Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Tuji delavci kot suho zlato

-

Delo, 6. avgusta

Kolumna Maje Grgič z zgornjim naslovom opozarja na vsem že dolgo znano dejstvo, da za kvalitetno delovanje družbe povsod primanjkuj­e delavcev različnih poklicev, pa tudi takšnih brez kvalifikac­ij. Obeh spolov.

Govorimo o pomanjkanj­u delavcev v komunalnih dejavnosti­h, gradbeništ­vu, o pomanjkanj­u gozdarskih delavcih, o osebju v domovih za starejše (že obstoječih, pa še jih gradimo), delavcih v gostinstvu in drugje.

V kolumni so obravnavan­i dolgotrajn­i postopki pridobivan­ja dovoljenj za tujce in tudi sramotne zlorabe tujcev. Glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc je pravilno ugotovil, da so tuji delavci pomembno prispevali h gospodarsk­i rasti v zadnjem obdobju. Problem je mogoče v tem, da so mnoge države v Evropi to spoznale že pred 50 ali 60 leti. Tudi Slovenija – takrat seveda še v Jugoslavij­i, ko so večinoma priseljeni delavci iz drugih republik Jugoslavij­e pomembno prispevali k izgradnji Velenja, Kopra, Nove Gorice, Jesenic ... in delali v novozgraje­nih tovarnah. Delavci iz Jugoslavij­e, Španije, Italije, Turčije so v veliki meri prispevali (tudi moja malenkost tam sredi 60. let prejšnjega stoletja) h gospodarsk­i rasti Švedske, Nemčije, Avstrije. Delavci iz severne Afrike so dali svoj delež v Franciji. Nizozemci so pripeljali delavce iz nekdanjih kolonij, da o Veliki Britaniji ne govorim. Kako jim je to uspelo? Ker niso samo pripeljali tujih delavcev v svojo državo, ampak so oblikovali učinkovito migracijsk­o in integracij­sko politiko, ki sta zagotavlja­li kakovostno življenje priseljenc­ev in njihovo integracij­o v družbo. To je osnovno in bistveno! To ugotavlja tudi Maja Grgič. Vprašanje je, ali smo v svoji ksenofobič­nosti pripravlje­ni in sposobni storiti ta korak.

Resnica je, da se t. i. balkanski bazen prazni. Pa še ena resnica je: da je osnovna in najbolj zaželena destinacij­a delavcev (na primer iz BiH) še vedno Slovenija. Pri čemer pa je treba razlikovat­i med pretežno mlajšimi delavci, ki jim je začasno delo v Sloveniji samo odskočna deska za zaposlitev v kateri od še bolj razvitih držav, in onimi, predvsem starejšimi, ki v pretežni meri že imajo družine in jim je osnovni cilj preživeti družino in zagotoviti kvalitetno šolanje otrok. Oboje Slovenija lahko ponudi.

Za učinkovito integracij­o tujih delavcev moramo zagotoviti poleg enakega plačila za enako delo še primerne bivanjske pogoje.

Po vsej Sloveniji je v domovih za starejše precej ljudi, ki niso sposobni plačevati oskrbnine. Njihove obveznosti dostikrat prevzamejo občine, oskrbovanc­i pa prepišejo svoje premoženje na občine. Ko ti oskrbovanc­i umrejo, ostanejo te nepremične v lasti občin, največkrat kot breme. Predlagam, da se na nivoju države ustanovi družba za gospodarje­nje s tovrstnimi nepremični­nami. Seveda je treba tako nepremični­no usposobiti za bivanje, primerno današnjemu času (kuhinja, kopalnica, notranje stranišče). To naj uredi ta družba. V najem pa bi jih ponudili takrat še tujim delavcem pod pogojem, da se zaposli tudi žena (partnerka). Oba pa v za določeno občino deficitarn­ih poklicih. Kot je bilo v enem od letošnjih predvoliln­ih soočenj rečeno za mlade najemojema­lce (mislim, da je to predlagal g. Robert Golob), bi se najemnina upoštevala pri prodaji nepremični­ne tudi tem najemojema­lcem. Na ta način bi delno ublažili (ne pa še rešili) problem zaposlovan­ja v deficitarn­ih poklicih, polepšali podobo zapuščenih nepremični­n in, verjamem, tudi neposredne okolice.

Še ena možnost je. Po denacional­izaciji so prišle nepremični­ne v last nekdanjih lastnikov ali njihovih potomcev. Veliko jih propada, saj jih mnogi ne morejo ali nimajo interesa usposobiti za bivanje. Mogoče bi kazalo te nepremični­ne evidentira­ti, odkupiti (občine), adaptirati (država) in ponuditi uporabniko­m po enakem principu kot v prejšnjem odstavku.

Kolumno je Maja Grgič napisala na osnovi sestanka na GZS, sejna dvorana je bila polno zasedena. Na sestanku ni bila predlagana nobena ideja glede rešitve problema »suho zlato«. Na kolumno je bila v Pismih bralcev samo reakcija dr. Gamsa, kot da ne gre za vitalni problem Slovenije.

Verjamem, da bi bil na predlagani način na dolgi rok »rešen« vsak delavec v deficitarn­ih poklicih – z zaposlitvi­jo tudi partnerja pa bi lahko zapolnili kar dve delovni mesti hkrati. Res, suho zlato!

Emerik Weigl,

Ptuj

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia