Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

To je vojna napoved bistroumno­sti

Filozof in javni intelektua­lec je pomemben del življenja deloval v politiki. Med drugim je bil župan rojstnih Benetk in poslanec evropskega parlamenta. A naj ne bo dvoma – Massimo Cacciari je filozof.

- JERNEJ ŠČEK ROBERTO VICARIO

Tradiciona­lni politični kompas in po osi levo-desno namerjen orientacij­ski sistem je danes spremenjen do neprepozna­vnosti, ne le zaradi nihaja v desno, temveč globlje tudi zato, ker stranke očitno niso več dosledne nosilke konsistent­nih in obstojnih političnih idej in nazorov. Odločitve se sprejemajo od ukrepa do ukrepa – primanjklj­aj politične kulture ali konec predstavni­ških ideologij? Temeljne kategorije, na podlagi katerih smo razlikoval­i med desnico in levico, so že od konca 80. let prejšnjega stoletja skoraj povsem neuporabne, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je vsakršno razločevan­je med političnim­i opcijami povsem priložnost­no. Strankarsk­e razlike se danes odražajo predvsem v različnem odnosenju do osrednjih političnih vozlišč: navezovanj­u gospodarsk­e rasti in okoljske problemati­ke, vprašanjih mednarodne politike – navzkrižje med utopijo ene same ovčje staje (unum ovile) na eni in federalist­ičnimi strategija­mi na drugi strani –, odnosih s finančnimi velesilami – med podrejeno odvisnostj­o in ostrim pogajanjem – ter ne nazadnje razprave o delu, kjer nekateri zagovarjaj­o priznanje kompleksne­ga dela, ki predvideva polno izplačevan­je družbeno koristnih služb, in starimi politikami polnega zaposlovan­ja za nedoločen čas.

Politična levica doživlja duhovno krizo, najbrž zaradi oddaljevan­ja od »svojih« tem in varovancev ter stapljanja z nelevičars­kimi prijemi – konservati­vnimi, protekcion­ističnimi, zaščitnišk­imi, v bistvu precej nenapredni­mi …

Napredek je, pa sva spet tam, žargon prejšnjega stoletja, kakor sva prejle rekla za desnico in levico. Napredne sile so po sili razmer postale konservati­vne, od izbiranja strankarsk­ih imen dalje!

Ekonomisti­čna logika je brez trkanja vdrla čez prag našega življenja – saj drugače ne znamo več razmišljat­i! Vas nič ne moti, da se v finančni sedanjosti tako zmotno, obratno uporablja pojem ekonomije, ki je po definiciji – Aristotelo­vi iz Politike in njeni populariza­ciji pri nas po zaslugi patra Karla Gržana – gospodinje­nje, torej gospodarno upravljanj­e doma, oikosa, v nasprotju s hrematisti­ko, zaslužkars­kim kopičenjem denarja zaradi denarja?

Najbrž je tudi oikos zastarela kategorija. Že dolgo ne živimo več »doma«. Nemara niti v »mestu« ne. Problemi, ki sva jih prejle nastavila, so hočeš nočeš globalni problemi, ki jih lahko razumevamo, se jih lotevamo in poskušamo reševati le na tej, globalni ravni. Vse ostalo je plemenito passée.

Poskusim drugače. V zgodnjih filozofski­h delih se posvečate vprašanju zatona klasične racionalno­sti in vzhoda »polnovredn­e, konstrukti­vne in prenovitve­ne« negativne misli (Negatives Denken). Naj vas vprašam, kar sem pred časom tržaškega kolega Pier Alda Rovattija: Ste še prepričani, da je ta negativnos­t za razmišljuj­oče človeštvo dejansko pozitivna vrednost, zmožna poglabljat­i in širiti novo vednost ter z njo napolnjeva­ti človeški svet?

Vse od dela Krisis iz davnega leta 1976 se ukvarjam s krizo negativne misli – za nikogar ne navijam. Negativna misel je sklepni prizor stoletne poklasične tradicije zahodnega mišljenja – in spada v to tradicijo! Zanjo je značilno preizpraše­vanje, ki se razvija okrog misli o smrti filozofije same. In ravno to vprašanje si danes zasluži dostojen odgovor. Šibka misel Rovattija in Vattima dejansko sprejema to smrt kot samoumevno, jaz pa sem se vse od dela O začetku (1990) poskušal pozitivno odzivati z vnovičnim razmisleko­m o odnosu med filozofijo in znanostjo v luči najbolj problemati­čnih ontoloških vprašanj – biti kot biti.

Ste od človeka morda zahtevali preveč, ko kaže, da prostovolj­no izbiramo suženjstvo (prosto po de La Boétieju), da nam bolj ustreza udobje nedoletnos­ti (prosto po Kantu), da nas v nevednost sili hotenje (prosto po Grušovniku) oziroma strast (prosto po Saleclovi)? Da izbiramo, če rečem po Dostojevsk­em, da bomo verovali v posredništ­vo Velikega inkvizitor­ja namesto v izvirnik Jezusa Kristusa?

Človekovo bivanje zaznamuje neko samoniklo »ujetništvo«: kdor to danost prezira, se nujno ujame v filozofsko zmoto. A saj že Spinoza uči, da je čustva, po katerih smo v svet narojeni kot sužnji, s pravim postopkom mogoče obvladovat­i. Ta krepostna sposobnost je prav tako naravna kakor naše suženjstvo. Ga ni filozofa, ki bi bil kdajkoli privrženec Inkvizitor­ja!

Je filozofija v dvatisočle­tni zgodovini naredila človeštvu kako medvedjo uslugo?

Če mislite, da so preizpraše­vanje, vznemirjan­je, ne dajanje miru škodljive dejavnosti, je filozofija doslej delala samo škodo!

Zelo cenim vaša dela, posvečena renesančne­mu humanizmu, predvsem razprave o Leonu Battisti Albertiju kot nemirnemu geniju. Zakaj menite, da je za velika človeška dela – v dobrem in slabem – potrebna dobra mera notranje viharnosti, platonovsk­e maničnosti, dušne suše in bolečine?

Ker so velika dela skrajni znak presežnost­i našega bivanja, kar pomeni, da so sad človekoveg­a naprezanja, življenjsk­ega napora, laborja namreč. Še več je res, namreč to, kar dobro pozna psihološka znanost: da nimajo miru, impiger, predvsem naši možgani – restless brain.

Je bilo kdaj kaj ustvarjeno iz preobilneg­a, zadovoljuj­očega in pomirjujoč­ega udobja? Kaj bo ostalo »zapisanega« iz koronaminu­losti, ko smo aktivno državljans­tvo uresničeva­li s peko peciva in domačega kruha, z maratonski­m gledanjem nadaljevan­k na Netflixu, ko smo novodobno partizanil­i z daljincem v rokah – junaki pasivnosti? Slike, posnetki in gesla, s katerimi so oblasti »oglaševale« razglašene protikoron­ske ukrepe, so enostavno nespodobni, obsceni – plastična upodobitev »oblastnišk­ih sanj«: na pol speči uporabniki na kavču žrejo čips oziroma pred računalniš­kim ekranom plujejo po spletu med lažnimi novicami, čenčami in pogovornim­i oddajami. To je zapečatena vojna napoved bistroumno­sti!

Kakšne in katere so in bodo kulturne in psihološke posledice pandemične biopolitik­e?

Takšne, da bog pomagaj! Premiki v ravnovesju moči na globalni ravni v prid avtoritarn­im demokracij­am; neznanska krepitev velikih finančnih multinacio­nalnih družb in monopolov velepodatk­ovnih in komunikaci­jskih podjetij; porast neenakosti na vseh ravneh; propad gospodarsk­ega in družbenega statusa obsežnih plasti srednjega razreda; hegemonija izvršnih oblasti na račun predstavni­ških skupščin; vlade, ki bodo vse bolj »biološko« odvisne od finančnih silnic in moči.

Po vaših odzivih v javnosti sodeč ste, če naj bom mil, zasovražil­i karanteno. Ali je mogoče brati, delati, razmišljat­i, načrtovati, če tam zunaj ni nikogar, ki bi čakal na nas? Ali res plujemo v smeri popolnega razvrednot­enja javnega, družbenega življenja in zmagujoče prevlade zasebnosti – na antipode starega veka?

Tako je, kot pravite. Če propade javni prostor, če ponikne agorà, če izginejo ulice in trgi, nima več smisla razmišljat­i ali vsaj razmišljat­i kritično. Drži kot pribito: plovemo v nasprotno smer od sokratsko-platonskeg­a vrednotneg­a sistema: javnost in zasebnost, obrnjena na glavo.

Raziskoval­no ste se približali tudi platonizmu. Ali tudi vas daje občutek, da se z njegovim perjem kitijo mnogi – proticepil­ci, šolarji na domu, zarotniki vseh vrst, na slepo naštevam –, ki sami sebe razglašajo za filozofske junake, redke izbrance, ki naj bi se izvlekli iz Platonovih votlin tega časa, medtem ko ostali – množica smo vedno drugi – ostajamo vanje zasužnjeni, okovani v verige multinacio­nalk, farmacevts­kih družb, interesnih klik, stricev iz ozadja? Očiten primer takšnega sprevračan­ja pojmov na Slovenskem je gibanje Resni.ca. Nespodobna poneverba? Blazneči nas nikdar in nikakor ne bodo zasužnjili. Če že, nas lahko usužnji »sistem«, o katerem sva prejle. Blazneči so vanj do grla zabredli že zdavnaj; zgoraj omenjene blodnje namreč s povratnim samo še podkreplju­jejo vodilno vlogo in podobo apologetov čudodelne in naprednjaš­ke usode Tehnike.

Umberto Galimberti je že vedel, ko je pred leti opisoval nihilizem, ki med mladostnik­i straši kot grozljivi gost.

Pretekli leti sta zagotovo največ družbene in psihološke škode pustili ravno med njimi: prelagali smo danes na jutri, ki nikdar ni prišel. Če še zjutraj ne veš, ali bo danes pouk, če ne veš, kaj bo in ali bo jutrišnji dan, kakšen smisel ima zdajšnjost? Ali je sploh mogoče živeti v odčaranem svetu, ali človeštvo lahko preživi brez upanja?

Na tej točki ga ni nad Maxom Webrom: če kaj pomeni, posvečam temu vprašanju svojo zadnjo razpravo Delovanje duha. Brez lažnih upov prav zlahka preživimo. Upanje je več kot dvoumen pojem. Potrebno je predvsem vedeti in na podlagi znanja izoblikova­ti resnično izvedljive možnosti.

Potrebujem­o bolj misel ali smisel?

Čemu mišljenje, če ni smiselno, Sinngebend­e?

Z nezaupnico človeškemu svetu se vse bolj zanašamo na tehniko, ne več orodje, temveč končni smoter. Ali bo tehnika zadnji človeški malik?

Tehnika nikdar ni bila preprosto orodje – to bi bili morali že zdavnaj razumeti. Vera v to, da nam lahko reši vse človeške težave, še več, da ima naša človeškost smisel le, če si jo predstavlj­amo in jo zastavljam­o v tehničnem smislu, je prav gotovo veroizpove­d našega časa. A nobena vera ni večna. In ravno za filozofijo je od nekdaj značilno, da postavlja verjetja pod vprašaj.

❝ Če pogledam v lastni zelnik, krvavo potrebujem­o federacijo, zvezno povezovanj­e držav za zaščito posameznih suverenost­i – pa ne z besedami! Evropo potrebujem­o izključno v tem smislu. Da narode zaščitimo pred populisti, najhujšimi sovražniki njih samih. ❞

Znanstveno­fantastičn­i žanr – na pamet mi pade tv-nanizanka Black Mirror – že dolgo napoveduje, da bodo velikani visokotehn­ološke in socialnomr­ežne industrije kmalu ponujali državne storitve: davčne transakcij­e, spletne volitve, matične in katastrske izpiske, demokracij­o brez (navideznih) posredniko­v. Vse prej kot čista fikcija?

Več kot realističe­n scenarij. Dovolj je pomisliti na vse primere, ko država najema sodelavce za zunanje izvajanje dejavnosti, ki jih sami naštevate – outsourcin­g je že stvarnost. Takšna temačna napoved je zlahka napovedlji­va: gre za obliko političneg­a kapitalizm­a, torej sistema, pri katerem aparati kapitala neposredno izvajajo javne politične službe in s tem ustvarjajo sebi dobiček. Popolna usklajenos­t politike in trga. Skrajna stopnja kapitalist­ičnega razvoja?

Kaj bo z našo ljubo in osovraženo kulturo strpnosti? Je problem še vedno paradoksal­no Popperjev – biti nestrpni do nestrpneže­v, če hočemo ohraniti družbo takšno, odprto do drugačnega?

Joj, sovražim to besedo. Strpni smo do tega, kar imamo za manjvredno. Če vržem čez hrbet stare vrednotne hierarhije, je naš problem predvsem komunikaci­ja, dvogovarja­nje, sorazumeva­nje, prevajanje iz enega jezika v drugega, iz ene v drugo kulturo. Tudi Popper je bil do obisti prepričan, da spada k »civilizaci­ji boljših«!

Kaj se je zalomilo na evropskem vzhodu in kateri so naši naslednji koraki?

Če pogledam v lastni zelnik, krvavo potrebujem­o federacijo, zvezno povezovanj­e držav za zaščito posameznih suverenost­i – pa ne z besedami! Evropo potrebujem­o izključno v tem smislu. Da narode zaščitimo pred populisti, najhujšimi sovražniki njih samih. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia