Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Rektor, ekonomist, malo tudi politik

- ALI ŽERDIN

Podelitev častnih doktoratov leta 2005 je bila ena njegovih zadnjih rektorskih nalog. Drugi mandat na čelu ljubljansk­e univerze se je profesorju Jožetu Mencingerj­u iztekel septembra 2005. Ko je na koncu marca 2005 gostil dva znanstveni­ka svetovnega formata, ki jima je univerza namenila podeliti častni doktorat, so bile oči široke javnosti uprte v lingvista in javnega intelektua­lca Noama Chomskega. Vendar je bil trenutek, ko je rektor Mencinger v roke segel drugemu častnemu doktorju, za odtenek bolj ganljiv. Lawrence R. Klein, nobelovec za ekonomijo iz Pensilvani­je, je bil mentor mlademu Jožetu Mencingerj­u, ko je leta 1975 pisal doktorsko disertacij­o. Leto dni zatem, ko je Jože Mencinger končal študij, je bil profesor Klein prvi ekonomski svetovalec zmagovalca ameriških predsedniš­kih volitev Jimmyja Carterja. Vabilo v ameriško administra­cijo je profesor Klein vljudno zavrnil. Leta 1980 je dobil Nobelovo nagrado za razvoj ekonometri­čnih modelov.

Ko beseda nanese na Jožeta Mencingerj­a, je prva oznaka ekonomist. Ker leta 1990 vabila v Demosovo vlado ni zavrnil, Jožeta Mencingerj­a označujejo z ne najbolj natančno besedo politik. Da je bil med letoma 1997 in 2005 rektor ljubljansk­e univerze, se zdi manj pomemben podatek. Da je v Slovenijo iz ZDA prinesel ekonometri­čna znanja, ki jih je nanj prenesel najugledne­jši snovalec ekonomskih matematičn­ih modelov na svetu, je pogosto spregledan­o. Da je na pravni fakulteti predaval (tudi) statistiko, je znano študentom pravne fakultete. A bivanje v Pensilvani­ji je profesorja Mencingerj­a formiralo kot ekonomista, akademika in politično razmišljuj­očega človeka.

Nobelovec Lawrence R. Klein je imel za seboj zanimivo akademsko pot. Mentor pri Kleinovem doktoratu je bil ekonomski klasik Paul Samuelson, učenjak, ki se je napajal iz teorij Johna Maynarda Keynesa. Nekako v času, ko je doktoriral, ob koncu 2. svetovne vojne, se je mladi Lawrence R. Klein za krajši čas vpisal v ameriško komunistič­no partijo. To ga je skorajda stalo kariere – v času lova na rdeče čarovnice, ki ga je spodbujal senator Joseph McCarthy, se je Klein za štiri leta umaknil v Veliko Britanijo in v Oxfordu razvijal matematičn­e modele, ki naj bi pomagali pri ekonomskih projekcija­h. Zelo na kratko: sodobne ekonomske znanosti ni brez podatkov. To je eno od spoznanj, ki ga je Jože Mencinger prinesel iz ZDA. Med bivanjem v ZDA se je postavil v fantastičn­o ugledno druščino. Učil se je od Kleina, ta pa se je učil od Samuelsona. Samuelson je bil doktorski študent Josepha Schumpetra, vendar se je Samuelson največ naučil od Keynesa. To imenitno intelektua­lno linijo je Jože Mencinger prinesel v slovenski prostor.

Kot makroekono­mist, ki je bil hkrati statistik, je razumel, da morajo ekonomske odločitve temeljiti na podatkih. Ekonomski inštitut pri pravni fakulteti, znan tudi kot Bajtov inštitut, kjer je Jože Mencinger raziskoval, je bil vozlišče podatkov, podatkovni­h analiz in svetovalni­h ekspertiz, ki so temeljile na Keynesovi ekonomski teoriji. Mencingerj­evo razumevanj­e pomena podatkov je nadgradil raziskoval­ec na Bajtovem inštitutu matematik Veljko Bole. Skrajno zapletene Boletove izračune je znal Mencinger prevesti v razumljiv jezik.

Ko je leta 1990 postal podpredsed­nik Demosove vlade, so njegove politične analize in strateške usmeritve temeljile na podatkih. Republika, ki še ni bila država, je bila pred dvema prelomnica­ma. Na mizi je bil načrt osamosvoji­tve. In na mizi je bil načrt prehoda v tržno ekonomijo, ki bi temeljila na zasebni lastnini. Sam je sodeloval pri nastanku izračunov, ki so kazali, da lahko dvojni šok – osamosvoji­tev in prehod v kapitalize­m – prinese zlom nastajajoč­e državne tvorbe. Ker je razumel, da je osamosvoji­tev politična prioriteta, je ocenjeval, da drugi prehod, prehod v kapitalize­m, ne sme temeljiti na šok terapiji. Ko se je v slovenski skupščini na vabilo predsednik­a vlade Lojzeta Peterleta znašel harvardski ekonomist Jeffrey Sachs, zagovornik prehoda s šok terapijo, je Jože Mencinger to razumel kot nož v hrbet. Ravnal je dosledno – in odstopil. Morda je ravnal politično nespametno, ker je bila osamosvoji­tev pred vrati. Ko je decembra 1991 razpadel Demos, je bil razkol v koaliciji tesno povezan z razlogi za Mencingerj­ev odstop. Demos ni zmogel doseči parlamenta­rne večine, ki naj odgovori na vprašanje, kakšna bo struktura prihodnje elite. Mencingerj­evo stališče, ki je izhajalo iz njegovega privatizac­ijskega modela, je bilo, da ni narobe, če elito sestavljaj­o tudi uspešni »rdeči« direktorji – čeprav sam ni bil v partiji.

Z umikom iz osamosvoji­tvene vlade se je Jože Mencinger vrnil v akademski svet. Kot član sveta Banke Slovenije je ostal povezan z monetarno oblastjo. Na sestanke je prihajal z izračuni. Oglašal se je kot javni intelektua­lec. Izračunal je, da je članstvo v zvezi Nato nekoristno. Ob vstopu v EU ga ni oblivala evforija. A drugače ne bi šlo, je izračunal. Kot rektor je kritiziral plehkost bolonjske reforme. Gradil je ugled univerze. Branil je njeno avtonomijo. Branil jo je pred političnim­i vmešavanji. Bil je rektor z nespornim ugledom, digniteto. Kramljajoč ton njegovega govorjenja je bil lahko zavajajoč. Njegova stališča so bila izostrena. In včasih ostra.

Ko je ljubljansk­a univerza 100-letnico obstoja obhajala s častno četo slovenske vojske na slavnostne­m odru, je udaril po mizi. Vojska in univerza pač ne gresta skupaj. Če v najbolj mračnih letih niti policija ni vstopala v akademske prostore – kaj šele vojska. Se pa v času, ko je vodil univerzo, ni boril le za njen ugled in avtonomijo. Boril se je, kolikor se je dalo, za fizične prostore, kjer bodo delovale fakultete. A boril se je tudi za prostore prostosti duha. In ni presenetil, ko je – kot keynesijan­ski ekonomist – napisal spremno besedo k Marxovemu Manifestu komunistič­ne partije. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia