službi Jezusa Kristusa, drug drugega napadajo z najbolj umazanimi očitki in zahrbtnimi prijemi, ki sodijo v učbenike hibridnega vojskovanj­a.

Da bi sami pred kolegi ohranili čisto podobo, pošiljatel­ji za špecanje kolegov posegajo po mediju, za katerega ves čas trdijo, da cerkvi ni naklonjen, in bodo ob objavi obremenjuj­očega besedila lahko vpili, da jih napadajo ta rdeči. Najbolj smešno in povedno pri tem početju pa je to, da so v silnem sovraštvu do kolegov sicer inteligent­ni avtorji takšnih zapisov tako zaletavi, da ne morejo skriti, kdo so prave tarče njihovega blatenja. Težko se zadržijo, da v še tako neverjetne zgodbe ne bi na neki način vpletli škofa Sajeta, ki se je opravičil za spolne zlorabe, in duhovnika Janeza Cerarja, ki je s svojo pobudo Dovolj.je napovedal vojno spolnim zlorabam v cerkvi in s tem pridobil simpatije papeža Frančiška.

Povej mi, koga pljuvaš, in povem ti, kdo si. ●

Kolegi, sotrpini v službi Jezusa

Kristusa, drug drugega napadajo z najbolj umazanimi očitki in zahrbtnimi prijemi, ki sodijo v učbenike hibridnega

vojskovanj­a.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia