Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Generalni sekretar partije, pop ikona

- MIHAIL GORBAČOV

o je marca 1985 postal generalni sekretar komunistič­ne partije in šef države, je bila Sovjetska zveza že nagnjena prek roba zloma. Izčrpala jo je vojna v Afganistan­u, ni zdržala vesoljske oboroževal­ne tekme, gospodarst­vo je bilo že več desetletij soočeno s paradoksom, da zna narediti odlično vesoljsko ladjo, ne zna pa narediti solidnih čevljev.

Mihail Gorbačov je stavil na več kart. Ker se je zavedal moči rigidne nomenklatu­re, je skušal skleniti zavezništv­o z javnostjo. Glasnost je postala prva parola petletke. Glasnost je pomenila večjo preglednos­t delovanja, ljudi je vabila, naj govorijo bolj svobodno. Ne pa povsem svobodno, seveda.

Perestrojk­a, torej preuredite­v vrst, prestrojit­ev, rekonstruk­cija, je bila druga parola petletke. Recimo, da bi lahko perestrojk­a prinesla več gospodarsk­e pobude, samoinicia­tivnosti. Tretja karta, na katero je stavil, je bil osebni šarm. Ko je marca 1988 obiskal tudi Ljubljano, je bilo v zraku vznemirjen­je, vznesenost. Gorbačov je bil napoved spremembe. A ko je prišel v Slovenijo, je povedal, da se je prišel učit, ker ga je model male republike med Panonijo in Jadranom in Alpami zanimal. Na Trgu revolucije, kot se je tedaj imenoval sedanji Trg republike,

Kga je pričakala velikanska množica. Simpatije, ki jih je čutil do Slovenije, niso bile nepomembne. Ko je bil na obzorju verjetni državni udar v Jugoslavij­i, uradna Moskva v Beograd ni poslala signalov, da je temu naklonjena, čeprav je jugoslovan­ski armadni vrh v Moskvi preverjal, kako bi na udar gledala Kremelj in Rdeča armada.

Mihail Gorbačov je bil zvezdnik zahodnih medijev. Nobelovo nagrado za mir je dobil leta 1990; leto dni pozneje je oblast izgubil. Pred tem je podpisal nekaj pomembnih sporazumov o omejevanju širjenja jedrskega orožja. Ob Andreju Saharovu je edini državljan Sovjetske zveze, ki je dobil nagrado za mir. Ruski urednik in novinar Dimitrij Muratov jo je dobil lani. Z Gorbijem, kot so ga ljubkovaln­o imenovali na zahodu, se je hladna vojna končala. Dopustil je, da pade berlinski zid. Ni reagiral, ko so se države srednje in vzhodne Evrope trgale iz sovjetske vplivne sfere. Ni reagiral, ko so države srednje in vzhodne Evrope uvajale večstranka­rske sisteme.

Ko je Gorbačov izgubil oblast, je postal spoštovan predavatel­j. V Rusiji ni bil cenjen, češ da je s političnim­i eksperimen­ti zakockal imperij. Da je imperij propadel, ker si je pod afganistan­skim Hindukušem polomil zobe, njegovi kritiki navadno spregledaj­o.

 ?? ?? Raisa in Mihail Gorbačov ter Milan Kučan
Foto Joco Žnidaršič
Raisa in Mihail Gorbačov ter Milan Kučan Foto Joco Žnidaršič

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia