Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ko se spremeni aerodinami­ka predsedniš­kih volitev

- JANEZ MARKEŠ

Odstop Marte Kos od kandidatur­e za predsednic­o države je v torek odjeknil kot presenečen­je. Moralo se je zgoditi nekaj zelo usodnega, da je prišlo do »spremenjen­ih okoliščin iz osebnih razlogov«. Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda, ki je Marto Kos predlagala, je bil pri odgovarjan­ju na novinarska vprašanja neprepričl­jiv v trditvi, da z odstopom ni imel nič in da je bil ob dogodku presenečen. V trenutku, ko to pišemo, etablirane koalicijsk­e stranke torej ostajajo brez predsedniš­kih kandidatov, kar je nenavadno in ni dobro za demokracij­o.

Pripeti na niti, ki so se strgale

Ob nenavadnem in burnem dogajanju okrog predsedniš­kih kandidatur se je dobro spomniti, kako je največja vladajoča Golobova stranka določala tihe pogoje za druge, podobno kot je Janševa SDS postala norma za NSi. Že s tem, da je vase posrkala dve zavezniški stranki, Šarčevo LMŠ in SAB Alenke Bratušek, se je izbira zožila. Golobovo pričakovan­je je tudi bilo, da koalicijsk­e stranke utišajo svoje apetite po avtonomni predsedniš­ki pobudi in se obnašajo v smislu »bloka«, ki bi, tako kot na državnozbo­rskih volitvah, uravnoteži­l in premagal Janševega kandidata.

Tako se je tudi zgodilo in za presenečen­je je poskrbela SD Tanje Fajon, torej stranke, ki je na državnozbo­rskih volitvah verjela celo, da bo zmagovalka in bo dala mandatarja. Stranka s tako kilometrin­o, poreklom političneg­a »Titanika«, ki svojo težo vleče vse od časov, ko je zveza komunistov imela monopol in se je začela liberalizi­rati, se je odpovedala privilegij­u simbolne predstavit­ve na prestižnem podiju predsedniš­kih volitev, kjer se govori o političnih in ustavnih vrednotah in se za naprej začrtuje simbolno pot države. Do danes ni predstavil­a svojega predsedniš­kega kandidata, izjavljala je tudi, da bo podprla tistega, ki bo imel največ možnosti za zmago.

Napoved kandidatur­e Nataše Pirc Musar je zelo otežila odločitev SD, kajti Marti Kos je nekdanji predsednik te stranke in trikratni predsednik države Milan Kučan odrekel svojo moralno podporo, kot je rekel, ne iz osebnih razlogov, temveč zato, ker ni higienično, da bi eni stranki pripadle vse tri pomembne funkcije v državi, predsedova­nje državnemu zboru, vladi in položaj predsednik­a države.

Čeprav se je predsednik vlade Robert Golob na Kučanovo (ne) podporo tedaj odzval, češ da tudi on kdaj »ustreli kakega kozla«, je sčasoma moral priznati, da je neformalna moč nekdanjega predsednik­a še vedno bodisi visoka bodisi ima dober politični instinkt za predvideva­nje prihodnjih političnih gibanj in odzivov. Marta Kos je v javnem mnenju začela drseti in padla je na tretje mesto, tako da so vse projekcije pokazale, da bo odpadla iz kampanje že po prvem krogu in se bosta drugega udeležila Nataša Pirc Musar in Janšev kandidat Anže Logar.

Zaveze so postale relativne

Marta Kos je bila ustanovna članica megauspešn­ega strankarsk­ega projekta Roberta Goloba, Gibanja Svobode, stranko je zastopala v času, ko je bil iz takih in drugačnih, tudi zdravstven­ih razlogov, Golob odsoten. Zdaj je videti, kakor da se njena politična kariera podira kot hiša iz kart. Na prvi in hitri pogled bi lahko rekli: tako se z ljudmi ne dela in očitek bi v tem primeru letel na Goloba. Na koncu koncev namreč šteje rezultat in ne vedno ponavljajo­če se nesrečne okoliščine. Kakšne bi te lahko bile?

Slišati je bilo, da ji kot podpredsed­nici stranke in kot strokovnja­kinji, ki je pred volitvami najbrž zasnovala tudi njeno komunikaci­jsko strategijo, v novi vladi (oziroma državni hierarhiji) pripada dober položaj. Govorilo se je o tem, da bo postala zunanja ministrica, da pa je v tekmi za položaj zmagala Tanja Fajon in se je Golob umaknil njej v korist, čeprav je veljalo, da drugi stranki koalicije pripada prestižno mesto predsednic­e državnega zbora.

Potem je prišlo glasovanje o predsednic­i državnega zbora in na njenem mestu, tudi zato, ker ni kandidiral­a za poslanko, se spet ni znašla Marta Kos, temveč Urška Klakočar Zupančič. Tedaj je bilo govora, da bo Marta Kos postala kandidatka za predsednic­o države in da je ta funkcija glede na tako močno zmago stranke Gibanje Svoboda tako rekoč že osvojena.

Nova okoliščina, zakaj zdaj več ni niti kandidatka, je ovita v skrivnost »novih osebnih okoliščin«, toda glas pred tem je bil, da bo Robert Golob to kandidatur­o ustavil osebno. V tem smislu je bilo postavljen­o tudi novinarsko vprašanje Golobu na novinarski konferenci po sestanku izvršnega odbora. Zanikal je, da bi kaj imel s tem, toda v opisovanju okoliščin ni bil prepričlji­v.

V zakulisju so začele krožiti interpreta­cije o »resničnih« vzrokih, vendar so bile nekatere tako osebne in predvsem protislovn­e, da jih na tem mestu za zdaj niti nima smisla omenjati. Ustaviti se bo treba pri dejstvih, ta pa so dvojna: prvič, da se je z odstopom Marte Kos od kandidatur­e spremenila celotna »aerodinami­ka« predsedniš­kih volitev, druga pa je, da so zaveze in dane besede v tem političnem okolju očitno relativne. To dokazuje tudi Golobova in Bešič-Loredanova drža do zanju »nerealnih« pričakovan­j javnosti glede zdravniški­h koncesij, privatizac­ije v zdravstvu in do odprave dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a.

Krhko upogibanje kriterijev

Seveda se zdaj postavlja vprašanje, kako bo stekla nova dinamika vlaganja kandidatur, kajti razvezala se je logika obzira do Golobove stranke, ki je v zmagovitem valu parlamenta­rnih volitev že tedaj povedala, da ima natančno strategijo do zmage tudi na predsedniš­kih in lokalnih volitvah. Stranke so se znašle v novem položaju, kar pa je bolj kritika kot pojasnilo, kajti pokazale so svojo nesuvereno­st in zatorej programsko nezmožnost zagotavlja­ti vrednote, ki naj bi jih predsednik države simbolizir­al.

Golob je ta teden na tiskovni konferenci pojasnil, da si bo njegova stranka vzela čas, potem se bo odločila, katero kandidatko oziroma kandidatko bo podprla glede na interese »demokratič­ne sredine«. Glede na dejstva in željo po zmagovitos­ti je mogoče z veliko gotovostjo napovedati, da bo podprla Natašo Pirc Musar. Tako bo tudi zadoščeno kriteriju interesov »demokratič­ne sredine«, kar je v Golobovem primeru lahko tudi namig v smer podpore vrednotam neoliberal­izma, ki jih Nataša Pirc Musar bolj kakor ne tudi deli.

Na dlani je torej, da imata desnica (SDS in NSi) in liberalna sredina vrednostno »pokriti« kandidatur­i, skozi SD očitno tudi levolibera­lni blok, zato pa bi Levica in njeni volivci v izbiri ostali povsem praznih rok. Da ta stranka ljudem v izvolitev ne bi dala svojega kandidata in na ta način promoviral­a tudi načela socialne države, javnega šolstva, zdravstva in socialne države, bi bil zanjo velik politični udarec in napaka.

Še več, pogledano pod črto političneg­a in družbenega dogajanja se je izkazalo, kako krhko je lahko upogibanje kriterijev osebne, družbene in politične svobode v imenu »Svobode«. Ta trenutek je najbrž težko dokazati ali predpostav­iti, da je Marta Kos primer za to, toda v naboru vseh okoliščin lahko sklepamo, da molk in uradne interpreta­cije dogajanja kažejo na skrito plat, ki bi lahko bila vse prej kot korektna. Podobno je na desnici.

Tam je kandidatur­a Anžeta Logarja očitna osebna izbira Janeza Janše in ta je tako absolutna, da si NSi in njen predsednik Tonin doslej še nista upali predlagati svojega kandidata. Paradoks letošnjega leta je ta, da je glede na parlamenta­rne volitve potekalo v znamenju in govorici o svobodi, realnost pa kaže, da je ta enako sirota, kot je bila poprej, in da njeno upanje ostaja predvsem pri civilni družbi. ●

Pogledano pod črto političneg­a in družbenega dogajanja se je izkazalo, kako krhko je lahko upogibanje kriterijev osebne, družbene in politične svobode v imenu »Svobode«.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia