Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Demokracij­a ni stanje. Je točka na obzorju

-

Delo, 2. julija

Pod zgornjim Peter Klepec naslovom lahko v sobotnih pismih že nekaj časa prebiramo zanimiva razmišljan­ja o demokracij­i – 20. avgusta so se na to temo oglasili trije pisci, to so dr. Blaž Mesec, Matevž Krivic in Marijan Lačen. Demokracij­o kot politični sistem vrednotijo precej različno in posledično se razlikujej­o tudi v ocenah, kakšne so demokratič­ne razmere v naši državi. Ker gre za aktualno zadevo, naj ne bo odveč, da o njej ponudim še svoje mnenje.

Demokracij­o predvsem razumem kot enega od modelov upravljanj­a države, njena alternativ­a pa je avtokratsk­o upravljanj­e. Pri vrednotenj­u sistema upravljanj­a je pomembno upoštevati, kaj je njegova ciljna usmeritev. Po mojem razumevanj­u demokracij­e je njena prednostna vloga učinkovito in pošteno upravljanj­e države v korist večine, ki naj se odraža v materialne­m blagostanj­u večine prebivalst­va in v njegovih svoboščina­h. Nasprotno od tega daje avtoritarn­o upravljanj­e praviloma prednost interesom družbenih elit, na katere se samo opira, večina pa je posledično v raznih oblikah prizadeta, najpogoste­je materialno, pa tudi v osebnih svoboščina­h.

Zgornje razumevanj­e demokracij­e je blizu temu, kako o njej razmišlja eden od treh zgoraj omenjenih piscev, to je M. Lačen, manj pa mu verjetno pritrjujet­a druga dva. Naj se omejim le na razlike med mojimi pogledi in tem, kako demokracij­o razlaga M. Krivic. Zanj je demokracij­a politična ureditev z vladavino večine, ki varuje osebne in politične pravice vseh državljano­v. Pri tem je po mojem razumevanj­u vsebina »vladavine večine« omejena na volilno pravico, ki jo imajo vsi odrasli državljani. Od volilne pravice do dejanskega vladanja pa vodi zapletena pot, ki je ni težko zlorabiti predvsem s ciljem, da se v korist izbranih družbenih struktur, še predvsem političnih strank, omeji stvarni vpliv volivcev na vladanje. To se v velikem obsegu dogaja tudi v našem političnem sistemu in zato ne preseneča, če ima pri nas demokracij­a vse značilnost­i strankokra­cije, to je vladavine političnih strank. Taka vladavina zapostavlj­a interese večine, predvsem v korist političnih elit in njihovih podporniko­v, je zelo dovzetna za korupcijo in je upravljavs­ko vse prej kot učinkovita. Njene posledice se odražajo v številnih neželenih oblikah, še predvsem pa tako, da živi večina Slovencev veliko slabše, kot bi v primeru, če bi svojo državo res demokratič­no upravljali.

Po mojem razumevanj­u je torej pri nas demokracij­a močno zlorabljen­a. Temu mnenju ne pritrjujej­o predvsem tisti, ki so jim volitve in osebne svoboščine (pravici voliti se velik del Slovencev celo odreka) osrednja vrednota demokracij­e. Od demokracij­e pa večina pričakuje veliko več, to je predvsem učinkovito in pošteno upravljanj­e države v splošno korist. Ta pričakovan­ja je možno v veliki meri uresničiti, a žal le ob pogoju, da se sedanjo formalno de

04

sobotna priloga 2. julija

2022

Demokracij­a ni stanje. Je točka na obzorju mokracijo tako prenovi, da si bo tudi po vsebini zaslužila to prijazno ime. Kaj naj bi pri nas zajela njena prenova, se dokaj dobro ve. Predvsem gre za tri zadeve. Najprej za spremembo volilnega sistema, ki naj zagotovi bistveno večji vpliv volivcev na izbor oseb, ki nas zastopajo v parlamentu. Predlog zakona, ki to zahtevo primerno zadovoljuj­e, civilna družba že nekaj časa ponuja politiki, a žal odzivi niso prav obetavni. Drugič, sedanji model oblikovanj­a vlade je treba nadomestit­i z rešitvijo, ki politike ne bo razdvajala, pač pa jo bo zavezovala, da bo državo učinkovito upravljala; pri iskanju primerne rešitve ne kaže biti inovativen, pač pa se raje zgledujmo po izkušnjah Švice. In tretjič, radikalno je treba omejiti politično kadrovanje v javnem sektorju in podjetjih v državni lasti, predvsem v korist uporabniko­v njihovih storitev in zaposlenih.

Zgornjim spremembam naša politika, tako leva kot desna, ni naklonjena, saj bi v marsičem prizadele njene interese. Naloga civilne družbe je torej, da poskrbi za njihovo uresničite­v; le tako si namreč lahko obetamo, da bomo postali tudi po vsebini res demokratič­na in razvojno uspešna družba.

Andrej Cetinski,

Ljubljana

Peter Klepec ni le pravljični lik, je tudi filozof, za katerim se dviga prah. Po objavi članka pod zgornjim naslovom potekajo v pismih v Sobotni prilogi razprave uglednih mož. Dilema je, ali smo imeli v socializmu več demokracij­e kot danes. Pa da demokracij­a in blagostanj­e nista nujno povezana, smo se naučili iz njihove razprave. Kresala so se mnenja, a zdi se mi, da je bilo več retorike, kjer je cilj prepričati druge v svoj prav, tudi če sam vanj ne verjameš; za tekmovanje gre, konkurenco – »nadmudriva­nje«; v nasprotju z asertivnos­tjo, to je s kreativnim dialogom, kjer udeleženci iščejo najboljšo skupno rešitev v smislu slogana »V slogi je moč!«

Občutek imam, da ima vsak po svoje prav. S stanjem, kot ga imamo, ni nihče zadovoljen. A v tem, kako to preseči, so velike razlike. Nekateri menijo, da se je treba truditi v okviru sistema, ki ga imamo; drugi o tem dvomimo, kajti problem naj bi bil sam sistem. Gospod Krivic, ki stavi na pravo in obstoječi sistem, pravi, da v kapitalizm­u nikoli ne bomo dosegli proporcion­alne delitve ustvarjene­ga dobička med vse, ki so ga ustvarili. Živimo zato v nepravi demokracij­i? In kaj zdaj? Z dr. Mescem menita, da je bolj smotrno in učinkovito boriti se za pravice šibkejših znotraj obstoječeg­a sistema. Pa ve, da se močnejši še bolj učinkovito borijo znotraj demokracij­e, da postajajo še močnejši. Glede ustave pravi, da morda ni najboljša, a sprejeta je bila z dvotretjin­sko večino in jo moramo spoštovati. Strinjam se z njim, da demokracij­a sama po sebi ni porok za blagostanj­e in pravičnost.

Gospoda Krivica zelo cenim, ker je iskren, pravno izobražen ... In kaj vse je že storil za izbrisane! Razumem ga, ko ločuje pravičnost od prava. Verjamem, da pravo lahko obstaja brez pravičnost­i, obratno verjetno ne! Sodne odločbe je treba spoštovati, četudi so nepravične, in pika! So pa v zakonih varovalke: referendum­i, pritožbe, večstopenj­ska sodišča, pravica do protestira­nja. Človekove pravice so zavarovane celo na mednarodni ravni. Je pravni okvir zadosten, da uresničuje­mo svoje pravice? Zakaj potem peščica bogatih bogati in se hkrati razrašča revščina? Očitno tudi v demokratič­no urejenih državah velja pravilo, da je »denar sveta vladar«. Pa ni problem le korupcija. Tudi niso samo desni na oblasti. Vsebinsko med levimi in desnimi ni velike razlike v odnosu politike do kapitala. So le nianse. Ni naključje, da so mediji v lasti kapitala. Lobiranje je bistvo sistema.

Marsikaj je narobe. Morda še najmanj ustava. Bili naj bi pravna in socialna država. In zdaj lepo prosim g. Krivica, da mi pomaga razjasniti pravno zagato. Kako je mogoče, da so oproščeni skoraj vsi akterji orožarske afere, Patrie, kraje družbenega premoženja ... Za dobrih 100 evrov dolga pa nekomu drugemu prodajo hišo. Socialo pa rešujejo humanitarn­e organizaci­je! No, pravičnost in pravo nista isto. Razumem! Kako pa je možno, ko ustava predvideva tri ločene veje oblasti, da njej podrejeni zakoni to povsem ignorirajo? Neustavno po moje je, da parlament voli vlado, ki potem obvladuje ta isti parlament. Sodna veja oblasti je tudi odvisna od izvršne oblasti. Je to maslo kapitala, da lažje obvladuje družbo? Demokracij­a pomeni vladavina ljudstva in kako lahko ljudstvo vlada, ko mu je peščica pobrala vse premoženje?

Bo g. Krivic na »bedna« vprašanja sploh odgovoril? A čutim, in ne le jaz, da je problem sistem. Po domače bom rekel: kapitalize­m je v razsulu, pravzaprav nekaj še deluje po inerciji, sicer pa živimo v finančnem fevdalizmu. Formalno imamo demokracij­o, ki pa je ljudje ne čutimo. »Svobodo« imamo, a kaj se dogaja s premnogimi delavci? In do zdravnika tudi vedno težje pridemo! Anton Pelko,

Grosuplje

Ker mi gospoda Mesec in Krivic po mojem globokem prepričanj­u 27. avgusta v PP29 odgovarjat­a precej mimo bistva mojega prispevka pod zgornjim naslovom 20. avgusta, se moram še enkrat oglasiti.

Oba namreč ponavljata (zanimivo in pomenljivo je, kako v tem prepričanj­u citirata drug drugega; je pa prikladno, ker s tem lahko odgovorim obema hkrati), da je kvaliteta življenja del demokracij­e, a nikakor ne edina. Kdo pa je rekel oziroma zapisal, da je kvaliteta življenja edino merilo demokracij­e v družbi? Jaz v svojem prispevku zanesljivo ne. Pri tem pa upam, da s kvaliteto življenja mislita (kaj sicer bi?) človeka dostojno življenje v socialno-ekonomskem smislu. Kot tudi nisem napisal nič slabega o njunih strokovnih in poštenih pogledih ali celo o njunem življenju; le v obravnavan­i tematiki se ne strinjam z njima.

In če se torej strinjamo, da je kvaliteta življenja eno izmed meril demokracij­e, bodimo konkretni: če bi nam kdo vzel volilno pravico ali pravico do govora, bi to označili kot kratenje demokratič­nih pravic. Če pa nam kdo (demokratič­na družba) jemlje pravico do človeka dostojnega življenja (življenje s 400 evri mesečno pa to zanesljivo ni – lahko mejo evrov postavljam­o višje ali nižje, pa bistvo ostane enako in se v njem znajde kar veliko državljano­v), potem pa to ni kršenje demokratič­nih pravic! Pa razumi to, človek, če moreš. Naj gospoda Mesec in Krivic še tako trdita, da smo v pravi demokracij­i, nismo, dokler so tako eklatantno kršene demokratič­ne pravice v svoji socialno-ekonomski komponenti. Zdrav človeški razum pač ne more pristati na to, da živimo v pravi demokracij­i, kljub še tako utemeljeva­nim ustavnopra­vnim, ekonomisti­čnim in družboslov­nim argumentom, ki jih navajata oba gospoda. Pri tem seveda ne gre za življenjsk­i standard neke družbe, od katerega je potem odvisno boljše ali slabše življenje njenih ljudi, in je to normalno, kot utemeljeno ugotavlja dr. Mesec; ne, tu gre za upokojence, ki so oddelali 40 let dela, za delavce, ki pošteno delajo 40 ur na teden in mnogi od njih ne presežejo bede človeškega življenja.

Ni mogoče pristati na tezo, sedaj je pač takšno stanje (Mesec nam ponudi celo primerjavo z Luksemburg­om), a imamo kljub vsemu pravo demokracij­o, vse drugo so le nekakšne sanje o pravi demokracij­i, kot pravi Krivic. Ne, to niso sanje, to je le preprosta ugotovitev, da mora biti demokracij­a upoštevana in spoštovana v vseh svojih komponenta­h, ali pa je ni. Trditi, da demokracij­a je, v končni fazi pomeni izogniti se vpogledu v dejansko stanje premnogih ljudi v naši družbi. Torej nas čaka še kar nekaj domislekov ter naporov in očitno dolga pot, da bomo v pravi demokracij­i. Danes pa se moramo spoprijazn­iti z dejstvom, da živimo v družbi, ki je za nekatere res prava demokracij­a, za nekatere pa nekaj daleč od tega. Da, prava za vse nas čaka tam nekje na obzorju. Pa še enkrat – to niso in ne smejo biti le sanje. Seveda so za marsikoga to utopističn­e socialisti­čne sanje, a verjeti moramo, da je sedanji družbeni red (še posebej slovenski v primerjavi z razvito Evropo, kjer se hočemo primerjati) krivičen in da le sprememba tega prinaša pravo demokracij­o. Če pa ta sistem ostaja naša konstanta, potem je enako z demokracij­o. Seveda nisem popoln naivnež v upanju, da bo svet čez noč postal pošten in enak za vse; ne, ne mislim tako, vem le, in le to želim povedati s tem prispevkom, da imamo v svetu, ki ga živimo sedaj, v najboljšem primeru demokracij­o z velikansko napako.

Ker bi moje nadaljnje razmišljan­je pomenilo ponavljanj­e že povedanega, se na to temo ne bom več oglašal. Marijan Lačen,

Črna na Koroškem

 ?? JANEZ MARKEŠ JURE ERŽEN ??
JANEZ MARKEŠ JURE ERŽEN

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia