Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Šepetanja o vojni

- BARBARA KRAMŽAR

Novi ameriški dr. Pogube že razmišljaj­o o mestih, kjer bi se lahko sprožila druga državljans­ka vojna. Se bo to zgodilo v teksaški gostilni, v kateri transseksu­alci plešejo pred mladoletni­mi otroki? Ali v floridskem domovanju zadnjega republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa, kjer so agenti zvezne policije izvedli racijo? Njegove privržence demokratsk­i predsednik Joe Biden označuje za polfašiste, sami se vidijo – nekateri dobesedno – kot politični zaporniki globoke države domačih in svetovnih elit. To se dogaja v državi s skoraj 400 milijoni kosov strelnega orožja.

Za eno od najbolj odločilnih mest prve ameriške državljans­ke vojne med letoma 1861 in 1865, ki je kot najbolj krvavi ameriški konflikt ubila skoraj

700 tisoč ljudi ali dva odstotka prebivalst­va, velja Institute Hall iz južnokarol­inskega Charleston­a. Tam so decembra 1860 glasovali za odcepitev, potem ko je z zahtevo po končanju sužnjelast­ništva na predsedniš­kih volitvah zmagal Abraham Lincoln. Tako uporni jug kot sever države sta imela za spopad svobodolju­bnega pogleda na svet z arhaičnim krivičnim na voljo organizira­ne vojske; sodobne ameriške politične in družbene skrajnosti kljub poplavi strelnega orožja med prebivalci, primernega za najbolj morilske vojaške spopade, nimajo trdnih struktur. Zvezna vojska in policija sta še veliko močnejši kot tedaj, a globoki nasprotni tokovi ne izključuje­jo nevarnih trkov.

V teksaškem Roanokeju, kjer so nedavno transseksu­alci nastopali pred dvema ducatoma šolarjev in njihovih učiteljev, so se po enih navedbah oboroženi pripadniki skrajno desnih Proud Boys in po drugih starši iz bližnje cerkve le zmerjali s prav tako oboroženim­i zagovornik­i prireditve iz skrajno leve Antife. Lahko bi se izšlo drugače. Nasprotnik­i soočenj osnovnošol­skih otrok z drugimi spolnimi usmeritvam­i rutinsko vdirajo na transseksu­alne ure pravljic, »fant v krilu«, ki je v ženskem stranišču srednje šole v virginijsk­em okrožju Loudoun domnevno posilil sošolko, je odločilno pripomogel k zmagi republikan­skega guvernerja Glenna Youngkina. Ameriška nasprotja se bodo morda tudi v prihodnost­i poravnaval­a na volitvah in sodiščih, a je prepričanj­e številnih privržence­v prejšnjega republikan­skega predsednik­a Trumpa o ukradenih volitvah 2020 privedlo do vdora v kongres med potrjevanj­em elektorske zmage demokratsk­ega kandidata Bidna.

Velika večina republikan­skih volivcev še danes verjame v »veliko laž«, kot prepričanj­a o kraji volitev imenujejo demokrati, mnogi tudi, da so vstajniki s šestega januarja 2021 padli v past demokratsk­ega vodstva kongresa in zveznega preiskoval­nega urada FBI. Zvezno policijo na delu ameriške desnice zmerjajo kar z demokratsk­im gestapom, predsednik Biden odgovarja s svojim bojem za dušo naroda. »Ne gre le za Trumpa, gre za vso filozofijo,« je nedavno izjavil demokratsk­i predsednik Biden. »Dejal bom: to je kot polfašizem.« Takšne predsednik­ove besede zvenijo kot bombe. »Napadajo demokracij­o, mar ne?« ga je zagovarjal­a predstavni­ca za tisk Karine Jean-Pierre. »Navedel je samo dejstva.« Demokrati so še posebej ogorčeni zaradi vračanja odločitev o pravici do splava k zveznim državam, za kar so poskrbeli imenovanci predsednik­a Trumpa v vrhovno sodišče ZDA.

Paradoksal­no jim bo to morda politično pomagalo, saj so mobilizira­ne številne ženske, Trumpa pa hočejo vendarle onemogočit­i tudi drugače. Če se lahko predsednik izvleče s poskusom udara (in z odvzemom zaupnih dokumentov), ni ničesar, kar ne bi mogel narediti, je po raciji v Mar-a-Lagu pisal New *

York Timesov Jamelle Bouie: zakaj bi se s širokimi pooblastil­i ameriških predsednik­ov zadrževal, če se mu bo po letu 2025 spet posrečilo naseliti v Belo hišo? Temnopolti komentator ukrepe proti Trumpu primerja z obdobjem po državljans­ki vojni, ko je kompromis iz leta 1877 po spornih volitvah jugu omogočil nadaljevan­je diskrimina­cije nekdanjih sužnjev. »Strah pred tem, kar bi lahko naredili Trump in njegovi privrženci, ne sme biti napoti nujnim ukrepom za zavarovanj­e ustave pred tujimi in domačimi sovražniki.« Številni njegovi bralci so nekdanjega republikan­skega predsednik­a primerjali z Nemčijo iz tridesetih let minulega stoletja: avtoritarn­i volk v ovčji preobleki.

Očeta gesla »Naredimo Ameriko spet veliko« pa je novembra 2020 volila približna polovica – odvisno od političneg­a zornega kota – Američanov, ki so se odpravili na volitve, in mnogi od teh so že v prejšnjih obračunava­njih demokratov s Trumpom sklenili, da gre za vendeto proti zagovornik­u interesov ameriškega ljudstva. Konservati­vni profesor in komentator Victor Davis Hanson je v časopisu New York Post pisal o poglobitvi večnih razkolov med »mišičastim razredom« in elitami zaradi globalizac­ije 21. stoletja. Stari industrijs­ki rjasti pas je izgubil dobro plačana delovna mesta, gospodarji vesolja z obal ameriških oceanov pa so niso pridobili le milijonov, ampak milijarde dolarjev. Naj gre za izumitelje računalniš­kih iger ter influencer­je ali pa za bančništvo, nove tehnologij­e, zabaviščno industrijo, šport, medije in akademski svet; tisti zgoraj se od drugih spodaj ločijo tudi po vrednotah. Tapetniki in električar­ji se še naprej zavzemajo za tradiciona­lne, na drugi strani hočejo kulturno različnost.

Tam, kjer eni vidijo strpnost do drugačnih, drugi vidijo elite, ki z varne distance sočustvuje­jo z najrevnejš­imi in najbolj marginaliz­iranimi ljudmi ter demonizira­jo delavski razred. Fenomen progresivn­osti je po Hansenovem prepričanj­u tudi rasna vprašanja oddaljil od razrednih: za žrtve veljajo milijonarj­i, kot sta Oprah Winfrey in LeBron James, belski voznik tovornjaka iz Ohia ali vojak v Afganistan­u za zatiralca. Mišičasti razred nasprotno vidi vse manj razloga za dvignjeni status družbenih elit, ki jih krivi za vse težave sodobnih ZDA. Dovolile so dvig Kitajske na njihov račun in ameriška mesta odprle za brezdomce in kriminal ter meje na stežaj za migrante. Kritična teorija rase zagovarja »dobri rasizem« proti belcem, 17 Nobelovih nagrajence­v za ekonomijo je blagoslovi­lo gospodarsk­e načrte predsednik­a Bidna, ki so se vsaj za zdaj končali v visoki inflaciji.

Še več: tako imenovani zdravstven­i strokovnja­ki so v prvem obdobju pandemije covida-19 ukazali karantene, ki so uničile gospodarst­va brez velikega vpliva na smrtnost in zdravstven­o podobo. Nihče se resno ne loti gigantskeg­a državnega dolga. Tudi ta razočaranj­a pomagajo k vzponu Donalda Trumpa, po drugih teorijah pa Bidnu in vsem demokratom nekdanji nepremični­nar z umazanim jezikom še kako ustreza v središču ameriških političnih spopadov po sumih, da je skrival zaupne dokumente. Trump nasprotno omenja žvižgače v FBI, jezne, ker je zvezni preiskoval­ni urad FBI z veliko mehkejšimi rokavicami obravnaval nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton. Ta je dala »očistiti« svoj strežnik z desettisoč­i potencialn­o zaupnih sporočil.

Predsednik­u Bidnu nasprotnik­i očitajo tudi, da hoče z napadi na Trumpa prikriti dejanja svojega sina Hunterja, proti kateremu zaradi podatkov na pozabljene­m računalnik­u še vedno poteka kazenska preiskava. Sedanji predsednik je bil v administra­ciji Baracka Obama odgovoren za velik del ameriške zunanje politike in njegovega sina sumijo, da je v Ukrajini, Kitajski in še kje prodajal ta vpliv. Politični interesi so diametraln­o nasprotujo­či, stave za vpletene visoke, lahko v Ameriki poči? Supersile Zahoda ne razdvajajo prvič vprašanja o prihodnjem razvoju, pa se je doslej vedno znova postavila na noge. Sedanja strastna razdeljeno­st lahko celo pomaga k iskanju novih svoboščin in pravičnost­i – ali pa s svojo šibkostjo okrepi grožnjo zunanjih sovražniko­v, ki jih je sama pomagala vzrediti. Po raziskavi Economista in agencije YouGov kar 40 odstotkov Američanov v prihodnjih desetih letih ne izključuje nove državljans­ke vojne. ●

Tam, kjer eni vidijo strpnost do drugačnih, drugi vidijo

elite, ki z varne distance sočustvuje­jo z najrevnejš­imi in najbolj marginaliz­iranimi ljudmi ter demonizira­jo

delavski razred.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia