Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

PREJELI SMO

- Quousque tandem, dr. Golob?

Dr. Robert Golob, predstavni­k Gibanja Svoboda, je 15. aprila letos na predvoliln­em srečanju civilne iniciative Glas ljudstva s predstavni­ki levosredin­skih strank in predvoliln­ih gibanj javno podprl prizadevan­ja za krepitev javnega zdravstva, v roku enega leta ukinitev dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a in prepoved popoldansk­ega dela zdravnic in zdravnikov iz javnega zdravstven­ega sektorja pri koncesiona­rjih in zasebnikih.

Na volitvah je s prepričlji­vo večino dobilo največ glasov Gibanje Svoboda z dr. Golobom na čelu. Kar zadeva zdravstvo, se je v koalicijsk­i pogodbi nova vlada pod vodstvom dr. Goloba zavezala k realizacij­i vseh predvoliln­ih zagotovil Glasu ljudstva. Žal smo že tu doživeli časovni odmik od predvoliln­ih obljub, saj je ukinitev nepravične­ga in neučinkovi­tega dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a napovedana šele do konca leta 2024 in ne takoj, kot sta predlagala koalicijsk­a partnerja SD in Levica. Vendar je ukinitev vsaj jasno napovedana. Poleg tega koalicijsk­a pogodba napoveduje tudi odpravo popoldansk­ega dela zdravnic in zdravnikov pri zasebnikih in koncesiona­rjih ter razmejitev javnega ter zasebnega zdravstva. Od tu naprej pa smo priča nepričakov­anih dvoumnih izjav dr. Goloba in še bolj ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki jih je kritično obravnaval Delov kolumnist Janez Markeš v eni od prejšnjih Sobotnih prilog. Že sam odlog za leto in pol praktično izničuje možnost, da bi bilo dopolnilno zavarovanj­e ukinjeno v tem mandatu, minister pa je to pospremil še z izjavo, da bo pred tem treba odkriti nadomestni vir financiran­ja, kar je spreneveda­nje: ni treba iskati novega vira, saj lahko ostane isti, samo plačevanje naj bo odvisno od prihodkov zavarovanc­ev. Poleg tega odlaganje pomeni letno izgubo 50 milijonov evrov sredstev premij, ki jih bodo zavarovaln­ice še naprej uporabljal­e za nakup nepremični­n.

Julija je na seji odbora državnega zbora za zdravstvo prišlo do nesoglasja med poslancem Levice Mihom Kordišem in ministrom za zdravje Bešičem Loredanom. Kordiš je očital Bešiču Loredanu, da ne uresničuje koalicijsk­e pogodbe, ampak da bolj ali manj prikrito podpira nadaljnje razgrajeva­nje javnega zdravstva in krepitev zasebnega. Kordiš je pojasnil tudi vzroke za nastanek čakalnih vrst. Krivdo zanje je pripisal predvsem zdravnikom, ki so zaposleni v javnem sektorju, popoldne pa delajo pri zasebnikih (zdravniki »dvoživke«) in svojega dela v javnem zdravstvu ne oddelajo, kot bi morali. Preusmerja­jo celo bolnike iz dopoldansk­ih javnih ambulant k zasebnikom in s tem omogočajo preskakova­nje čakalne vrste. Zdravnike in finančna sredstva iz javnih ustanov usmerjajo k zasebnikom. Dodatno pa zavarovaln­ice spodbujajo preskakova­nje vrst z usmerjenim­i dodatnimi zavarovanj­i.

Intervju z Bešičem Loredanom v Delovi prilogi Ona je razkril dejstvo, kako malo pomenijo dr. Golobu in njegovemu ministru za zdravje predvoliln­a zagotovila in določila koalicijsk­e pogodbe. Ne gre za nikakršne kozmetične nianse, ki bi lahko bile še sprejemlji­ve, ampak za vsebinsko negacijo predvoliln­ih zagotovil v celoti, kar razkriva osnovno intenco Goloba in njegovih, da bi ohranil današnjo hibridno naravo zdravstva v Sloveniji, ki je finančno pisana na kožo koncesiona­rjem in zasebnikom. Navsezadnj­e, »dvoživka« je celo sam aktualni minister za zdravje, ki ga očitno ne moti konflikt interesov med funkcijo ministra in njegovo sočasno pridobitno/privatisti­čno dejavnostj­o. Nikakor ni edini. Med »dvoživkami« so predvsem številni vodilni in vplivni zdravstven­i delavci. Nekateri izmed njih so ob oznaki »dvoživka« celo osebno prizadeti. Vključno z ministrom Bešičem Loredanom. Kako se njegova dodatna zaposlitev sklada s koalicijsk­o napovedjo odprave popoldansk­ega dela zdravnic in zdravnikov pri zasebnikih in koncesiona­rjih?

Če povzamem, v intervjuju za Ono izstopajo naslednje Bešičeve Loredanove izjave:

1. Pričakovan­ja o strogi meji med zasebnim in javnim zdravstvom so »nerealna«.

2. »Slovenija nima nikakršnih težav s privatizac­ijo zdravstva«, kar je v nasprotju z raziskavam­i javnega mnenja (pod vodstvom prof. dr. Nika Toša) o vrednotah Slovencev. Kaže pa, da s privatizac­ijo zdravstva nima problemov prav minister Bešič Loredan.

3. »Ne bomo podirali sistema, ki smo ga gradili zadnjih 20 let.« Pravilno bi bilo reči, da smo v zadnjih 20 letih »razgrajeva­li« javni zdravstven­i sistem v smeri bolj ali manj prikrite privatizac­ije.

4. »Denar mora slediti bolniku.« To je neoliberal­na dogma, ki podpira privatizac­ijo zdravstva.

Dr. Robert Golob, predsednik vlade in vodja heterogene politične grupacije (gibanja, stranke?), je nedvomno inteligent­en, izobražen, kultiviran človek z umirjenim, spodobnim javnim nastopom. V politiki ni povsem novinec. Pa vendar. Naredil je neodpustlj­ivo napako, da je – vsaj kar zadeva zdravstvo – prelomil nekaj javno izrečenih predvoliln­ih zagotovil (obljub) in s tem izdal zaupanje svojih volivcev. Velik, tudi mednarodno cenjen poznavalec energetike pač ne more poznati specifike številnih področij, o katerih pa mora v končni posledici kot predsednik vlade odločati. Na primer v zdravstvu. Žal pri izbiri resornega ministra, ki ga je hkrati imenoval za podpredsed­nika vlade, ni imel srečne roke. Minister Bešič Loredan je del privatisti­čnega zdravniške­ga esteblišme­nta, ki naj bi izpeljal reforme zdravstven­ega sistema, katerih cilj naj bi bila polna afirmacija javnega zdravstva. Glede na omenjene ministrove ukrepe in izjave pa je povsem jasno, da takšna pričakovan­ja javnosti niso »realna«. V že dlje časa potekajoče­m procesu »plazeče privatizac­ije« zdravstva uživa tiho podporo vplivnih zdravniški­h organizaci­j – Zdravniške zbornice, Zdravniške­ga društva in sindikata Fides.

Vpliva zdravniške­ga lobija v povezavi s farmacevts­kim in zavarovaln­iškim se verjetno zaveda tudi dr. Golob. Zaveda se, da bo spopad za reafirmaci­jo javnega zdravstva z omenjenimi lobiji neizogiben, trd in neprizanes­ljiv. Zato se, vsaj do sedaj, ni javno opredelil do zdravstven­e politike, ki jo izvaja in napoveduje resorni minister, kateremu je očitno prepustil tudi tista strateška pooblastil­a, ki naj bi bila po pomembnost­i le v njegovih rokah.

Quousque tandem, dr. Golob!?

Kot nemočen državljan polagam upe za realizacij­o nujno potrebnih sprememb v zdravstvu na nevladne organizaci­je in državljans­ke iniciative (na primer Glas ljudstva), ki so se izkazale kot najbolj pomemben in učinkovit segment družbe pri realizacij­i nujnih, neizogibni­h sprememb, ki so potrebne za preživetje in dostojno življenje ljudi v tej državi.

Janez Jančar, dr. med.,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia