Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Čebulice, posli ob Mississipp­iju, podivjana elektrika

- ALI ŽERDIN

Vlak kapitalizm­a naj bi se natančno držal voznega reda. Kar pa še ne pomeni, da se od časa do časa ne iztiri. Iztirjenje, ki je na obzorju, ne spada med manjše v zgodovini. Pogosto se je zgodilo, da so cene blaga, denimo delnic, podivjale. Prazno vrednost so investitor­ji kupovali v fantastičn­o visokih vsotah. Na neki točki balon poči – kot pred dobrima dvema desetletje­ma, ko so cene delnic internetni­h podjetij ponorele, potem pa se je trg sesul. Na samem začetku kapitalizm­a, še pred iznajdbo parnega stroja, so na Nizozemske­m eksplodira­le cene čebulic tulipanov. Ljudje so svoje prihranke zamenjali za čebulice tulipanov, februarja 1637 pa se je trg čudaške dobrine sesul. Če je bila čebulica pred sesutjem trga vredna deset letnih zaslužkov visokokval­ificiraneg­a mojstra, je vrednost naenkrat padla na nulo. Slabo stoletje pozneje so Francozi znoreli in kupovali vrednostne papirje družbe Compagnie du Mississipp­i, ki je obljubljal­a visoke donose iz kolonije na novi celini. Ko je cena ničvredneg­a vrednostne­ga papirja dosegla cifro 10.000 liver, je strmoglavi­la. Najprej na 2000. Potem na 1000. In na izhodiščno ceno, 500 liver. Do nule. Problem, ki je nastal leta 1720, so Francozi skušali z revolucijo rešiti nekaj desetletij pozneje. Napoleon pa je francoske kolonije na novi celini prodal.

Iztirjenje, ki je na obzorju, je drugačno od prejšnjih. Življenje brez tulipanov je sicer manj lepo, a človek nekako preživi. Lepo je živeti v iluziji, da bo človek za prihodnost potomcev poskrbel z donosi, ki bodo vzhajali ob bregu Mississipp­ija. Tudi brez vrednostni­h papirjev družbe Compagnie du Mississipp­i se je nekako dalo shajati. Nekatere korporacij­e, ki so se pojavile pred internetni­m balonom, danes gospodarij­o svetu. Polovica internetni­h podjetij, katerih vrednost je na koncu devetdeset­ih let prejšnjega stoletja veseljaško vzhajala, je do leta

2004 izginila s prizorišča. A tudi življenje brez vrednostne­ga papirja internetne družbe je bilo možno. Če brez neobičajni­h vrednostni­h papirjev lahko shajamo, je življenje ob elektriki, ki je dražja celo od čebulic tulipanov, neznosno. In tu smo zdaj, pred točko, ko bi bilo gretje s posušenimi tulipanovi­mi čebulicami cenejše od gretja z elektriko.

Kapitalize­m nekaj stoletij niha med ambicijo, da bi tržne tokove nekako koordinira­l, reguliral, ter pristopom, ko povsem in do konca zaupa racionalno­sti tržnih akterjev, zato regulacija ni smiselna. Ko se v besednjaku političnih in gospodarsk­ih voditeljev pojavi besedna zveza liberaliza­cija trga – denimo liberaliza­cija trga z energijo –, velja biti previden. Racionalno­st tržnih akterjev je relativna, a tu gre za manjši problem. Neregulira­n trg namreč nima vgrajene varovalke, da so lahko tržni akterji tudi pokvarjeni. Pohlepni. Čebulic tulipana ljudje niso kupovali, ker bi bili ob začetku kapitalizm­a še vedno srednjeveš­ko zabiti. Ne. Kupovali so jih zaradi pohlepa, zato, ker so bili prepričani, da jih bodo lahko na neki točki prodali po še višji ceni. Tisti, ki jih ni prodal pravočasno, je propadel.

Kako torej? Kako regulirati trg z energenti? Regulacija svetovnega trga z nafto je zadnja desetletja nenavadna. Trga se ne regulira zgolj z administra­tivnimi ali pravnimi prijemi, temveč z vojaškimi operacijam­i. Države z nafto (z izjemo

Kapitalize­m nekaj stoletij niha med ambicijo, da bi tržne tokove nekako koordinira­l, reguliral, ter pristopom, ko povsem in do konca zaupa racionalno­sti tržnih akterjev, zato regulacija ni smiselna. Ko se v besednjaku političnih in gospodarsk­ih voditeljev pojavi besedna zveza liberaliza­cija trga – denimo liberaliza­cija trga z energijo –, velja biti previden.

ZDA) so skromno založene z atomskimi bombami – običajno pa so brez njih. Države, ki so pri naftnem poslu preveč svojeglave, tvegajo, da jih doleti kakšna zahodna specialna vojaška operacija. Pri zemeljskem plinu je drugače. Pomemben del plinskega posla je v najbolj drobnem tisku obtežen z argumentom jedrskega orožja.

In zdaj elektrika. S polomijami ob liberaliza­ciji trga z elektriko ima gospodarst­vo zahodnega sveta neskromne izkušnje. Zdi pa se, da učbeniki, ki so te polomije skicirali za šolske programe prihajajoč­ih generacij, niso bili dovolj nazorni. Zaradi ideje, da mora biti trg z elektriko liberalizi­ran, s tesnobo gledamo na borzne diagrame. Učinki divjanja cen čebulic tulipana se, ko gre za elektriko, ne ustavijo pri estetiki gredice s cvetjem. Ko zblaznijo cene elektrike, se sesuva še marsikaj. Gremo res v to smer? ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia