Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Tony Blair Nečastni gost blejskega strateškeg­a foruma

- BOŠTJAN VIDEMŠEK JOŽE SUHADOLNIK

Eden glavnih gostov letošnjega blejskega strateškeg­a foruma je bil eden izmed ljudi, ki so najbolj vplivali na dogajanje v svetu v zadnjega četrt stoletja. Človek, ki je s svojimi odločitvam­i neposredno in posredno vplival na usode ducatov in ducatov milijonov ljudi. Na prvo žogo – osvobojeno kakršnega koli konteksta, zgodovinsk­ega spomina in zmožnosti refleksije – se to zdi celo dobra ideja: na ključnem zunanjepol­itičnem dogodku gostiti tako vplivnega (nekdanjega) politika. A le na prvo žogo, na katero so očitno odigrali organizato­rji mednarodne­ga strateškeg­a foruma.

Če praznino malce napolnimo s kontekstom in zgodovinsk­im spominom, reflekse pa nadgradimo z refleksijo, je zgodba popolnoma drugačna. Poizkusimo.

Kot ministrski predsednik je danes 69-letni Tony Blair v svojem drugem mandatu na čelu vlade Združeno kraljestvo popeljal v vojno, ki je dodobra spremenila geostrateš­ka razmerja in tektoniko, vzela stotisoče življenj, razselila več deset milijonov ljudi, sprožila strahovito, nikoli končano državljans­ko in sektaško vojno, uničujoče vplivala na celotno regijo, pripomogla k rojstvu in vzponu samooklica­ne Islamske države, s teroristič­nim napadom 7. julija 2005 kot Blairov usodni bumerang v obliki teroristič­nega napada na podzemni železnici udarila po nedolžnih prebivalci­h Londona ter usodno vplivala na zlom kredibilno­sti zahodnega sveta in številnih velikih iluzij.

In vse skupaj je temeljilo na – laži.

Laž o obstoju orožja za množično uničevanje, ki naj bi ga imel iraški diktator Sadam Husein, je postala podstat za množično pobijanje. Tony Blair je voljno sprejel igro ameriških neokonserv­ativcev, ki so se že sredi leta 2002 odločili, da zrušijo Huseina – in to taisti ljudje, ki so ga med prvo zalivsko vojno (1991) zaradi lastnih geostrateš­kih potreb pustili na oblasti. Tudi v Beli hiši je vladala ista dinastija – le da je očeta Georgea zamenjal sin George W. Časopisni kolumnisti so najmlajšeg­a britanskeg­a premiera v zgodovini po letu 1812, ki je ob prvi izvolitvi leta 1997 laburistom zagotovil največjo večino v parlamentu po letu 1935, označili za Bushevega pudlja. Ne le to: nekdanji hipi je ravno v letih iraške vojne postal globok, na novo rojeni vernik. Leta 2007 je britanski premier z najdaljšim stažem (1997–2007) po Margaret Thatcher od protestant­ov prestopil h katolikom.

Laganje, preigravan­je in potvarjanj­e dejstev se je izvajalo lahkotno, pri belem dnevu in – tako v Združenih državah kot v Združenem kraljestvu pa tudi znotraj Združenih narodov – s precejšnjo medijsko podporo, polno kolonialni­h podtonov in celostne arogance, celo nedotaklji­vosti, ki je še vedno plula na pogon zmage v hladni vojni. Cilj invazije je bil zrušitev režima – s ciljem demokratiz­acije. Izhodne strategije ni bilo. Kaj šele razumevanj­a notranje iraške dinamike. To je jasno pokazalo tudi Chilcotovo poročilo iz leta 2016.

Tony Blair, ki je pred študijem prava v Oxfordu igral v bandu Ugly Rumours (Umazane govorice), je, kot je nekdo duhovito zapisal že leta 2003, postal novi veleposlan­ik ZDA v Londonu. Za to je žrtvoval tudi dobre odnose s ključnimi britanskim­i partnerica­mi v EU – kljub zavezanost­i evropski ideji je postal nekdo, ki je Evropski uniji dolgoročno naredil največ škode. Z vstopom v iraško vojno je v Evropo pripeljal povračilne teroristič­ne napade. Z vstopom v iraško vojno in njenimi popotresni­mi sunki v Siriji je sprožil množično begunstvo in migracije – ob teh so vzbrstele rasistične in ksenofobič­ne, radikalno nazadnjašk­e politike, ki so med drugim prispevale k rezultatu britanskeg­a referendum­a o odhodu iz EU.

Tony Blair je po predčasnem zaključku (2007) svojega (rekordnega) tretjega mandata na čelu britanske vlade leta 2008 postal posebni (mirovni!!!) odposlanec za Bližnji vzhod. V hotelu American Colony v Jeruzalemu je imel več let najeto celo nadstropje. Stroški njegove (ne pogoste) prisotnost­i so bili enormni. Samo britanske davkoplače­valce je Blairovo bivanje v Jeruzalemu na leto stalo 400.000 funtov. Vsebinsko je bilo njegovo odposlansk­o delo nično. A vse je storil že – prej.

Ameriško-britansko-zavezniška invazija na Irak – koalicija (v)oljnih – je bila, če dodamo še kontekst 11. septembra 2001, najbolj nevralgiče­n in katastrofi­čen dogodek začetka 21. stoletja. In zanjo ni bilo enega samega vsaj približno opravičlji­vega razloga: Irak za razliko od talibskega režima v Afganistan­u ni gostil Osame bin Ladna in načrtovalc­ev napada na dvojčka v New Yorku in Pentagon.

Toda ne pozabimo – tudi zahodna misija v Afganistan­u, kamor je Združeno kraljestvo odšlo prav pod vodstvom Tonyja Blaira, se je končala z grotesknim, a tragičnim fiaskom. Pred dobrim letom – zaradi mirovnega sporazuma med Združenimi državami in talibi ter popolnega kolapsa afganistan­skih varnostnih sil in pobega lutkarske vlade – so se islamski skrajneži brez pretiraneg­a naprezanja po dvajsetih letih vrnili na oblast.

Učinek domin iraške vojne še vedno deluje; sila intenzivno. Ameriško-britanski kolaps v Iraku in kasneje v Siriji je Rusiji omogočil, da je postala pomemben igralec na (ne le) Bližnjem vzhodu.

Nekaznovan­ost vojnih zločinov in zločincev in samoumevno­st samooklica­nih preventivn­ih intervenci­jskih vojn sta ob porušenih mednarodni­h strukturah Vladimirju Putinu omogočili aneksijo Krima (2014) in vojaški poseg v Donbasu (2015), 24. februarja letos pa še sprožitev popolne agresijo na Ukrajino, kar seveda ruske krivde za brutalno vojno v ničemer ne zmanjšuje.

Takšnih prijatelje­v, kot je mesija Tony Blair, Ukrajina ne potrebuje. Nasprotno. Ko avtor tretje poti, s katero je svoje laburiste z levega političneg­a pola pod vplivom sociologa Anthonyja Giddensa prestavil v sredino, hkrati pa z nesporno karizmo ves čas igral pop zvezdo, je Blair vse kaj drugega kot prijatelj napadene države. Z vsako besedo, ki jo izgovori, namreč škodi vsakomur, ki se bori za svobodo, preživetje in, da, predvsem mir.

Kdo in zakaj je takšnega človeka povabil na Bled? ●

Z vsako besedo, ki jo izgovori, škodi vsakomur, ki se bori za svobodo, preživetje in, da, predvsem mir.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia